Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Forverring av hjerneblødning etter Albyl

Kan det være fare for å forverre en eventuell hjerneblødning ved å ta en tablett Albyl E?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjerneblødning kan være en alvorlig tilstand. Ved en slik hendelse er det viktig å stoppe blødningen og evt. få vekk blodansamlingen (ved enkelte typer). Albyl-E er en blodfortynnende tablett som gjør at blodet ikke levrer seg så lett. Ved en blødning vil Albyl kunne gjøre blødningen større. Men det er ikke sikkert at en enkelt liten tablett har stor betydning. Likevel vil legen som regel stoppe Albyl-behandling dersom pasienten har hjerneblødning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Gå- og taleevne etter hjerneslag

Hei! Er det normalt at evne til å gå og å snakke, kommer og går etter et hjerneslag?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Forløpet etter et hjerneslag er høyst varierende og det er ikke mulig å gi et standardsvar. Noen har ingen følger etter et slag, mens andre får en alvorlig funksjonshemning. Hos andre igjen kan symptomene komme og gå. Men hvis de gjør det, er det viktig å bli undersøkt av lege for å sjekke om det er noe som kan gjøres for å få en vedvarende bedring. Du bør ta det opp med legen din og evt få deg henvist videre til nevrolog. MR av hodet kan være aktuelt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker og tungpust

Jeg har pacemaker og opplever tung pust

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har tungpust må du oppsøke legen din og få dette undersøkt. Tungpust skal alltid tas på alvor og avklares. Det kan være mange grunner at pasienter med pacemaker opplever tungpust, og det kan bli nødvendig med undersøkelse hos hjertespesialist. Du kan også prøve å kontakte det sykehuset direkte som kontrollerer din pacemaker.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisiner mot blodpropp før flytur

Nå står ferien snart for døren og skal igjen ut å fly etter en DVT. Da har jeg blitt forespeilet to alternativer til blodfortynnende til flyturen. Vil gjerne ha deres mening om dette. En blodfortynnende sprøyte som settes i magen 2-3 timer før flyavgang eller Eliquis i 5 dager. 5 mg morgen og kveld to dager før reise,reisedag og to dager etter ankommet reisemål.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er likeverdige alternativer. Hva du velger avhenger av preferanser. Noen foretrekker tabletter, andre liker sprøyter bedre.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Prøver å slutte med kortisonsprøyte mot allergi

Hei!
Tatt kortison sprøyte i snart 18 år. Prøver hvert år å begynne med tabletter i god tid etc. Ingenting virker. Ender alltid på sprøyta, som demper det meste etter 2-3 dager å æ får igjen mitt liv. Ønsker ut ifra hva legen nu sier og andre at den sprøyta har dårlige virkninger på lang sikt. Ønsker ikke å bli syk av den..... Nu er sprøyte nr 1 ute av kroppen og jeg sliter veldig selv med medisin i form av tabletter, nese og øyendråper. Hva bør jeg gjøre? Hilsen en frustrert flyvertinne, som ikke kan jobbe med disse plager...

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 23. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Skjønner at det er frustrerende å ha mye allergiplager. Du sier ikke noe om hvilke plager du opplever. Er det generelle eller mer spesifikke fra øyne og nese? I mange tilfeller må man prøve seg fram med ulike medikamenter før man finner fram til de som fungerer best. Om det ikke går, bør du diskutere med legen din om allergivaksinasjon kan være aktuelt. Den kan du ikke starte opp med før tidligst i september. Om du blir for ille, får du diskutere med legen din om en ny kortisonsprøyte kan være redningen ut denne sesongen.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

Lunge, Allergi, Hud

Overfølsomhet for tekstiler

Hei! Jeg er en mann på 20 år som har noen spørsmål knyttet til allergi. Jeg har siden 12-13 års alder hatt mye pollenallergi, der jeg er sterkt plaget. I tillegg har jeg kraftig katteallergi, samt at jeg reagerer svakt på hund og hest (alt dette via både prikktest og erfaring. ) Det skal nevnes at de siste 2-3 årene har pollenallergien blitt kraftig bedre, og foruten en litt hard periode i mars/april, plages jeg i mindre grad når jeg bruker medisiner. Allikevel har jeg endel plager knyttet til det jeg tror skyldes allergi. Jeg driver aktivt med langrenn, og hovedproblemet er astmasymptomer (tungpustet, slapp/hodepine, kommer ikke opp i puls, lett snue,/kløende øyne). Dette oppstår kun på kalde/fuktige dager, og jeg og lege har dermed trodd dette skyldes astma. Gjennom flere tester hos flere spesialister er dette utelukket. Dermed har jeg prøvd å angripe dette på motsatt måte; hva hvis symptomene ikke skyldes været, men heller klærne jeg bruker når det er kaldere i lufta? Jeg har prøvd meg litt frem, og det er endel som kan tyde på det. Av andre symptomer jeg har blir jeg ofte irritert i nese/øye i det jeg skifter enkelte plagg spesielt i forbindelse med ull), samt at jeg får lett rødlig hud av noen plagg i forbindelse med trening, men dette går over i løpet av minutter. Jeg skal til allergispesialist om 2 uker, og ønsker dermed å komme litt forberedt. Spørsmålet mitt til deg er dermed: Er det i det hele tatt mulig at overfølsomhet/allergi ovenfor tekstiler/kunststoffer kan gi en sentral reaksjon (altså at symptomene kommer fra andre steder enn der de berører kroppen) til tross for (relativt) milde symptomer ellers? Det er snakk om type langermede supertrøyer og ullgensere. Kan nevnes at jeg tar prikktest årlig, men jeg testes kun for det "vanlige", da jeg rett og slett ikke har tenkt over dette før. På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 22. mai 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei.

 

De fleste som får reaksjoner på klær, ull eller syntetisk, får symptomer på huden og ikke i luftveiene.Type rødhet, kløe eller eksemlignende utslett i huden. Dette merkes hos mange når klærne er nye, hvis de har sterke farger og ikke er vasket før bruk. Om din hud er sensitiv kan det være at ull irriterer eller at de syntetiske stoffene i klærne blir for tette.

 

Det er alltid lurt å vaske nye klær for å fjerne rester av fargestoffer og ander kjemikalier som kan være tilsatt fra fabrikken. Bruk et parfymefritt vaskemiddel, gjerne flytende, eller skyll en ekstra omgang for å være sikker på at vaskemidlet er kommet ut av klærne. Om du benytter skyllemiddel så bør dette også være parfymefritt. Parfymedufter fra vaskemiddel og skyllemiddel kan virke irriterende på slimhinnene i luftveiene. Dette gjelder også om du benytter sterke dufter i deodorant eller kremer.

Les mer: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/parfymedufter-til-besvar/

Du kan lese mere om pollenallergi og andre allergier på vår nettside:

www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/

Lykke til.

Vennlig hilsen Rose


 

 

 

Barneastma og nedtrapping av medisiner

Har en gutt på 5 år som har fått diagnose barneastma. Har fått beskjed om å trappe ned medisiner for å se. Han har en del hoste og besvær med pusten fortsatt. Jeg hadde ønsket en utredning for astma igjen og veiledning i forhold til medisinering men fastlege sier han er for liten. Hvor gamle må barn være før man kan teste lungefunksjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 22. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

 

Hei!

Barn som har barneastma, dvs astma utløst av forkjølelse/virusinfeksjoner, har stor sjanse for å vokse av seg plagene innen skolealder. Det er nok derfor fastlegen hans ønsker å trappe ned på medisinene for å se hvordan det går. Du skriver at han har en del hoste og besvær med pusten fortsatt, og jeg antar at det er før forsøk på nedtrapping. Det er du som forelder som kjenner astmaen til ditt barn best og det er dine observasjoner og vurderinger som skal ligge til grunn i denne fasen. Det er derfor viktig at du og fastlegen har en god dialog og at du kan følge et behandlingskjema for opptrapping og nedtrapping av medisinene, så du kan føle deg trygg på behandlingsopplegget. Ofte er det sånn at når barn med barneastma er i ferd med å vokse av seg plagene, er det ikke uvanlig at forebyggende (kortison)kan brukes periodevis, at de kan klare seg uten medisiner om sommeren og kun bruke forebyggende i vinterhalvåret.
Barn over 4 - 5 år kan teste lungefunksjonen med blant annet spirometri og tredemølletest.

Her kan du lese mer om astma hos barn

 

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Hjerte/kar

Gentest for FH

Er gentesten som tas for FH ganske sikker og nøyaktig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja, gentesten er sikker for de genene som det faktisk blir testet på. Men fortsatt er det slik at vi ikke har kartlagt alle gener som kan gi opphav til høyt familiært kolesterol, så det kan altså tenkes at en familie bærer på gen-varianter som man enda ikke har kartlagt og klarer å teste på. Du kan høre med legen din om henvisning til genetisk rådgiving dersom dere har tilfeller at tidlig hjertesykdom/høyt kolesterol i familien.

Hjerte/kar

Paralgin forte, muskelsmerter, lavt kolesterol.

Jeg bruker paralgin forte hver dag mot muskel smerter. Mitt kolesterol var gått ned til 1,5 . Er det farlig og hvorfor.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er antagelig "det dårlige kolesterolet" som kalles LDL som har kommet ned i 1,5. Dette er en fin verdi, og det er ikke farlig. Dersom du bruker kolesterolmedisin er det mulig at du kan justere ned styrken noe i samråd med legen din. Paralgin forte vil nok ikke påvirket kolesterolet, men kan påvirke leveren din og er, som du sikkert kjenner til, dessverre vanedannende.

Hjerte/kar

Aspirin mot høyt blodtrykk?

Hjelper aspirin til å redusere litt forhøyet blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Nei, aspirin hjelper nok ikke mot høyt blodtrykk, men kan ha en forebyggende effekt mot hjerte-kar sykdom (særlig hvis man har kjent hjerte-kar sykdom fra før). For å behandle blodtrykket må man tenke livsstils tiltak og/eller andre typer medisin (det finnes en rekke ulike typer som virker på ulike måter). Lykke til!