Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Rett til sykepenger utover 52 uker?

Ved utgått sykepengeperiode er det mulig og forlenge denne, om det kan være muligheter for å komme seg tilbake i arbeid i løpet av en 2-3 mnd periode? takker for svar

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. april 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Er sykepengerettighetene dine brukt opp, dvs. at du har mottatt sykepenger i 52 uker, vil du måtte være helt arbeidsfør i 26 uker før du på nytt får rett til sykepenger etter utløpet av arbeidsgiverperioden. Du vil kunne få arbeidsavklaringspenger av Nav om du fortsatt er minst 50 % sykmeldt når sykepengerettighetene utløper.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Er det farlig med veldig lavt kolesterol?

er det farlig med veldig lavt colesterol?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

De fleste retningslinjer for medisinsk behandling er klare på at kolesterolet ikke bør være for høyt, - dette er bygget på en rekke store forskningsstudier.

Noe forskning tyder imidlertid også på at svært lave kolesterolverdier kan settes i sammenheng med ulike sykdomstilstander som visse typer kreft, depresjon og angst. Ikke alle disse forskningsstudiene er like store/sikre, og man bør være oppmerksom på at en "tredje faktor" noen ganger kan forklare både det lave kolesterolet og sykdommen (for eksempel avmagring).

Dagens retningslinjer for kolesterolbehandling prøver å ta hensyn til mulige uheldige effekter ved for lavt kolesterol, og anbefaler ikke at kolesterolet skal senkes så lavt som mulig. I de pasientengruppene som har aller høyest risiko (f.eks gjennomgått hjerteinfarkt) anbefaler den europeiske hjerteorganisasjonen (ESC) at det dårlige kolesterolet (LDL) senkes til 1,8. Ved lite risiko kan LDL på 3,5 være en tilstrekkelig lav verdi.

Lunge

Årsaker til slimhoste

Hei,
Hvorfor tror du jeg hoster slim?
Flere spesialister sier at jeg ikke har noen lungesykdom. CT-bildet viser alt normal og spirometri i januar var bra. Hva er det som plager meg i 4 måneder da?
Er mye bedre nå enn før, men har fortsett slim hoste. Hoster ikke så kraftig, hoster bare vanlig og får litt slim opp. Men har fortsett slim som renner bakover fra nese til halsen. Kan det være røykeslutt som gjøre det? Jeg leste at hoste og slimhoste kan være fra 1 til 9 måneder etter røykeslutt?

(Innlegget er forkortet)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan virke som om du har irriterte slimhinner i både øvre og nedre luftveier. Det virker som om det kommer av at du har røkt. Det er derfor flott at du har sluttet å røyke. Da kommer det ofte opp litt slim etterpå, men det kan variere hvor lang tid det tar før det går over. At det renner fra nesen kan være av samme grunn. Hvis det fortsatt er i bedring er det fint, og du kan vente med å gjøre noe.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Undersøkelse av pulmonal hypertensjon

Hei , hadde et uhell hjemme i kjeller ved fjerning av oljetank. Verneutstyr feilet og jeg inhalerte mye støv, fikk kronisk betennelse i bihuler og hodepine og er operert 2 ganger. Seinere begynte jeg å få problemer med lunger og fikk diagnosen Rads etter en positiv metakolin test, nå reagerer jeg på alt av lukter og forurensninger i luften. Kjører jeg bil må aircondition være på recycle. Når jeg komme hjem etter tur blir jeg ofte trøtt og utmattet og med røde øyne. Å oppholde meg i bymiljø er nesten umulig og jeg reagerer på mange hverdags kjemikalier, røykere, parfyme, vedfyring, diesel eksos m.m

Nå i seinere tid tok jeg ny CT av lunger, de fant en nodul men ingen alvorlige feil, men har lest at de med Rads diagnosen har klare lunger på bilde. Men de fant en økning av diameter på blodåre ut av hjertet med økning på 3 mm siden forrige bilde, noe som indikerer høyt blodtrykk, men blodtrykket var ikke så veldig galt.

