Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Gravid. Hjertet hopper over slag.

Rytmeforstyrrelse under graviditet. Jeg er gravid i uke 16 og har i ti uker vært delvis sengeliggende pga heltidskvalme og sterk følelse av utmattethet. Har lavt, men i følge fastlegen, greit blodtrykk. Hadde lavt ferritinnivå og grenset til lavt stoffskifte i høst, men dette var blitt normalt igjen før svangerskap. Har gjennom svangerskapet hatt flere tilfeller av hjerterytmeforstyrrelser, hjertet hopper over slag. Får etterpå en følelse av et slags trykk på halsen og brystet som kan vare en stund. I det siste har jeg hatt det flere ganger om dagen og noe om natten. Opplever også at bein og armer "sovner" raskt og at det er unormalt "slitsomt" å holde armene over hodet. Jeg er ikke stresset eller særlig bekymret for dette, men lurer likevel på om det er normalt under graviditet eller om det er noe som bør følges opp. Takknemlig for svar! Hilsen tredjegangsgravid

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er vanlig med hyppigere ekstraslag fra hjertet i svangerskapet, dette er oftest ufarlig. Du nevner at du kjenner et slags vedvarende ubehag i etterkant av "hjerte hoppet". Dersom en slik fornemmelse henger i over noe tid, eller du opplever svimmelhet/andre symptomer i forbindelse med "hoppingen" så vil jeg anbefale at du tar en prat med legen din om dette, og så kan dere vurdere om det kan være hensiktsmessig for deg å få en prat med hjertelege og evt. få påkoblet en opptaker av hjerterytmen. "Sovende armer" kan skyldes at du i svangerskapet har noe mer væske i kroppen, som igjen kan "presse på" nerver og gi denne type symptomer. Jeg synes ikke du skal bekymre deg for mye, men ta en god prat med legen din ved behov. Lykke til med svangerskapet!

Hjerte/kar

Medisiner etter hjerteoperasjon

Hei! Jeg ble operert på Feiring i april 2016 - bypass og satte inn organisk klaff. Jeg har tatt flg medisiner siden operasjonen: Eliquis 5 mg 2/dag og Selo-zok 50 mg 1/dag.

Jeg føler meg ør i hodet, fysisk ubalanse og stiv i kroppen. Jeg trimmer daglig med hagearbeid og turer. Jeg kuttet ut Atozet 10mg+20mg 1 tab/dag da kolesterolet mitt er fint og jeg følte de gjorde meg stivere i kroppen. Hvor lenge skal jeg holde på med nevnte medisiner? Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hvilke medisiner du skal bruke kommer an på flere ulike faktorer. Det er viktig at du har regelmessig oppfølging hos en lege som kjenner hele sykehistorien din og som du kan samarbeide med i forhold til medisinjusteringer. På generelt grunnlag kan jeg si at du bør ha en erstatning for atozet i fohold til beskyttelse av blodårene i hjertet ditt, det finnes flere ulike typer som kan testes ut i liten dose først. Selo-zok bør brukes dersom du har tendenser til svekket hjertefunksjon/hjertesvikt, ellers kan denne medisinen førsøkes trappet ned (blodtrykk og hjerterytmeforstyrrelser spiller også en rolle i forhold til selo zok). Eliquis er en blodfortynnende som må brukes på ubestemt tid, særlig dersom du har hatt tendens til forkammerflimmer. Jeg vil anbefale at du bestiller en time hos legen din for gjennomgang av medisinene. Lykke til!

Allergi

Er peanøtt en nøtt?

Hei! Når man har peanøttallergi, kan man da spise matvarer som har spor av nøtter? Mtp at peanøtt ikke er en nøtt..

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 22. mai 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Peanøtt er ikke ne nøtt men en belgfrukt. Man kan være allergisk mot trenøtter og/eller peanøtter og disse skal merkes hver for seg. i følge Matinformasjonsforordningen som regulerer merking av allergener i mat skilles det klart mellom trenøtter og peanøtter.

Et produkt merket med "kan inneholde spor av nøtter" skal i følge regelverket ikke innehold spor av peanøtter. Er du i tvil om merkingen på et bestemt produkt er riktig ta kontakt med produsent.

