Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjertebank. Engstelig.

Hei! Jeg er en jente på 25 år som sliter med veldig mye hjertebank for tiden! Er veldig urolig og redd for dette. Har hatt enkeltvise ekstaslag i mange år, og av og til anfall med hoppende hjerte i varierende lengde, alt fra 10 slag til flere minutter. Men dette har vært veldig sjeldent. Nå derimot, er det helt utrolig plagsomt, og det blir bare mer og mer etter min siste fødsel nylig. Jeg kan ha massevis av ekstraslag (??) hver dag og natt. Det kjennes ut som et sterkt trykk/sug i brystet i det det skjer. Det kan være så kraftig at jeg svetter skikkelig til. Men de kjennes ikke like ut. Av og til kjenner jeg et kraftig dunk under ribbena på venstre side, og da er jeg ikke så redd fordi jeg tenker det er vanlige ekstraslag. Hvorfor kjennes de annerledes ut, kan ekstraslag kjennes forskjellig? Men det mest skremmende er når disse slagene kommer i anfall som kan vare i flere minutter. Da blir jeg veldig redd. Prøver å roe meg ned, men det er så ubehagelig. Hvis jeg tar pulsen, så forvinner et pulsslag kanskje hvert 4 eller 6 slag. Jeg tror ikke det er et fast mønster i det. Det slår veldig uregelmessig. Samtidig som pulsen forsvinner, kjenner jeg det trykket/suget i brystet. Ingen andre symptomer. Hva er dette for noe? Jeg blir så bekymret.

Har tidligere tatt flere ekg, både hvile og holter, men har ikke fått registert disse anfallene. Tok et hvile ekg for noen dager siden, alt fint. Men jeg hadde jo ikke disse anfallene da. Legen min tror ikke det er noe farlig, men har henvist meg til hjertespesialist. Jeg prøver å tenke at dette er ufarlig, men blir likevel redd for at disse anfallene skal komme og at det i verste fall er skadelig for hjertet mitt eller om det kan stoppe. Så nå må jeg bare leve med dette og vente til jeg får komme til spesialist. Dette er svært vanskelig for meg, da det skaper stor angst.

Håper dere kan gi meg et beroligende svar på hva dette kan være for noe... Hva skal jeg gjøre hvis det bare blir mer? Hvor ubehagelig skal det være før jeg evt bør ringe legevakt? Mange spørsmål her, men jeg håper dere kan svare på dem. Som dere sikkert forstår, er jeg veldig redd for dette og ønsker bare å leve et normalt liv der jeg kan fungere. Har stoffskiftesykdom og bruker levaxin for dette. Har tatt nye blodprøver, og venter på svar. Har normalt blodtrykk. Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Forstår at du blir bekymret. Heldigvis er ekstraslag sjelden farlig for hjertet på noen måte. Hyppigheten av ekstraslag kan variere i perioder. Det er typisk at perioden rundt fødsel kan endre situasjonen, oftest forbigående. Det er jo også slik at bekymringen i seg selv kan påvirke hjertet via bl.a. stresshormoner og nervefunksjon.

Godt at du er henvist til spesialist. Jeg synes du skal prøve å slappe av så godt du kan frem til undersøkelsene, og tenke på at det er svært liten sjanse for at dine plager er farlige for hjertet. Om nødvendig så finnes det medisin som kan dempe plagene. Blir det for ille kan du kontakte fastlegen din eller legevakten.

Hjerte/kar

Ve.greinblokk, atrietachykardi. Hjertesvikt?

