Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Trening og høy puls

Hei. Eg er ein mann på 30 år som trener løping regelmessig, mellom 30-50 km i veka. Eg kjenner pulsen min godt, og den har aldri vore over 185 i løpet av dei siste 5 åra. Under dei 2 siste øktene mine har pulsen gått over 195 utan at belastninga har tilsvart at det skulle vore særleg over terskelpulsen min(168-172). Det gjekk omtrent 3-4 min før pulsen kom ned igjen. Resten av turen kom pulsen veldig fort opp, så eg avbrøt treninga. Er no usikker på om eg tør å trene meir. Ingen/ svake brystsmerter, og kanskje lette svimmelhetsymptom er einaste ellers eg merka. Usikker på om svimmelheit kom fordi eg fekk angst, eller faktisk av hjertet... Kva kan dette være? Kan eg byrje å trene igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å vite sikkert uten videre undersøkelser, men det kan hende at du har opplevd en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse. Når pulsen plutselig går uforholdsmessig opp, foreligger det gjerne en hjerterytmeforstyrrelse. Det finnes mange ulike typer, og behandling og tiltak avhenger av hvilken type man har.

Jeg synes du bør utredes med tanke på dette. Fastlegen din kan begynne med vanlig EKG og blodtrykk. Deretter bør det gjøres et belastnings-EKG. Dette gjøres hos spesialist. Du kobles til en EKG-masking og belastes med en ergometersykkel. Poenget er å fremprovosere det du har opplevd under trening, slik at hjerterytmen kan dokumenteres på EKG og analyseres. Evt. behandling vil avhenge av hva man finner.

Det er vanskelig for meg å svare på om du bør fortsette å trene eller ikke. På den ene siden kan det være dumt å hindre deg i å trene hvis dette bare er en bagatell, men på den andre tiden ønsker jeg ikke å ta noen sjanser da jeg ikke vet mer om deg. Synes du skal ta opp dette med legen din. Lykke til.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk hos ung mann

Hei, jeg er 21 år gammel og har i det siste fått påvist forhøyet blodtrykk. Hadde 146/81 inne på legekontoret da jeg var inne for å sjekke ett svelgebesvær jeg hadde. Ble satt på døgnmåling, hvor gjennomsnittet viste: 185/80, dag: 193/86, Natt: 150/55. Ble tatt døgnmåling av urin og flere blodprøver. Har gått 1 & 1/2 uke nå og jeg har ikke hørt noe. Har blitt henvist til ekko og belastnings EKG, men ikke før sent ut i oktober. Har i det siste bekymret meg mye over hjertet mitt, kjenner det dunker fort når jeg reiser meg og pulsen stiger. Om dagene er jeg ofte veldig sliten, trøtt og tung i hodet, føler eg sover dårlig om nettene. Våkner av mine egne snork, har begynt å snorke veldig i det siste. Kan det være noe virkelig alvorlig med hjertet mitt? Syns det er lenge å vente på en fasit, blir ofte gående å bekymre meg. Vekt: 115kg, Høyde: 196cm.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Basert på målingene fra døgnmåling av blodtrykket, virker det som om det ligger for høyt. Da bør det settes inn behandling. Hva denne behandlingen skal være, kommer jeg tilbake til lenger ned.

Det virker som om du er godt ivaretatt av legen din og jeg her helt enig i den utredningen du er henvist til. Det er viktig å få samlet inn godt med informasjon, slik legene er i gang med.

Jeg skjønner at du er bekymret. Høyt blodtrykk kan være skadelig for kroppen, men det skjer først etter flere år med høyt blodtrykk. Å vente noen uker på undersøkelser er neppe farlig.

Symptomene du beskriver (slitenhet, tretthet i hodet, hjertebank, snorking) er uspesifikke og kan skyldes flere ulike tilstander. De symptomene kan imidlertid også være tegn på hjertesykdom, men hos en ung mann er det lite sannsynlig. Dette vil du uansett få svar på etter hvert som utredningen skrider fremover. 

