Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ekstra hjerteslag, vondt i skulder

Hei har en stund hatt vondt/ubehag i brystet rett over brystet samtidig som jeg har vondt i skulder. Trodde det har vært muskulætr. Var hos lege i går og tok EKG og det viser ekstra hjerteslag og jeg føler en indre uro i området rundt hjertet og en rar følelse i venstre arm, litt sånn følelsesløs, litt tung liksom. Synes den følelsen jeg har er ubehagelig. Er det noe som undersøkes videre, i flg. legen ikke noe farlig. Men synes det er rart at dette plutselig kommer helt ut av det blå.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Som du er inne på har plager fra skulder og brystkassen ofte andre årsaker enn hjertet. Det er betryggende at du har hatt en sjekk hos legen din og at han mente det ikke var noe farlig. Såkalte ekstraslag er noe vi alle har i større eller mindre grad, og dette er i utgangspunktet ikke farlig. Prøv å ikke engste deg for mye. Dersom dette øker på/blir værre eller ikke gir seg bør du ta kontakt med legen din igjen, evt. direkte med legevakten.

Hjerte/kar

Risiko for nye blodpropper på eliquis?

Hei. Jeg ble innlagt med to lungeemboli i høyre lunge og høye triglyceridverdier (16). Utskrevet med Simvastatin og Equilis. Innlagt med similære symptom 3-4 uker etter. Ingen nye propper, men de første ikke helt borte samt deler av lungevevet var dødt. Fremdeles smerter og tungpust og fort sliten. Er mye nervøs for ytterligere blodpropper. Finnes det statistikk på det? Kvinne, 49 år, ikke-røyker, ikke overvektig, en tidligere blodpropp i øyet for ca 12 år siden.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forstår godt at du er bekymret etter det du har vært igjennom. Du har fått en skade i lungen som det kan ta tid for kroppen å venne seg til. Du trenger heldigvis ikke å være redd for en ny blodpropp så lenge du bruker eliquis fast. Det har vært forsket på effektene av eliquis mot blodpropp og resultatene er gode, uten at jeg har eksakte tall å gi deg. Du er ung og forteller om fornuftig livsstil. Du har gode muligheter til å trene deg opp og komme i god form igjen. Hold gjerne god kontakt med legen din så legen du fortsatt opplever plager. Lykke til!

Hjerte/kar

Stort infarkt for 6 uker siden. Symptomer.

Jeg er ei dame på 47 år, hadde for 6 uker siden et stort hjerteinnfarkt. Fått satt inn 3 stent. Har etter dette veldig ising/ prikking i fingertuppene og i føttene. Og i venstre arm verker det stort sett hele tiden. Er dette normalt etterpå? På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er en svært krevende prosess du har vært igjennom og fortsatt står oppe i. Dersom du ikke er henvist til hjerterehabilitering/opptrening, så vil jeg sterkt anbefale dette.

I tillegg til påvirkningen på kroppen din fra infarktet så har du også fått tre stenter som hos enkelte kan gi forbigående ubehag. Du har fått nye medisiner som kroppen skal venne seg til, og som hos enkelte kan gi bivirkninger. I tillegg til dette så har ledninger/instrumenter/stenter blitt ført opp til hjertet langs pulsåren i armen. Dersom dette skjedde i den venstre armen din kan dette tenkes å være endel av forklaringen på ubehaget i armen.

Ingen av plagene du beskriver er noe som skal vare ved, og jeg vil forvente at dette avtar og forsvinner. Siden det nå har gått 6 uker så vil jeg anbefale at du tar kontakt med legen din slik at han kan undersøke armen din, ta eventuelle blodprøver og vurdere om du kan ha bivirkninger av medisiner. Ellers er det viktig at du prøver så godt det lar seg gjøre å finne roen etter det som har skjedd og gir kroppen din tid til å leges. Du har nå åpne blodårer i hjertet ditt og effektive medisiner som beskytter deg. Etterhvert så er målet at du skal leve helt som normalt. Lykke til!

Mvh/Morten A. Schei

  

 

Hjerte/kar

Albyl og risiko for hjerneblødning

Hei. Kan Albyl-E gi økt risiko for hjerneblødning? Eller hvis en blødning først oppstår, kan den bli mer omfattende ved daglig inntak av Albyl?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Albyl-E er en blodfortynnende medisin som brukes for å forebygge hjerteinfarkt og hjerneslag. Men siden den øker tendensen til blødning, kan den også føre til hjerneblødning. Men likevel viser store studier at denne risikoen er liten, og mindre enn risikoen for infarkt og slag. Det betyr at for en pasient som trenger Albyl-E, er det farligere å ikke bruke det, enn å bruke det.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Xarelto før trekking av tann

Skal trekke en tann, kan jeg stoppe med Xarelto et par dager før? Skal sette inn implantat.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette bør du egentlig ta opp med både legen din og tannlegen din for å få et sikkert svar som gjelder deg spesielt. Jeg svarer generelt:

Det er to viktig forhold her:

1) Faren for blodpropp ved å stoppe med medisinen
2) Faren for blødning ved ikke å stoppe medisinen

Når det gjelder punkt en, må du spørre legen din om det er fare for blodpropp for deg dersom du stopper med medisinen et par dager.