Hei Jeg er en kvinne på 41 år. Jeg har venstre grenblokk, tidvis mye ekstrasystoler og har også fått påvist atrietechycardi. Har vært til elektrofysiologisk undersøkelse. Det ble ikke utført ablasjon grunnet at de ikke lyktes med å indusere tachycardi. Alle blodprøver har vært normale så langt. Ved siste ekko cor ble det konstatert at EF nå er 42% (mot 49 for 3/4 år siden). Jeg har lite symptomer på hjertesvikt, men er delvis sykemeldt grunnet at jeg er mye trøtt. Har jeg hjertesvikt eller står jeg bare i fare for å få det? Står nå på betablokker og ACE-hemmere daglig. Er henvist til videre utredning. MVH Anne

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Begrepet hjertesvikt er knyttet til symptomer og ikke direkte til målinger av hjertet. Trøtthet er jo et symptom som kan ha mange årsaker, men det er klart at hjertesituasjonen din kan medvirke. Det er meget bra at du får ACE hemmer som vil beskytte og styrke hjertet ditt. Betablokker kan også ha en funksjon, særlig siden du også har utfordringer med hjerterytmen. Forskjellen i EF fra 42 til 49% er forøvrig så liten at det kan skyldes tilfeldigheter. Bra at du er henvist til videre utredning!

Hjerte/kar

Atacand og blodceller. Har hatt lymfekreft.

Hei, Jeg har fått foreskrevet Atacand blodtrykk medisin 8mg av fastlegen. Men leste på pakningsvedlegget at det kunne påvirke blodverdier. Jeg har hatt lymfekreft, byttet benmargen. er det grunn til engstelse ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er selvsagt meget viktig å ha dialog med legen din om din tidligere sykehistorie. Påvirkning av blodcellene fra atacand er regnet som er svært sjelden bivirkning (<1/10 000), og jeg ser ikke at det lagt opp til spesielle forholdsregler ved bruk av dette preparatet for din sykdomsgruppe. Regelmessig kontroll av blodceller bør gjennomføres.

Hjerte/kar

Øket hvilepuls, seponering av cipralex.

Til vanlig har hvilepulsen min ligget på 56 til 59 slag/min- (mann 65 år, relativt godt trent). De siste par ukene har hvilepulsen steget jevnt og er nå 67 - 68. Kan dette ha sammenheng med at jeg (i samråd med fastlege) har trappet ned og avsluttet bruken av Cipralex? Andre vanlige årsaker? (Føler meg frisk, har ingen kjente infeksjoner eller merket noen andre endringer som jeg vet kan påvirke hvilepulsen. Bør jeg foreta meg noe hvis hvilepulsen ikke går ned igjen til det 'normale'? Med vennlig hilsen Leif Havre

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Situasjonsbetingede svingninger er ikke uvanlig, og dette ville jeg ha sett an over litt tid. Som du er inne på er det sannsynlig at seponering av cipralex "stresser kroppen din" midlertidig, og jeg vil forvente normalisering over tid.

Operasjon av aneurisme i hodet.

Jeg har en anurisme i hodet, som er prøvd operert på Rikshospitalet i begynnelsen av februar. De klarte det ikke. Jeg har siden vært på Aker sykehus og fått utredet om de kan benytte en blodåre i armen min til by-pas av åren i hodet. Jeg har nå fått innkalling til CT-undersøkelse av hodet den 10.07.17. Jeg synes at en anurisme i hodet er alvorlig. Hva om blodåren sprekker. Jeg skal vente 10 uker på CT-undersøkelse, og deretter bli operert for by-pas. Det betyr at jeg ikke blir operert før til høsten, hvis jeg så får 10-12 ukers venting på operasjon. Jeg har dessuten hørt på Ahus at de ikke foretar slike operasjoner i Norge, men at jeg må til Finland eller England. Hvis jeg ikke blir operert før til høsten, har det tatt 1 år, fra anurismen ble oppdaget til den blir operert. Jeg forstår ikke hvorfor jeg skal til CT-undersøkelse igjen heller. De vet at jeg har en blodåre i hodet som må opereres.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Jeg forstår din bekymring og ønske om å få undersøkelser og behandling raskt overstått. Dersom du ikke opplever å ha fått fullgod forklaring på situasjonen, videre undersøkelser og behandling så vil jeg råde deg til å snakke med fastlegen din om dette. Han har muligheten til å kontakte de aktuelle spesialistene direkte dersom noe er uklart eller bør forsøkes fremskyndet. Dette temaet er dessverre utenfor mitt direkte kompetanseområde.