Hva angår behandling av høyt blodtrykk, finnes det flere alternativer. Det er vanlig å forsøke livstilsstiltak først. Riktig kosthold og fysisk aktivitet kan redusere trykket. Lett vektreduksjon (noen få kilo) kan også hjelpe. Kanskje er disse tiltake nok i ditt tilfelle? Kommer man ikke i mål med disse tiltakene, er det mange gode medisiner å velge mellom. Disse er både effektive og har få bivirkninger. Dette vil sikkert legen din snakke mer om etterhvert.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertet slår hardt...

Hei, eg er ein mann på 30 år som trener relativt mykje (5-10t i veka). Men har i det siste blitt veldig observant på hjertet. Når eg reiser meg fort etter å ha sitte/ ligge, blir eg lett svimmel, og kjenner at hjertet slår veldig hardt i 5-10 sek. Ikkje fort, berre hardt, under desse hjerteslag kjenner eg også at det stikker/ lett ubehag i brystet (på slaga, ikkje mellom, akkurat som det pumper så hardt at det blir trangt, viss det gir mening?). Kan dette være farlig? Kjem ikkja alltid, men relativt ofte, spesielt viss eg har sitte på huk etc. Det kjem med pulsen, og forsvinn med pulsen, varer altså i maks 5 sek. Eg kjenner ingen ting på trening, bortsett frå ei viss stikking på veldig høg intensitet, men det trur eg er i forbindelse med pustemusklarur. Bør eg oppsøke lege?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei!

Det du beskriver er ikke uvanlig hos folk som trener mye. Uten at jeg vet nøyaktig hva som er tilfellet hos deg, så er det ofte slik at folk som trener mye både har lav puls og lavt blodtrykk når de hviler. Dvs sitter eller ligger. Når de så reiser seg, må kroppen raskt få trykket opp, da en oppreist kropp trenger høyere blodtrykk. For å få denne økningen må hjertet pumpe både hardere og raskere i noen sekunder. Kanskje er det dette du kjenner? De fleste kjenner ikke noe særlig til denne prosessen, men vi er alle ulike. Noen er mer sensitive og kjenner hjerteslag og rytme mer enn andre.

Hvis du ønsker å få det sjekket nærmere, må det tas et EKG mens dette foregår. Feks kunne du ligget på legekontoret til legen din i en halvtime med EKG tilkoblet, og så reist deg opp for å se om du kan gjenskape symptomene. Dersom de kommer, får man dokumentert det på EKG og kan si nøyaktig hva det dreier seg om.

En annen mulighet er å gå med 24-timers EKG hjemme. Da vil det også bli fanget opp på EKG dersom plagene inntreffer mens du går med registreringen.

Mvh

Wasim Zahid.

Rettigheter

Blir uføretrygden endret om man får ektefelle?

Jeg er en kvinne på 62 år, innvilget uføretrygd ifjor, beregnet etter egen inntekt, da vil denne ikke endre seg om jeg gifter meg ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. august 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Når uføretrygden er beregnet etter egen inntekt, blir det ingen endringer i beregningen selv om sivilstatus endrer seg. Dette gjelder for de som har fått uførepensjon etter de nye reglene som kom i 2015.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Feriepenger ved arbeidsavklaring

Får vi som har arbeidsavklaring feriepenger?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. august 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det utbetales ikke feriepenger av AAP. Men etter avtale med Nav kan du ta ferie uten at AAP stanses.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Forverring av astmaen i rått vær

Eg merkar meir på astmaen no pga råluft og er ganske tungpusta.
Kva skal eg gjera då?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. august 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Rå luft og værforandringer er en av flere ting som kan forverre astmaen.Det kan være at du trenger mer forebyggende medisiner i perioder hvor du opplever svingninger i sykdommen. Om du ikke har et egenbehandlingsskjema som beskriver hvordan du skal medisinere deg når astmaen endrer seg, bør du ta kontakt med legen din for at dere i samarbeid setter opp et slikt skjema.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Hjerte/kar

Aspirin og virkning

Hei! Er aspirin like effektivt? Altså ikke dispril oppløst. På forhånd takk,

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. august 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

 

Aspirin og Dispril har samme virkestoff og gir like god beskyttelse.

