Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Eldre kvinne med kols

Hei! Min mor på 70 år har levd med diagnosen bronkiektasi de siste 20-25 årene. I 2013 fikk hun vite at hun også hadde KOLS. Hun går til fysioterapeut som banker henne i ryggen for å mobilisere slim, bruker fløyte (PEP...?) flere ganger om dagen og trener på tredemølle. Lungelegen på sykehuset har flere ganger snakket om såkalte "slimmobiliserende øvelser", som fysioterapeuten kan vise henne, men fysioterapeuten hennes er ikke kjent med disse. Finnes det en nettside el. hvor slike øvelser er illustrert?

Vi lurer også på om det er lurt at hun får kontrollert sin hjertefunksjon regelmessig, siden hjertesykdom kan komme sekundært til hennes lungesykdom? Og hva med faren for pulmonal hypertensjon? Slik jeg har forstått det, er jo symptomene på hennes lungesykdom og begynnende hjertesykdom/pulmonal hypertensjon veldig like. Hun er jo allerede tungpustet, hoster noe om natten og føler seg mye sliten. Og hvordan skal man da fange opp eventuelle begynnende hjerteproblemer/pulmonal hypertensjon, før de er så altfor langt framskredet? Jeg forstår at en slik praksis ikke er vanlig i det offentlige (for da hadde hun vel gått til slike kontroller regelmessig allerede), men ville det kanskje være fornuftig likevel? Evt i det private?

Selv om hun er 70 lever hun relativt greit med sin sykdom, og vi vil jo alle at hun skal få nyte livet lengst og best mulig. Fastlegen har dessuten bedt henne legge om kostholdet og spise mye fet mat (meierismør, helmelk osv) for å opprettholde vekta. (hun sliter i perioder med dårlig matlyst,særlig når hun er syk). Passer ikke dette veldig dårlig sammen med forebygging av hjerte-karsykdom?

Og et siste spørsmål; hvilket råd har du til oss med små barnebarn i barnehagealder som gjerne vil besøke sin lungesyke bestemor? Særlig i vinterhalvåret er jo de små forkjølet nærmest kontinuerlig. Tusen takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålene!

Bronkiektasier forekommer ofte samtidig med kols. Det disponerer for infeksjoner i lunger og luftveier. Det er lurt å kvitte seg med slimet, men det kan være slitsomt hvis lungefunksjonen er nedsatt. Det lureste er nok å få kontakt med en fysioterapeut med kunnskap om lungesykdommer. Da kan hun også få prøvet ut en "flutter" som mange synes virker bra. Dessuten få gode råd om hvordan man enklest får opp slim fra lungene.

Det er lurt å sjekke hjertet når man har lungesykdom, for det er ikke alltid enkelt å skille mellom hva som skyldes hjerte eller lunger når man har pusteproblemer.Hvis man må vente lenge for å få time, er det flere private tilbud som kan gi en rask og god undersøkelse og samtidig avdekke eventuell pulmonal hypertensjon.

Vekttap ved lungesykdom forekommer ved kols og ved hjertesykdom. Det er neppe noe stort problem med "fetende" kost i denne situasjonen. Alternativt kan man velge konsentrerte næringsdrikker som man kan få på apoteket. Disse kan legen også søke om delvis refusjon for slik at de kan fås på blå resept.

Barnehagebarn har ofte luftveisinfeksjoner, og det er ikke alltid like smart ifm alvorlig lungesykdom. Det dreier seg om dråpesmitte, dvs når de hoster. Absolutte råd er vanskelig å gi, men det er lurt å unngå nærkontakt med syke barn som hoster.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem  

Lunge

Saltpipe

Hva tenker dere om produktet saltpipe? Er det noe dere anbefaler til folk med kols eller astma?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Saltpipe inngår ikke i den vanlige behandlingen av kols og astma, og er heller ingen metode som er forsket mye på. Men det er flere som bruker det, og angir at de føler seg bedre. Vi anbefaler imidlertid ikke dette, men ser heller ingen grunn til å fraråde det ved fornuftig bruk. Imidlertid er dette neppe erstatte annen behandling ved disse tilstandene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bevege armene når man bruker forstøver?

Når jeg gir Mycomyst blandet med NaCl til pasienten i forstøveren, er det så bra å bevege armene til pasienten, så lungene blir strukket ut? Eller skal han/hun sitte helt stille i vanlig position når man gir den? Pasienten har diagnosen ALS og vi gir denne forstøver gange 3 daglig pga mye slim i lungerne. Han sitter med respirator.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanligvis ikke nødvendig å bevege så mye på seg under inhasjonsbehandling fra forstøverapparat. Men det skader ikke heller. Mht effekten vil det muligens kunne bidra til en bedre fordeling i lungene, men det er sannsynligvis en begrenset effekt. Når det gjelder effekten av Mucomystinhalasjoner er det også greit å vite at det kan gi en økning av mengden slim, men slimet blir mindre seigt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Er det sarkoidose?

Hei! Mann, 45 år. Tungpustet med noe smerter i høyre bryst når puster dypt. Sliten, trøtt, umotivert, influensafølelse med vondter i muskler og ledd og feberfølelse. Fryser mye og har indre kulde. Var tidligere veldig aktiv og trente mye. Jeg har de siste 2 årene vært til utredning for lungesykdom på sykehus. De har enda ikke klart å konkludere. Det er tatt flere CT, røntgen og en pet-scan. Det er funnet en oppklaring i høyre midtlapp. I tillegg er det funnet en liten noduli i venstre lunge. Det er ikke vært forandring på noen av tilstandene disse årene. Pet-scan "lyste" opp i området som viste oppklaring på røntgen. Det er tatt to bronkoskopier. Prøvene derfra har ikke vist noe. Jeg fikk for 3 år siden regnbuehinnebetennlse. Den kom tilbake 3 ganger. Den merker jeg ikke noe til nå. Jeg fikk i 2013 et lite hjerneslag og atrieflimmer. Etter to ablasjonsbehandlinger har jeg kun hatt et par korte anfall som jeg tror har vært flimmer. Våren/sommer 2013 mente legen jeg hadde hatt nyrestein. Jeg hadde store smerter og tisset blod. Jeg har i mange år vært plaget av tørr nese. Når jeg er ute så renner nesen mye. Tidligere måtte jeg bruke øyedråper pga. tørre øyne. Jeg har nå fått diagnosen cøliaki etter biopsi. Jeg mangler IgA og har MBL defekt. Jeg har nå lest om sarkoidose, og jeg syns jeg kjenner igjen så mange symptomer. Jeg er ganske sikker på at sykehuset har undersøkt for det. Sykehuset har snakket om å ta vevsprøve, men sier det er noe de helst ikke vil gjøre. Hva tenker du? Skal jeg slå meg til ro at jeg er i gode hender, og akseptere tilstanden, eller skal jeg be om henvisning til noen andre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. juni 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Symptomene du beskriver er ganske mange, og det er ofte vanskelig å samle disse under en diagnose. Sarkoidose kan ha mange ulike symptomer, fordi det er en tilstand som kan affisere de fleste organer. En sikker diagnose er imidlertid vanskelig uten vevsprøve fra et affisert område. Jeg forstår at man ikke ønsker å ta biopsi fra lungene pga mulige komplikasjoner, og dessuten virker det ikke som om lungene er spesielt angrepet. Enklere er det nok fra slimhinner eller lymfeknuter som man kan kjenne gjennom huden. Jeg regner med at det er målt kalsium i døgnurin og/eller ACE (angiotensinkonverterende enzym) som begge kan være forhøyet ved sarkoidose. Hvis plagene klinger av og det ikke er forhøyet kalsium, vil nok de fleste avvente videre utvikling. Men med mye symptomer forstår jeg at du blir utålmodig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Er magnesium årsak til blodpropp i bena?

Har spist magnesium kosttilskudd, 2 tabletter som det står anbefalt daglig. Fikk DVT og jeg lurer på om magnesium kan være årsaken til at jeg fikk DVT.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodpropp (DVT) er ikke en bivirkning av magnesiumtilskudd.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tungpust etter stenting

Satte inn 3 stk stenter i april 2014 .Var kjempebra etter dette . Ingen antydning til tung pust . Men 4 - 5 mnd etterpå sa det "pang ". Var like tett som før stentinga. Utallige prøver og tester, så blir det ikke funn av noe. Dette blir berre verre og verre. Tåler veldigt lite no av bevegelse . Kan det være en allergisk reaksjon? På forhand takk .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det har tidligere vært spekulert i om allergisk reaksjon mot hjertestenter kan være en årsak til at de gror igjen hos enkelte pasienter. Dette har imidlertid ikke blitt vist gjennom forskning og systematiske undersøkelser og regnes i dag som lite sannsynlig.

Uansett, hvis du nå har de samme plagene som du hadde før stentingen, bør du undersøkes på nytt med angiografi. Snakk med legen din for å sette i gang en slik prosess.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Biopsi av hjertet

Hei, kan pasienter kreve biopsi av hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Biopsi av hjertet er en risikabel undersøkelse som kun skal utføres hvis det er svært god grunn til å gjøre det. I Norge er det kun spesialiserte kardiologer ved Rikshospitalet som gjør dette. Det er også disse kardiologene som til syvende og sist bestemmer om biopsi skal gjøres eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og ubehagelig hjertebank

Hei ! Jeg er en mann på 42 år og sliter med hypertensjon ! Jeg tar candesartan/hydrochlorothiazide 16mg/12.5mg på morgenen ( klokka 09:00 ) og Lerkanidipin actavis 20 mg på kvelden klokka 17:30 . Jeg opplever mye høy puls og svært ubehagelig hjertebank som varer mer enn 3/4 timer ! Jeg er veldig frustrert og ønsker å vite om det er farlig eller ikke

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertebank er et symptom som bør tas på alvor. Jeg synes du skal få sjekket dette hos legen din. Det kan være snakk om en hjerterytmeforstyrrelse som kan trenge behandling. Det er viktig at du får tatt et EKG akkurat mens du har hjertebankingen. Da kan legen se nøyaktig hva det dreier seg om, og hva som bør gjøres videre. Det kan godt hende at dette ikke er farlig i det hele tatt, og bare ubehagelig. Men likevel er det lurt at du får sjekket dette ut. Det kan blir aktuelt med henvisning til langtids-EKG hos spesialist også.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trøtt av statiner

Hei. Blir man trøtt av simvastatin eller motsatt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. juni 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Statiner kan ha ulike bivirkninger, men de aller fleste kan ta dem uten problemer. Endel pasienter melder om muskelsmerter og -stivhet, men direkte tretthet er ikke en vanlig bivirkning.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Anoro og bivirkninger

Jeg har nylig fått diagnosen kols. Går på Anoro. Er det noen kjente bivirkninger av den medisinen? Min fastlege er veldig usikker. Jeg har fått veldig nakkesmerter etter at jeg begynte med den.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 07. juni 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

I felleskatalogen så står det en del mulige bivirkninger til denne medisinen, men det står ingenting om nakke smerter. Du kan selv lese fra felleskatalogen pasientutgave, den ligger på nett. Det er bare å søke på felleskatalogen.

Mvh Hilde