Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Matallergi i skole og barnehage

Ved kraftig allergi/anafylaktisk reaksjon ved inntak av egg, nøtter og melk. Hvordan gjør man det ift bhg og skole? Bhg, får utslett osv hvis vi kysser han på kinnet etter å ha spist egg, kiwi og vil trolig reagere kraftig på svært små mengder. Utslett på hele kroppen av å ta en smule med bakst med liten mengde egg i inn og ut av munnen. Hva kan man forvente av bhg? At de ikke serverer egg, nøtter kiwi? Å har god håndhygiene og kjøkken hygiene? Tips? Etterhvert er det skole og Sfo, hvis allergien er like kraftig da, hva kan man forvente der? Sender ut brev om å unngå rått egg, kiwi og nøtter i matpakken for å få bort det mest konsentrerte, og vaske hendene etter lunsj? Annet? Sender selvfølgelig allergi medisin og epipen, men er allikevel redd, da vi ser hvor fort ting kan skje.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Matallergi kan være utfordrende å håndtere i barnehage og skole. Jeg vil tror det er litt enklere i barnehagen, der de er flere ansatte og tilstede i spisesitusjonen.

Informasjon og godt samarbeid er avgjørende. Be om et møte i god tid der dere, evt sammen med helsesøster eller lege, informerer om barnets allergier, hva det ikke tåler, hvilke symptomer som forventes og hva de skal gjøre ved uhell. Orienter også om hva barnet KAN spise. Vi har samlet en del tips og laget et skjema som kan lastes ned for bruk i skole og barnehage under tilrettelegging ved-matallergi

I en barnehage må det av flere grunner være god hygiene. Snakk med dem om viktigheten av at allergihygiene inkuderes i hygienerutinene.

Sammen medbehandlende lege bør dere komme frem til en anbefaling om visse matvarer bør unngås i de andre barnas mat. Om rutinene er gode er det skjelden nødvendig. Helsedirektoratet her utarbeidet retningslinjer for håndtering av nøtter i skole og barnehage. Disse finner du her. De samme prinsippene kan gjelde for andre allergener også.

Tilby å ta med "reservemat" til å ha ved festlige anledninger. Ta med oppskrifter på kaker som passer for alle.

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Hjerte/kar, Rettigheter

Kan jeg få midlertidig uføretrygd etter hjerneslag?

Hei. Jeg fikk påvist hjerteflimmer etter akutt hjerneslag i vinter 2017. Jeg har de siste 3 årene vært fulltidsstudent og har derfor bare jobbet deltid. Før jeg ble student var jeg 100 % yrkesaktiv. Ettervirkningene av hjerneslaget har kommet gradvis, som innebærer at jeg har fått nedsatt konsentrasjonsevne, jeg takler stress veldig dårlig, har lavt energinivå, og opplever at jeg har svekkede ressurser mht jobb og aktivitetsnivå.

Nå er jeg bekymret for min framtidige helsesituasjon mht økonomi og arbeidsevne. Har jeg krav på en midlertidig uføregrad etter endt utdanning, eller må jeg gå ut i full jobb og kanskje "gamble" med helsen min?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 09. juni 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Folketrygden (NAV) har ingen ordning med midlertidig uføretrygd. Inntektsevnen må være varig nedsatt med minst halvparten for å få uføretrygd. Noen tjenestepensjoner har mulighet til å innvilge midlertidig uførepensjon. Men da må du være medlem i ordningen og oppfylle de vilkårene som gjelder.

Nav kan innvilge arbeidsavklaringspenger (AAP) om du trenger aktiv behandling for å komme tilbake i arbeid. Se AAP Dette er en midlertidig ordning. Beregningen av AAP er ganske lik som for uføretrygd.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Silikonallergi

Hvor kan jeg få testet om jeg har siliconallergi. Fastlegen kunne ikke gjøre det, det var ingen av deres laboratorier som kunne sjekke testen? Mvh. Monica

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 08. juni 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

En spesialist som jobber med allergi vil kunne hjelpe deg. Be om at din fastlege henviser deg til et senter som jobber spesielt med allergi eller til en hudlege.

