Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Hoste og dyspne etter maling

Hei
Den siste uken har jeg drevet med maling av 4 rom i ett hus, jeg lurer på om jeg kan ha pådradd meg en kjemisk pneumoni eller ØLI? Har følgende symptomer: tørrhoste, dyspne, innimellom purluent ekspektorat, musklerverk, slapp, rennende nese, afebril.

Jeg hadde to dagers opphold i malingen og jeg var bedre de to dagene. Jeg har dessverre ikke brukt maske under maleprosessen, men har luftet bra i rommene. Bør jeg oppsøke lege?

Kan det være en bakteriell infeksjon istedenfor kjemisk siden jeg har purulent eksp. ? Er det behandling dersom det er kjemisk inf. eller er det symptomlindring som gjelder? Har Ingen effekt av Paracet og Ibux. Håper på snarlig svar, har forsatt litt malearbeid igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Beklager lang ventetid på svar. Det kan virke som om det er en sammenheng mellom dine symptomer og malingsarbeidet. Da bør du nok få sjekket lunger og blodprøver. Det virker ikke tilrådelig å gå videre med dette arbeidet nå, og ihvertfall ikke uten meget god maske.

Det kan godt være kommet en irritasjon i bronkiene som legger grunnlaget for en infeksjon, men tilleggssymptomene virker mer som virus eller generell reaksjon på et stoff i malingen. Hosten, pustebesvær og generelle symptomer kan være forenelig med en påvirkning av både bronkiene, eventuelt også lungevevet og og kroppen forøvrig.

Det viktigste er å unngå videre eksponering for stoffer som kan ha utløst det aktuelle, og dessuten få det undersøkt nærmere mht mulig infeksjon som skal behandles. Eventuell behandling for effekten av skadelig agens er i første rekke symptomatisk.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Høy hvilepuls. Sammenheng med operasjon?

Hei. Jeg fikk fjernet en bronkogen cyste i medistatium. Den var 7 cm i diameter. En mnd etter operasjonen, ser jeg at hvilepulsen min fortsatt veldig høy; ligger på over 100. Før inngrepet var den mye lavere. Hva kan dette skyldes ? Føler meg etter forholdene i fin form. Og blodtrykket var og er normalt. Det samme med EKG. Tar fortsatt en del smertestillende. Står på en dose av paracet og voltaren. Pga betennelse i skulder. hva burde jeg gjøre ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Operasjon på cysten i mediastinum er jo et ganske omfattende inngrep. Det tar nok fortsatt noe tid før reaksjonen i vevet har kommet seg til ro igjen. Hvis EKG og blodtrykk er normalt. og du kjenner deg i bra form, ville jeg tatt tiden til hjelp en stund til. Forøvrig hender det enkelte ganger at voltaren kan gi hjerteklapp hos noen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hvor lenge kan man leve med bare en lunge?

Hei,
Hvor lenge er det mulig å leve med bare en lunge? Har fjernet den ene på grunn av lungekreft.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er fullt mulig å leve bra med bare en lunge. Før man opererer bort en lunge gjør man alltid undersøkelser av lungefunksjonen for å sjekke ut at man kan puste bra også etterpå. Men pusten er naturligvis ikke så bra som før, så man bør spesielt beskytte seg mot luftveisinfeksjoner, blant annet med årlig influensavaksine og pneumokokkvaksine. Det er også lurt å behandle en luftveisinfeksjon i tidlig fase for å unngå utvikling av lungebetennelse. Ellers kan man leve lenge med bare en lunge!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astmaforverring etter oppussing

Hei. Jeg er en dame med mye astma og allergi. Er på andre året med hyposensibilisering mot bjørk- og har det siste året vært friskere enn på lenge. Men nå har vi pussa opp et soverom og i forbindelse med det ble det både støv og malingslukt- nødvendigvis. Vi har vaska rundt de rommene som ble berørt. Jeg ble i forbindelse med dette tett i pusten- og har slitt nå med tett pust i snart 3 uker. Har symbicort til daglig behandling- men har måttet ta ventoline og atrovent nesten hver dag denne perioden. Hvor lenge er det vanlig at en slik forverring av astmaen varer? Jeg er både lei og sliten nå- det tar på å være så mye tett når jeg også er i full jobb.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Støv og malinglukt gir ofte irritasjon og kan forverre astma hos mange. Malinglukt kan henge igjen lenge, og det trengs ofte langvarig lufting før den forsvinner. Det kan kansje være en idé å sove på et annet rom til lukten forsvinner helt. Selvom du har økt medisindosen er ikke dette alltid nok hvis du fortsatt eksponeres for irritanter om natten. Uansett er det nok forbigående økning av dosen med Symbicort som vil være mest effektiv for å dempe symptomene, fordi den inneholder kortison.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Lav oksygenmetning under oksygentilførsel.

Hva bør gjøres dersom Spo2 synker etter at du har satt på oksygen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Her kan det foreligge flere forklaringer, for eksempel feil ved målingen, eventuelt feil med oksygenapparatur eller tilførselen fra dette. Dette og andre ting bør nok sjekkes nærmere. Legen din eller sykepleier kan trolig gi deg god hjelp her.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Langvarig hoste

Hei eg hoster og hoste til eg spyr klare ikke beholde mat nede en gang. Er dette alvorlig lungebetennelse?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. april 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Kraftig og langvarig hoste kan ha mange årsaker. Lungebetennelse gir i tillegg vanligvis feber. Du bør nok gå til legen som kan lytte på deg, ta noen blodprøver, eventuelt også lungefunksjonsmåling og røntgen av lungene hvis diagnosen fortsatt er uklar.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Nøtter og peanøtter

Hei. Jeg tenker at jeg kanskje har allergi mot nøtter. Når jeg spiser nøtter, da særlig peanøtter, begynner jeg å klø på tungen, i ganen og i halsen. Jeg kan også få litt tung pust og har behov for å drikke vann. Jeg har ikke vært hos lege å sjekket dette, men unngår å spise nøtter da disse bivirkningene er ubehagelige. Da jeg var mindre fikk jeg påvisst allergi mot hunder, katter og dun (i dyner o.l.). I dag har jeg både hund og katt, uten noen reaksjoner. Kan allergiet være borte? Jeg har forøvrig astma og bruker medisiner (Oxis Turbuhaler, formoterol) ved anstrengelse/fysisk aktivitet. Håper du kan gi meg noen svar, så kanskje slipper jeg å gå til lege. Føler ikke jeg har konkrete/store nok plager til å "klage" over "nøtteallergi".

