Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Urytme i hjertet og DVT.

Fikk plager med plagsom urytme i hjerte med hjertebank. Ble utredet for dette og fikk forklart at dette var ufarlig lidelse. Etter 18 mnd fikk jeg en DVT i foten. Det jeg lurer på er om dette har en sammenheng

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er riktig at visse hjerterytmeforstyrrelser kan disponere for blodpropp, men da tenker man på forkammerfllimmer som vil kunne gi en annen type blodpropp enn DVT (på pulsåre-siden av sirkulasjonssystemet, f.eks. hjerneslag). DVT kommer i årene på vene-siden av sirkulasjons systemet (leder blod tilbake til hjertet for "rensing" i lungene) og vil ikke ha noe direkte med urytre i hjertet å gjøre. DVT har ofte sammenheng med lang varig stillesittende,  f.eks  fly. 

Ved forkammerflimmer (den vanligst rytmeforstyrrelsen hvis man ser bort fra ekstraslag) vil det såkalte forkammeret (atriet) vibrere på en måte som kan medføre at blod levrer seg i kammeret. Det levrede blodet kan løsne og gå med pulsårestrømmen til hodet eller øvrige organer i kroppen. Dette er årsaken til at mange personer med forkammerflimmer skal bruke blodfortynnende.

 

Hjerte/kar

Hjerteklaffer med lekkasje. Blir fort sliten.

veldig fort sliten av dagligdaks arbeid har vært hjerteopperert for 15 år siden har nå fått lekasje på enhjerteklaff 77år kvinne fikk også en pustemuskel ødelakt under operasjon

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Du er nok i risikosonen for å utvikle hjertesvikt og bør ha regelmessig oppfølging hos hjertespesialist. Det finnes flere typer medisiner som styrker hjertet, og hjerteklaffer blir oftest reparert hvis lekkasjen gir symptomer. Det kan selvsagt også være andre årsaker til slitenhet, og du bør få kontrollert blodprøver hos fastlegen.

Hjerte/kar

Plutselig høyere hvilepuls

Hei, jeg er en mann på 20 år. Er 180 cm og veier 70 kg. Trener 1 gang i uken, men har en veldig aktiv jobb. Normalt har jeg en hvilepuls på 60-70, men nå fikk jeg smerter i rygg, slapphet, svimmelhet og en hvilepuls på 100 slag, selv om jeg har vært i ro i over 1 time. Er det normalt? Jeg har ikke drukket koffein, heller ikke stresset, ikke angst heller...

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvilepuls varierer gjennom døgnet, og det er mange faktorer som påvirker den: Trening, hvile, stress, spenning, ro, matinntak, sult, tørste, drikke, sykdom, infeksjon, feber etc.

Likevel er det litt spesielt at den plutselig skulle gå opp til 100. Du hadde også symptomer som svimmelhet og slapphet. For å si noe mer om hva dette er, må du få tatt et EKG hos en lege. EKG'et må tas mens du har denne pulsen. Da vil legen kunne se hva slags rytme det er, og hva som kan være årsakene.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Magnesiumtilskudd og maske for astma

Jeg har fått astma, som ble utløst i vinter under treningsøkt ute (havnet på legevakt etter dag 2 med tung pust som bare ble forverret). Jeg er ganske aktiv (gjerne utendørs) og det å sitte stille og være inne deler av året er ikke et alternativ.

Mine spørsmål er:

#1: Stemmer det at magnesiumtilskudd kan hjelpe på astma og gi positiv effekt og kan anbefales at man tar i tillegg til fast medisinering?

#2: Vurderer å skaffe meg kulde/støv maske for trening ute på høst/vinter, spesielt siden jeg trener midt i Oslo. Har dere maske som kan anbefales for treningsbruk (trenger at den sitter godt og føles behagelig) som evt er både for kulde og støv/forurensing (da Legen tror astmaen er utløst av anstrengelse over lang tid og luftforurensning)?

Gikk først på Flutide og Ventoline, men hadde ikke kjempeeffekt og jeg hadde behov for ventoline flere ganger om dagen, også når i ro. Byttet fra Flutide til Alvesco og det ser ut til å fungere, plagene er blitt mindre. Etter overgang til Alvesco har ventolinebehovet gått kraftig ned og nå tar jeg det som oftest bare i forkant av treningsøkter og tyngre aktiviteter.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er gjort flere studier internasjonalt på bruk av magnesium som kosttilskudd, intravenøs og inhalasjonsbehandling ved astma. Ingen av disse studiene kunne vise noen sikker positiv effekt. Det utelukker ikke at det kan være nyttig, men som et generelt tiltak behandlingsmessig, har det foreløpig ikke fått noe plass.

Kulde- og støvmaske er to forskjellige masker. Kuldemasken har et filter som varmer opp lufta før den går ned i luftveiene mens støvmasken har et filter som fanger opp partikler av ulik av størrelse. Det finnes ulike typer av kuldemasker/ munnstykke som kan kjøpes på nett, apotek eller sportsbutikker. Vi har ingen anbefalinger og det vil være individuelt hvilken maske man foretrekker.

Om du har flere spørsmål rundt masker, kan du ringe oss på på vår rådgivningstelefon 67 023 023.

Fint å se at du og legen din har funnet fram til en behandling som fungerer godt for deg!

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal


 

Kols

Kan svømming i klorvann gi kols?

