Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ablasjon etter langvarig flimmer?

Hei Jeg har hatt hjerte flimmer i ca tyve år Snakket med fastlegen min om å reise til danmark å utføre ablasjon Han mente jeg hadde hatt det for lenge,slik at ablasjon ville være uten virkning i mitt tilfelle Stemmer dette

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er nok slik at effekt og nytteverdi av ablasjon går kraftig ned etter at man har hatt flimmer fast i > 2 år. Dersom du har hatt flimmer til og fra det meste av tiden og har hatt permanent flimmer relativt kort tid så kan ablasjon fortsatt være en mulighet. Det er slik at hjertet endrer seg når du har hatt flimmer lenge, og det blir teknisk mer utfordrene å oppnå et vellykket innrep, samtidig som tilbakefallsrisikoen øker. Jeg vil uansett anbefale at du får gjort en vurdering hos hjertespesialist med ultralyd før en eventuell henvisning for å vurdere strukturen på hjertet ditt i forhold til prognose.

Hjerte/kar

Dvt og forebyggende blodfortynnende

Etter avsluttet behandling for DVT lurer jeg på en ting. De som har hatt hjerteinfarkt får blodfortynnende Albyl - E som forebyggende for nye hjerteinfarkt. Er det ikke mulig for bruke en lavdose med blodfortynnende for å forebygge nye DVT. Jeg føler at dette ville gjort meg betryggende og jeg merker at jeg blir redd når jeg merker smerter og lurer på om det er noe galt. Hva mener dere om dette

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Jeg forstår din bekymring. Forskning har vist at de fleste som har hatt en dvt ikke har nytte av å bruke blodfortynnende fast over lang tid, sammenlignet med de mulige ulempene ved å stå fast på slik medisin. Albyl-E er en såkalt blodplate-hemmer og har dessverre minimal effekt i forhold til dvt som er på "vene-siden" i blodomløpet vår. Enkelte personer er spesielt utsatt for nye blodpropper og skal ha ekstra medisin før spesielle risikosituasjoner (f.eks. lange flyturer), og noen få pasientgrupper står på fast på forebyggende blodfortynning. Dette kommer an på din spesielle sykehistorie, og jeg vil anbefale at du tar en prat med lege din om det.

Hjerte/kar

Slutte å fly etter DVT?

Synes dere at jeg etter å ha fått DVT i leggen bør slutt å fly for ikke å utsette meg for denne risikoen og heller finne meg en annen måte å reise på ferie på. Synes dette var en skremmende opplevelse.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Jeg forstår at dette må ha vært en skremmende opplevelse. Det er heldigvis slik at med noen enkle forholdregler så kan du trygt fly igjen uten å behøve å engste deg. Jeg vil anbefale at du får tilpasset støttestrømper som du bruker ved flyging, at du drikker godt med vann, beveger legger og ankler regelmessig og gjerne tar noen spaserturer i midtgangen ved lengre flyginger. Avhengig av sykehistorien bør enkelte pasienter som har hatt DVT ha en sprøyte med et blodfortynnende medikament før avreise. Snakk gjerne med legen din om det. God tur!

Hjerte/kar

Slutte med Brilique etter stenting?

Fikk satt inn en stent i en koronaråre som var 70% tett i fjor april. Går på brilique, lipitor, zelo sok og Albyl e. Fikk beskjed av lege på A-hus at jeg skal slutte med Brilique nå etter ett år. Kan jeg slutte brått og må jeg ta de andre medisinene fortsatt? Det kan kanskje være forskjellige meninger om dette? Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! De aller fleste pasienter som har fått ny stent i kransåre kan trygt avslutte brilique etter et år,- da har stenten "grodd-inn" i åreveggen og virker ikke lenger som et fremmedlegeme for kroppen. Dersom legen din ga beskjed om å slutte, så kan du altså trygt gjøre det. Brilique kan avsluttes brått, men må fortsette med albyl-E livet ut. Selo-zok skal du også ta videre, men denne medisinen kan i mange tilfeller endres i samråd med lege.

Hjerte/kar

"Føre-var". Hjerteproblemer i familien.

Jeg lurte på om jeg bør gjøre noe ift. kolesterolverdiene mine og eventuelt om jeg står i fare for hjerteproblemer? Da jeg har hjerteproblemer i familien så ønsker jeg å være litt "føre-var". KOL: 5,0 HDL: 1,1 LDL: 3,6. Alder: 31.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Du har "typisk norske" kolesterolverdier, og LDL kan med fordel være lavere (bør være < 3,5 hos personer uten forhøyet  risiko). Bevissthet rundt matinntak med fokus på "middelhavskost" og redusert inntak av mettet fett vil være gunstig for kolesterolet. Dersom du har anledning til å øke din fysiske aktivitet så vil dette både øke HDL verdiene og redusere LDL verdiene. Prøv å justere litt på livsstilen din og etablere noen sunne vaner, så har du et godt utgangspunkt for å leve lenge og godt uten hjerte-kar sykdom. Ta kontakt med lege ved behov.

Hjerte/kar

Kan pusteproblem ha sammenheng med brilique?

Har tatt Brilique i ca 3 uker etter utblokking. Har opplevd svimmelhet og en følelse av surstoffmangel. Det hjelper liksom ikke å puste dypt. Kan det ha en sammenheng med bruk av disse tabbelettene.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Ja, påvirkning av pusten er en ikke uvanlig bivirkning ved bruk av brilique. Jeg vil anbefale at du tar kontakt med lege snarlig for undersøkelse og vurdering av om du bør forsøke å bytte til et annet blodfortynnende medikament. Det er meget viktig at du ikke slutter med brilique uten klarsignal fra lege.