Jeg har fortsatt hodesmerter, trøtt, uopplagt og blir sliten etter en kjøretur når jeg kommmer hjem. Jeg leste en artikkel om Pulmonal hypertensjon, de har normalt blodtrykk men kan likevel ha høyt trykk i lunge. Jeg har et stort trykk på den ene siden av brystet men bare på høyre side. Nevnte det for fastlegen men han tok det ikke så alvorlig,
Hva gjør jeg for å bli undersøkt for dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det du beskriver synes i hovedsak å relatere seg til reaksjoner i bronkiene og virker ikke som om det har noe med et økt trykk i lungrekretsløpet å gjøre. På den annen side kan symptomene ved pulmonal hypertensjon være relativt uspesifikke. Hvis man ønsker dette nærmere utredet må man få utført en ultralydundersøkelse av hjertet. Dette gjøres av kardiolog og er en enkel og ukomplisert undersøkelse. Hvis legen din ikke finner grunnlag for å henvise til en slik undersøkelse, kan du eventuelt få det utført på en privatklinikk hvor du kan bestille det selv, men du må da også bekoste undersøkelsen selv.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Trening med astma

Hei.
Ble for litt over et år siden diagnosert med astma. Det slo ut for fullt under et sykkelritt og har vært høyst tilstede siden. Jeg ønsker å komme igang med trening men kroppen går på en smell hver gang jeg øker intensitet og må fort ta to til tre uker av før jeg begynner på. Ender alltid med en forkjølelseslignende tilstand. Går daglig på relvar, noe jeg selv ikke synes fungerer godt mtp anstrengelse. Er mye sliten og trøtt. Har lite overskudd og rett og slett ganske lei hele tilstanden. Er det noen gode råd til hvordan jeg får kommet igang? Evt leger/klinikker som kan ta gode evalueringer og følge opp.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. april 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Hva med å få legen din til å henvise deg til LHL- klinikkene Glittre for et opphold?

Der kan du blant annet få vurdering, justering og oppfølging av medisinbruk og individuelt tilpasset treningsprogram samt treningsveiledning. Fordelen med et slikt opphold, er at du blir fulgt tett over fire uker.
Legger ved en link til Glittre og om du skulle ha flere spørsmål, er det bare å ringe oss på vår rådgivningstelefon 67 023 023.

Et annet alternativ, er en poliklinisk time på en av LHL sine poliklinikker i Bergen eller på Glittre.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge

Muggsopp og smerter i lungene

Hei.
Har bodd i hus med mugg/fukt i mange år. Diagnose ME, men har holdt på med alternativ behandling og kommet meg gradvis så jeg begynte å jobbe i august i fjor. Oppdaget muggsoppen i oktober, og fikset alt med det ( mange i familien som er påvirket). Jeg sliter fortsatt med lungene. Smerter i lungene, svie og mye "snørr" hver dag fra nesa. Hva er det beste en kan gjøre for lungene nå? Mye sår i halsen, hodepinen er borte etter alternativ behandling, og helt borte etter muggsoppen ble borte.. Tips til hvordan bli bedre i lungene?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du bør nok primært få en undersøkelse av lungene med spirometri og eventuelt andre lungetester for å supplere. Allergitest er også lurt å sjekke. Det er nok lurt å undersøke slike ting først for å finne ut hva som foreligger og derved målrette eventuell behandling. For øvrig er det ikke uvanlig at muggsopp i bolig kan fremkalle problemer i luftveiene, og at det kan ta tid før det klinger av.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Langvarige problemer med pust og hoste

Hei. Jeg har lenge slitt med en følelse av trykk i brystet, vansker med å puste ordentlig inn og ut, småhosting (tørr). Dette er noe som har blitt gradvis verre over noen år. Har vært hos legen for spirometri som framstod normal under hvile og aktivitet. Får jevnlig små hosteanfall flere ganger i løpet av dagen, og kraftige hosteanfall et par ganger i mnd. Det skjer uavhengig av hvor jeg befinner meg og hva jeg gjør. Fastlegen sa at det ikke var noe som tilsa å ta flere prøver med mindre det utvikler seg til å bli noe værre. Jeg lurer på hva som kan være årsaken til dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan være flere årsaker til det som du beskriver. Stadig hoste er jo ikke normalt, særlig når det går over lengre tid. Det er fint at legen har testet lungefunksjonen din både i hvile og ved aktivitet. I tillegg kan det vært interessant å vite om det foreligger økt følsomhet i luftveiene, noe man kan undersøke med metakolintest. Nitrogenoksydtest (NO-test) kan noen ganger vise om det foreligger en astmatendens. Ellers er måling av diffusjonskapasitet og såkalt statiske volumer (bodyboksundersøkelse) samt belastningstest med samtidig måling av lungefunksjon nyttige i en nærmere utredning. Noen ganger kan man plages av hoste pga såkalt reflux av syre fra magesekken som kan komme opp i løpet av døgnet og gi irritasjon når det drypper ned i luftveiene, gjerne i løpet av natten.