Hei Olav Kåre. Jeg har en lettere astma. Nå er jeg iferd med å utvikle kols. Er 65 år, og sluttet å røyke for 5 år siden. Jeg er veldig mye i svømmehallen. Kan klorvann utvikle kols. Jeg vet det kan gi astma. Kan klimaet ha noe å si ? Håper på snarlig svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astma fra barnealder gir nok en økt sjanse for å utvikle kols. At du har sluttet å røyke er nok den viktigste måten å unngå eller bremse en slik utvikling. Jeg har ikke hørt om at svømming i klorvann kan gi kolsutvikling, men det er riktig at det kan forsterke astmasymptomer hos personer som har astma. Det er ikke sannsynlig at opphold i svømmehaller kan gi kolsutvikling, men irritasjonen som oppleves av klorlukten kan nok gi irritasjon og noe verre plager forbigående. Klima anses ikke som årsak til kolsutvikling, men symptomer kan være avhengig av værforandringer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Mulighet for å få utført lungetransplantasjoner i utlandet?

Finnes det muligheter for lungetransplantasjon i f.eks Sveits, Thailand, og hvor skal man henvende seg? Vedkommende er 63 år og har Astma og Kols grad 3/4 ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. mai 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det finnes trolig muligheter i flere land, men det er generelt mangelen på organer som begrenser antallet som blir transplantert. Dette er ihvertfall tilfellet i Skandinavia og Europa hvor man har et samarbeid over landegrensene for å fordele de organer som blir tilgjengelig på en mest mulig effektiv måte. Jeg kjenner ikke til hvor man bør henvende seg for å få vite noe nærmere om andre land, men anbefaler deg eventuelt å kontakte lungeavdelingen på Rikshospitalet. Der har de nok den beste oversikten over hva som skjer ellers i verden på dette området.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Rettigheter

Sykepenger etter foreldrepermisjon

Hei Sykmeldt like før foreldrepermisjon er over, har fast jobb med tatt ulønnet perm for å jobbe en annen sted, hadde ikke arbeidskontrakt når jeg ble sykmeldt, men jeg skulle jobbe mindre og kun som vikar, derfor ikke trengt å søke jobb i førveien. Jeg har fått avslag fra NAV om sykepenger, de mener jeg ikke har tapt inntekt ved å være syk siden jeg hadde ulønnet perm allerede.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 03. mai 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Da har nok NAV vurdert det slik at du ikke er reell arbeidssøker. Det må du være for å få sykepenger etter § 8-47. Du kan begrunne en klage med at permisjonen er tatt ut fordi du vil prøve deg i andre arbeidsforhold og at du er aktiv jobbesøker.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Sykepenger etter foreldrepermisjon

Hei, Jeg hadde foreldrepermisjon og ble sykmeldt 1 uke før permisjonen var ferdig. Hadde ulønnet perm etter foreldrepermisjon fordi jeg skulle flytte til en annen kommune og jobbe der. Hadde ingen arbeidsavtale men med den utdanningen jeg har kan jeg få jobb veldig fort. Har jeg rett på sykepenger da?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 03. mai 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Begynner du i jobb umiddelbart etter at foreldrepengene utløper og blir arbeidsufør vil du ha rett til sykepenger. Når du ikke har et arbeidsforhold vil du ikke ha rett til sykepenger etter hovedregelen om sykepenger. Men du kan ha rett til sykepenger etter folketrygdloven § 8-47. Sykepenger etter denne bestemmelsen ytes fra dag 15 etter etter sykemeldingstidspunktet og med 65 % av sykepengegrunnlaget istedenfor 100 %.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk?

Har Bt på -70 over 85,har aldri hatt et sånt trykk før. Jeg er 67 år og føler meg frisk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du mente kanskje å skrive 170/85? Som en enkeltmåling er det kanskje litt høyt. Men blodtrykket må alltid vurderes ut i fra flere målinger gjort til ulike tider. En måling er ikke nok til å si om trykket er for høyt eller for lavt, eller normalt. Hør med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav puls, bilyd og lavt stoffskifte

Hei Har hvilepuls på 39/40 og bilyd på hjertet, mest sannsynlig er ikke den ene hjerteklaffen tett. Fryser, sliten og øm i brystet. Har også veldig lavt stoffskifte. Har en pappa som hadde pacemaker. Lange ventelister på å få sjekket dette, bør jeg pushe på for å få sjekket det raskere? Hilsen dame 40 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er enig i at dette må utredes hos en hjertespesialist. Hvis pulsen blir veldig lav, kan man bli svimmel og slapp. Det bør gjøres en 24-timers EKG for å se nøyaktig hvordan pulsen din ligger gjennom døgnet. Dette vil også si kardiologen noe om hva den lave pulsen skyldes.

Bilyd på hjertet kan skyldes ulike ting. Både trang klaff og lekk klaff vil kunne gi bilyd. Også normale hjertet kan i blant skape bilyd. Hva som forårsaker din lyd kan sjekkes med en ultralydundersøkelse som gjøres av kardiologen. 

Lavt stoffskifte gjør at man fryser og får lav puls. Er du godt nok medisinert for dette?

Hvor lang ventetid som er akseptabel for å komme til spesialist er vanskelig å si. Hvis du ikke har store plager i  hverdagen, er det som regel ufarlig å vente. Hvis du synes det drøyer for mye, kan du be fastlegen din purre.

Mvh

Wasim Zahid