Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

For mye jern i blodet

Har nettopp kommet fra legen, og han sier jeg har for høyt innhold av jern i blodet, over 1000. Har siste uke vært helt utslått, og hatt mange forskjellige symptomer før jeg gikk til lege på torsdag i forrige uke. Alt fra svimmel, feber, oppkast, hetetokter, frysninger. Har problemer med å ligge på siden etter at jeg fikk dette, må ligge på rygg, og helst litt i oppoverbakke. Utenom blodlating, er det noe man kan gjøre for å få ned jernmengden i blodet slik at det holder seg noenlunde stabilt? Legen mener det er arvelig grunner til at jeg har høyt jerninnhold i blodet.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. 1000 i ferritin er en høy verdi, og jeg vil anbefale at du får videre utredning evt  med gentest (på hemokromatose) og jernmetning (TIBS), samt ulike andre blodprøver. Ferritin nivårt kan øke ved betennelse i kroppen, og kan stige noe hvis kosthold/livsstil er ugunstig. Symptomene du beskriver kan ha mange årsaker, men jerntilstanden kan spille en rolle. Blodtapping er evt. den mest aktuelle behandlingen.

Hjerte/kar

Måle blødning ved Marevan

Hei. Jeg har fått et apparat til å måle blod med p.g.a. en mekanisk klaff. Men jeg lurer på, skal jeg ta mer eller mindre marevan hvis jeg har for tynt blod ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er viktig at du gjennomfører et kurs på sykehuset før du begynner å styre din egen marevan dosering basert på resultatene fra apparatet. Du kan be din fastlege om å formidle kontakt. Ved "tynt blod" dvs. Ved høy INR, skal ukedosen av marevan reduseres.

Hjerte/kar

Årsak til høyt blodtrykk

Heisann! Jeg målte blodtrykket mitt en dag og hadde 125/98, derav jeg fikk beskjed jeg hadde for høyt undertrykk... Hvilepulsen min lå på 100-120.. enda jeg hadde sittet stille i over 30 min... Hva er årsaken til dette? Hva er risikoen? Jeg har diabetes

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Vi ser ofte store variasjoner i blodtrykk og pulsmålinger, og jeg vil først av alt anbefale at du får kontrollert målingene. Det kan evt gjøres en døgnmåling med godkjent medisinsk utstyr hos mange fastleger, evt. hos spesialist. Pulsen (og blodtrykket ) kan stige forbigående i hvile hvis man f.eks bekymrer seg eller er stresset/urolig. Dersom undertrykket du beskriver er reellt bør du tenke over livsstilstiltak og medisin kan bli aktuelt. 

Hjerte/kar

Forebygge blodpropp med blodfortynnende?

Skal på buss og flytur i 14 dager. Blir en del perioder hvor jeg blir sittende mye i ro. Jeg hadde en DVT for en tid tilbake. Fikk blodfortynnende medisin, Eliquis, som behandling. Det jeg lurer på nå er om jeg kan bruke Eliquis som jeg fikk som behandling for DVT i de 14 dagene jeg er på ferie for å forhindre nye blodpropper? 5 mg to ganger pr. dag. Hva synes dere om denne løsningen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Svaret på om du trenger forebyggende blodfortynnende på flyreise kommer an på din spesielle sykehistorie,  blant annet om du hadde en klar ytre årsak til den forrige blodproppen din (kirurgi el.), og hvor blodproppen satt (over eller under kneet). Anbefaler at du tar kontakt med fastlegen din. Forebyggende dose er evt. 2,5mg 2 ganger daglig.  

Lunge

Virus i lungene, smittsomt?

Er virus i lungene smittsomt? Hvis man kysser noen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Virus smitter ved dråper og er nok til stede også i munnen, svelget og nesen når lungene er angrepet. Virus er jo ikke så "stedbundet" som bakterier. Så du må nok regne med at virusinfeksjon i luftveiene, inkludert lunger, vil kunne smitte både ved hoste, nysing og ved kyss.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Kosthold

Kakaosmør/sjokolade og kolesterol

Påvirker kakaosmør kolesterolet? Økologisk sjokolade reklamerer med at man kan lage sin egen sunne sjoko.lade vha kakaomasse og kakaosmør, men hvor sunt er egentlig kakaosmøret? Det står ikke andel mettet fett på pakken.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 23. juni 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Effekten av kakaosmør på kolesterolet har ikke vært undersøkt mye.

Kakaosmør/sjokolade har ganske mye mettet fett, men ikke alle typer mettet fett påvirker kolesterolet på samme måte. Du finner et tidligere svar på et lignende spørsmål her: Kan jeg spise mørk sjokolade hver dag?

Kakaosmør er mindre kolesteroløkende enn meierismør, men hvis du sammenlikner det med for eksempel olivenolje og rapsolje, øker det kolesterolet. Inntak av mørk sjokolade har heller ikke vist seg å øke kolesterolet på kort sikt, men alt med måte er fortsatt fornuftig.

Kols

Kols og livsgnist

hei jeg har et spørsmål. jeg er en mann på 47 år å har nettopp får kols4 å har bare 27% lungekapasiyet jeg føler at jeg ikke har noe mer å gi til mine kjære som er glad i meg jeg føler meg så dårlig. Så jeg lurer på hva jeg skal gjøre har ikke så mye gnist i meg legner så vist det er noen som kan hjelpe meg å komme meg mer ut å kunde få høre om hva jeg skal gjør. Hva kan jeg gjør for å få positiviteten tilbake?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 22. juni 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Dette hørtes ikke helt greit ut. Du skriver ingenting om hva lags muligheter og tilbud du har fått informasjon om. Vi ønsker veldig gjerne å hjelpe deg, men fint hvis du kan kontakte kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale. Våre åpningstider er fra kl 12 - kl 15 fra mandag t.o.m. fredag.

Mvh Hilde

Lunge

Virusinfeksjon og utvikling av bronkitt

Hadde influensalignende symptomer i 3 dager, med frostanfall, hodepine, vond hals og muskelverk. Dette gikk over, men etter én dag begynte jeg å hoste. Har hostet nå 4 dager. Mye slim, grønt/gult. Hoster omtrent på hvert innpust. Får ikke sove. Hva kan det være? Vil det gå over av seg selv, eller burde jeg kontakte lege?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du har nok fått en virusinfeksjon først som har utviklet seg til en bakterieinfeksjon med bronkitt. Det går nok over, bare unntaksvis utvikler det seg til en lungebetennelse. Og da blir det som regel høy feber. Det avhenger mye av videre utvikling av symptomer om du trenger søke lege eller ikke. Hvis du er lungefrisk fra før antar jeg at det vil gå over i løpet av få dager. Men hvis du har mye plager og det ikke viser tegn til bedring bør du kontakte legen din.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Årsaker til problemer med pusten

Har problemer med pusten ved utpust. Blir mye verre når jeg puster inn eksos og parfymelukt likedan diverse støv. Det blir tungt å puste, får da også smerter i brystet og blir uvel. Hva kan det være ?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. juni 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Pusteroblemene du beskriver kan minne om astma. Det er viktig at du får utredet dette hos din fastlege.

Her kan du lese om astma

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Hjerte/kar

Arbeid etter gjennomgått hjerneblødning

Har en mann som har hatt en massiv hjerneblødning for 4 år siden. For tiden kjenner han seg ikke lykkelig. Han har selv valgt å gå tilbake til jobb, men er ikke frisk. Han orket rett og slett ikke å være uføretrygdet. Hos han går det på vilje og stahet. Selv o.m han er syk, så presser han seg til å gå på jobb. Jeg vet ikke hvordan jeg kan hjelpe han.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. juni 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Det er mange slagrammede som vil kjenne seg igjen i det du beskriver om din mann. Etter et hjerneslag eller hjerneblødning har mange senskader som hukommelsesvansker, utmattethet og energimangel, konsentrasjonsvansker, økt behov for søvn og hvile. Mange tror, og ønsker så vel, at alt skal fungere som før. Erkjennelsen av at man ikke har den samme kapasiteten, kan ligge langt inne. Noen presser seg til å gå på jobb, og kan da ende opp med en enda større utmattelse som vil påvirke langt frem i tid. Jeg forstår også at for mange er jobben med gode kollegaer, godt arbeidsmiljø og følelsen av å gjøre noe betydningsfullt svært viktig for å oppleve verdi i livet. Men hvis arbeidet går utover familieliv og kapasitet på hjemmebane, så bør man kanskje revurdere ambisjonene.

Du og din mann bør kontakte fastlege, slik at dere sammen får gitt uttrykk for bekymringen du går med. I samarbeid med fastlege og arbeidsgiver kan det legges tilrette for en arbeidshverdag som er tilpasset din manns kapasitet. Muligheten for en gradert uføretrygd er tilstede. På den måten kan han ha overskudd til både å delta i arbeidsliv, og å ha kapasitet til å være en del av familielivet.

Din rolle blir å hjelpe og støtte din mann, gi ham tid til å kjenne på konsekvensene på valgene han gjør, veilede, og ikke minst å ta vare på deg selv oppi det hele.

Nå vet jeg ikke hvor dere bor, men LHL Hjerneslag Ung har etablert nettverk flere steder i landet.for unge slagrammede med pårørende, som møtes jevnlig for å dele akkurat slike utfordringer som du beskriver. Les mer om dette på våre nettsider.

LHL Hjerneslag Ung