Når det gjelder punkt to så sier retningslinjene at det vanligvis ikke er nødvendig å stoppe Xarelto hvis du skal trekke 1-3 tenner og ellers ikke har høyere blødningsrisiko.

Du kan lese mer her (engelsk):
http://www.ada.org/en/member-center/oral-health-topics/anticoagulant-antiplatelet-medications-and-dental-

Mvh

Wasim Zahid

Neseblod

Hei! Jeg blødde neseblod for et par dager siden, det varte i over en time. Jeg dro til legevakta, men de gjorde ingenting. I går blødde jeg også neseblod, men ikke så mye. I dag ha jeg fått blåmerker, ved ørene mine, brystet mitt og i leggen. Jeg kan da ikke ha husket å ha fått dem. Jeg føler meg også slapp og trøtt etter dette. Min mor mener det er fordi jeg har mistet så mye blod. Hadde mensen noen dager før neseblødningen, mistet da også blod, men mensen var som normal. Etter neseblødningen har jeg begynt å svette mens jeg sover. Dette er da ikke normalt, siden jeg ofte fryser og er kald?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Selv om dette ikke er et hjertespørsmål, velger jeg å svare likevel. Jeg synes du skal oppsøke fastlegen din snarlig. Bløldninger, blåmerker rundt om på kroppen, svette på natten, er symptomer som kan skyldes alvorlig sykdom og må tas på alvor. Det er ikke sikkert det er noe farlig, men du bør få sjekket det raskt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Utslett av pacemaker?

Hei Har fått pacemaker og ser ut som jeg har fått et lite utslett i den øverste enden av arret, kan det være nikkelallergi? Hva ligger under huden akkurat der?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Rett under huden ligger selve pacemaker-boksen. Den er laget av metall (ofte titan) og inneholder både batteri og en liten datamaskin. Fra boksen går det kabler inn i en blodåre og inn til hjertet.

Allergi mot pacemaker er ektremt sjeldent. Langt vanligere er infeksjon, som kan være alvorlig. Hvis arret har begynt å bli rødt må du oppsøke fastlegen din for å få dette undersøkt. Fastlegen vil kunne ringe sykehuset for å høre om hvilke tiltak som bør gjennomføres.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk etter vekttap

Hei! har hatt høy undertrykk før noen år siden,Å blei satt på Blodtrykksmedisin, å fikk trykket ned.Har ligget på 140/90 å en puls på ca 90. å vekten har ligget på 185 kg. er i dag 50 År å har startet ett treningsprogram hverdag, SKI SYKKLING TREDEMØLLE Å TURGÅING. er gått ned 28kg siden starten av JANUAR 2017 å har fått ett blodtrykk på 117/71 å puls på 51. føler meg småsvimmel å kvalm å hodeverk som eg har hatt i ca 1,5 uke. Har tatt ibumetin før hodeverken å har fått fruen til å massert å smurt varmekrem på ømme nakkemuskler etter mye skigåing.. men uten noe virkning. kan de være BLODTRYKK å puls som gjør dette å bør eg redusere på medisin styrken??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott av du har lagt om livsstilen og gått ned i vekt. Dette vil helsen din tjene mye på. Fortsett i det samme sporet!

Vektreduksjon senker også blodtrykket. For noen går blodtrykket så langt ned at det blir for lavt. I hvert fall hvis du også står på medisiner for å senke trykket.

Du veier nå 160 kg og har et blodtrykk på 117/71. Det kan nok være i laveste laget. Kanskje kan du slutte med blodtrykksmedisinen? Eller redusere dosen? Ta dette opp med fastlegen din. Lykke til videre!

Hjerte/kar

Lavt kolesterol

Har ikke colesterol ,er det farlig?Og korttarmsyndrom,kan dette sammekobles?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er lite som tyder på at for lavt kolesterol er farlig. Riktignok er det en viss sammenheng mellom enkelte sykdommer (depresjoner, angst) og lavt kolesterol, men men man vet ikke om det er lavt kolesterol som foråsaker sykdommen, eller om det er sykdommen som gir lavt kolesterol. Jeg synes ikke det er grunn til bekymring hvis man har lavt kolesterol.

Hos spedbarn med korttarmsyndrom har man sett tendens til lavt kolesterol, men det er uvisst om det også gjelder voksne.

Mvh

Wasim Zahid