Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi, Hud

Allergisprøyte mot katteallergi

Hei! Jeg har fått påvist katteallergi og har prøvd både zyrtec og certicin men de fungerer ikke på meg i det heletatt. Telfast fungerer sånn halvveis men er fortsatt en del som sitter igjen og det er så slitsomt. Har vært hos legen men da fikk jeg en nesespray mot allergien. Den fungerer ganske bra men det tar fortsatt ikke bort de andre symptomene.

Vi har hatt katt lenge og det er etter at vi fikk han at jeg begynte å reagere så å kvitte seg med ham er noe som aldri ville falt oss inn, han er et familiemedlem. Men når han skal kose og ligge oppå meg så får jeg utslett med noe som ligner myggstikk og som klør noe helt forferdelig men svir når jeg klør på dem. Huden blir knall rød i tillegg. Øynene renner og klør og det blir helt kaos om jeg får et kattehår inn på øye.

Jeg har lest en del om allergisprøyte mot katt og lurer på om det kan være en god ide å prøve ut det siden ingen andre medikamenter fungerer? Hva er bivirkninger av en sånn sprøyte?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 08. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Katteallergi kan dessverre oppstå i alle aldre, også som godt voksen. I tillegg til de tradisjonelle symptomene som tett, rennende nese med nysing og kløende og rennende øyne, kan man også få astma, utbrudd av eksem og elveblest ved kontakt med dyret. Anbefalingen ved allergi og den aller beste behandlingen, er jo at man holder seg unna det man reagerer på.
Allergisprøyter eller allergivaksinasjon, er en behandling som gjør kroppen i stand til å tolerer det du i utgangspunktet er allergisk mot. Det er et program som går over 3 - 5 år, men så lenge du ikke kvitter deg med katten, fyller du ikke kriteriene for en slik behandling.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

 

Kols og sigarett røyk

hvad med røk og kols

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 08. mai 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det eneste som kan bremse helt utviklingen av kols er røykeslutt. Hvis du har behov for en mer ytdypende samtale rundt røykeslutt, så er du hjertelig velkommen til å ringe kolslinjen tlf nr 800 89 333.

Mvh Hilde

 

Lunge

Reagerer på husdyr med forverring av astma

Eg reagerer sjølv på hundar og på hestar,då vert eg tett av astma og renn i auger,klør og nyser. Kva skal eg gjera då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som du har allergi eller er overømfindtlig for lukten fra husdyr. Det beste du kan gjøre er å unngå nærkontakt med disse dyrene, eventuelt unngå å oppholde deg i stallen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Muskelkramper og astmamedisin

Har astma og bruker Seretide i gassform 250/25 morgen og kveld og dobbelt i dårlige perioder som ofte kommer ved forkjølelse. Mye hoste og seigt tyggisslim da. Har muskelkramper over hele kroppen men særlig i øyemusklaturen og skjelvinger i kroppen. Utredet på øyeavd. Haukeland sykehus og ingenting er i veien med øynene. Ønsker å finne ut om dette kan skyldes Seretide da det står slike bivirkninger på denne medisinen. Kan ikke slutte for da blir astmaen så dårlig. Hvilke asmamedisin har eventuelt ikke denne bivirkningen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er riktig at kombinasjonspreparater som inneholder kortison og langtidsvirkende betaagonist kan gi slike plager. Men det forekommer ikke så ofte, unntatt ved større doser. Det er nok innholdet av salmeterol som virker slik på deg. Du bør også sjekke eventuelle andre medisiner som du bruker i tillegg. Hvis det er slik at du bare får det når du bruker dobbel dose morgen og aften, kunne du diskutere med legen din om du bare skal la være å øke dosen ved forverringer, eventuelt bare gi tillegg av annen kortisonspray eller bruke korttidsvirkende betaagonist ved siden av ved behov. Alternativt fins det flere tilvarende medikamenter med annen sammensetning som man kan teste ut i rolige perioder for å se om de gir mindre bivirkninger. Det er jo slik at det kan være stor forskjell fra en person til en annen når det gjelder reaksjon på medisiner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Kols

Har kols og smerter i bena

Har store problemer med å sitte og å gå. Smertene er brennende /sviende fra lår (spesielt på baksiden og påutsiden) nedover leggen og føttene. Smertene lokalisere seg mest på venstre side. Kjennes som jeg går på smertefulle puter under føttene. Skinnet føles veldig stramt, sårt, kjennes ut som jeg har brannsår. Har snakket med legen, hun mener det er nerver som er skadet. Har prøvd smertestillende piller og salver får å stille smertene, men ingenting virker. For 2 uker siden var jeg på Avd.for blodsykdommer (St.Olavs Hospital) Der tok de benmargsprøve og ble tappet 1/2 liter blod. Fikk resept på Albyl E . Det skulle visst virke, men det har det dessverre ikke. Dessuten ble jeg veldig tungpust . Jeg bruker Spiriva (kols) og Oxis (astma). Håper dere kan ha en forklaring på denne uutholdelige tilstanden. Kan maks sitte i 15 -20 minutter - slitsomt når man er ute og reiser,konserter,kino osv. Er det noen midler som kan virke på denne tilstanden?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