Hjerte/kar

Klarer ikke å få LDL til ideal-nivå grunnet intoleranse for statin.

Klarer ikke å få ned LDL kolesterol verdi. Jeg er en mann på 60 år som ble bypass-operert for 2 år siden.Trener jevnlig, er slank ikke-røker. Lever sundt med lite stress. Har normalt blodtrykk. Går på 75 mg Albyl-E, 10 mg Ezetrol og 5 mg Rosuvastatin som jeg tar annenhver dag. Dette på grunn av sterke bivirkninger fra statinmedisiner. Jeg har prøvd alle som er anbefalt, men alle ga store bivirkninger. Så til spørsmålet: Skal jeg kunne fungere må jeg ned på denne medisindosen. Totalkolesterolet er 4,2, HDL er 1,5,Triglyserider er 1,09 og LDL er 2,6 Hvor stor forhøyet risiko har jeg i forhold til den maks anbefalte LDL verdien på 1,8 ? Er det tilrådelig å gå med disse verdiene i årevis?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. LDL kolesterol er som kjent bare en bit i det store "risiko-bildet". Det at du ikke røyker, trener jevn, spiser fornuftig, passer "match-vekten" og ikke stresser mer enn nødvendig betyr veldig mye mer enn forskjellen på LDL 2,6 og LDL 1,8.

Siden du har etablert kar-sykdom kan de vanlige "risiko-kalkulatorene" (f.eks. denne fra Mayo-klinikken [http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/heart-disease-risk/itt-20084942#]) ikke brukes. Vi må se på din individuelle totalsituasjon, og i forhold til det du forteller så har du totalt sett gjort en flott innsats for å redusere risikoen. Når det gjelder statiner så er det slik at de første milligrammene som du tar (rosuvastatin) er vesentlig mer effektiv enn de siste milligrammene. Det vil si at effekten av å øke fra 0-5 mg er vesentlig større enn å øke fra 35-40mg. Dette betyr at den dosen som du klarer å ta vil hjelpe deg godt, selv om LDL fortsatt er noe over det ideelle. Du har dessuten flott HDL verdi. Jeg tenker at du kan være fornøyd med din totalsituasjon

Hjerte/kar

Smerter i overkroppen, hjertekateterisering viser åpne årer.

Har for en del år siden stentet to ganger (samme sted). Grunnet smerter i overkroppen, bryst, side og rygg ble jeg henvist til CT av hjerte og videre til hjertekateterisering. Ingen spesifikke funn, grei gjennomstrømming. Ettersom jeg fortsatt har plagene så er spørsmålet mitt: Kan jeg se bort fra angina og sjekke videre på muskelproblemer, evt. bivirkninger av medisiner. Går på Micardis og blodfortynnende.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Angiografi viste at de større blodårene i hjertet ditt er åpne, og du kan føle deg trygg. Vi kan imidlertid ikke helt utelukke angina som kommer fra mikro-årer i hjertet som er for små til å kunne vurderes ordentlig med kontrast. Det er fornuftig å tenke andre mulige årsaker til smertene, f.eks.muskelprolemer, mage/spiserørsproblemer, bivirkninger fra medisiner mm. Dersom man ikke finner forklaring og symptomene gir mistanke om angina, så kan man vurdere å forsøke angina-medisin.

Lykke til med undersøkelsene!

Hjerte/kar

Svingende blodtrykk

Hei. Jeg har hatt/har et veldig ustabilt blodtrykk. Før medisin kunne det vandre mellom 245/124 ned til 96/48. Kom ann på om jeg var i aktivitet eller ikke. Etter medisin er det like ujevnt. Men da ikke så høyt 163/91- 107 Det lave har ikke forandret seg. Tar Losartan. Er hjerte sykdom i fam. Er dette en indikasjon på hjertefeil?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er normalt med store svingninger i blodtrykket med endel individuelle forskjeller fra person til person. Dersom du ikke har symptomer med svimmelhet eller annet så synes jeg ikke at du skal engste deg,- dette er neppe uttrykk for sykdom. Det som har betydning for hjerte-kar systemet ditt er i hovedsak gjennomsnittsblodtrykket gjennom døgnet. Det er fornuftig med regelmessig oppfølging hos lege, og døgnregistrering av blodtrykket er den beste måten å styre behandlingen på.

Hjerte/kar

Atrieflimmer og AVNRT, mulig effekt av kvetiapin eller surmontil?

Hei! Jeg lider av depresjon og angst. Jeg har en gang tidligere hatt atrieflimmer og er abladert for avnrt. Fortsatt av og til korte svt. Tidligere reagert med sinustakykardi på tolvon Det vurderes nå å begynne med kvetiapin eller surmontil. Hvor stor er faren for at jeg igjen får takykardiproblemer?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ablasjon for avnrt git oftest meget effektiv og varig effekt, mens atrieflimmer regnes som en progressiv tilstand med tendens til å øke på over år (store individuelle forskjeller her). Vi vet at særlig surmontil kan gi sinustakykardi og øvrig takykardi, men de fleste som bruker preparatet opplever ikke dette. Kvetiapin kan også påvirke hjerterytmen, men synes ikke å gi fult så hyppige bivirkninger av denne typen.

Dersom du har behov for ett av preparatene, så vil jeg anbefale regelmessig kontroll med EKG, og evt. henvisning til hjertespesilist dersom du opplever nye/endrete symptomer. Lykke til!