 

mvh
Marita L. Bjerke

Normalt blodtrykk for 16-åring

Hei! Jeg er ei 16 år gammel jente, veier ca 56 kg og er omtrent 166 cm høy.. Er forholdsvis slank og i normal aktivitet.. Hva er normalt blodtrykk for meg? Målte nettopp 130/89 hos helsesøter, er ikke dette høyt? Hva betyr de tallene forresten? (130 og 89) Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. august 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Gjennomsnittlig blodtrykk er ca 120/80. Mange unge jenter kan ha enda lavere trykk, og det er i utgangspunktet bare bra, så lenge man ikke har svimmelhetsplager. Blodtrykk over 140/90 på legekontoret er forhøyet.

Blodtrykket varierer normalt ganske mye gjennom døgnet og mellom ulike situasjoner. Et enkeltstående målt trykk som du har gjort hos helsesøster sier ikke så mye alene, og trykket kan påvirkes av stress eller andre faktorer. Blodtrykket bør måles etter at du har hvilt på forhånd.

Blodtrykk er det trykket som hjertet og pulsårene lager for å pumpe blodet rundt i kroppen. Trykket i pulsårene er høyest når hjertet trekker seg sammen og pumper blodet ut i kroppen. Det kalles overtrykket eller det systoliske blodtrykket.

Når hjertet slapper av mellom sammentrekningene, faller trykket igjen. Det kalles undertrykket eller det diastoliske trykket.

Blodtrykket svinger i løpet av et døgn. Når du anstrenger deg fysisk, for eksempel ved arbeid, trening eller om du blir opphisset, stiger blodtrykket. Det er naturlig. Blodtrykket faller når du slapper av, og det er lavest når du sover.

mvh

Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Blodfortynnende og naturpreparater

Går kombinasjon med blodfortynnende og chaga, Mariathistel, K2 evnt. andre naturpreparater....?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. august 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Ditt spørsmål er nok for generelt til at man kan svare på det helt konkret, da du ikke oppgir hva slags type blodfortynnende medisiner du bruker.

Om du står på Marevan og også andre medikamenter som brukes på samme indikasjon, som Xarelto, Eliquis, Pradaxa eller Lixiana, er det svært viktig at du drøfter med egen lege om du bruker noen form for naturpreparater. Det jeg finner, er at både Mariatistel og K2 påvirker effekten av Marevan. Når man ikke sikkert vet hvordan Marevan og andre typer antikoagulasjon vil reagere på feks naturmidler, synes vi det er tryggest å anbefale og ikke kombinere. 

 

mvh

Marita Lysstad Bjerke
slagsykepleier

Lunge

Astma og angst

For tre år siden hadde jeg et astmaanfall hvor jeg saturerte på 69 %. Dette var en traumatisk opplevelse og gjorde at jeg begrenset meg selv svært mye i hverdagen. Jeg kunne f.eks. ikke sove borte og reise. Litt etter dette dro jeg til fastlegen og ønsket henvisning til psykolog, men legen mente det ikke var nødvendig. I dag går det bedre, men jeg opplever at når jeg blir litt tungpustet, kommer minnene tilbake og jeg blir veldig redd. Dette gjør at det fortsatt er litt vanskelig å f.eks. reise. Jeg har også utviklet flyskrekk.

Jeg merker at jeg er mer forsiktig enn før, passer på hva som kan skade meg og overtenker mye. Tror jeg har litt dødsangst. Kan en psykolog hjelpe meg å snu tankegangen? Og er spO2 på 69 % veldig lite?

Hilsen sykepleiestudent, 20 år

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. august 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Takk for henvendelsen!
Tung pust som ender i astmaanfall, kan oppleves svært traumatisk. Denne episoden har, som du skriver, preget deg siden og gjort deg utrygg, og det er fortsåelig. En oksygenmetning på rundt 70 % er veldig lavt, men heller ikke unormalt ved akutt astmaanfall. Vet du hva som utløste anfallet? Har du fått opplæring i hvordan takle tung pust(medisinering, leppepust etc)? Har du gode kunnskaper om hvordan din astma arter seg? Om du føler deg trygg på hvordan du skal unngå triggere som gir astmaanfall og hvordan du takler tung pust, kan det være en god ide at du søker hjelp hos psykolog. Ofte kan det være til hjelp å få sortert ut tankene.
Om du også tenker at det kan være nyttig å snakke med en sykepleier på LHL sin rådgivningstelefon, kan du ringe 67 023 023.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal