Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Statiner og blåmerker

Har brukt Lipitor i mange år,men skal nå prøve Crestor da jeg mistenker at det er Lipitor som gjør at jeg får så lett blåmerker bare jeg kommer borti en kant eller lignende. Er dette lurt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke vanlig at statiner forårsaker blåmerker i huden. Blåmerker i huden skyldes små blødninger. Går du på blodfortynnende medisiner også? Slike medisiner gir blåmerker langt oftere enn statiner. Både lipitor og crestor er gode medisiner. Hør med legen din om hva hun/han tror er årsaken til blåmerkene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hvitløk i stedet for Albyl-E

Grunnet blodpropp i øynene tar jeg Albyl-e, 75mg. Blodproppene ble borte, men jeg må visstnok fortsatt ta Albyl. Jeg har etter hvert fått problemer med periodisk kraftig halsbrann og sure oppstøt, noe jeg følgelig også må ta medisin for. Jeg skulle gjerne kunne slippe både Albyl-e og den andre medisinen, så mitt spørsmål er om jeg kan nøyes med å ta hvitløkstabletter isteden? De har jo også en antikoagulasjonseffekt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan godt hende at hvitløkstabletter har en blodfortynnende effekt, men den effekten er ikke på langt nær så sterk som den til Albyl-E. Det finnes alternativer til Albyl-E (eksempelvis plavix) som endel pasienter føler gir mindre bivirkninger. Hør med legen din om du kan prøve det i stedet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mange ekstraslag i hjertet

Hei! På siste 1 døgns ekg måling hadde jeg over 20 000 ekstraslag. Er dette for mye? Har prøvd forskjellig doser med selosok. Men føler jeg blir så sliten Da greier jeg heller ikke å ta meg av jobben min. Er 49 år og vil jobbe. Jeg har også satt inn stent. Hva tenker du?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

20.000 ekstraslag i døgnet regnes som mye, og over tid kan det svekke hjertets pumpekraft. Behandling er ofte med selozok eller andre typer betablokkere. Noen pasienter kan ha bedre effekt av Tambocor, men om du kan få det må avgjøres av en hjertespesialist.

Du skriver at du har stent i hjertet. Hos noen pasienter kan årsaken til ekstraslag være trange hjertekransårer. Kanskje har du behov for ytterligere stentbehandling. Dette må også vurderes av en hjertespesialist.

Hos noen pasienter kan man gjøre såkalt ablasjon mot ekstraslag. Enkelt forklart går det ut på å "brenne" områder i hjertet som man mener ekstraslagene kommer fra. Dette er ikke en behandling som egner seg for alle, og må vurderes av spesialister som driver spesielt med det. Igjen er det en hjertespesialist som må henvise deg videre. l

Jeg synes du skal ta opp de tingene jeg nevner over med din hjertespesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Aortainsuffisiens og søvnapné

Er det en sammenheng mellom aortainsuffisiens og søvnapné? Dette er et spørsmål både jeg og min mann har stilt, men vi får ingen svar. Min mann er diagnostisert med begge lidelsene og skal bytte aortaklaffen i september.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Søvnapne kan være knyttet til hjertesykdommer som rytmeforstyrrelse, høyt blodtrykk, hjertesvikt og hjerneslag, men ikke til aortainsuffisiens. 

Aortainsuffisiens betyr at aortaklaffen lekker. Som regel skyldes dette en mekanisk feil i selve klaffen. Når lekkasjen blir stor kan man bli sliten og andpusten ved anstrengelser. Da er det nødvendig med hjerteoperasjon. Lykke til med operasjonen.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Hoster blod

Jeg har en ekkel smak av blod, har harket en del i dag med blod i, det har ikke skjedd før . Når jeg harker er det små klumper og for 2 min siden var det en ganske stor blodklump . hva bør jeg gjøre ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodig hoste er et alvorlig symptom og må sjekkes hos legen. Du må oppsøke lege.

Blodig hoste kan ha mange ulike årsaker. Disse årsakene kan være både banale (virus, neseblødning etc) og mer alvorlige (lungebetennelse, blodpropp i lungene, kreft). Det er slettes ikke sikkert at du har noen alvorlig sykdom, men dette må sjekkes ut. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bør jeg ta blodtrykksmedisin?

