Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Hjertemedisiner og astma

Jeg er 70 år, og har i mange år brukt Seretide som forebyggende astmamedsin, en dose hver morgen, og dette har fungert godt. Nå har jeg fått konstatert middels til stor mitralinsuffisiens. Legene på Ullevål vil ikke operere, men lar meg gå på medisiner og halvårlige kontroller. Men nå har jeg fått store problemer med kraftige hosteanfall med mye tykt og gulgrønt slim. Er dette en følge av hjertefeilen min og/eller en forverring av astmaen pga medisinene jeg bruker?

Jeg har nå begynt å bruke Ventoline ved behov, er det å anbefale?

Jeg tar nå Irbesartan Actavis 150 mg, Burinex 1 mg, Metoprolol Sandoz 25 mg, Acetylsalisylsyre Actavis 75 mg og Simavastatin Santoz 1 tabl ved siden av Serentide og Ventoline. Jeg har også tatt Seroxat i mange år, men prøver nå å trappe ned med en halv tablett hver andre dag. Er det noen av disse medisinene som reagerer dårlig på hverandre? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hoste og farget slim tyder på en akutt bronkitt. Da blir pusten vanligvis forverret ved astma. I din situasjon bør nok bronkitten behandles med et antibiotikum for å bli raskere bedre. Ventoline ved behov i tillegg kan være lurt for å få slimet lettere opp og lette på pusten.

Det er neppe noen av medisinene som virker spesielt inn på det du beskriver. Når det gjelder kombinasjonen av Seroxate og Acetylsalisylsyre kan det gi en forsterket effekt av sistnevnte. Kombinasjon av Seroxate og Metoprolol er også noe man ønsker å unngå pga faren for økt effekt av metoprolol.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Flyreise og blodpropp til lungene

Hei, Jeg fikk påvist blodpropp i begge lungene 12.juni og startet på Xarelto med en gang. 2. juli trapper jeg ned fra 30mg til 20 mg. Da har jeg gått på dette i 3 uker. 7. juli skal jeg fly til London (1t 40 min). Dagen etter flyr jeg fra London til Alicante/Spania (2.5 timer) Det vil da være nesten 4 uker etter jeg startet behandlingen. Er det trygt å reise med fly eller kan det oppstå komplikasjoner? Om jeg bruker kompresjonsstrømper, går litt og drikker vann er det en god nok trygghet?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Behandlingen du har fått er dosert slik man anbefaler det. Dosen du nå får er beregnet på å forebygge nye blodpropper. Da burde du være trygg. Men ved lengre flyreiser er det alltid lurt å gå litt frem og tilbake i midtgangen, for eksempel en gang i timen. Å bruke kompresjonsstrømpe er også lurt og virker godt forebyggende. Alt i alt virker opplegget ditt veldig bra for å unngå nye blodpropper i lungene. God tur!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Heshet og soppvekst ved astmamedisin

Hei! Etter enn virusforkjølelse med kraftig hoste, fikk jeg astma-anfall. Har hatt dette kun 1 gang før og fikk Ventoline. Nå fikk jeg Serevent og etter kort tid ble jeg hes og får i
sårhet i halsen. Byttet til Alvesco, men fortsatt sår hals og hes. Fikk deretter små hvite prikker i svelget. Startet med Mycostatin pga mistanke om sopp. Ble bedre og fikk bedre stemme. Sluttet etter 14 dager. Nå er jeg hes igjen, sår hals og hvite prikker. Begynner med ny kur med mycostatin. Det er sommer og ferievikarer. Er dette ufarlig? Bør jeg utredes eller trappe ned på astmamedisin Har vært hes i 5 uker , minus 14 dager ved mycostatin. Litt bedre ved mycostatin.På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Plagene du angir synes å ha sammenheng med effekten av kortisonliknende stoffer som finnes i flere astmamedisiner. Det forekommer hos noen av de som bruker slike medisiner. De er plagsomme, men ikke farlige. Det kan være grunn til å redusere doseringen av medisin i en periode til det roer seg ned, og så eventuelt starte opp igjen. Noen ganger kan det bli nødvendig å stoppe medisinen helt en periode. Det kan også være lurt å inhalere medisiner med kortisoneffekt gjennom en kolbe for å unngå at for mye av medisinen setter seg i halsen og svelget. Det er ofte årsaken til at sopp vokser raskere og gir plager. God bedring!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Utposning på hovedpulsåren

