Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Nedtrapping av triatec

Hei. Jeg har fått beskjed om at jeg kan slutte med Triatec. Hvor raskt kan jeg trappe ned fra 10 mg?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Dette kommer litt an på årsakene til at du har brukt triatec og årsaken til at du skal slutte. Dersom du har brukt preparatet for blodtrykket og har fått bivirkninger, så er det greit å slutte brått. Dersom du har brukt preparatet for hjertesvikt så anbefaler vi i utgangspunktet  nedtrapping over 2-3 uker, dette kommer også an på om du skal starte opp på et annet preparat som erstatning for triatec.

Hjerte/kar

Mulig å operere hjerteklaffer etter bypass operasjon?

Kan jeg opereres for mitralinsuffisiens(ny klaff eller reparasjon/mitralplastikk)? Ble bypass-operert i 2005 med godt resultat. Eller er en ny operasjon på mitralklaffen ikke mulig siden jeg er bypass-operert tidligere? Håper på svar, og takker på forhånd for det. Mvh Nyskjerrig.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er mulig å gjennomføre en ny operasjon dersom dette er helt nødvendig, men det vil dessverre være teknisk mer utfordrende og gi høyere risiko for komplikasjoner enn om du ikke var bypass operert tidligere.

Hjerte/kar

Behov for ny ultralyd etter DVT behandling?

Bør jeg ta en ny ultralyd ved DVT i leggen etter 3. mnd blodfortynnende behandling, for å være sikker på at den er borte

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Nei, i følge eksisterende kunnskap og gjeldende retningslinjer skal ikke ny ultralyd være nødvendig. 

Hjerte/kar

Risiko for ny DVT?

Hvis legene mener jeg har fått en DVT i leggen på grunn av hormontilskudd en stikkpille etter overgangsalder. Hvor stor er sjansen for at jeg kan få en ny DVT senere. Jeg har nå sluttet med dette hormontilskuddet etter at jeg fikk påvist DVT

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dersom dette er din første dvt og du ikke har annen spesiell risiko (arvelig tilstand, visse typer kirurgi,  lange flyreiser mm.) så er risikoen liten. Vi anbefaler støttestrømper og regelmessig bevegelse av ankler/legger når du skal på lengre flyturer. Informer leger som evt. behandler deg for andre tilstander om at du har hatt blodpropp. 

Hjerte/kar

Blåmerker og medisiner

Hei. Jeg bruker albyl E og brilique etter stenting i hjertet. Jeg får mye blåmerker, men jeg får veldig kuler og vondt der blåmerkene er. Det er vondt. Er det riktig?

Lurer også på om jeg kan kan bruke prednisolon sammen med det jeg bruker for hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er meget viktig at du fortsetter med både albyl og brilique disse månedene etter stentingen slik legen din har forskrevet. Ømme blåmerker er dessverre ikke uvanlig når du bruker kombinasjonen, men hvis plagene øker på så bør du kontakte lege for undersøkelser og blodprøver. Der går an å bruke prednisolon sammen med disse medikamentene om nødvendig.

Hjerte/kar

Anfall med rask puls

Hei!Jeg får noen ganger plutselige anfall hvor jeg kjenner et dunk i brystet,og puls går opp til 100 og en hetebølge og indre skjelvinger som sprer seg fra brystet og utover.Blir sliten i flere timer etter dette.Har tatt Holter og EKG for halvt år siden,alt var Ok.Kan det være hormonelt eller noe?Jeg tenker også angst men det skjer uten noe stress på forhånd

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Hos unge personer som deg kan slike anfall noen ganger skyldes en såkalt medfødt ekstra "ledningsbane" i hjertet. Denne banen kan være inaktiv i årevis eller være relativt aktiv og lede de elektriske impulsene på en måte som gir anfall med rask puls (re-entry takykardi). Slike anfall er ikke farlige for et friskt hjerte, men dersom hyppige/plagsomme går det an å operere (ablasjon) eller prøve forebyggende medisin. Symptomene du beskriver kan godt ha andre årsaker, f.eks andre varianter av rytmeforstyrrelse eller angst som du er inne på.  Sikker diagnose får man ved å ta Ekg eller ha Holter under anfall. 

Hjerte/kar

Nylig innlagt

Hei. Har i en tid hatt tung pust i varierende grad, og en tendens til å bli sliten i overgangen bryst/hals. Mistenkte selv astma, men spirometri var fin. En liten bilyd på hjertet er funnet, og skal undersøkes med ultralyd. Er imidlertid undersøkt med lite ultralydapparat i forbindelse med innleggelse hvor det ble mistenkt ustabil angina. Hadde ikke hjerteinfarkt heldigvis. Etter at D-dimer lå helt i øvre del av normalområdet, ble det tatt ct med kontrast med tanke på evt lungeemboli. Fikk beskjed om at det var negative funn over hele rekka, altså i positiv forstand.Nå leser jeg at ved disse undersøkelsene ser man også hjertet og aorta, og at både alvorlige og mindre alvorlige tilstander da kan utelukkes. Men hvilke? Mvh dame, 45 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Godt at undersøkelsene har vært normale. Der er riktig at CT undersøkelser kan brukes til å undersøke ulike tilstander knyttet til hjertet, men røngenlegene innstiller undersøkelsen spesielt for å få best mulig fremstilling av akkurat den tilstanden de skal undersøke. Dette betyr at en CT undersøkelse for lungeemboli ikke kan gi optimal fremstilling av for eksempel kransårene i hjertet. CT brukes også til å fremstille hovedpulsåren. Deler av hovedpulsåren kan også fremstilles med ultralyd (som du jo skal ha for bilyden).

Hjerte/kar

Ekstraslag - hjerteflimmer?

Har i det siste vært en del plaget med det jeg tror er ekstraslag. Har forstått at dette ikke er farlig - men hvordan kan man vite at det ikke er hjerteflimmer? Har ikke snakket med legen min om dette ennå. Bør det undersøkes? Det kommer kun på kvelden og helst etter at jeg har lagt meg. Ingen andre symptomer enn hard og hurtig hjertebank. Er ellers frisk og går ikke på noen medisiner.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dersom du opplever perioder eller serier med plutselig innsettende rask puls er ikke dette helt typisk for ekstraslag (som oftest oppleves som en liten pause med ett påfølgende hardt slag med en ellers jevn og normal puls). Jeg vil anbefale at du tar en prat med legen sin om dette. Han kan evt henvise deg til en spesialist for døgnregistrering av hjerterytmen. Hjertebank uten ledsagende symptomer er oftest ufarlig for et ellers friskt hjerte.

Hjerte/kar

Aneurisme og alkohol

Hei! Min mann har fått beskjed om at han har utposning på hovedpulsåren, 4,8 mm. I den forbindelse er han instruert om å slutte å røyke , gå ned i vekt , legge om kosthold, og å kutte alkohol helt. Vi forstår de første punktene , men dette med alkoholkutt er vi usikre på. Er det slik at man ikke kan nyte alkohol i det hele tatt , eller er det "lov" å nyte for eksempel et glass vin av og til? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Etter mitt skjønn er det lov å nyte et glass vin av og til i din manns situasjon. Større inntak av alkohol kan påvirke blodtrykket og derfor virke ugunstig.

Hjerte/kar

Styrketest ved høyt blodtrykk

Er det farlig å kjøre 1RM-test på personer med normalt høyt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er generelt sett relativt stor skaderisiko ved 1RM test (test på hvor mye du klarer å løfte i en eneste repetisjon av en øvelse, du klarer ikke å løfte dette to ganger). Jeg vil ikke anbefale å gjøre denne testen hvis du har høyt bodtrykk. Da bør du først gå til legen og få effektive medisiner for blodtrykket ditt.