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. april 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

 

Hei

Takk for henvendelsen.

Peanøtter og trenøtter (hasselnøtt, paranøt, cashew, pistasje, valnøtt og paranøtt) tilhører to ulike biologiske familier. Peanøtt er en belgvekst som er i familie med bønner, linser osv. Mandel er en stenfrukt og de aller fleste med nøtteallergi tåler mandler. Det er derfor fullt mulig å være allergisk overfor hasselnøtt og tåle peanøtt. Også innefor "familiene" er det mulig å reagerer på en type men tåle de øvrige. For å finne ut hvilken nøtt og peanøtt du relagerer på kan du være mer bevisst på hvilken type nøtt som gir deg symptomer.

Som du selv skriver har du positivt utslag på allergitest på katt, hund men lever godt med det. Så lenge symptomene på nøtt og peanøtt ikke plager deg må du selv velge om du spiser det eller ikke. Vær dog oppmerksom på at astma kan forverres og utløses av allergener. Det er mulighet for at din astma hadde vært bedre/mildere om du ikke hadde hund og katt. Likeledes kan en nøtteallergi bli verre slik at du får mer alvorlige symptomer etterhvert. Men inntil det evt skjer kan du leve godt som du gjør. En allergitest endrer ikke på det. Ved selv å kartlegge hvilke nøtter, peanøtt og mandel du får symptomer av får du bedre oversikt enn en allergitest gir. Den skiller kun trenøtter og peanøtt.

Hjerte/kar

Hjertesykdom i familien. Hva kan jeg gjøre for å unngå sykdom?

Jeg har hjerteproblemer i familien. Farmor hadde hjerteinfarkt 3 ganger, bypass-operert to ganger og fikk første hjerteinfarkt i 40-årsalder. Det samme med min far, som hadde første hjerteinfarkt tidlig 40-årene. De fikk begge påvist hyperkolesterolemi. Farfar hadde angina, så hjerteproblemer ligger sterkt i den delen av familien. Jeg ble testet når jeg var 20 (er nå snart 32) og hadde da ingen forhøyede verdier. Jeg er siden blitt testet jevnlig og har noe forhøyet "dårlig kolesterol" ift. "gode", men innenfor referanse totalt. Jeg er svært overvektig og jobber med å gå ned i vekt. Det jeg lurer på er om jeg med min familiehistorikk har noen som helst sjanse til å unngå hjerteinfarkt/hjerteproblemer? Er det noe som helst jeg kan gjøre, enten alene eller i samarbeid med lege, for å minimere sjansen så godt jeg kan? Er det for sent å forebygge nå som jeg er så gammel? Vil åreforkalkningene allerede ha gått for langt med dårlig kosthold og lite mosjon? Jeg har sett hvor alvorlig det er, hvor alvorlige operasjonene er og ikke minst rehabilitering etterpå og medisiner med medium/mye bivirkninger, og det skremmer meg og gjør meg engstelig for å gjennomgå det samme.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 18. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er flott at du har satt deg inn i familiesituasjonen din i forhold til hjertesykdom og er bevisst på din egen risiko. Du skal vite at det er svært mye man kan gjøre for å forebygge hjerteinfarkt og at risikoen i befolkningen for slik sykdom heldigvis har sunket mye siden din farmor og far fikk sine infarkter. Reduksjon i risiko i den norske befolkningen har nok sammenheng både med bedre kosthold og livsstil, samt bedre behandlingsmuligheter.

Enkelte familier har ekstra stor risiko, men dersom kun en av dine foreldre hadde tidlig hjerteinfarkt så er det selvsagt mulig at du har arvet gener fra den "friske" siden av slekten. I de mest arvelige typene har barnet kun 50% sjanse for å arve det "syke" genet. Det er mulig å gjøre gentesting, og dette kan du diskutere med legen din.

Som 32 åring så er det absolutt ikke for seint å gjøre noe med livsstil og overvekt, og jeg vil anbefale at du diskuterer dette med fastlegen din.

Lykke til!

 

Hjerte/kar

Kan bruk av norspan gi hevelse i tannkjøtt

Kan bruk av norspan gi hevelse i tannkjøtt

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 18. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Munntørrhet er en meget vanlig bivirkning av norspan. Manglende spyttsekresjon og munntørrhet vil øke risikoen for betennelse og hevelse i tannkjøttet.

Hjerte/kar

Globoid og albyl-E

Hvorfor får man kjøpt globoid men ikke albyl-e? Albyl-e er jo skånsom mot magen, globoid er det ikke. De inneholder jo de samme stoffer. Er ikke det molbo-politikk?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 18. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei Peter. Forstår spørsmålet ditt. Men, såvidt jeg har oppfattet ble globoid avregistrert i 2015? Ellers er det fortsatt slik at man må ta ansvar selv for bruk av ulike medisner som kjøpes uten resept og kan være farlige i store doser.