Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Kolesterolsenkende medisin og leveren

Hei. Mulig dette er feil forum, men jeg ser at noen har spurt om kolesterol og fått svar. 😊 Jeg tok blodprøver hos lege og hadde høye leververdier. Var på UL og fikk påvist fettlever. Tok så utvidede blodprøver hos lege. Og fikk sms om at jeg også hadde betydelig forhøyet kolesterol. Jeg spiser sunt og er normalvektig, men sliter periodevis med alkohol. Fikk da Lipitor. På pk.vedl. står det ettertrykkelig at de kan påvirke leveren. Legen mener det er forsvarlig. Men jeg får ikke det til å rime. Hva er din mening?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål!

Ja, kolesterolmedisinen kan påvirke leveren, men den trenger ikke nødvendigvis å gjøre det. Hos noen pasienter gjør den det, men hos de fleste gjøre det den ikke. Det er lett å finne ut av om den vil påvirke leveren din eller ikke. Ta blodprøver av leververdiene dine før du starter på Lipitor. Bruk medisinen som forskrevet i 3-4 uker, og ta blodprøvene på nytt. Har de økt, er det et tegn på at medisinen påvirker leveren din. Da må du enten slutte med medisinen eller prøve en lavere styrke. Hvis leververdiene derimot ikke øker, betyr det at medisinen ikke påvirker leveren din og du kan fortsette å bruke den.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Varierende blodtrykk

Hei. Har høyt blodtrykk over tid:160-190/42. Eget blodtrykksapp. Svimmelhet dagelig. Har hjertesvikt. Går på Triatec , Selo-zok. Går til lege,men der er blodtrykket ok. Hva gjør jeg ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her er det flere mulige forklaringer. For det første så svinger blodtrykket hele tiden, og det er mye som påvirker blodtrykket. Trening, aktivitet, stress, frykt og engstelse kan drive det oppover en liten stund. Avslapping og sengeleie kan få det ned. Medisiner og hvor mye du drikker har også noe å si.

Dernest kan det hende at apparatet du har hjemme ikke er helt presist. Apparatene på legekontorene er til profesjonelt bruk og holder ofte høyere kvalitet. Sannsynligvis er målingene hos legen de riktige. For interessens skyld kunne det jo vært et interessant "eksperiment" å ta med apparatet ditt til legen og målt trykket med både ditt og legens apparat. Da kunne du sett hvor godt de samsvarer.

Skal man ha et riktig godt estimat av hvordan trykket ligger an, bør man gjøre 24-timersmåling. Da går du med et blodtrykksapparat et helt døgn og den måler trykket automatisk hver time. Legen kan lese av målingene og få et inntrykk av hvordan trykket ditt ligger an gjennom døgnet.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Pollenallergi og nøtter

Jeg er allergisk mot bjørk og har også utslag på hasselnøtt på blodprøver. Hva med makadamianøtt? Altså olje fra makadamianøtt i massasjeolje ved allergi mot hasselnøtt?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 30. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Macademianøt er en nøtt og den er i familie med hasselnøtt. Dersom bitte små mengder hasselnøtt forårsker kraftig allergisk reaksjon hos deg, bør du kanskje velge noe annet enn olje fra macademianøtt. Olje skal i prisippet ikke inneholde proteiener som forårsaker allergisk reaksjon men det kan være små rester som hos de mest følsomme kan gi symptomer.

Hilsen Helle

Rettigheter

Sykemelding og AFP

Kan en være sykemeldt ved uttaksdato uten å miste retten til afp om en ellers oppfyller kravene?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. juni 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Reglene er forskjellig for AFP i offentlig sektor og privat sektor.

I offentlig sektor må du stå i arbeid ved pensjonsuttak og siste år hatt en inntekt på minst 1 G (93 634). Det er ikke krav om at du må ha stått i arbeid et visst antall uker først.

I privat sektor er reglen at du ikke kan være 100 % sykemeldt i mer enn 52 uker de tre siste årene før du tar ut AFP. Du må i så fall fortsette å jobbe minst 20 % til du oppfyller kravet om ikke mer enn 52 uker med 100 % sykemelding siste tre år.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Pinex og kolesterol

Kan pinex forte brusetabletter gi forhøyet kolesterol

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Paralginforte forte er vanedannende og kan gi en rekke ulike bivirkninger. Jeg kjenner ikke til at medisinen gir forhøyet kolesterol.

Hjerte/kar

Husarbeid kort tid etter stent?

Kan man gjøre litt husarbeid 6 dager etter ett hjerteinfarkt ,har stent?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du kan trygt gjøre husarbeid,  og etterhvert leve helt som normalt. Dersom du mot formodning skulle få symptomer/plager så kan du ta dette opp med fastlegen din. Lykke til!

Hjerte/kar

Planlagt svangerskap. Høyt blodtrykk og astma.

Hei Jeg er en kvinne med litt forhøyet blodtrykk som prøver å bli gravid. Har to barn tidligere der jeg har brukt Trandate gjennom hele svangerskapet, og nå Candersatan etterpå. Ha nå sluttet på Candersatan, og tenkte å bruke Trandate gjennom et mulig svangerskap. Forskjellen nå i forhold til siste svangerskap er at jeg nå har påvist astma, og bruker litt medisin for dette. Det er en mild form for astma, og jeg har ikke store plager. Så ser jeg i pakningsvedlegget for Trandate at man ikke skal bruke dette når man har astma. Hva bør jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Jeg vil anbefale at du snakker med legen din om en henvisning til samtale på fødeavdelingen for planlagt svangerskap i din situasjon. Lykke til! 