Men det er vanskelig å gi helt konkrete råd i en slik situasjon, men hvis plagene varer ved og blir verre kan det ofte være lurt å sjekke ut flere alternativer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Anoreksi og sarkoidose

Jeg er anorektiker, har sarkoidose og fatigue, sover mye, spiser og trener lite. Tar gjerne i mot gode råd særlig når det gjelder kosthold og lungesykdom som kanskje bidrar til litt bedre livskvalitet.

Jeg er en godt voksen dame og regner med å ha diagnosene livet ut.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er komplisert å gi spesifikke råd på den bakgrunnen du angir. Imidlertid ville jeg foreslå at du blir henvist til en klinisk ernæringsfysiolog med kompetanse innen lungesykdommer. Alternativt kan det være nyttig å søke seg inn til et lungerehabiliteringssenter hvor man har stor nok faglig bredde til å kunne ivareta de spesifikke behovene har. Av naturlige grunner ville jeg da eventuelt foreslå en av rehabiliteringsklinikkene til LHL. Du kan finne mer om dette på www.lhl.no.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Tuberkulose: Bør jeg teste meg?

Hei. Har gjennomgått en tuberkulosebehandling (DOT) for ca 10 år siden. Dette pga en positiv mantoux etter at en venninne av meg ble smittet av tuberkulose på en reise vi hadde sammen. Hun var innlagt i flere måneder på sykehus i Norge. Jeg jobber nå som sykepleier og har fått beskjed av arbeidsgiver at jeg har vært i nærkontakt med en tuberkulose pasient ( 3 arbeidsvakter) og de ønsker at jeg skal teste meg. Er det nødvendig når jeg tidligere har gjennomgått behandling ?

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 19. april 2017
Mona Drage, Sykepleier

Takk for spørsmål!

Man blir dessverre ikke immun mot tuberkulose. Så selv om du har gjennomgått behandling for tuberkulose og blitt frisk kan du bli smittet igjen.

Det er vanlig at man blir testet for tuberkulose hvis man har vært i nærkontakt med noen som har smittsom tuberkulose.  Det gjøres gjennom lungerøntgen (for å se om man er syk av lungetuberkulose) og gjennom en blodprøve (tidligeretok man  mantoux, men i Norge er den i dag i hovedsak byttet ut med en blodprøve). Denne prøven viser om du har hatt tuberkulosebakterien i kroppen din. Det kan da enten bety at du er syk, har blitt smittet (har latent tuberkuloseinfeksjon) eller har hatt tuberkulose tidligere.

Så det kompliserende her er at du altså høyst sannsynlig vil  teste positivt på blodprøven selv om du ikke nødvendigvis er blitt smittet på nytt av denne pasienten. Det blir altså viktig at du forteller om din tidligere historie når du tar testen slik at man ikke "automatisk" antar du har blitt smittet. For heldigvis er ikke tuberkulose en sykdom som smitter lett.

Håper du fikk svar på det du lurte på! Hvis ikke, spør gjerne igjen!

Lunge

Hoster opp slim, astma?

Hei. Jeg driver aktivt med løping og har hostet opp slim helt siden september. Jeg fikk påvist mycoplasma lungebetennelse og har nå gått gjennom 2 antibiotikabehandlinger på hhv. 10 og 14 dager. Ifølge fastlegen så har jeg ikke mycoplasma lenger.. Men jeg hoster fremdeles opp slim.. Nå har det jo gått over et halvt år..

Jeg lurer på om jeg ikke har utviklet anstengelsesastma eller noen form for astma? Hva tenker du? Hosten er verst når jeg er oppi høy puls på løpingen.. og jeg må roe ned tempo.. Skal jeg bestille time hos lungelege eller hos astmalege? Har du anbefalinger om lege og kan jeg få time på dagen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker jo som om du har fått en reaksjon etter mykoplasmainfeksjon, og at du etter dette kan ha fått en langvarig reaksjon fra bronkiene. Det er nok lurt å kontakte legen for å få utført en lungefunksjonstesting. Men det kan virke som det vil være nødvendig å få utført en belastningstest med løping på tredemølle for å måle hva som skjer under belastning. Da må du nok til lungespesialist. Det kan ta lengre tid å komme til på vanlig lungepoliklinikk, og du kan da eventuelt velge et privat tilbud på en lungeklinikk som kan ta imot i løpet av kortere tid, ofte bare etter få dager. Men da må du betale det selv. Du kan sjekke prisene på nettet eller ved å kontakte en av disse klinikkene direkte. Jeg vil naturlig nok anbefale en av LHL's lungeklinikker som også har slike tilbud. Du finner nærmere info på LHL sin hjemmeside www.lhl.no.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem