Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Kolesterolverider ved familiær hyperkolesterolemi

Hei! Hva er typiske kolesterolverdier for en person uten behandling med familiær hyperkolesterolemi? På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kolesterolverdiene ved familiær hyperkolesterolemi (FH) avhenger av om du har homozygot FH (to defekte gener) eller heterozygot FH (ett defekt gen).

Homozygot FH er mer alvorlig og gir høyere verdier. Ubehandlet lever de med homozygot FH sjeldent mer enn til 30-årene.

De med heterozygot FH har gjerne LDL-kolesterolverdier over 7,7 mmol/l.
De med homozygot FH har gjerne LDL-kolesterolverdier over 15 mmol/l.

Mvh

Wasim Zahid

 

Lunge, Allergi

Astma og mulig hundeallergi

Vi har en gutt på 8 år som etter rs virus som baby utviklet astma. Han har også moderat pollenallergi. Vi har nå fått oss hund og etter 2 mnd i hus fikk sønnen vår et kraftig astmatisk anfall, pustevansker, tungpusta og dårlig form.
Kan hundeallergi utløses etter så lang stund? Eller er det noe annet?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 02. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det kan være at han reagerer på hunden om dere ikke har mistanke om at han kan reagerer på noe annet i hjemmet. Det er fullt mulig å reagerer allergisk etter en stund med hunden i hus. Ta kontakt med legen hans for allergiutredning. Om han daglig er forverret i pusten, kan dere forsøke å omplassere hunden inntil en eventuelt allergitest er tatt og svaret foreligger.   

Her kan dere lese mer om allergi og pelsdyrallergi.

Lykke til! 

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Katteallergi og medisinering

Hei.
Jeg er allergisk mot katt og får sterkt redusert pust, samt tette bihuler når jeg må omgås katt (f.eks overnatting hos slektninger). Jeg går på Aerius daglig og så har legen sagt at jeg skal ta 2 doser Alvesco i god tid før jeg blir utsatt for eksponering samt underveis. Jeg føler meg ikke bedre av dette i det hele tatt og lurer på om det finnes andre medisiner jeg kan bruke når jeg er på besøk der hvor det er katter. Foreløpig så ammer jeg, så Singulair er vel ikke aktuelt da?
Tusen takk for en fin infoside!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 02. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Du bør i størst mulig grad unngå kontakt med katt, men det er ikke alltid gjennomførbart. Når du er på besøk der de har katt, bør de på forhånd rengjøre så godt de kan og helst holde katten unna de rommene der du skal være. Alvesco anbefales helst tatt om kvelden, selv om morgendosering også har vist seg å være effektivt. Forbedring av symptomene begynner innen 24 timer etter innledet behandling. Du må derfor starte å ta Alvesco flere dager før du kommer i kontakt med katt. Om dette heller ikke fungerer må du ta en ny runde hos legen din.
Singulair anbefales for de som har begynt med medikamentet før graviditet og som har god effekt.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

-begrenset informasjon, bør forbeholdes til de som har fått god effekt

 

-begrenset informasjon, bør forbeholdes til de som har fått god effekt

 

 

Hjerte/kar

Uregelmessig puls og pauser

Jeg har i den senere til merket at pulsen slår uregelmessig. Det er to raske slag og så stopper det opp i 2 - sek. Så slår det normalt en stund til dette gjentar seg. Dette kan skje flere ganger om dagen. Også om natten. Jeg har ikke store plager, men hender jeg kjenner trykk i brystet og når jeg tar pulsen er det veldig tydlige. Jeg har vært hos spesialist og han sier at det nærmest er en ikke sak. Jeg er by-pass operert og satt inn stenter flere ganger. Skal jeg bare slå meg til ro?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ut i fra beskrivelsen din høres dette mest ut som såkalte ekstraslag. Disse kan være ubehagelige, men er stort sett ufarlige. Hvis du har veldig mange av dem, kan det være behov for medisinering.

Du skriver at spesialisten har undersøkt deg og sagt at dette ikke er farlig. Jeg kan ikke gjøre annet enn å ha tillit til denne vurderingen. En hjertespesialist tenker som regel gjennom alle "hvis og om og men" før han eller hun gir en slik uttalelse.