Hei. Jeg fikk vite at jeg har en utposing på hovedpulsåren som sitter midt i brystet, lungene, på 4,1 cm. Dette ble oppdaget i Desember-2016. Har vært til sykkeltest og ultralyd, og fikk vite at jeg har et sterkt hjerte, ingen ting i veien med det, og ble forklart at jeg ikke skulle uroe meg for utposingen , men jeg gjør jo det for den vokser vel fortsatt, er det lurt å ta en ny CT av lungene for å sjekke veksten?? Jeg sykler, men i motbakke blir jeg fryktelig tungpustet og det har kommet med denn utposinngen, har syklet masse mil foregående år uten tung pust. Vennlig hilsen engstelig

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Når det gjelder utposningen på pulsåren vil ikke dette påvirke pusten slik du forteller. Jeg synes du bør kontakte legen for å sjekke om andre ting, for eksempel hjertet (inkludert hjerteklaffer), blodtrykket eller lungene kan være årsaken til dette. Vanligvis er det ikke grunn til å sjekke en slik utposning så ofte, særlg hvis blodtrykket ikke er høyt, for det kan være et ikke uvanlig bifunn ved undersøkelse av mennesker i en noe eldre årsklasse. Men pusten din kan gi grunnlag for undersøkelse av det jeg nevnte.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tung pust og mistanke om astma

Hei!
Har vært tungpustet i mange år. Bruker Avamys nesespray for irriterende og tette luftveier. Fortsatt tungpustet. Kronisk bihulebetennelse har jeg også. Lurer på om det kan være astma ? Hvordan kan jeg få sjekket det ? Håper på tilbakemelding.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 26. juni 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Takk for henvendelsen!

Det er godt dokumentert at det er en overhyppighet av neseplager hos personer med astma. Det er også slik at de som har for eksempel høysnue, nesepolypper og bihulebetennelser hyppigere har astma enn personer uten slik sykdom.

Du kontakter din fastlege som utreder dette med først å dokumetere hvordan symptomene arter seg, når du har plager, hvor lenge anfallene varer og når du først merket symptomene. Om du har allergier, eksem, andre lungesykdommer eller pusteproblemer og om det er astma eller allergi i den nærmeste familien. Legen vil i første omgang lytte på deg og ta lungefunksjonsprøver - spirometri.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Rettigheter

AFP og sykepenger

Kan jeg ta ut AFP, og samtidig få sykepenger? Jobber i offentlig sektor.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. juni 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Tar du ut gradert AFP i offentlig sektor, har du rett til sykepenger på den delen du fortsatt jobber. Tar du ut 100 %  offentlig AFP, har du ikke rett til sykepenger.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Eggallergi og nøtteallergi

Pga kraftig allergi lurer jeg på : Typiske varer som inneholder rått egg og typiske varer som inneholder nøtter?!

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Disse matvarene inneholder ofte rått egg: majones og dressinger, bløtkokt egg og stekt egg med hel plomme. Visse typer iskrem, råkrem (pisket egg og kremfløte)

Kakedeig og kaker med bløt kjerne. Mousse, vaniljesaus, puddinger, kokosboller, glasur på kakaer, smoothe, drinker og likører kan inneholde egg.

Vær obs på nøtter i alle typer brød, kjeks og kaker, marsipan, frokosblandinger og musli, sjokolade, iskrem, pesto, dressinger, energibarer, asiatiske gryteretter og salater.

Dette er bare eksempler, du må alltid lese innholdsdeklarasjonen. Både egg og nøtter er merkepliktige allergener og skal oppgis om de er tilsatt et produkt eller en rett.