De symptomer du beskriver er mest sannsynlig forårsaket av en nerveaffeksjon. Årsaken til dette kan være mange. Det er vanlig å sjekke om du har nok vitamin B 12 i blodet. Det er gjort med en enkel blodprøve. Men det fins også mange andre årsaker til nerveaffeksjoner som kan gi slike symptomer. Derfor ville det nok være en fordel om du fikk undersøkt dette nærmere hos en nevrolog. Det bør først gjøres en utredning for å finne ut om det er en årsak som man kan behandle. Deretter kan man prøve å finne annet egnet middel hvis årsaken selv ikke kan behandles.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Litt høyere hvilepuls etter trening

Hei Jeg er i normat god form. Trener 2 til 3 ganger i uken. Ofte hardt. Har i det siste opplevd at pulsen bruker tre timer på å komme ned til hvilepuls. Og en gang lå den førti slag over en time etter trening. Tok en uke pause, og trente rolig. Likevel, etter å ha trent 7 km med 126 i puls tatt etter avsluttet trening, var pulsen på 88 en time etterpå. Mot normalt ca60. Tenker det sikkert er en logisk, ufarlig forklaring. Bør det bekymre meg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du er god form, kan trene regelmessig med god intensitet, og ikke får noen symptomer som brystsmerter, trykk over brystet, svimmelhet, hjertebank, ekstra tungpusthet, er det neppe noen grunn til å bekymre seg. Hvilepulsen avhenger av mange faktorer og kan i perioder variere. At den ligger på 88 istedet for 60 er i utgangspunktet ikke noen grunn til bekymring.

Det som kan være en ide å sjekke er om du kan ha en hjerterytmeforstyrrelse. Kan være greit å ta en tur til legen din for å ta et EKG mens denne vedvarende høye pulsen står på, for å få dokumentert hva slags hjerterytme du har akkurat da. Det kan ha noe å si for om du trenger behandling og videre oppfølging eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Smerter i ribbein

Hei. Jeg er en jente i slutten av tenårene, som i det siste har kjent relativt korte smerter under ribbena på venstre side, i det jeg har trukket pusten dypt inn. Såvidt jeg kan huske, startet dette for et par uker siden, men det var kun et par pust, så gikk det over. Den siste uken har de korte smertene vært der ganske ofte. Det er kun når jeg puster dypt inn, og det er, som sagt, på venstre side under ribbena, ikke noe over. Har Diabetes Mellitus Type 1, så jeg har tenkt på bukspyttkjertelen, men selv tror ikke jeg at den har et innspill i dette tilfellet. Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Smerter ved dyp innpust, hoste eller kraftig latter skyldes som regel ikke hjertesykdom. Som regel er årsaken en skade i ribbena eller en virusinfeksjon i lungehinnen. Begge disse tilstandene kan være ubehagelige, men er ufarlige og går over av seg selv i løpet av noen uker. Smerter fra bukspyttkjertene pleier som regel å sitte øverst i magen og er sjeldent avhengig av innpust. Jeg synes du bør ta en tur til fastlegen for å få en enkel sjekk hvor legen lytter på lungene og kjenner litt på brystet og magen. Kanskje kan det være greit med noen enkle blodprøver også. Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Operasjon av mitralklaff

Kan jeg opereres (mitralplastikk eller skifte av klaff-biologisk) når jeg ble bypass-operert i 2005 med godt resultat? Hvis det skulle bli nødvendig, altså. Har liten/moderat lekkasje i mitralklaffen med fortykket myxomatøst mitralseil. Eller er en slik operasjon utelukket fordi jeg tidligere er bypass-operert? Håper på svar-og takker for det.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Slik operasjon er ikke utelukket, men tidligere bypass-operasjon gjør det litt mer komplisert. Det kan ha dannet seg arr i brystkassa som kan gjøre operasjonen vanskelig. Hvordan bypass-årene går i brystkassa har også noe å si for om man kan sage opp eller ikke. Ved andregangsoperasjoner i brystet tenker kirurgene seg alltid godt om og planlegger godt. Operasjon er som sagt ikke utelukket, men hvert tilfelle må vurderes individuelt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter i beina, bivirkning av medisiner?

Hei har du hørt om bivirkning av blodtrykksmedisin og kolestrolsenkende medisin? jeg tar simvastatin for kolestrol og amlodipin sandoz og diovan. Har fått smerter i beina og de på apoteket nevnte noe om dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle medisiner har dessverre bivirkninger. Det er noe av prisen man må betale for å høste de gode effektene. Men det er stor forskjell på hvor mye bivirkninger folk opplever. Noen reagerer mer på enkelte medikamenter, mens andre reagerer på andre. Heldigvis finnes det mange alternativer å velge mellom, og etter litt prøving og feiling finner man som regel frem til en kombinasjon som er passende for pasienten. Bivirkningene du nevner er ikke uvanlige, og kan godt skyldes noen av medisinene du står på. Her må fastlegen din gå systematisk til verks og prøve å bytte ut ett og ett medikament ad gangen slik at man kan finne ut hva det er du reagerer på. Håper det ordner seg.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angst for hjertet, har tatt mange undersøkelser

Hei! Jeg er en kvinne på 37 år som har bindevevssykdommen Ostegenesis Imperfecta type 3. Jeg er 116cm høy og veier ca 53kg. Jeg har en kraftig skoliose i ryggen som medfører en veldig skeiv kroppsbygning. Fører til et stort trykk fra mage opp i brystregion pga "sammenkrølling".

I april 2016 fikk jeg en episode med ekstrem rask puls helt ut av det blå. Da det ikke ville gå over, ringte jeg legevakta og måtte bli værende der over natta. Det ble tatt crp, EKG og blodprøver av alle slag (troponiner osv) samt klinisk undersøkelse hvor alt var ok. Det ble også tatt ultralyd og røntgen av thorax dagen derpå, alt ok. Spiritomi viste naturlig nok at jeg som OI'er har mindre pustekapasitet enn funksjonsfriske. Jeg ble fra den dag satt igang med Bisoprolol 1,25 mg for puls (det er visst kjent at OI'ere kan ha litt høyere puls enn normalbefolkningen) og dette funket forsåvidt greit. Men fra høsten av igjen, så ble problemene sterkere med hjertebank "ut av ingenting" både i hvile og anstrengelser. Plagene har vært mest gjeldende natt, og når man våkner. Bisoprolol er nå økt til 2,5.

Like før jul tok jeg Probnp test og på ny en røntgen total av thorax, alt ok på begge. Redselen for hjertet gjorde at jeg i februar i år dro til Aleris for en time med en meget dyktig Kardiolog. Her gjorde vi en ny ultralyd, også denne helt fin. Ingenting påvist av noe slag, og han mente det var et friskt og godt hjerte. Hans vurdering var at min brystkasse er mindre enn andres og at hjertet ikke har like god plass til å slå, og dermed slår hurtigere. Likeledes at lungene ikke heller får nok plass og at det kunne skape litt tungpusthet. Har også tatt massevis av blodprøver (påviste betydelig mangel på D vitamin, tar medisin for det nå, og litt folatmangel, ellers alle prøver ok). Har tatt flere titalls hvile EKG både hos fastlege og legevakt uten noen funn. Har også gjennomført MR av hode og nakke, alt ok. Likeledes ultralyd av abdomen, alt ok. Har tatt masse oksygenopptak "på fingen test" og ligger fra 98-100% på alle. Blodtrykk test på legekontor viser litt høyt blodtrykk.

Likevel er problemene i enda større grad tilstede nå enn i fjor på denne tiden og de siste uker har jeg også blitt endel svimmel ved bevegelse, og kjent på et par episoder daglig av "hjertet hopper over, ruller rundt i brystkassa" og da blir jeg ufattelig redd og pulsen fyker i taket og jeg blir svett og kvalm. Ofte er disse anfallene tilstede om jeg ligger nede, på en av sidene, kanskje har anstrengt meg, kavet meg opp osv. Andre ganger er det følelsen av at det "dirrer, brummer, generelt urolig) i brystkassen, veldig ubehagelig og fører igjen til at jeg puster raskere og blir ukonsentrert. Må også nevnes at jeg har en del tørrhoste, kan kanskje skyldes nedsatt lungekapasitet, men vet ikke.

Må også få legge til at jeg over lengre tid har hatt store smerter helt øverst i magen, både etter bespisning og ellers. Plagene varierer i intensitet fra dag til dag. Masse sure oppstøt, følelse av "surhet" i brystkasse og mellom skuldrene (av alle ting). Har også ekstremt mye luft øverst og nederst i magen, det rumler/drønner nærmest hele dagen og siden min kroppsfasong er så sammenklemt pga OI kjennes dette helt opp under puppen på venstre side. ekstremt mye raping må også nevnes. Hun som utførte ultralyd av abdomen kunne se det var særs mye tarmgass over organene. Blitt satt på nexium men syns ikke dette hjelper. Tok gastroskopi for 4 år siden, der nevntes det reflux, uten at jeg helt vet hva det kan påvirke. Jeg har også mye diffuse brystsmerter, klemmende, stikkende, brennende, skarpe (som knivstikk), følelse av revninger samt trykk/murring oppunder ribbeinsbuene. Brystsmerter varierer over hele "kassa". Ofte en spesiell smerte rett under brystbeinspissen. Mye smerter også mellom skuldrebladene, følelse av at det står en ball mellom der og kødder til pusten, en del stikking i beina, smerter ut i armene (nålestikk, brenning, trettfølelelse, murring) trøtthetsfølelse i kroppen, sliter med søvnen (kan kanskje være fordi kroppen er på høygir av angst hele dagen).

Jeg er plaget med sterke smerter før menstruasjon, gjerne 1-2 uker før med store bekkensmerter, mageverk, verking og "knivstikking" helt ut i endetarmen, mye luft, høyere kroppstemperatur osv. Har lurt på evt endometriose? Kan noe av dette påvirke hjertet?

Legen konkluderer med at mye av dette kan relateres til OI plager, men jeg tror jo likefast det er hjertet eller lungene dessverre. Skal på Sunnaas sykehus i mai til spesialist på OI så da får jeg nok bedre innblikk i dette med evt muskel og skjelett plager.

Veien videre: Jeg er nå henvist til en Holter EKG som jeg gruer meg veldig til. Skal også ta en 24t blodtrykksmåling. Skal også til nytt thorax røntgen (da legen lurer på om jeg kan ha hatt ett kompresjonsbrudd i rygg) samt til ny gastroskopi. Jeg burde også tatt en arbeids-ekg, men dette er fysisk vanskelig å få gjennomført på sykkel for en av min høyde og funksjonshemming. Er det noe alternativ til dette som kunne funket for meg?

Alle disse smerter og plager har gjort meg veldig sliten og redd og naturlig nok har dette preget meg og jeg har utviklet en ekstrem angst for hjertet, (hadde en bestefar som døde i 60 årene av infarkt) og er omtrent alt jeg tenker på gjennom hele døgnet. Jeg tør nesten ikke bevege meg, finne på noe osv, noe som er dårlig nytt for en allerede stiv og verkende skjør kropp. Jeg har vært hos lege og legevakt minst 1-2 ganger i uka over en 3 mnds periode. En slags uoverkommelige redsel og følelse av at det er noe galt med hjertet, at vi ikke har "fanget" opp eller tatt høyde for alt som gjør at hverdagene har blitt ekstremt vanskelige. Jeg er redd det under noen av disse "hjertet ruller over" eller hurtigbanking anfallene bare skal stoppe helt eller tvert lede til et akutt infarkt. Jeg går selv hjemme og sjekker puls og blodtrykk hele tida, kjenner meg på huden, kjenner meg i panna osv ( vet at det også er en ond sirkel).

Vet angst også kan skape mange av disse symptomene men for meg er det viktig å ikke bli hengt på den knaggen før alt annet er avklart.

Hva tenker du om alt som er skrevet her? (Beklager langt innlegg). Er det undersøkelser som bør gjøres, noe som er oversett? tror du dette kan være veldig alvorlig? Dersom det skulle vise seg å være noen rytmeforstyrrelser på Holter, kan slikt behandles? Det at ultralyd er så fin, hva sier det egentlig? Jeg sliter med en totalforståelse av alt som er blitt gjort så langt, og skal gjøres.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert beskrivelse.

Du tar opp mange problemstillinger og jeg ser at situasjonen din er kompleks og sammensatt. Jeg skal her kontsentrere meg om det som har med hjertet å gjøre.

Det virker som om du har blitt svært godt utredet til nå, uten at man har funnet noe galt. Det skal du glede deg over! Alle normale testresultater er positivt.

Straks jeg leste innlegget ditt tenkte jeg at hjerterytmen må kartlegges bedre. Ser at du her henvist til Holter. Det er bra. Da vil evt. hjerterytmeforstyrrelse bli fanget opp, man vil kunne se hva slags rytme det er snakk om, og evt. korrekt behandling vil bli gitt. Vi har mange gode behandlingsalternativer for hjerterytmeforstyrrelser, og mye avhenger av type forstyrrelse.

Vedrørende AEKG: Det er mange sykehus hvor slik test utføres på tredemølle. Hør med sykehuset/senteret du er henvist til, om de har dette alternativet.

Jeg håper du får god hjelp og at angsten for hjertesykdom etterhvert slipper. Lykke til videre.

Mvh

Wasim Zahid