Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Aortainsuffisiens og ekstraslag

Hei , jeg er en mann på 34 år, har blitt på vist Aortainsuffisiens, Er dette farlig? Har nå vært på undersøkelse i to år på rad for og se om lekkasjen har blitt noe større, det har den ikke. Er redd for dette, hva er utsiktene videre for meg? Kjenner at hjertet slår litt fort noen ganger, (ekstra slag ). Har det noe med dette og gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Aortainsuffisiens er ikke uvanlig, og utvikler seg oftest svært sakte. Det er et godt tegn at din lekkasje ikke har endret seg de siste to årene. Hjertet klarer å håndtere et mindre aortainsuffisiens uten problemer, og du kan leve helt som normalt uten å bekymre deg. Ekstraslag er noe de fleste av oss opplever til tider og har sannsynligvis ikke sammenheng med klaffelekkasjen. Dersom hjertebanken mot formodning skulle øke på og bli plagsom bør du ta en prat med legen din om dette, så kan du evt. få gjort en rytmeregistrering neste gang du kal til kontroll hos hjertelege.

Hjerte/kar

Blodtrykksfall og klaffefeil.

Hei. Har vært til lege pga svimmelhet og blodtrykksfall, blir svimmel og kraftløs når jeg går på tur , varer i ca 10 minutter. Må ta pause. Blodtrykksfall når jeg avslutter turen, eller ved å reise meg opp, eller hvis jeg snur hodet til siden for fort. Legen fant bilyd på hjertet, ble henvist ultralyd. Er det sammenheng? På far's side er det mye hjertefeil og forkalkninger i blodårer, og alder på disse varierte mellom 50 og 68 år. Tatt blodprøver som var fine. Jeg er 50 år. Og blir naturligvis engstelig. Hvis lekkasje i hjerteklaff, er det noe å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Tendens til lavt blodtrykk er vanlig, særlig hos yngre kvinner, og kan gi slike symptomer som du beskriver. Dette er i utgangspunktet ikke farlig, men kan selvsagt være plagsomt og hos enkelte øke risikoen for besvimelser. Feil med hjerteklaffene kan i sjeldne tilfeller medvirke til blodtrykksfall og besvimelser, og det er bra at du er henvist til en hjertesjekk. De fleste klaffefeil er små og ufarlige, men ved behov finnes det heldigvis god behandling med operasjon.

Hjerte/kar

Aorta insuffisiens.

Heı er det farlig og ha aorta innfusines?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Aorta insuffisiens betyr lekkasje i den såkalte aortaklaffen som ligger mellom hjertet og hovedpulsåren. Det er ikke helt uvanlig med lekkasje her, og de fleste lekkasjene er små og ufarlige. Større lekkasjer kan effektivt behandles med operasjon. Det er vanlig at personer med aortainsuffisiens av en viss steørrelse går til regelmessige kontroller med ultralyd.

Hjerte/kar

Vondt i blodårene

Har "vondt" i blodårene i armene og hendene, det er akkurat som om de ligger for høyt i huden, rennende vann på årene gir smerte. Hva kan det skyldes ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dette er utenfor mitt felt. Jeg vil anbefale at du får en undersøkelse hos legen din og tar en prat om situasjonen. Det finnes sjeldne tilstander som kan påvirke blodårene, men dette kan også være et uskyldig og forbigående fenomen.

Hjerte/kar

Kan jeg redusere atorvastatin?

Kan jeg vurdere å redusere kolesterolmedisinen atorvastatin fra 10mg til 5 mg ? Jeg er en 69 år gml kvinne som mosjonerer hver dag, h 167 cm og vekt 58 kg. Jeg røker ikke, ikke alkohol, spiser mest mulig riktig iflg kostråd for slagrammede. Jeg har hatt blodpropper til hjernen grunnet anfallsvis atrieflimmer. Jeg går på Eliquis 5mg x 2 og Atorvastatin 10 mg samt 12,5 mg metoprolol blodtrykksmedisin. Jeg har LDL på 1,1 og HDL på 2,0 og totalkolesterol på 3,5.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. juni 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at du har tatt livsstilsgrep og lever sunt. Ja, med LDL på 1,1 så kan du med fordel redusere dosen til 5 mg daglig. Laveste styrke på lipitor er 10 mg, så da kan du evt. ta medisinen hver annen dag.

Lunge, Allergi

Pollenallergi og forverring av astma

Hei!
Jeg har hatt pollenallergi fra jeg var barn. Aller verst er gress, reagerer på første til siste pollen er i lufta. Tar Telfast hele året da jeg har lett for å få ulike utslett etc., og øyedråper og nesespray i sesongen. Har også astma. Tar daglig medisin for det. I tillegg har jeg matintoleranse for gluten og laktose. Men denne sesongen kan jeg ikke spise egg eller avokado heller. Denne sesongen har vært helt forferdelig. Har de siste to ukene så mye slim i halsen og er så tett i spesielt hals. Nyser, klør i øyne, og tett, men ikke rennende nese. Blir veldig trøtt på dagtid og når kvelden kommer kvikner jeg til. Trøttheten , kombinert med forsterkede astmasymptomene er nytt av året. Fungerer ikke akkurat optimalt på jobb. Jeg har økt til dobbel dose av Telfast i samråd med legen. Han sa det var ok i perioder. Til neste år vil jeg booke meg inn for å bedre vurdering av alternativene. Inntil da, har dere noen råd til meg? Spesielt mtp på astmasymptomene. På forhånd, takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. juni 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Sentralt i astmabehandling er viktigheten av å justere dosene ved første tegn på forverring, for å unngå kraftige anfall. Det gjør men gjennom å ha et egenbehandligsskjema som beskriver hvordan man selv kan foreta de første og viktigste justeringene av astmadosene uten å kontakte lege. Om man er på maksdose, kan legen vudrere om du trenger tilleggsbehandling i form av f.eks tabletter. Du bør også diskutere med legen din om du bør starte på allergivaksinasjon mot gresspollen da pollenallergien din er sentral ved forverret pust. Vaksinasjonen kan tidligst begynne i oktober. Du kan lese mer om allergivaksinasjon her 