Lykke til

Hilsen Helle

Rettigheter

Uføretrygd

Hei! Jeg har jobbet i Norge i 10 år. Nå søker jeg om 50% uføretrygd. Hvor mye kan jeg få hvis min inntekt nå er ca. kr 400.00 per år? Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. mai 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Grunnlaget for beregning av uføretrygd er inntekten av de tre beste av de fem siste årene før uføretidspunktet. Uføretidspunktet vil for de fleste være sykemeldingstidspunktet. Er gjennomsnittsinntekten av de tre beste inntektsårene     400 000 kroner, blir uføretrygden fastsatt slik: 400000 x 66 %=264 000. Halv uføretrygd vil være 132 000. 

Du opplyser at du har jobbet i Norge i 10 år. Har du ikke minst 40 års trygdetid i Norge blir uføretrygden avkortet tilsvarende. Når du innvilges uføretrygd får du godskrevet trygdetid til og med det året du fyller 66 år. Hvis du for eksempel til sammen får godskrevet 20 års trygdetid blir uføretrygden slik: 264000:40=6600x20=132000:2=66000 i uføretrygd på 50 %. 

Har du opphold i Norge etter reglene for flyktninger, får du godskrevet 40 års trygdetid. Det betyr at du ikke får redusert uføretrygden på grunn av manglende trygdetid. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Lunge

Påvirkes astma av sukker?

Hei.
Jeg har flere ganger opplevd å bli tyngre i pusten når jeg har spist mat som inneholder mye sukker, gotteri, kaker o.l. Er det sånn at sukker virker inn på astmaen og allergien min? Kan også føle meg slapp og hoven i fingrene etterpå.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Astma er som kjent en kronisk betennelsestilstand i luftveiene. Det er gjort lite forskning på at sukker fremmer betennelse hos mennesker, men det er tidligere vist at høyt inntak av sukkerholdige matvarer øker blod- markører på betennelse over tid sammenliknet med sukkerfrie produkter.
Når det gjelder lungesykdommer, har eksempelvis astma vært knyttet til alt fra et lavt inntak av fisk, frukt og grønt til et høyt inntak av salt og hurtigmat. Kosthold med mye sukker, fett og salt (kaker, desserter, salte snacks og brus osv.) kan også være knyttet til høyere sjanse for å ha astma. Man har også sett at forskjellen i forekomsten av astma mellom ulike land er knyttet til sukkerforbruket.
Astma kan gi ulike symptomer hos den enkelte. At du opplever at høyt sukkerinntak gir tung pust, er helt reelt for deg, og burde gi motivasjon til å kutte ned på sukkerholdige matvarer.
Lykke til!  

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

Allergi

Slurver med allergimedisin

Hei, Har en datter på 15 som slurver noe med sin allergimedisin, hun husker den best når hun har det som verst.. Hun er allergisk mot or, hassel og bjørk. Hun bruker aerius 5mg tabl og Dymista nesespray(etter saltvann) morgen og kveld. Til tross for dette er hun svært tett/mye sekret i nesen. Hun er også kryssallergisk mot det meste av frukt og grønt i rå tilstand.

Mitt spørsmål er om det i det hele tatt hjelper å ta medisiner så lenge hun får "huller" i beskyttelsen de dagene hun ikke tar? Hun er sånn skikkelig forkjølet-symptomer omtrent i halve mars, hele april, hele mai og stort sett hele juni til tross for at hun begynner medisineringen i februar. Hva mener dere?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er en utfordring å ta allergimedisiner regelmessig også for voksne og spesielt for ungdom. Den sporadiske medisineringen vil uansett ha noe effekt men er langt fra ideell!
Dymista nesespray en en kombinasjon av antihistaminer og kortison, og vil gi en kjapp effekt samtidig som kortisondelen av medisinen virker på betennelsesreaksjonen i slimhinnen og fungerer best om den tas regelmessig hver dag. At hun slurver betyr at hun har mye mer plager enn hun strengt tatt behøver å ha. Tett nese vil også gi dårlig nattesøvn og gå utover dagsformen. Medisinene bør stå /ligge ved siden av tannbørsten hver morgen/kveld, men regner med at du har forsøkt det meste for at hun skal huske å ta dem.
Dere kan diskutere med legen hennes om allergivaksinasjon kan være et alternativ, men da må hun være motivert og det vil ikke være rom for slurv. Fordi bjørk kryssreagerer med or og hassel, vil en slik behandling mot bjørkepollenallergi også ha effekt på allergi mot or og hassel.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Rask utvikling av kols