Lykke til

Vennlig hilsen Rose

Rettigheter

Omsorgslønn

Hei spørsmål om omsorgslønn. Vedkommende er uføretrygdet med ( kols,astma.og epilepsi ) og trenger tilværelse og tilsyn fra ektefellen døgnet rundt.Hvordan beregnes omsorgslønn?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. juni 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Innvilger kommunen omsorgslønn med f eks 10 timer i uken, vil timelønn normalt være den som ufaglærte i hjemmetjenesten har.

Hjerte/kar

Liten aortainsuffisiens

Hei Dr Wasim, jeg er en mann på 34 år, har blitt på vist Aortainsuffisiens, en liten lekkasje ved aorta klaffen, Er dette farlig? Hva er utsiktene videre, har røyking noe betydning for lekkasjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En liten aortainsuffisiens er i seg selv ufarlig og trenger ikke behandling. Hvis det ikke er noe annet galt med hjertet tar man bare en ny kontroll med ultralyd om 3-5 år for å se om lekkasjen blir større. Du trenger ikke å legge noen bånd på aktivitetsnivå eller livsførsel, annet enn det som er normalt for folk flest. Når lekkasjen blir stor kan man få symptomer i form av tungpustenhet. Det behandles med operasjon og innsetting av ny klaff. Men for din del er nok dette mange år unna (og ikke sikkert det noen gang blir aktuelt heller).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fare for ny DVT

Jeg har hatt en DVT i venstre legg er der stor sannsynlighet hvis jeg får en ny DVT at det blir i samme legg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Har man hatt DVT en gang, er det en viss økt fare for ny DVT. Pasienter som har hatt DVT to eller flere ganger må ofte gå på blodfortynnende medisiner livslangt for å forebygge ytterligere blodpropper.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Henvist til Feiring, men symptomer nå.

Jeg er 53 år og kvinne. Har akkurat tatt belastnings ekg Pga press og brystsmerter ved lett belastning. Ble oppdaget noe og henvist til feiring. Fått time der 7/8. Blitt satt på lipitor 40 MG og albyl-e 75 MG. Nå har jeg hvilepuls på 50 med prikking i fingre og føtter. Svimmel het og tungpust. Vansker med å sove. Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ut i fra beskrivelsen din ser det ut til at du er henvist til Feiring for å sjekke kransårene dine. Trange eller tette kransårer på hjertet kan gir press i brystet og brystsmerter ved anstrengelse. På Feiring kommer de til å filme kransårene dine for å se om du har trange eller tette årer.

Hvis du nå har symptomer som prikking i hender og føtter, svimmelhet og tungpust må du til legen din. Noe av dette kan også være symptomer kransåresykdom. Det kan hende det er grunn til å fremskynde timen din på Feiring. Men dette må legen din vurdere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank

Hei. Jeg er ei dame på 31 år. Har i overkant av ett år slitt veldig mye med ekstraslag, vibrering i hjertet og hals, høy puls. Pulsen er både jevn og høy, eller ujevn og høy. Når jeg sitter i sofaen ligger pulsen på ca.90 opptil 100. Den kan være ned på 80-tallet, men stort sett ligger den på 90-tallet. På legekontor ligger bt innenfor normalen får jeg beskjed om. Ble innlagt på sykehuset forrige uke pga magesmerter,der var bt 147/90. Ble sendt hjem uten videre undersøkelse/behandling. Problemet mitt er ekstraslagene og denne vibreringa samt den høye pulsen min hele tiden. Hvis jeg reiser meg fra sofaen år jeg puls på 120-131 med en gang. Jeg har tatt ekg (utenom anfall), ultralyd av hjertet i september, 24 timers ekg. Intet å bemerke unntaget at kardiolog så 7 ekstraslag på denne 24-timers registrering. Denne vibreringa ble ikke fanget opp her da jeg ikke opplevde dette mens jeg bar utstyret. Hva tenker du om min høye puls? Hvorfor er den slik?burde jeg undersøkes mer? Fikk metoprolol av fastlege en stund før jeg var til kardiolog, men sluttet på disse etter besøket hos han fordi jeg tenkte at hvis ikke noe er galt med hjertet, hvorfor skal jeg ta disse da? Hva tenker du om dette? Jeg glemte å spørre kardiologen om dette. Legen skrev ut sobril til meg, mente det var angst. Jeg var ikke enig. Men, noe jeg lurer veldig på er: hvis jeg tar en sobril og pulsen roer seg og ekstraslagene nesten forsvinner, hva sier dette deg? Kan sobril kamuflere hjertesykdom? Altså, hvis man har en rytmeforstyrrelse og tar en sobril, vil dette ha noen som helst betydning for å opprette hjertets normale rytme? Jeg håper veldig på svar da dette tar alt av fokus og energi. Jeg er veldig redd blitt nå. Man kan si at pga disse symptomene har jeg nå faktisk utviklet angst. Mvh Linn