Når det gjelder allergimedisiner, kan det være en ide at legen går gjennom behandlingen på nytt for å se om du kan ha bedre effekt av andre typer enn de du bruker i dag.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

 

Lunge

Bruke saltpipe ved astma

Hei.
Vil det være farlig for meg som har astma å ta i bruk en saltpipe?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. juni 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Innholdet i det som inhaleres via saltpipen, er mineralsalt og det oppgis ikke å ha noen skadelig effekt. Det er deimot viktig at du ikke kutter ut dine faste, daglige astmamedisiner når du prøver ut saltpipen

Vennlig hilsen

Grethe Amdal 

Allergi

Nøtter og peanøtter

Eg er allergisk i mot hasselnøtt , men tåler spor av nøtter. Eg er redd for å bli meir allergisk og held meg derfor unna all form av nøtter inklusiv peanøtter, men eg et der det er spor. Er det slik at at ein har ein viss kvorte ein tåler og viss ein overstiger den så kan man bli meir overfølsom og dermed ikkje tåle spor av nøtter ? Eg lurer på kva eg bør halde meg unna . ( Til info så reagerer eg i tillegg med nummenhet på leppene av eple, plomme, kirsebær kiwi mm og er allergisk mot pære. )

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet. Peanøtt er ikke en nøtt men en belgfrukt. Med mindre du reagerer på peanøtter er det derfor ingen grunn til å unngå det for å forebygge allergi.

Hasselnøtt er i familie med en del andre trenøtter og der kan kryssallergi forekomme. at dureagerer på en del frukt også tyder på at du har kryssallergi overfor disse grunnet pollenallergi. De aller fleste med matallergi, spesielt de som har kryssallergiske reaksjoner tåler godt produkter som er mekret med "spor av". Det er kun de få somfår svært alvorlig reaksjon av enbitte liten mengde som trenger å unngå spormerkede produkter.

Om man blir mer følsom med tiden er individuelt. Om det er slik at du tåler "litt" er det ikke nødvendigvis slik at du vil bli mer følsom med tiden.  Noen blir mer tolerante andre mer følsomme. Følg med på hvordan du syns utviklingen er. Dersom du har pollenallergi kan du være mer følsom i pollensesongen enn ellers.

Om du har behov for det kan du ringe meg på rådgivningtelefonen på 67 023 023

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Kan jeg ha allergi for steinbit?

Hei, Jeg har nettopp vært på butikken og handlet med meg fiskeprodukt på rema 1000. Dette er fiskekaker som inneholder steinbit. Jeg vet jeg tåler fiskekaker, men denne gangen gikk handleturen så kjapt at jeg glemte og se over at denne faktisk inneholdt steinbit. Jeg spiser gjerne laks, torsk osv. Men aldri spist steinbit i hele mitt liv. Jeg er allergisk for reker, jeg tåler ikke 1 reke engang. Kan steinbit gi et utslag, burde jeg holde meg unna dette ? Siden steinbit er jo noe helt annet enn laks og torsk?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er mulig å være allergisk overfor en type fisk og tåle andre fiskeslag.

Fiskekaker er sammensatt av mange ingredienser, så jeg ville sjekket om det var skalldyr eller andre fiskeslag i først for å finne ut om det kan være andre årsaker enn steinbit.

Deretter bør du teste ren steinbit dersom legen din og du ikke tror det vil utløse en alvorlig allergisk reaksjon.

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Allergi

7-åring med kumelkallergi

Min datter på 7 år har vært kvalm hver dag i 2 mnd. Spesielt etter inntak av havregryn med melk etter frokost. Tok blodprøver nå som slo ut på kumelkallergi. Trodde det var noe de fikk da de var barn? Aldri vært plaget før nå. Er det normalt å få så sent?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er riktig av allergi overfor kumelker vanligst hos små barn.

Dersom større barn reagerer på melk kan det være laktoseintolerasne. Da er det melkesukkeret de reagerer på, ikke melkeproteinene som ved allergi.

Det er langt enklere diett ved laktoseintolerasnse. da kan hun spise en rekke meieriprodukter som hvitost, laktoseredusert og laktosefri melk, yoghurt osv. 

Les mer om forskjellene på melkeallergi og laktoseintoleranse

Jeg anbefaler at du registrerer når og hvilke symptomer hun får. er det hver gang hun spiser noe med melk i? Er det verre når hun spiser søte melkeprodukter som iskrem, krem, grøt og søtmelk? Tåler hun varmebehandlet melk? Dvs melk i mat som er kokt eller stekt. Ta notatene med til lege og be om en vurdering.

Barn skal ikke ha vondt i magen uten grunn.

Lykke til, vennlig hilsen Helle