Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Lekkasje i hjerteklaff, høy puls.

For et års tid siden fikk jeg påvist lekkasje i en hjerteklaff og fikk beskjed om å sjekke dette hvert 3-5 år. For tre uker siden fikk jeg plutselig høyere puls enn normalt anstrengelser. Det har vedvart siden. Jeg sykler en del og i den sammenhengen er det veldig merkbart. I kveld syklet jeg et klubbmesterskap og umiddelbart når jeg startet rittet gikk pulsen rett i taket, dvs ca 180 (jeg er 56 år og har maxpuld på 188). Etter rittet ser jeg at kraftbelastningen har vært lav, likevel har pulsen ligger i rød sone mesteparten av tiden. Ellers har jeg normalt hvilepuls på under 50. Når jeg i kveld har logget på sofaen har pulsen min ligget mellom 70-80. Jeg har også kjent en lett svie i venstre del av brystet. Kan lekkasjen i hjerteklaffen har utviklet seg raskt? Hvor raskt vil du anbefale meg å få sjekket dette ut?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det kan være en rekke årsaker til endringen du har opplevd, f.eks en infeksjon under oppseiling. Det er også en teoretisk mulighet for at en klaffe feil har endret seg. Siden du også har kjent svie i brystet vil jeg anbefale at du tar snarlig kontakt med lege. 

Hjerte/kar

Rett til rehabilitering etter PCI?

Har en pasient med PCI rett til rehabilitering og hva er i så fall fristen? Sykehuset sier de ikke har ledig før om 2 måneder.....

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja, du har medisinsk indikasjon og rett til rehabilitering. Det er ingen absolutt frist, men det er ideelt å komme tidlig i gang. 2 måneder venting er vanlig, og mange får dessverre ikke noe tilbud. Lykke til!

Hjerte/kar

Ubehagelige ekstraslag

Hei. Opplever ubehagelig hjerteslag. Enten for tidlig eller ekstra slag som forplanter seg i halsen og føler at ikke bare pusten stopper opp men også hele kroppen bremser seg. Opplevde i butikken med trillevogn så stoppet jeg helt opp forså å komme igang igjen. Dette blir mer og mer hyppig. Er utredet på hjertet med Ekg og ekko. Men problemet er at dette ikke er noe jeg kan presse frem på belastning test. Det kommer etter en stund med fysisk aktivitet og daglig gjøremål. Det mest ubehagelige erfaring man føler at pusten stopper. Tror selv det er ekstraslag som kommer etter hverandre. Er ikke utredet på lunger men spirometritest på bedriftslege årlig er bra. Ellers slank mann 45 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ekstraslag er vanlig og heldigvis i utgangspunktet ufarlig. Det er typisk at hjertet tar en ørliten, såkalt kompensatorisk pause etter ekstraslag.  På grunn av pausen fylles hjertet med litt ekstra blod slik at det påfølgende slaget blir ekstra kraftig. Dette kan oppleves som utstråling til hals. Dersom du har mye plager av dette er det mulig å gjøre en langtids hjerterytme registrering for å se nøyaktig hvordan rytmen din er når dette oppstår. Det finnes symptomdempende medisin som kan brukes i enkelte tilfeller.

Allergi

Nøtter på restaurant

Hei! Jeg jobber i restaurant og lurer på hvordan prosedyrene er hvis en gjest spiser nøtter og får en allergisk reaksjon på dette?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. mai 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for et godt spørsmål.

Serveringsstedet skal skriftilig oppgi om retten inneholder nøtter eller ikke og hvilken nøtt det er. Gjesten kan spørre hvordan maten er tilberdet for å ha grunnlag for å vurdere om det er risiko for kontaminering av nøtter underveis.

Dersom en gjest får alvorlig allergisk reaksjon skal vedkommende ha medisninsk behandling. De med kjent alvorlig nøtteallergi har ofte EpiPen eller Jext, det er adrenalinsprøyte som gis umiddelbart. Gjesten har selv ansvar for å ha med denne og informere venner om hvordan den skal settes. 

Som ansatte kan dere ved behov bistå med å sette sprøyten. Det er enkelt. Den settes rett i armen eller låret. Er dere i tvil om det er nødvendig å gi adrenalin så gjøre det. Det er ikke farlig å gi adrenalin en gang for mye. Kontakt deretter lege eller ring 113.

I situasjoner der en gjest blir alvorlig syk yter dere førstejelp og ringer 113.

Lykke til, hilsen Helle

 

Lunge

Prognose ved lungefibrose

Kan man dø av lungefibrose?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungefibrose har mange årsaker og forløper forskjellig fra en person til en annen. De fleste tilfeller går over mange år, og trenger ikke utvikle seg til lungene svikter. I flere tilfeller finnes også behandlingsmuligheter. Men i noen tilfeller går sykdommen så langt at lungene svikter så mye at livet ikke kan opprettholdes.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma eller ikke?

Hei! I ca 6 år nå har jeg hatt problemer i overkroppen, og plagene er lokalisert bak brystbenet. Hovedsymptomet er ikke smertefullt men ubehag, på samme måte som betenthet eller kvalme. Har veldig vanskelig for å forklare hvordan det kjennes ut, men dette symptomet kommer som regel: - når jeg drikker kaffe, te, vin eller øl - etter måltider (får det helt uavhengig av hva jeg spiser) - hvis jeg sitter stille eller ligger, spesielt hvis jeg leser eller på konsentrere meg - om morgenen. - etter trening - av og til når jeg snuser Dette symptomet kan noen ganger være så ille at det tar lang tid for meg å reise meg opp eller å gjøre noe som helst. Jeg gjesper mye også. Jeg vil presisere at jeg ikke har hatt noe pustevansker eller kvelningsfølelser men av og til når jeg puster dypt i magen får jeg vondt eller kjenner ubehag. Symptomer som også kommer og går er smerter i brystet og høy og/eller hard hjertepuls med ujevn rytme og stiv muskelatur i overkroppen. Jeg foreslo at det kunne være en form for astma til legen og de tok spirometritest på meg som viste at jeg hadde svak utpust, så jeg har brukt astmamedisiner nå i ca 2 mnd. Bruker airomir ved symptomet jeg beskrev punktvis og det fungerer på plagene, men jeg stusser over at det er astma jeg har siden jeg ikke har pusteproblemer. Jeg har alltid jogget mye utendørs, i all slags vær og omgivelser, uten bruk av medisin, men etter jeg begynte på det har jeg måttet avbryte løpeturen etter 10 minutter på grunn av vond hals og tett bryst. Det jeg lurer på er om jeg bør avbryte astmabehandlingen og om symptomene jeg har beskrevet er noe dere kjenner igjen. Dette har vært en veldig frustrerende sykdom for meg som har hemmet livskvaliteten min de siste 6 årene og gjorde at jeg nesten ikke bestod vgs. Alle fastleger jeg snakker med sier at jeg har angst eller emosjonelt stress, men psykologen min har utredet meg for dette og sier at det ikke er tilfelle. Har tatt mange ekg-er og blodprøver og for 6 år siden røntgen av lungene men alt viser at jeg er frisk. Håper dere kan hjelpe meg å bli klok på dette. Mvh gutt (24)

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. mai 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Jeg skjønner godt at du syns det er vanskelig å ikke vite hva plagene dine skyldes.

Dersom legen har tatt spirometri og sagt du har litt dårlig utpust er det et klassisk astmasymptom. Du kan godt ha astma uten at du selv syns det har gitt symptomer. Mange opplever da at medisiner øker yteevnen og at de har nytte av medisinene.

Kofein og alkohol han gi brennende følelse i brystet. Dette kan være halsbrann og kan lindres med basiske drikker, eks melk eller syrenøytralisernede medisiner.

En del med astma har også reflux som gir den type symptomer du beskriver fordi hvor syre fra magesekken kommer opp i spiserøret.

Om du skal avbryte astmabehandlingen eller ikke bør du vurdere i samråd med legen din. Det kan tas spirometri før og 10-15 mintter Airomir som vil vise om den har effekt eller ikke. Dersom du ikke har astma vil det ikke være noen forskjell i lungsfunksjon før eller etter medisin. Husk at du ikke må ta medisiner om morgene før du evt skal ta en slik test.