Min mor på 71 år fikk kols diagnose for ca 2 år siden. Inntil da var hun en bra aktiv dame med livsglede og godt humør. Hun har røykt, men sluttet nå fordi hun ikke klarer det lengre. Fra den dagen hun fikk diagnosen etter å ha vært innlagt på sykehus med pustebesvær, har hun blitt så dårlig at hun nesten ikke klarer å gå opp en liten trapp. Er det "normalt" å bli så dårlig så raskt? Hun har lungekapasitet på 35%. Hun har fått medisiner, men føler ikke at de hjelper så mye. Når hun ligger i sengen har hun det ganske bra, men blir dårlig med en gang hun reiser seg.. Hun hoster ganske lite og det er ikke mye slim. Når hun får prdnisolon føler hun litt bedring, men verre med en gang hun slutter på dem. Er det noe hun kan gå på fast? Er tøft å se hvor vondt alt er blitt for henne, uten at jeg føler å kunne hjelpe på noen måte..

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 19. mai 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er fullt forståelig at du opplever denne situasjonen som tøff.Denne sykdommen har ikke noe "normalt" forløp. Det er veldig individuelt hvordan sykdommen utvikler seg. Gjentatte infeksjoner i lungene kan være med å gi en forverrelse av sykdommen. Det er også mulig å stå på en vedlikeholds dose med prednisolon. Ta kontakt med fastlegen og spør hvilke muligheter som finnes, event få en henvisning til lungespesialist.

Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med kolslinjens tlf på 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

 

Lunge

Kan pipende pust ved forkjølelse være astma?

Datter på 9 år. Lett forkjølet med hoste og litt slim nå. God allmenntilstand. Hørte piping i pusten etter fysisk aktivitet idag, og lurer på om det er normalt ved forkjølelse? Bør hun sjekkes ut i forhold til om det kan være astma? Hun er til vanlig en aktiv jente, og hun sier selv at pipende pust kun har skjedd noen få ganger tidligere. Hun husker ikke om hun har vært forkjølet ved disse episodene. Ingen tegn til anstrengt pust utover at hun var "naturlig" andpusten etter aktivitet, og hun føler også at hun får "nok luft". Har ingen kjente allergier, og har som liten blitt undersøkt hos spesialist pga langvarig hoste; det ble den gang avkreftet mistanke om astma/allergi, og legen konkluderte med at hosten kun skyldtes irriterte luftveier som følge av trange anatomiske forhold (blodprøver (igf?) var også helt fine, og viste visstnok at hun ikke var disponert...?). Jeg lurer altså på om det er normalt å oppleve enkeltepisoder med pipende pust når man er litt forkjølet?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

I utgangspunktet kan det virke som om det er forkjølelsen som gir episoder med pipende pust. Forkjølelser, som oftest er virusinfeksjoner, kan gi slimdannelse i de små luftveiene, noe som igjen fører til hoste, pustebesvær og piping. Disse symptomene kan ligne veldig på astma. Mitt råd er å se det an og heller kontakte lege for utredning om den pipende pusten vedvarer etter at forkjølelsen er over.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

Rettigheter

Uføretrygd og feriepenger

Siste henvendelse ang dette var i 2015, så jeg lurer på om det er noen endring ift feriepenger og uføretrygd?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 18. mai 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis du spør om du får feriepenger av uføretrygd er svaret nei. Men du få utbetalt uføretrygd 12 mnd i året. Utbetalingen i juni er skattefri.

Spør du om feriepenger regnes som inntekt ved siden av uføretrygd, er svaret ja om feriepengene er opptjent av inntekt du har hatt etter at du begynte å få utbetalt uføretrygd.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Uvel etter CT av lungene

Hei. For noen dager siden tok jeg ct av lungene med kontrast. Undersøkelsen gikk fint, kjente prikking i tunge og bryst og fikk den vanlige varmefølelsen som man kan få, og var i grei form da jeg forlot sykehuset 45 min etter undersøkelsen. Da jeg kom hjem, fikk jeg uryddig hjerterytme, dette ga seg, men dagen etter (tok undersøkelsen på kvelden) var jeg i veldig dårlig form. Tung i pusten, trang over brystet, kvalm og ør. Det har blitt bedre for hver dag, men føler meg fortsatt ikke i toppslag. Og har endel ubehag over brystet. Er dette noe som bør følges opp, eller en "normal" reaksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er bra at du tar denne reaksjonen opp med lege. Det er ikke helt uvanlig med allergiske reaksjoner på kontrastvæske, og det du forteller gir mistanke om en lettgradig reaksjon. Jeg vil anbefale at du tar kontakt med legen din snarlig. Det er meget viktig at du forteller om denne episoden dersom du skal ha kontrast ved en seinere anledning, fordi en seinere reaksjon kan tenkes å bli kraftigere.