Hvis du synes pulsen er plagsom, eller hvis du er usikker på vurderingen til spesialisten, kan du be legen din henvise deg til en "second opinion" et annet sted.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Hjelpestønad

Hei. Kan jeg/min datter på 15 år søke om hjelpestønad pga nedsatt hørsel, og bruk av høreapparatt? Min sønn på 4 år fikk nettopp innvilget, men og pga språkvansker. Lurer litt da dette er nytt for meg.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. mai 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvert barn vurderes for seg. Om din datter på pga sin hørselshemming oppfyller vilkårene for å få hjelpestønad beror på om hun har et pleie og/eller tilsynsbehov som er på syv timer eller mer i uken, sammenlignet med andre på samme alder.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Rehabilitering etter hjerteinfarkt

Hvilke rehabiliteringstilbud finnes for pasienter som har vært behandlet for hjerteinfarkt i spesialisthelsetjenesten? Hva får du vite på sykehuset? Hvem henviser? Hvem har ansvar for pasienten? Må pasienten selv ta ansvar for å komme på rehabilitering? Det står 4 uker er tidligste igangsetting av rehabilitering for pasienter som har hatt hjerteinfarkt, hva skjer i de 4 ukene mellom sykehusutskrivelse og eventuell rehabilitering? Hvilke pasienter har rett til rehabilitering? Hvordan er samhandlingen mellom spesialisthelsetjeneste og kommune?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er organisert på ulike måter i forskjellige helseforetakene. Som regel er det sykehuset til pasienten som henviser til rehabilitering.

Etter et hjerteinfarkt har pasienten ofte et stort behov for informasjon. Hva vil skje videre? Vil jeg bli helt bra? Vil jeg kunne ha et aktivt og normalt liv? Mosjon, kosthold, sexliv, reise, fritid. Mange sykehus har etablert såkalte "hjerteskoler". Her får pasientene mye nyttig informasjon.

Ikke alle pasienter trenger eller ønsker rehabilitering. Hvis du ønsker hjerterehabilitering er det lurt at du sier ifra om dette på sykehuset. Hvis du glemte å si det på sykehuset, si det til fastlegen din. Vedkommende kan også henvise deg.

Pasienter som har vært gjennom et hjerteinfarkt bes om å ikke trene hardt de første 4 ukene. Dette av hensyn til både infarktet og behandlingen. De første fire ukene kan du som regel gå turer ute, og gjerne bli litt varm. Men du skal unngå aktivitet som gjør deg svett og andpusten. Dette kan være løping, sykling, svømming etc., som du må unngå de første ukene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Rask puls (etter pacemaker)

Ung dame på ca 50 år, fikk pacemaker for 3 mnd siden etter registrert Sinus arrest via Revealer, vært på første kontroll og hadde 5 episoder registrert, noen med puls opp til 140. Pacemaker stilt på 60-130 i puls. Fikk vite at 140 er normalt i fysisk aktivitet, men driver ikke med høypuls fysisk aktivitet. Mistenker at dette kan være noen av periodene jeg kjenner ca annenhver dag hvor jeg har kraftig banking, rask puls, "sug i brystet", hopp og pauser (ekstraslag?) Dette varer i 10-30 sek og opp til et par minutter. Disse "anfallene" setter meg litt ut, hadde dette også før pacemakeren. Fikk anbefalt Holterregistrering, hva er hensikten med det og hva kan utfallet bli? Eneste medisiner: Seritide diskus 50/500 og Cetricin allergitabletter

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan hende at du har en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse som innimellom fører til løp med rask puls (takykardi). Det finnes ulike typer takykardier og behandlingen varierer deretter. Det er absolutt en god ide å gjennomføre Holter-registrering. Da vil man kunne se hva slags takykardi det er snakk om, og du vil kunne få anbefalt passende behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Sette in pacemaker med lokalbedøvelse

Min mor er 85 år. Nå skal hun inn og operere inn ny pacemaker. Hun tåler ikke narkose, får da lokalbedøvelse.. hvordan funker dette? vil det gå bra?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pacemaker opereres som regel inn med lokalbedøvelse. Narkose brukes kun unntaksvis. Så dette vil forhåpentligvis gå bra.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandling av blodtrykk?

Jeg er kvinne 59 år.Har alfa-1 mangel og bronkiektasier. Mye sliten og trøtt, infeksjoner og tung pust.Jeg er mye på tur.Nå høyt BT. 140/85-95. Bør jeg snarlig starte med medisiner? Mor hadde høyt BT og far hjerteinfarkt uten å ha røkt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. mai 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi vet at høyt blodtrykk øker faren for hjerneslag, hjertesykdom og nyresykdom. Derfor er det viktig å ha et normalt blodtrykk. Men hva som er et normalt blodtrykk varierer fra person til person og avhenger av både alder og andre helsetilstander. Jeg kjenner ikke detaljene til din helse men helt generelt vil jeg si at et blodtrykk på 140/85 i din alder som regel vil falle innunder det normale.

Mvh

Wasim Zahid