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For å ta det siste først. Puls, blodtrykk og hjerterytme påvirkes av mange faktorer, også de psykiske. Engelstelse kan gi hjertebank og ekstraslag, og da er det ikke utenkelig at beroligende medisiner virker på hjertebankinga. Slike medisiner er dog ingen god behandling da de over tid kan føre til avhengighet.

Forøvrig har metoprolol litt av samme effekt (dog ikke på psykiske). Hvis hjertet er urolig pga mental uro, kan metoprolol roe ned hjertet ved å virke direkte på hjertet.

Jeg synes du har blitt godt utredet, og det at undersøkelsene stort sett har vært normale er et godt tegn på at det står bra til med hjertet ditt. Det kan godt tenkes at du har ekstraslag eller kanskje t.o.m. en liten hjerterytmeforstyrrelse, men funnene peker ikke i retning av at det er noe alvorlig i hvert fall. For å kunne stille en presis diagnose på hva som er galt med hjerterytmen din, er det viktig at det tas et EKG mens du har plagene, slik at de fanges opp. Derfor kan det være en ide å gjenta langtids-EKG. Hør med legen din om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Hvorfor beregnes det ikke feriepenger av uføretrygd?

Hvorfor er det ikke feriepenger av uføretrygd? taper mye penger på det. ble ufør i 2016

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. juni 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Feriepenger opptjent på grunnlag av arbeidsinntekt utbetales for de fleste i juni måned isteden for lønn. Det betyr at det heller ikke blir trukket lønn når arbeidstaker tar ut ferie. Arbeidstaker får altså ikke både lønn og feriepenger utbetalt i juni. Dersom arbeidsgiver utbetaler feriepenger + lønn i juni, blir det til gjengjeld trukket lønn for all uttak av ferie.

Uføretrygd utbetales 12 mnd i året. Den utbetales skattefritt i juni. Så har du rett i at feriepengene ofte er noe høyere enn ordinær månedslønn. Skulle det blitt utbetalt feriepenger av uføretrygd etter samme regler som gjelder for arbeidsinntekt, ville det ikke blitt utbetalt uføretrygd i juni, men isteden 10,2 % av uføretrygd for 11 mnd. Politikerne har nok tenkt at skattefri utbetaling av uføretrygd i juni gir mye av samme resultat som utbetaling av feriepenger.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Lekkasje i hjerteklaff

Jeg (58 år)har blitt påvist lekkasje (forkalkning)i hjerteklaffen ifm hovedpulsåren. Etter legens uttalelse er feilen i en tidlig fase og hjertet er normalt. Min bror har byttet hjerteklaff i tidlig alder så jeg tror feilen kan være arvelig. Noen spørsmål:

- Jeg har bedrevet aktiv løping i 30 år. Hvor mye kan jeg presse meg?
- Jeg forventer at ved neste undersøkelse (ultralyd gjennom svelget) blir konklusjonen som nå at det er en "mindre" lekkasje og at jeg må jevnlig til undersøkelse for å se utviklingen. Hvor/hvem kan jeg kontakte for å få utbedret feilen nå?

Finnes det noen nye metoder for reparasjon av klaffer i Norge eller utlandet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har ikke detaljert kunnskap om din generelle helsetilstand og vil svare generelt.

Hvis man har en lite lekkasje i aortaklaffen er det i seg selv ingen grunn til å begrense aktivitetsnivået. Dette gjelder både mengde og intensitet. Man kan godt presse. Merker man symptomer i form av tungpustenhet (utover forventet), eller at formen er gradvis nedadgående, skal man oppsøke lege.

Lekkasjer i aortaklaffen behandles som regel kun med åpen operasjon. Det er ikke noen annen måte å utbedre lekkasjen på i mellomtiden. God blodtrykkskontroll er viktig dersom du har forhøyet blodtrykk. Operasjonen gjøres når lekkasjen er blitt stor nok. Dette vurderes av hjertespesialisten som følger deg opp med ultralyd opp gjennom årene.

Mvh

Wasim Zahid