Forbrukerrådet har utviklet en app som heter Peiling. Med den kan du scanne strekkoden på produkter og få opp hva de inneholder.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Matallergi i voksen alder

Hei. jeg fikk påvist etter 2 kraftige allergiske reaksjoner som endte opp på legevakten. Fått svar på prøver og viser seg at jeg i en alder av 52 og har kun hatt allergi mot katt (har katt), har nå allergi mot kumelk, hvete, eggehvite, peanøtt, katt og hund. Kjenner dette er en stor utfordring i matveien og ønsker å få litt mer informasjon fra gode nettsider eller foreninger. Har du noen gode tips?

Har kjøpt glutenfritt brød, det kan jeg vel ha. Kjøpte spelt brød for det sa de i bakeriet at jeg kunne ha, men det kan jeg vel ikke. Skal på videre utredelser på sykehuset for å ta grundigere prøver så håper på bedre svar da. I alt jeg leser av bruksanvisninger står det mye melkeproteiner og det skal jeg vel heller ikke ha? Dette går seg sikkert til men en utfordring blir det.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Ved allergi er det beste rådet å unngå det man er allergisk overfor enten det er mat, dyr eller pollen.

Det er svært skjelden at kumelk- og eggallergi påvises i voksen alder. En diett uten melk, egg og hvete er krevende å følge. Det er derfro viktig at diagnosen er riktig. laboratoritester alene er ikke nok til å stille en sikker diagnose. Sykehistorien, dvs en gjennomgang av hva du spiser, hvilke symptomer du får, alvorlighetsgrad osv. Det anbefales å føre kostdagbok. Da skriver du hva du spiser og hva som skjer. Disse notatene tar du med til legen, de vil være til hjelp for å finne hva som gir reaksjon.

Spelt er hvete så det kan du ikke spise om du skal ha diett uten hvete. Alt glutenfritt går bra.

På våre nettsider finner du informajon om allergi mot det meste, inkludert allergi mot hvete, egg og melk. 

LHL som pasientorganinsasjon dekker allergi gjennom LHL Astma og allergi. Vi er aktive på facebook og instagram gir ut elektroniske nyhetsbrev og bygger nettverk for bruker. Du er velkommen som medlem og følger.

Ta gjerne kontakt med vår rådgivningtelefon om du har flere spørsmål.

Lykke til, med vennlig hilsen Helle

Allergi

Melkeallergi og andre allergier hos små barn

Hei Vi har ei jente på 6 mnd. Som har fått påvist kumelkproteinallergi ved prikktest. Hun har fått morsmelk hele tiden. Og plagene(mye luft, prump og gulp) forsvant da jeg kuttet ut meieriprodukter i kosten. Hun har imidlertid reagert med diaré på mitt inntak av soyaprodukter som erstatning for melk, men har ikke fått påvist allergi på dette. Dette har vi forstått kan være fordi proteinet ligner. Hun har også reagert på peanøtter gjennom min kost(elveblest, røde øyne og forkjølelsesymptom). Heller ikke peanøttallergi fikk utslag på prikktesten. Hun har fått smaksprøver av allergigrøten sinlac og dette gikk helt fint. Etter et lite opphold fikk hun 5-6 skjeer av grøten og kastet etter noen timer opp flere ganger, ble blek, for så å sløve helt vekk hvor det ikke gikk ann å få kontakt med henne. Hun surklet og smattet mye. Hun kom seg litt etter at de sugde slim ut av halsen i sykebilen, og ble bedre etter noen timer på sykehus. Det ble da konkludert med at det sannsynligvis var et magevirus som slo henne ut. Jeg opplevde det som en allergisk reaksjon uten at jeg har inngående kunnskap om dette. Pga. den skremmende hendelsen ventet vi noen uker med å gi grøten igjen. Denne gangen gav vi 3-4 skjeer. Samme hendelsesforløpet skjedde også denne gangen, i tillegg fikk hun mye eksem i fjeset(kinnene). Hun har atopisk eksem, men fjeset hadde ikke eksem før hendelsen. Grøten har egentlig bare to ingredienser, bortsett fra oljer, mineraler og vitaminer, som er Johannesbrødkjærnemel og ris. Begge uvanlig å reagere på forstår jeg. Det ble anslått av legene at det trolig da var risen hun hadde en reaksjon på. Med ris og melkeallergi sitter jeg igjen med kun en havregrøt fra helsekost. Hun har fått 2 teskjeer av denne hver dag nå i 3 dager og jeg er usikker på om hennes tyntrennende blanke snørr og tette nese også skyldes allergi på denne eller om det er tilfeldig. Har litt luft og magevondt også, men har tenkt at dette er normalt når fast føde introduseres. Jeg har også nå sett at johannesbrødmel er en del av ertefamilien, som peanøtter og soya. Jeg tenker derfor at sannsynligheten for at det er dette hun reagerer på kanskje er større? Har du noen tanker her, allergier, kryssalergier. Ting jeg bør vise ekstra forsiktighet med hva gjelder smaksprøver. Finnes det måter å avdekke hvilken av disse hun reagerer på , uten å måtte risikere tilsvarende reaksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Din datter har påvist allergioverfor kumelk og atopisk eksem. I tillegg begynnner hun å reagere på andre matvarer. Min umiddelbare tanke var også belgfruktfamilien der soya, peanøtt og johannesbrødkjerner er med. Ris er en annen teori. Det er ikke alltid laboratoritester slår ut, spesielt ikke hos så små barn.

