Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Allergi overfor sjømat

Jeg spiste som barn en del sjømat, alt fra skalldyr, blekksprut, blåskjell, kråkeboller osv. Dette i Italia, der jeg er født. Flyttet så til Norge, ble mye mindre av den slags mat da. Ble mest sannsynlig forgiftet av dårlige blåskjell en gang i Oslo i ungdomstiden en gang. Etter det har jeg holdt meg unna. Spiser reker og scampi av og til laks og en sjelden gang torsk (eller mat med torsk i), makrell i tomat og kaviar en sjelden gang. Skal til Italia nå om en uke ,har ikke vært på besøk på 18 år. Lurer nå på om det er noe sjanse for at jeg kan ha utviklet noe allergi for sjømat ? Aldri hatt noe reaksjon som jeg vet om, men tenker at siden det er lenge siden. Kan medisiner (Cipralex, Quetiapin ,og sobril ) gjøre at en tåler slikt dårliger ? Skal jeg være redd for å prøve meg fram ?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Allergi kan endre seg med alderen. Skjell og skalldyr er forøvrig en matvare som ofte forårsaker forgiftning og det blir gjerne forvekslet med allergi.Du sier at du spiser både skalldyr og fisk av og til hjemme uten å få reaksjon.

Det er ingen grunn til at du skal unngå å spise fisk og skalldyr i Italia som du spiser hjemme. Jeg er ikke kjent med at medisiner kan forverre eller trigge allergi.

God tur til italia og god sommer.

Med vennlig hilsen Helle

Næringsinnhold i brød

Næringsinnhold angis pr 100 gram! Pr brødskive? Hvor stor skjærer hver av oss en skive? Bingo! Her er ikke vekten på mønster-brødskiva angitt engang!

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 13. juni 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Jeg vet ikke hvilket brød du sikter til. For ferdig oppskåret brød fra butikken varierer størrelsen på skivene fra produsent til produsent. Dersom du kutter opp brødet selv i brødkuttemaskin er én skive ca. 35 gram. En tykk skive er ca. 50-55 gram (rugbrød veier litt mer), i henhold til Mattilsynet.

For vårt grovbrød har vi oppgitt næringsinnholdet per brødskive ut ifra at oppskriften gir totalt ca. 30 brødskiver (dersom man lager to store brød). Næringsinnholdet per 100 gram kommer an på hvor stort vekttap brødet får etter steking (dvs. hvor mye væske som fordamper), og siden det varierer ville det ha vært misvisende å oppgi næringsinnhold per 100 gram her. 

Hud

Soleksem

Hvordan er Kenacort mot soleksem?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 13. juni 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Kenacort er kortison som injeseres (sprøyte), holder seg i kroppen ganske lenge, og er ikke et mediakment som gis mot soleksem.

Kenacort-T suges langsomt opp i kroppen fra injeksjonsstedet og angis å ha minimum 2-4 ukers effekt. Det betyr at det er aktivt kortison til stede i kroppen over minst disse antall uker. Kenacort brukes helst i tilfeller hvor det er problemer knyttet til å bruke tabletter med kortison, for eksempel Prednisolon. Fordelen med tabletter er at man har bedre kontroll med hvor lenge medisinen holder seg i kroppen. Det er ingen fordel at kortison virker lenger enn det som er nødvendig. Da øker faren for bivirkninger, og de er det dessverre mange av.

Noen smører med kortison krem på soleksem. Denne bør smøres på etter avsluttet soling. Ta kontakt med legen din hvis du trenger behandling for soleksem.

Lykke til.

Vennlig hilse Rose

Hjerte/kar, Rettigheter

Uføretrygd etter hjerneslag

Hei Jeg har tatt ut pensjon fom 62 år. Fikk et hjerneslag i 2016 og er sykemeldt 70%. Hvis man skulle ende om med en prosentvis uføretrygd, avregnes dette mot pensjon eller fremtidig inntekt?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. juni 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du kan ikke kombinere uføretrygd med fullt uttak av tidlig pensjon (alderspensjon) i folketrygden. Oppfyller du vilkårene for å få uføretrygd må du stoppe hele eller deler av utbetalingen av tidlig pensjon. Er vilkårene for å innvilge 50 % uføretrygd oppfylt, kan du kombinere dette med uttak av 50 % tidlig pensjon. Det vil i de fleste tilfeller være gunstig å bytte ut tidlig pensjon med uføretrygd.

Innvilges du 50 % uføretrygd, kan du i tillegg ha en pensjonsgivende inntekt på 50 % av inntekt før uførhet + en friinntekt på 0,4 G (37453) + 50 % alderspensjon.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Grunnstønad

Jeg har mange sykdomsutgifter. Kan jeg ta med egenandeler som omfattes av frikortordninger når jeg søker om grunnstønad? (Egenandeler opp til frikortbeløpet)

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. juni 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Grunnstønad dekker ikke egenandeler til medisiner. Grunnstønad dekker ekstrautgifter pga sykdom til reiseutgifter, fordyret kosthold og klesslitasje.

Her finner du infomasjon om grunnstønad: grunnstønad

Med vennelig hilsen Atle Larsen

Kosthold

Kosthold for vektreduksjon og lavere LDL-kolesterol

Hvilket kosthold vil anbefales for en kvinne med fedme (BMI 38), PCOS (og dermed store vanskeligheter med å gå ned i vekt) og noe forhøyet LDL kolesterol (totalkol. 5,2 og LDL 3,7)? Ønsker å kunne gå ned til normalt BMI og redusere kolesterolnivåer pga hjertesykdom i familien.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 12. juni 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

PCOS (polycystisk ovariesyndrom) er en kompleks, endokrin tilstand som fote er forbundet med blant annet overvekt, insulinresistens og høyt kolesterol. Siden mange kvinner som har PCOS er overvektige, er vektreduksjon ved hjelp av livsstilsendring en av hovedstrategiene i behandlingen. 

Ditt LDL-kolesterol er som du sier noe forhøyet - det bør være under 3,0 mmol/l. Når det gjelder kosthold og kolesterol har vi en del informasjon på våre nettsider, se for eksempel: https://www.lhl.no/klinikkene/feiring/hjerteloftet/livsstilsendring/kosthold/kosthold-ved-hoyt-kolesterol/ og https://www.lhl.no/globalassets/hjerte--og-karsykdom/faktaark-sykdom/16_a4_lhl_fakta_kosthold_hoytkolesterol_3k.pdf (PDF) 

Det er mulig å senke LDL-kolesterolet med 20-30 prosent dersom du gjør flere endringer, dvs. å gå ned i vekt (5-10 % vekttap), redusere inntaket av mettet fett (se https://www.lhl.no/kosthold/ernaring-og-helse1/velg-fett-med-riktig-kvalitet/) til fordel for flerumettet fett, spise mer fiber - spesielt fiber fra havre og bygg, og unngå kokekaffe hvis du drikker det. Spis også gjerne en porsjon nøtter daglig.

Et slikt kosthold - som også har lav kaloritetthet og lite mat med en høy glykemisk indeks (også kalt "raske karbohydrater") og lite sukker - er også forenlig med vektreduksjon blant personer med PCOS.

Begrens inntaket av raske karbohydrater i form av

  • søte drikker (brus, saft juice) og søtsaker med sukker
  • frokostblandinger med mye sukker og lite fiber
  • fint brød og andre bakevarer laget på finmalt mel
  • søte melkeprodukter (for eksempel yoghurt med mye sukker)
  • hvit ris og pasta

Velg fiberrik mat i form av

  • grønnsaker
  • grovt knekkebrød og brød
  • belgfrukter (bønner, erter, linser)
  • fullkornspasta og fullkornsris
  • havrekli/havregryn

Det finnes lite forskning som viser at enkelte dietter fungerer bedre enn andre for å gå ned i vekt blant personer med PCOS. Noen studier har også vist at et magert og proteinrikt kosthold kan være effektivt for vektreduksjon ved PCOS. Gode proteinkilder er magre meieriprodukter, hvit fisk, kylling, bønner og linser. 