Hjerte/kar

Seroxat og metoprolol

Har brukt Metoprolol Zandos mot hjerteflimmer. Jeg bruker og Seroxat tabl og kombinasjonen av disse er ikke bra. Legen satte meg derfor opp på Selo-Zok i stedet for metoprolol men er ikke det samme virkestoff i disse? Litt forvirret.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er riktig at seroxat og metoprolol ikke bør kombineres, da effekten (og bivirkninger) av metoprolol kan bli betydelig forsterket. Metoprolol og selo zok har samme virkestoff, og man bør vurdere å skifte til f.eks. en preparat type som heter verapamil dersom diagnose og symptomer tilsier det.

Hjerte/kar

Hjertebank, POTS?

Hei, Morten! Jeg er 20 år, og de siste 3 årene har jeg slitt med hjertebank, svimmelhet og en rekke andre symptomer. Jeg trodde lenge at disse symptomene var et resultat av helseangsten jeg hadde tidligere, da dette var det legene fortalte meg. Etter hvert begynte jeg å tenke at det måtte være feil, da jeg ikke følte at angsten og de fysiske symptomene hadde noen sammenheng. Da jeg i tillegg ble kvitt angsten, og symptomene fortsatte å komme, var jeg 99% sikker på at dette skyldtes noe annet enn angst. Derfor begynte jeg å forske litt på symptomene på egenhånd, og dette er hva jeg fant ut:

- Jeg får en pulsøkning på 30-60 BPM når jeg reiser meg opp
- Å stå/sitte oppreist for lenge gir meg hjertebank og ubehag i brystet
- Hvis hjertebanken/ubehaget i brystet kommer, kjenner jeg raskt bedring etter å ha lagt meg ned helt flatt
- Noen ganger blir jeg svimmel og kald
- Jeg har gode og dårlige perioder. I de gode periodene forsvinner hjertebanken etter å ha ligget i 5-20 minutter. I de dårlige periodene går ikke hjertebanken bort når jeg legger meg ned. Da føles det faktisk verre å ligge, siden jeg kjenner mer på hjertebanken.

Pulsøkningen når jeg reiser meg blir høyere og jeg blir fortere sliten ved aktivitet. En slik dårlig periode kan forsvinne over natten etter 3-7 dager. Etter å ha lest litt på nettet fant jeg noe som heter POTS, og da jeg leste om det syndromet kjente jeg meg veldig igjen. Dette gjorde at jeg dro til fastlegen min, hvor jeg tok en EKG mens jeg lå stille. Etter eget initiativ tok vi også EKG mens jeg reiste meg opp. Pulsen gikk raskt opp fra 70 til 120 BPM.

Ble sendt videre til kardiolog, hvor jeg tok ultralyd av hjertet og arbeids-EKG. Ingen funn på ultralyden. Arbeids-EKGen viste at jeg hadde et betydelig blodtrykksfall rett etter jeg stoppet å sykle. Jeg hadde fortalt han før testen at jeg ofte ble svimmel under trening, og han sa at arbeids-EKGen viste nettopp dette. Jeg tok også en 48-timers EKG, hvor det ikke var noe unormalt. Etter testene snakket jeg med kardiologen. Han ga meg aldri en spesiell diagnose, men han sa at det jeg hadde fortalt var en problematikk som han hadde sett hos andre pasienter. Videre fortalte han at dette er noe som vil gå over med årene. Jeg fikk også tips om hva jeg selv kunne gjøre for å føle meg bedre.

Problemet for min del er at jeg fortsatt ikke føler meg bra. Jeg er også veldig skuffet over at denne problematikken er noe legene virker å vite svært lite om. Hjertebanken er svært plagsom og ubehagelig i de verste periodene. Jeg har kommet i gang med trening, men må stadig ta en ukes pause fra trening fordi jeg kommer i en dårlig periode. Når hjertebanken er på sitt verste vil jeg ikke trene, da det tidligere har utløst flere dager med urolig hjerte. Ellers passer jeg på å drikke nok vann, jeg prøver å få i meg nok salt (men ikke for mye), jeg prøver på å bruke musklene i beina før jeg reiser meg, og jeg har begynt å prøve kompresjonsstrømper. Har du en formening om dette er POTS eller noe annet? Hva mer kan jeg gjøre for å føle meg bedre? Vet du om noen i Norge som forsker på nettopp denne problematikken? Jeg setter veldig pris på all informasjon som kan hjelpe meg. På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Du har satt deg godt inn i temaet. Dette er jo en "ny diagnose", såvidt jeg vet nevnt første gang i USA i 1993. Forskning pågår, men er fortsatt mangelfull. Ulike behandlingsmåter testes ut.  Det er altså mye vi ikke vet om tilstaden. Blant diagnostiske kriteria er puls økning på  over 30 de første 10 min etter at man har reist seg opp (men da skal det ikke være samtidig blodtrykksfall). Prognosen er god, og det forskes på medikamenter (bl.a. ivabradin) som antas å kunne hjelpe sammen med andre tiltak som du nevner i teksten. Jeg kjenner dessverre ikke til noen som jobber spesielt med problemstillingen i Norge, men barneklinikken på Rikshospitalet har forsket på beslektede problemstillinger. Alle de store regionssykehusene vil ha en viss erfaring med problemstillingen. Hols motet oppe, det er gode muligheter for at symptomene vil bedres over tid! Det vil gradvis komme mer kunnskap om emnet.