Hei Jeg er en mann på 33 år har høyt blodtrykk. De siste målingene viste at blodtrykket mitt var på 152/108 og det siste var overtrykket på 173, husker ikke undertrykket. Jeg har hatt høyt blodtrykk lenge, burde fastlegen min sette meg på blodtrykksmedisin?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er det ikke lett å svare på uten å ha nærmere informasjon om helsen din. Formålet med behandling av høyt blodtrykk er å redusere faren for komplikasjoner og skader (hjerneslag, nyresvikt, hjerteinfarkt, øyesykdom). Hvorvidt en pasient skal ha blodtrykksmedisin bestemmes etter en helhetlig vurdering av pasientens helsetilstand og risiko, og ikke kun blodtrykksverdier. Man ser blant annet på alder, kolesterolverdier, diabetes, forekomst av hjerte- og karsykdom i slekten, vekt, høyde, kroppssammensetning osv. Du kan beregne din risiko her:

https://nhi.no/skjema-og-kalkulatorer/kalkulatorer/diverse/norrisk-10-arsrisiko-for-kardiovaskular-dod/

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter og blodpropp i bena

Når man har levd en stund opplever man litt vondter her og der. For et år siden fikk jeg som mange ganger før vondt i foten. Gikk med det i 1 uke. Sikkert en strekk eller betennelse tenkte jeg, da jeg går en del. Leggen var ikke rød, hoven, varm eller stram i muskulaturen. Var innom legen som sagt etter 1 uke etter at jeg hadde oppdaget smerten i leggen, men av en helt annen årsak. Nevnte dette med leggen ved en ren tilfeldighet. Hun tok en D-dimmer for sikkerhets skyld som var positiv og det ble konstatert en DVT med ultralyd senere. Ble satt på blodfortynnende i 3 mnd.

Som sagt har jeg av og til en del smerter i kroppen, og jeg synes dette er svært slitsomt. Følte at jeg ikke hadde noen typiske blodproppsymptomer, og dette gjør meg engstelig hver gang jeg går å kjenner vondt noen plass, spesielt i føttene. Hvis jeg ikke hadde hatt en avtalt legetime bestilt to mnd i forkant, hadde jeg aldri oppsøkt legen med dette her. Jeg kan jo ikke dra til legen å ta D-dimmer hver gang smerten melder seg. Synes dette er en svært vanskelig og det stresser meg en del. Gode tips tas i mot med takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg forstår situasjonen din godt og skjønner at du er fortvilet. Dette er ingen lett situasjon, og det er heller ikke enkelt å gi gode råd.

Det er alltid sånn at pasienter opplever symptomer og tegn i ulik grad. Det vanligste ved blodpropp i en legg er at leggen blir vond, hoven, rød og stram. Men vi vet at mange ikke opplever disse symptomene, eller at de opplever dem bare i mild grad. Dette gjør at pasienter iblant kan gå rundt med en sykdom uten at verken de eller legen er klar over det.

Har du hatt blodpropp en gang, er det noe høyere risiko for at du kan få det igjen. Det betyr at du faktisk bør være mer obs på smerter og hevelser i leggene enn andre, og oppsøke lege. Samtidig kan man jo ikke, slik du selv sier, løpe til legen hver gang du kjenner en vondt her eller der. Jeg tror det er lurt at du tar opp dette med legen din og at dere to sammen finner frem til en felles strategi. Bestem sammen hva du skal gjøre når du har vondt og hvordan du bør håndtere det.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Spiriva og nyresvikt

Har spiriva negativ virkning på nyresvikt

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 15. august 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det står skrevet om forsiktighetsregler at innholdet i Spiriva kun skal brukes til nyrsvikt syke hvis den forventede nytten av behandlingen oppveier den potensielle risikoen. Ta kontakt med fastlegen din, så du vet hvordan du skal forholde deg til dette.

Mvh Hilde

Kols

kols,rot,støv og sagflis

Hei. Jeg er bekymret for min far da han har KOLS som nå er blitt veldig alvorlig. I huset til far og hans kone har de hunder, katter fugler og rotter. Det er mye rot, støv og "sagflis" og egentlig alt mulig fra dyrene rundt i hele huset. Det er ikke ett godt bevart hus i disse dager. Er dette noe som kan forverre min fars KOLS tilstand? Ser jo for meg at dette ikke kan være bra for helsen i det hele tatt, spesielt for en med kols og dårlig immunforsvar. Håper å få en pekepinn på dette spørsmålet, slik at jeg kan ta det opp med min fars kone.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 15. august 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er slik at en person som har lungesykdom er mer sensibel enn en som er lungefrisk. Det betyr i praksis at den lungsyke har mere sensitive luftveier  for bla støv og ytre irritanter som kan medføre økt slimproduksjon og hoste. Imunforsvaret kan også være dårligere enn hos en lungefrisk som igjen kan medføre  økt fare for luftveisinfeksjoner, noe som er uheldig for en som er lungesyk. Hvis du synes dette blir vanskelig å forklare for din fars kone, så er du/dere hjertelig velkommen til å ta kontakt på kolslinjens tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale. Åpningstider: mand - fred fra kl 12 til kl 15.

Lykke til!

Mvh Hilde

Kols

Kols og viagra

Kan menn som har kols bruke viagra?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 15. august 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

I utgangspunktet så skal ikke det være noe problem å bruke viagra når du har kols. Vil allikevel  råde deg til å spørre fastlegen eller på apoteket om det er ok å benytte denne medisinen i forhold til  event.  andre medisiner du bruker. For å forsikre deg om at disse går greit sammen.

Mvh Hilde