Hjerte/kar

Dosering av blodtrykksmedisin.

Når man skal ha dose 32 mg blodtrykkmedisin - kan man dele dette opp i 2 tabletter - jeg har liggende 16mg ? Og da kanskje ta en morgen, og en kveld? Eller må man passe på å ta den ene tablett på 32 MG

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er helt OK å dele opp i 16 mg morgen og kveld hvis du ønsker.

Hjerte/kar

Frank's tegn

Tilfeldigvis leste jeg på nettet en artikkel om Frank's sign, hvor det påstås at en markert "fold" på øreflippen kan indikere at man er særlig disponert for hjerte- eller hjerneslag. Jeg fikk litt "hakeslepp" fordi bildet som var vist i artikkelen kunnet vært tatt av min manns øre. Jeg har i flere uker undret meg over den kraftige folden han har fått på øreflippene.. Han er i sytti-årene og har dårlig helse, men ikke hatt problemer med hjertet siden han fikk pacemaker for flere år siden..Jeg har ikke sagt noe til ham om dette ennå, men er dette faktisk noe som bør sjekkes nærmere? Vennlig hilsen Kristine

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er riktig at enkelte forskningsstudier har sett en sammenheng mellom denne folden på øreflippen og hjerte-kar sykdom. Andre studier har imidlertid ikke funnet noen vesentlig sammeneheng. Enkelte spesialister vurderer folden som et tegn på aldring, som igjen er assosiert med hjerte-kar sykdom. Folden har antagelig størst betydning når den påvises hos personer som er yngre enn 60 år. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1213868#t=article

Hjerte/kar

Tunge, vonde bein.

Hei!Jeg er 37 år gammel kvinne.I det siste opplever jeg ofte veldig tunge bein.De verker og det er nesten som når jeg har feber.Jeg har vondt også i rompeballene og fremsiden av foten.Det verker uten at jeg gjør noe spesielt.Verst når jeg sitter lenge.Jeg røyker ikke og tok blodsukkermåling for 5 måneder siden som var normal.Kan dette være arterosklerose i beina?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er heldigvis svært liten sjanse for at dette skyldes arteriosklerose hos deg, som er ung, kvinne og ikke-røyker. Jeg vil anbefale at du bestller time for undersøkelse og en gjennomgang hos fastlegen din.

Hjerte/kar

Operert for endokarditt med mitralplastikk og annulplasti ring.

Hei! Jeg er en mann, som hadde en stor hjerteoperasjon ifjor som følge av en streptokokkinfeksjon, endokarditt, på mitralklaffen i hjertet. Heldigvis klarte Kirurgen å reparere seilet i klaffen samt sette på en "Edwards physioring" rundt klaffen. Operasjonen gikk veldig bra og jeg har blitt nærmest helt frisk og som jeg var før operasjon. Jeg går ofte å tenker på levetiden for en slik reparasjon, og engster meg innimellom for hvor lenge dette vil holde. Dette vil jo ikke gro og alt henger jo på stingene ut livet, det er ikke fritt for at jeg tenker på når stingene går opp eller ryker.. Kan dere svare meg på holdbarheten av det som er gjort og hva som evt kan skje?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Gratulerer med vellykket inngrep! Operasjonen er gjort for å kunne vare i mange, mange  år, så jeg vil anbefale at du prøver så godt du kan å ikke bekymre deg. Inngrepet som du gjennomgikk er litt spesielt siden du hadde endokarditt/betennelse på klaffen, og det er vanskelig å gi eksakt statistikk. Dersom du skal ha flere kontroller på sykehuset vil jeg anbefale at du diskuterer dette direkte med kirurgen som opererte deg. Det er også mulig å be fastlegen din kontakte kirurgen ved behov. Årlig kontroll med ultyralyd kan være fornuftig.