Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Behandlingssenter

Hei, Min mor har kols og skulle så gjerne kommet seg på et behandlingssenter, hun har diskutert dette med sin lege. Han sier hun må finne ut hvor hun ønsker seg, så skal han henvise. Kan dere hjelpe meg med å finne behandlingssentre i Norge evt i Spania?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 16. juni 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Trenger litt mere informasjon bla hvor i landet din mor bor, for å kunne gi god informasjon. På generellt grunnlag kan jeg nevne Granheim lungesykehus og Glittre i Norge og Valle Marina på Grand Canaria. Fint hvis du har mulighet til å ringe kolslinjen på tlfnr 800 89 333 mellom kl 12 - og kl 15 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

Nucala og Xolair ved astma.

Hei! Har du erfaring med Nucala og Xolair? Oppfatter det slik at de har en del bivirkninger. Bruker nå prednisolon og inh preparater for min kroniske lungesykdom. På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kjenner preparatene, men har selv begrenset erfaring med å bruke det på pasienter. Nucala er tilleggsbehandling ved alvorlig, refraktær, eosinofil astma hos voksne. Det skal være helt spesifikke krav til blodprøvesvar og forløp av astmaen før man kan vurdere å igangsette behandling. Xolair-behandling bør kun vurderes hos pasienter med påvist IgE (immunglobulin E)-mediert astma. Det er tilleggsbehandling for å forbedre astmakontrollen hos personer med alvorlig vedvarende allergisk astma. Bivirkningene er ikke noe man kan forutsi, men som kan oppstå hos den enkelte. Men først må man ha en klar indikasjon for å bruke og få effekt av slik behandling. I praksis er det et begrenset antall personer som får igangsatt slik behandling. Men det kan være en god behandling på riktig indikasjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Kols

Blitt kvitt kols?

Hei, jeg fikk diagnosen mild kols for ca 5 år siden. Nylig tok jeg nye tester og da viser det seg at jeg ikke har kols lengre. Jeg testes en gang i året. Hvordan kan dette være mulig? Jeg trener regelmessig, røyker ikke og i de siste månedene har jeg drukket rødbetjuice.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungetestene som brukes til å stille en diagnose er helt avhengig av en teknisk godt gjennomført undersøkelse. Funnet kan også påvirkes av om man har en luftveisinfeksjon. Alternativt kan det ha vært en forbigående obstruktiv reaksjon (astma) i etterløpet av en luftveisinfeksjon. Hvis lungefunksjonen i dag er normal har nok den forrige testen ikke vist riktig. Kols går dessverre ikke tilbake igjen hvis den først har tilkommet. Uansett er det gledelig å ikke ha lungesykdom likevel!

 

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Røntgenbilde og lungekreft

Jeg har tatt et vanlig røntgenbilde av mine lunger. Vil denne undersøkelsen oppdage kreft?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

I noen tilfeller vil et vanlig røntgenbilde kunne oppdage eller gi mistanke om lungekreft, men ikke alltid. Noen ganger må man supplere med CT-undersøkelse og bronkoskopi. Ved den siste undersøkelsen vil man i mange tilfeller også få tatt vevsprøve fra suspekte områder som er synlig gjennom bronkoskopet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge, Rettigheter

Invaliditetsgrad av astma

Hei. Jeg har fått godkjent yrkessykdom av NAV i 2015. Jeg ble syk i 2011 da det var hussopp i boligen jeg jobbet. Astma legen min sier at at jeg skal være i gruppe NYHA-klasse 2 og fastsatt en skaderelatert varig medisinsk invaliditetsgrad (VMI ) på 30% . Det har han sagt ifra 2012 fram til i dag. Nav sendte meg til Oslo universitetssykehus ved avdfor endokrinologi , sykelig overvekt og forebyggende medisin i aug 2015. De tok ingen tester eller lyttet på meg. Spurte om masse som handlet om hvor jeg hadde jobbet og hvor jeg har bodd å om det har vært sopp der. De mener at jeg er 20% VMI og klasse 1. Så da får jeg men erstatning i gruppe 1 av NAV. Hvordan kan sistnevnte leges vurdering telle mer en legen som er spesialist i astma?

Jeg har også gått opp på medisiner. Fra 1 inhalasjon med fra 2012 til 15 og til 1 tablett singulær og en dose relevar og en etter behov fra 2015 til i dag. Astmalegen min skrev i 2017 en god forklaring om hvorfor han sier 30% og gr 2. Ennå så får jeg avslag på klage og at de holder på det de sa på OUS. Hva skal jeg gjøre for at NAV skal gi meg riktig ménerstatning? Og hvordan kan en som ikke er astmaspesialist fastslå den riktige prosent og gruppen? Hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg forstår din frustrasjon. Jeg fortår det slik at NAV har hengt seg opp i det som er meddelt fra avdelingen på OUS. Jeg kjenner jo ikke detaljene i saken din, men vil tro at det kan være lurt å sjekke formelle ting ut med LHL sin pasientombud hvis du ikke når gjennom. Kanskje du bør ringe ham på LHL?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Interaksjon mellom vitamin K2 og acetylsalicylsyre?

Kan jeg ta vitamin K2 når jeg bruker Albyl-E?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg finner ingen interaksjoner mellom vitamin K2 og Albyl-E ved oppslag i Felleskatalogen. Det er ingen kjent effekt av K2-vitamin på den antikoagulerende effekt av Alby-E.

Mvh Olav Kåre Refvem

Lunge

Røntgen av lungene

Tok et vanlig røntgenbilde av lungene mine. Ikke CT med kontrast. Er et vanlig røntgenbilde tilstrekkelig til å avdekke farlig sykdom i lungene, slik som kreft?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Vanlig røntgenbilde av lungene kan ikke alltid gi full avklaring. Det må kombineres med opplysninger i sykhistorien, og eventuelt suppleres med tillegg av CT-undersøkelse eller bronkoskopi. Men ofte er det tilstrekkelig, for eksempel ved spørsmål om lungebetennelse. Andre ganger må man altså legge til flere undersøkelser, men det er ikke noen automatikk i det.

 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Forekomst av pleuravæske

Hei! Jeg har et par spørsmål angående pleuravæske. 1. Hvor mange blir diagnostisert årlig med pleuravæske? 2. Finnes det noe statistikk over det knyttet opp mot grunnsykdommene som hjertesvikt, kreft? 3. Hvis man ønsker å finne og lese mer om det og forskning, hvor kan jeg finne det ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er svært mange årsaker til pleuravæske. Det finnes nok ingen samlet statistikk over dette. Men jeg har et utdrag fra "Store medisinske leksikon":

"Sykdommer som medfører en betennelsesprosess i pleura, vil kunne gi opphav til pleuraeffusjon. Eksempler er infeksjonssykdommer som lungebetennelse, tuberkulose og virale pleuritter. Ikke-infeksiøse betennelsestilstander i pleura kan være forårsaket av bindevevssykdommer, som systemisk lupus erythematosus og leddgikt. Kreft i brysthinnen er også en relativt hyppig årsak til pleuravæske. Kreftcellene vil vanligvis stamme fra svulster i andre organer og er et tegn på spredning fra den primære kreftsvulsten. Kreft kan også oppstå i pleura primært. Denne kreftformen kalles malignt mesoteliom og sees i alt vesentlig grad som følge av at pasienten har vært eksponert for asbest.

Hjertesvikt, dvs. redusert pumpefunksjon i hjertet, er også en vanlig årsak til pleuraeffusjon. Pleuravæske kan også sees etter skader ved at det blir en blodansamling i pleurahulen, eller ved at skader på lymfebanene medfører opphopning av lymfevæske. Lungeembolisme (blodpropp i lungearteriene) kan gi opphav til pleuraeffusjon, det kan også prosesser i bukhulen, f.eks. abscesser, betennelse i bukspyttkjertelen og svulster i eggstokkene. Dersom proteininnholdet i blodet blir for lavt, vil det bli en tendens til utsiving av væske fra blodbanen ut i vev og hulrom i kroppen, også til pleurahulen. Lavt proteininnhold kan skyldes proteintap via nyrene, redusert produksjon på grunn av leversykdom, eller underernæring."

Med andre ord betyr dette at du må søke ganske vidt hvis du vil få en oversikt. Når det gjelder den enkelte diagnose kan du kanskje få opplysninger basert på diagnoseregisteret for personer innlagt i sykehus eller behandlet på sykehuspoliklinikker.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Allergisk alveolitt

Vanskelig spørsmå: Hva feiler meg? Jeg har en eller annen intertestiell lungesykdom. Tentativ diagnose er allergisk alveolitt. Tydeligvis en sjelden diagnose, verken fastlegen eller lungesykepleieren jeg har vært i kontakt med hadde hørt om det før. Muligheten for at det er silikose ble også grundig undersøkt, men jeg har ikke vært eksponert for støv i tilstrekkelig grad til at det er sannsynlig, så den teorien er forlatt.

Lungekapasiteten er redusert, den ligger på 45%. Oksygenopptaket er altfor lavt, så jeg er avhengig av oksygentilskudd døgnet rundt. Jeg har tatt ct flere ganger, den siste har jeg ikke fått svar på enda. Alle har vist store forandringer, men også bedring. På den siste ct'en jeg tok skal det visst være mulig å se om endringene er varige. Hvis endringene viser seg å være varige, kan jeg allikevel bedre lungekapasitet/funksjon så jeg klarer meg bedre i hverdagen og kanskje til og med uten oksygen?

Er allergisk alveolitt en kronisk sykdom? En dødelig sykdom? En sykdom som kan holdes i sjakk eller som vil bli stadig verre? Jeg har vært lenge på sykehus, fått respiratorbehandling og blitt grundig undersøkt, så jeg synes det er litt rart at de ikke har funnet noen endelig diagnose enda.

En veldig uspesifikk prøve kan tyde på en form for revmatisme, men jeg hadde ingen av symptomene jeg ble spurt om. Vet heller ikke om det er planlagt å utrede det videre.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kan nok ikke gi en diagnose på dine plager. Interstitielle lungesykdommer er imidlertid et vanskelig område hvor mulighetene er mange og hvor funnene kan gå delvis over i hverandre, så det er dessverre ikke uvanlig at det kan være vanskelig å få en sikker diagnose.

Allergisk alveolitt kan forløpe både ganske akutt, men kan hos noen forløpe kronisk. Noen ganger greier man å avklare hva som har utløst det, og man kan da prøve å unngå kontakt med dette senere for å unngå en stadig oppblussing av aktiviteten. Men dette er ikke alltid mulig å få avklart. Forløpet kan variere mye, og det er aktiviteten i betennelsesprosessen som er avgjørende for prognosen. Jeg håper at sykehuset finner nærmere ut av det og at du kan bli bedre!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem