Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

CT calcium score

Hei! Jeg har tatt calsium score CT, altså CT uten kontrast. Problemet mitt er at jeg har fått høre av to kardiologer at dette er en god undersøkelse og at jeg ikke trenger tenke på at jeg har tette årer når undersøkelsen viste score på 0.5. selv om jeg sliter med tung pust under anstrengelser (lette anstrengelser). Har også tatt ekg, hvile og stress, samt ultralyd. Så: Det ble nevnt av en kardiolog at man kunne sende meg til angiografi. Men denne har mulige alvorlige bivirkninger. Kan man stole på calsiumscore ct?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

CT calcium score er en test som kan si noe om din risiko for å utvikle kransåresykdom i fremtiden. Testen er spesielt velegnet til å utelukke sykdom. Dvs, hvis scoren er lav (slik din er) er det svært sikkert at du ikke har hjertesykdom. Man kan derfor stole på testen, og videre undersøkelse med angiografi er da vanligvis ikke nødvendig. Hvis scoren derimot er øket, sier det ikke noe om du faktisk har trange årer på hjertet, kun at du har risiko for å få det. I så tilfelle kan det være grunn til å gå videre med vanlig angiografi hvis symptomene tilsier det.

Jeg synes du virker svært godt utredet på hjertet, og det er grunn til å slå seg til ro med det. Tung pust under anstrengelser kan også skyldes lungesykdom. Kanskje du skulle snakket med legen din om utredning i den gaten?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter etter CT-undersøkelse

Var på CT undersøkelse med kontrastvæske. Merket spreng og smerte i lårene under denne undersøkelsen. Føler fortsatt at jeg har smerter i lår og legger. Dette er nå over 4 mnd. siden. Er dette normalt. Har dere hørt om noen lignende som har opplevd det samme som meg ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har ikke hørt om tilfeller hvor pasienter har hatt vedvarende ubehag etter kontrastundersøkelse i så lang tid. Endel pasienter kan reagere allergisk på kontrast, men det kommer gjerne samme dag eller kort tid etterpå. I litteraturen er det beskrevet at enkelte pasienter kan ha atypiske symptomer etter kontrast som influesaliknende sykdom, tretthet, svakhet, pustevansker, feber, frysninger, kvalme, magesmerter og hodepine, men disse går som regel over av seg selv. Det kan også hende at plagene dine egentlig skyldes noe annet enn kontrasten. Du bør snakke med fastlegen din om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Rettigheter

Kjøreforbud etter hjerneslag

Hei Eg hadde hjerneblødning for ca 1 mnd sidan. Eg skal no rett etter påske starte i arbeid igjen i 60%. Eg fekk ei muntleg beskjed om at eg her køyreforbud 6 mnd. Er der ikke noko form for skjønn som seier at 2, 3 eller4 mnd hadde vore nok? Eg reknar med at eg etter dei to vekene med 60% fører meg tilbake i arbeid for fullt. Bilen brukar eg ikkje i det daglege for å utføre arbeidet mitt, men kvar 5 veke har eg vakt og må då køyre bil for å utføre vakttenesta som eg har i mitt arbeid. Kanskje du kan gje meg eit svar ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. mai 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det kom nye regler om helsekrav og førerkort i oktober 2016. Lege kan nedlegge muntlig kjøreforbud i inntil 6 mnd. Helsedirektoratet har laget retningslinjer som legene skal bruke når de vurderer om helsekravene er oppfylt. For hjerneblødning kan det nedlegges fra noen uker til 12 mnd kjøreforbud.

Her et eksempel som gir 6 mnd kjøreforbud for personbil:

Hjerneslag med a) remisjonstid lengre enn en uke b) tilfredsstillende syn, førlighet og kognitiv funksjon og c) risikofaktorer kartlagt og tilfredsstillende behandlet.

Her finner du veilederen, se overskrift Nevrologiske sykdommer: veileder

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Rettigheter

Rett på "gullenkepensjon"?

Har jeg rett på gullenkepensjon? Min mann døde i vinter. Var medlem av pensjonsordningen før 1/10-76 Jeg er født i 1952. Ekteskap inngått før 1/1-2010 Venter spent på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. mai 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Var din mann medlem av en pensjonsordningen som omfatter såkalt gullenkepensjon, er dette et av grunnlagene som gir ektefellepensjon etter disse reglene:

Gjenlevende ektefelle er født før 01.01.55 og dødsfallet skjedde 01.02.10 eller senere og avdøde ektefelle ble medlem av pensjonsordningen første gang før 01.10.76 og ekteskapet ble inngått før 01.01.10.

Ut fra dine opplysninger synes du dermed å oppfylle vilkårene for å beregnet ektefellepensjon etter disse reglene.

Pensjonen vil være 39,6 % av pensjonsgrunnlaget til din avdøde mann. Egen inntekt eller tjenestepenson vil ikke redusere ektefellepensjonen. Det er det som gjør at de som mottar pensjon etter disse reglene kalles gullenker.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hjerte/kar

Bivirkninger i rapport. Eliquis.

Leste rapporten fra Statens legemiddelverk om bivirkninger og så det var en økning av bivirkninger og dødsfall ved bruk av Eliquis fra året før. Det var Eliquis som hadde den største økningen på denne statistikken. Må innrømme at jeg ble skremt. Hvilke årsaker blir det dødsfall av å bruke Eliquis? Hva kan vi som brukere gjøre for å forebygge dette?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Grunnen til at bivirkningene fra eliquis øker, er nok hovedsakelig relatert til at preparatet nå blir mer brukt. Alle blodfortynnende praparater av denne typen kan i sjeldne tilfeller gi alvorlige blødninger, som i verste fall kan være dødelige. Preparatet skal bare brukes på riktig grunnlag, og pasienten må være nøye med regelmessig bruk (ikke ta flere tabletter enn  forskrevet). Ta raskt kontakt med lege ved behov.

Hjerte/kar

Atrieflimmer, høyt blodtrykk og ulike plager.

Hei ! Jeg er en kvinne på 51 år. Jeg går på 32 mg Candesartan pr dag pga høyt blodtrykk. Legene tror også at jeg har hjerteflimmer etter at jeg har gått med Ekg i flere døgn ( har hvilepuls som til tider er oppe i 160 og nede i 36 ) . I det siste har jeg våknet med et stort trykk i hodet . Dette går som regel over etter en time eller to etter at jeg har stått opp, men kan komme tilbake senere på dagen. Jeg har også i det siste fått hovne ben og ankler. Dette kan også komme å gå. Jeg sliter med svimmelhet som kommer og går. Hadde en episode hvor jeg ble veldig svimmel, fikk svarte flekker fremfor øynene, ble kvalm, klam og veldig uvel. Klarte ikke å stå og gå, måtte sette meg ned og ha hodet mellom bena. Gikk over da jeg fikk lagt meg ned på senga. Det jeg lurer på er om dette jeg trenger å bekymre meg for og som jeg bør få sjekket. Min fastlege har sagt at jeg trenger bare å sjekke blodtrykket en gang i året. Er det den samme anbefalingen dere har ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Da forstår jeg at du har fått påvist atrieflimmer. Hvis man tenker seg at noen av symptomene dine kommer samtidig med flimmer anfall, så kan man vurdere å bytte ut din medisin med en annen som reduserer antall anfall og samtidig  blodtrykket (betablokker). Betablokkere kan dessverre også gi bivirkninger. Dersom styrken på blodtrykks medisinen som du får nå ikke er riktig, så kan det bidra til symptomer. Du bør ha tilstrekkelig hyppig kontroll til at man er trygg på at blodtrykket ligger på riktig nivå. Døgnmåling av trykket er aktuelt hos mange. Ikke fortvil! Lykke til.

Hjerte/kar

Hvordan slutte med emconcor?

Slutte med emconcor 2,5 mg. Er det bra å slutte raskt?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Vi anbefaler å trappe ned betablokker gradvis over 1-2 uker, litt avhengig av årsaken til at du fikk medisinen.

Hjerte/kar

Plakk i carotis. Behandling?

Hei For noen år tilbake fikk jeg etter flere ultralyd undersøkelser beskjed om at jeg hadde unormalt mye plakk i halspulsåren. Fastlegen min mente at det ikke var noe fare da kolestrolet var greit og at jeg ikke var kommet i overgangsalder, da var jeg beskyttet. Jeg har i perioder doble hjerteslag og med hardt trykk opp i hodet. Noen ganger har jeg problemer med å sovne fordi det suser i hjertet, for meg oppleves lyden for høy. Den siste tiden har jeg også ganske voldsomme smerter i kjeven. De kommer ved fysisk aktivitet og ved litt stress. Var hos hjertespesialist for noen år tilbake, tatt ultralyd, sykkeltest osv. Registrerte doble hjerteslag men fant ingenting annet. Jeg er nå i overgangsalderen. Min mor har hatt hjerneslag. Hva burde jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Hvis du har betydelig plakk-dannelse i halspulsåren, og særlig dersom du også har andre risikofaktorer  (som arv, hør blodtrykk, høyt kolesterol mm.) så er det ofte grunnlag for å begynne med en plakk-stabiliserende medisin som også senker kolesterolet. Det er heldigvis sjelden plakk gir symptommer av noen art, så plagene du beskriver kan ha andre årsaker.

Hjerte/kar

Hyppige VES i svangerskape

Hei. Jeg er 31 år og gravid i uke 22 og har fått påvist VES. Opplevd noe ekstraslag en sjelden gang før dette svangerskapet, men har nå pågått i ca 12 uker, hver dag, flere ganger om dagen. I mitt første svangerskap hadde jeg ikke dette. Vært hos kardiolog i dag, hvor hun fant ut at 12 % av hjerteslagene var VES, og kun 1 % er visstnok akseptert før det er skadelig. Alle slagene er heldigvis regelmessige. Hun sa jeg vanligvis ville gått gjennom ablasjon, men pga s.skap mest sannsynlig blir satt på medisiner for å "klare svangerskapet". Hva hun mente med det er uklart for meg. Jeg føler jeg sitter igjen med 1000 spørsmål. Hvordan påvirker dette den lille i magen? Hvordan vil en fødsel være for hjertet? Er det sannsynlig at det vil gi seg når s.skapet er over?

Jeg kjenner at det blir forverret i stressede situasjoner, og når jeg legger meg for kvelden. Derfor er det naturligvis noe svekket nattesøvn. Har en 80 % stilling på et hektisk legekontor og er usikker på om jeg bør fortsette å presse meg selv. Er nok litt for samvittighetsfull til å be om en sykemelding selv og ønsker heller at fastlegen sykemelder meg fordi hun føler det er det beste. Sliter også veldig med blodtrykksfall som kommer av å sitte eller stå lenge av gangen.

Kan legge til at jeg er ikke-røyker, trener 2-3 ggr i uka, er 164 høy og 60 kg som ikke gravid. Mor har høyt bt, far kols og nylig hatt blodpropp, bestemor med angina, ellers ingen annet relevant sykehistorie i familien.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Gratulerer med svangerskapet! Hyppige VES er vanlig befolkningen, og forbigående endringer i svangerskapet og også relativt vanlig. De fleste med hyppige VES tåler dette godt uten at hjertet tar skade på noen måte.  Som kardiologen så kan der være aktuelt med en rytme-stabiliserende medisin hos deg, eller man kan velge å se dette an med kontroller. Det er ingen fare for skade på barnet! Der er godt håp om at mengden VES roer seg etter svangerskapet. Hvis du er sliten og føler at du må presse deg, så kan det være fornuftig å diskutere redusert arbeide nå. Prøv å slappe av så godt du kan. 

Hjerte/kar

Søvn og hjertesykdom

Hei. Hvorfor nevner ikke LHL mer om søvndiagnoser som årsak til hjertelidelser? Er ikke ubehandlet søvndiagnose årsak til mange hjerteproblemer?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for godt poeng. LHL har tilbud om utredning av søvnapnoe, og vi vet at mange pasienter har tilstander som gir fall i surstoffmetning om natten som ikke er tilstrekkelig utredet eller behandet. Søvnapnoe er årsak til høyt blodtrykk hos mange nordmenn, og kan gi øket risiko for ulike hjertesykdommer. Det finnes effektiv behandling, og flere burde få utredning og hjelp.