Lykke til, vennlig hilsen Helle  

 

Rettigheter

Konstateringstidspunkt for yrkessykdom

Fra når gjelder konstanteringstidpunktet på ein yrkessykdom? Første gang ein oppsøker lege? eller første gang ein melde krav mot forsikringsgiveren.?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 24. mai 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Etter folketrygdloven gjelder dette: For en yrkessykdom settes skadetidspunktet til første besøk hos lege som fører til at sykdommen blir konstatert. Dersom den skadelige påvirkningen er opphørt når sykdommen blir konstatert, fastsettes skadetidspunktet til den siste dagen vedkommende var under skadelig påvirkning i arbeidet. 

Skadetidspunktet fastsettes til det tidspunkt sykdommen blir konstatert (diagnostisert), eller til den legeundersøkelse som leder til at diagnostisering senere blir foretatt, selv om det først på et senere tidspunkt blir klart at sykdommen er yrkesbetinget.

Etter yrkesskadeforsikringsloven:  En skade anses konstatert på det første tidspunkt da skadelidte enten

a) døde av skaden eller sykdommen uten å ha søkt legehjelp,
b) første gang søkte legehjelp for skaden eller sykdommen, eller
c) første gang meldte krav til forsikringsgiveren på grunn av skaden eller sykdommen.

Når det gjelder bokstav b): kreves det ikke at endelig diagnose ble stilt da skadelidte første gang søkte legehjelp. Men årsaken til at lege e l ble oppsøkt må være den skade eller sykdom som senere ble fastslått å være en yrkesskade eller -sykdom som gir rett til erstatning etter loven.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Medfødt feil på hjerteklaff

Jeg har som 66-åring fått vite at jeg har medfødt Cuspid aortaklaff. Hva er det egentlig ? Er det arvelig? Heldigvis sa jeg nei takk til hjerteflimmeroperasjon i 2013 på Riksen fordi jeg forsto at legen ikke var av de mest oppdaterte, og denne klaffefeilen burde de vel funnet da, for jeg gikk til forundersøkelsen? Jeg måtte til en utenlandsk lege for å få riktig diagnose.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg tror du mener bicuspid aortaklaff. Aortaklaffen er en av klaffene i hjertet. En klaff er som en ventil, den slipper blod i en retning og hindrer lekkasje tilbake. Aortaklaffen sitter i overgangen mellom hjertet og hovedpulsåra ut av hjertet. Vanligvis består denne klaffen av tre porter som åpner og lukker seg for hvert slag. Enkelte av oss er født med en aortaklaff som kun har to porter. Dette kalles bicuspid aortaklaff. En slik klaff fungerer normalt, men vil med årene bli slitt og trang. Da åpner den seg dårligere, og det blir vanskeligere for hjertet å pumpe blodet ut. Tilstanden kalles for aortastenose. Når klaffen blir svært trang kaller mand det alvorlig aortastenose. Da opplever pasienten tungpust i forbindelse med fysisk aktivitet. Noen pasienter kan i tillegg kjenne brystsmerter og svimmelhet. Behandlingen er operasjon hvor den slitte klaffen byttes ut med en kunstig ventil. Denne ventilen kan være laget biologisk materiale eller metall.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerterytmeforstyrrelser og overgangsalder

Hei. Er det vanlig med uregelmessig hjerterytme i overgangsalderen, som "pauser"? I tilfelle hvordan og hvorfor? Når bør rytmeforstyrrelser undersøkes av lege?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I overgangsalderen skjer det mange endringer i kroppen, spesielt i hormonsystemet. Dette kan påvirke hjertefunksjonen. Symptomer som rask puls og hjertebank kan derfor være normale i denne perioden. Men hvis du har symptomer fra hjertet, er det ikke sikkert at disse har noe med overgangsalderen å gjøre. Det kan derfor være lurt å snakke med legen og få det undersøkt nærmere. Hjerterytmeforstyrrelser bør som hovedregel alltid sjekkes hos legen. De fleste typene er helt ufarlige, men det kan være greit å få sjekket det ut. Spesielt hvis du opplever symptomene som plagsomme (tungpust, svimmelhet, uro i brystet, brystsmerter, besvimelse, tretthet) må du snakke med lege.

Mvh

Wasim Zahid