Mitt forslag er at dere be om henvisning til barneavdelingen dere hører til for allergiutredninge, evt til Voksentoppen senter for astma og allergi, nå post 1 på Rikshospitalet. Der har de erfaring og kompetanse til å utreden kompliserte allergitilstander.

Når det gjelder utprøving vil jeg foreslå kokt og most brokkoli og potet. Det finns yoghurt av havre, havregurt. Gi en smaksporsjon, ca en halv teskje første gang. Ved diett uten soya kan produkter med soyalecitin og soyaolje brukes.

Dere bør få time hos klinisk ernæringsfysiolog som kan foreslå trygge matvarer og et næringriktig kosthold.

Hun bør selvsagt ha en fullverdig melkeerstatning som dere får på blå resept fra apotek. Ved påvist melkeallergi kan hun få det tl hun er 10 år. Via kumelkallergi kan dere kontakte ernæringsfysiolog med spørsmål.   

Om du vil snakke med meg kan du ringe rådgivningtelefonen på 67 023 023. Om det er noen andre som svarer gir de meg beslkjed så ringer jeg tilbake.

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Hjerte/kar

Brystsmerter, men normal EKG

Hei. Har en tid slitt med ubehag i hals og følelse av å være litt trang i brystet. Det kommer utover dagen, og fører også til at jeg hoster en del.

De siste to månedene har jeg også hatt en del smerter i brystet, fortrinnsvis i hvile, forverres ikke av fysisk aktivitet. Ble henvist til utredning, og har tatt arbeids-ekg og ultralyd. Har også tatt ct for å utelukke lungeemboli, samt røntgen av lungene. Alt har vært normalt, ingen smerter under sykkeltesten. Likevel ønsker de å ta ct-undersøkelse med kontrast eller kontrast ved belastning, og jeg er i mellomtiden satt på Lipitor og Acetylsalisylsyre. De siste dagene har jeg også fått smerter i ørene som kommer og går. Våkner også om nettene med en dirrende følelse i brystet, men pulsen er normal.

Er det sannsynlig at det er trange årer som forårsaker problemene til tross for normal arbeids-ekg, eller burde denne da gitt utslag? Hva annet kan det være? Angst? Jeg er 46 år, ingen risikofaktorer (røyking, blodtrykk, diabetes, kolesterol, arv).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du er ung, har ingen risikofaktorer, og alle prøver sålangt har vært normale. Det gjør sannsynligheten for hjertesykdom veldig liten. CT-undersøkelse av kransårer vil kunne være endelig avklarende. Er den i orden, kan du sannsynligvis slutte med medisinene du har fått. Det kan være mange årsaker til de plagene du beskriver. Det viktigste i første omgang er å utelukke alvorlige sykdommer, slik legen dine er i gang med.

Mvh

Wasim Zahid