 

 

Hjerte/kar

Livslang behandling med blodfortynnende etter DVT?

Kan man forsette å bruke Eliquis som en livslang behandling for DVT for å forebygge nye blodpropper

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Retninglinjene tilsier at det er nok med 3 mnd. behanlding etter første gangs blodpropp med kjent utløsende årsak (for eksempel langvarig flytur, kirurgi el.). Ved visse tilstander, ukjent årsak eller flere blodpropper er langvarig behandling med f.eks. eliquis aktuelt.

Hjerte/kar

K2

Er denne befolkningsgruppen undersøkt for blodets innhold av K2-vitamin?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Antar at du mener din egen befolkningsgruppe? Nei, dagens status er nok at vi har for lite forskningsinformasjon både fra normalbefolkning og fra sykdomsgrupper til å kunne uttale oss med sikkerhet om status for K2.

Hjerte/kar

Endring i hudfarge på lam side

Er det normalt at huden på den slagrammede siden er mer blålig enn på den andre? Jeg synes den venstre hånda mi ser misfarget litt blåaktig ut, litt foten også. Dårligere blodsirkulsjon pga mindre brukt? Er det ikke noe å bekymre seg over, eller bør hjertet sjekkes?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 28. april 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Det er ikke uvanlig at den siden med lammelser kan endre farge og i noen tilfeller hovne opp. Sannsynlig årsak er nok som du selv skriver at det blir mindre blodsirkulasjon fordi musklene her ikke blir brukt. Dette er nok ikke noe å bekymre seg over, men om det blir veldig endret og smertfullt bør du diskutere det med legen din.

mvh Torgeir Mathisen

Lunge

Kols og morgenhoste

Morgenhoste Hei, jeg er sykepleierstudent og lurte på hvorfor får mange av KOLS-pasienter morgenhoste og ikke kveld? Jeg finner ikke grunnen til det i pensumbøkene våre.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 28. april 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

De første symptomene og plagene ved kols sykdommen er ofte morgenhoste og økt slimproduksjon. Det er viktig å være klar over at ikke alle opplever dette. For noen kan også plagene avta ved røykeslutt. Årsaken til at dette oppleves mest på morningen er at det henger sammen med slimproduksjonen som kommer av betennelsesprosessen som skjer i luftveiene. På natten ligger en rolig i horisontal stilling og slimet holder seg i ro, når en begynner å aktivisere seg igjen, så flytter slimet på seg og en får trang til å hoste, for å få slimet opp. Det er viktig at slimet kommer  opp, og ikke blir liggende å  gi grobunn for bakterier. Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Allergi

Mageknip etter valnøtter, er det allergi?

Hei - jeg har lest at valnøtter er sunt. Spiste 50 gram forleden. Fikk veldig maveknip og diaré. Neste dag spiste jeg igjen 50 g. Fikk voldsomt vondt i maven igjen, det varte i 4 timer. Litt diaré og kastet opp. Har aldri vært allergisk. Men dette er vel ikke en allergisk reaksjon? Valnøtter spiser jeg ikke igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. april 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Du har spist valnøtt to ganger og det samme skjedde begge gangene. Det er derfor sansynlig at du ikke tåler valnøtter.

Du kan spørre legen om du kan testes på valnøtt. Det er muilg via blodprøver. Dersom blodprøven er positiv og du får ssymptomer når du spiser valnøtt kan man si at allergi er påvist.

Selv om det skulle vise seg at du er allergisk overfr valnøtt kan du godt tåle andrenøtter. De er også sunt så sjekk det med det samme. Ingen grunn til å unngå noe for sikkerhets skyld.

Lykke til