Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

CrossFit etter hjerteinfarkt?

Trene CrossFit etter Hjerteinfarkt ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 18. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er viktig å trene etter infarktet, og det gjelder å finne treningsformer som du trives med. Dersom du har hatt et mindre infarkt ser jeg ingen grunn til at du ikke skal kunne trene CrossFit med "sunn fornuft". Dersom du har hatt et større infarkt og er i faresonen for hjertesvikt bør du lage et treningsopplegg sammen med en profesjonell og begynne forsiktig, ta kortere og sjeldnere økter. Forskning tyder på at tilrettelagt trening, gjerne med elementer av høy intensitet er bra for de aller fleste grupper av hjertepasienter.

Hjerte/kar

Hvordan forholder jeg meg til høy hvilepuls

Hvordan forholder jeg meg til høy hvilepuls?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 18. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er stor variasjon i normal hvilepuls. Vi vet at fysisk aktivitet har betydning for leveutsiktene og hvilepulsen gjenspeiler i stor grad fysisk aktivitet.Gjennomsnittet for aktive menn ligger på omtrent 70 og for inaktive på rundt 76/min. De best trente har gjerne puls på 50-tallet i hvile.

Dersom din puls er høy og du ellers er frisk, kan du altså med stor sannsynlighet få den ned med livsstilendringer. Ulike typer sykdom, smerte, angst, stress, overvekt mm vil kunne føre til høyere puls. Kontakt legen din for en sjekk dersom du er i tvil.

Hjerte/kar

Bestemor på 88 skal ha pacemaker.

Jeg har en bestemor på 88 år som skal sette inn pacemaker pga flere hjertestans. Hvor vanlig er dette på så gamle mennesker og hva slags bedøvelse gis? Mvh barnevarn på 42.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 18. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet på vegne av din bestemor! Ja, det er helt vanlig å sette inn pacemaker også hos de eldste. Dette er en trygg prosedyre som gjøres i lokalbedøvelse. Hun vil få innkalling til årlig sjekk av pacemakeren. Lykke til!

Mvh/Morten A. Schei.

 

Hjerte/kar, Lunge

Hjerte og lungeutredning

Jeg kan ikke fatte at det ikke er noe galt med hjertet evt lunger når jeg er så andpusten og trykker i brystet for det minste jeg gjør..Hard puls og iblant litt rask..selv om jeg har en liten dose zelo sok. .hvordan kan en frisk kropp være slik..Kan det være muskulatur i brystet som kan lage slik trykk og uvel heter? Er endel utredet i hjerte og lunger..Men venter på holter reg i tilfelle jeg har arytmi.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 18. april 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei

Vel overstått påske og takk for spørsmål.

Dette er desverre et spørsmål det ikke er så lett å svare generellt på. Stram og eventuell øm muskulatur kan være med på å skape opplevelsen av trykk i hjerteregionen. Når det er sagt er det veldig bra at du skal ta en holter registrering, det er lurt å ta en ordentlig sjekk. Så min anbefaling til deg vil være å fortsatt ha en videre tett dialog med fastlege.

Lykke til.

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

 

Rettigheter

Helsehjelp uten at det foreligger samtykke

Kan fastlegen sende henvisning og sette meg i behandling uten mitt samtykke å viten?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 12. april 2017
LHL

Hei,

All helsehjelp skal være basert på informert samtykke fra den det gjelder. Så gjelder det enkelte unntak når pasienten ikke selv er kompetent til å treffe avgjørelser om egen helse. Dette betyr at det skal svært mye til for at fastlegen kan sende en henvisning eller iverksette behandling uten ditt samtykke.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Lekkasje av ukjent type påvist ved ultralyd

Hei. Jeg har nylig vært på ultralyd undersøkelse av hjerte. Alt var ok, med unntak av en lekkasje. (Tror det var det han sa). Jeg mener han snakket noe om at jeg lå i grenseområde i forhold til dette, og jeg må derfor på røngten av lungene. Om dette viser seg å være ok, må jeg tilbake om et år for å se hvordan situasjonen er da. Mitt spørsmål er nå hvilke sykdommer er det dette kan indikere? Og kan du forklare nærmere hva som er galt? Han sa det ikke var noe feil på hjerte.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Forstår din bekymring. Det er nok vanskelig for meg å si noe spesifikt om din situasjon uten at jeg kjenner til mer av detaljene ved undersøkelsen du har fått gjort. Det er 4 hjerteklaffer i hjertet og mindre lekkasjer er vanlig og oftest ufarlig. Større lekkasjer må følges opp og noen ganger behandles. Da får du svar på røntgenbildet etterhvert, og så har legen gitt deg et oppfølgingsopplegg om 1 år. Små og mellomstore klaffefeil holder seg oftest stabile uten å gi symptomer over veldig mange år. Prøv å ikke engste deg!

Hjerte/kar

Symptomer etter ablasjon

Hei Jeg ble abladert for 13 dager siden. Etter 6 dager gikk jeg en tur, etter en bakke fikk jeg brystsmerter, etterhvert ble jeg tung i brystet og etter ca en halv time fikk jeg en merkelig kraftig hoste. Smertene i brystet ble verre og verre etter jeg kom hjem. Jeg lå resten av dagen og neste. Hosten forsvant dagen etter men fortsatt verk i brystet. Det ble tatt ekko av meg 2 dager senere, men hjertet så fint ut. Fikk voltaren jeg skulle ta morgen og kveld. 3. dag var jeg bra, kanskje det skyldtes voltaren. Hadde fortsatt holdt meg helt i ro.4. dagen så jeg på en spennende finale og fikk rimelig høy pust. Og det samme gjentok seg, bortsett fra brystsmerter. Denne gangen har ikke hosten gitt seg. Den har blitt bedre, men nå er det 3 dager siden. Jeg hoster ikke på natta, og har tatt det helt med ro. Har du noen forslag hva som kan være årsaken til disse symptomene?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er et langvarig inngrep du har vært igjennom og de fleste pasienter vil få en viss irritasjon i hjerteposen (pericarditt) etter behandlingen som kan gi mer eller mindre symptomer. Mange vil oppleve et visst ubehag i hjerteområdet som kan være bevegelsesavhengig, stillingsavhengig eller puste-avhengig. Dette går som oftest fort over og kan lindres med f.eks. ibux. Inngrepet kan også gi sjeldnere typer komplikasjoner, f.eks. n.phrenicus påvirkning som kan påvirke mellumgulvet og gi tungpust og hoste. Denne tilstanden er sjelden og går i nde aller fleste tilfeller spontant over. Det er fornuftig å ta det litt med ro de første dagene. ta kontakt med legen ved forverring eller langvarige symptomer. La oss håpe at plagene går over snart, og at du nå får en tilværelse med mindre flimmer.

Hjerte/kar, Lunge

Ubehag i brystet fra lungene?

Har tatt masse prøver av hjertet og så langt ikke funnet noen alvorlige feil. Tok røntgen av thorax og spirometri som var topp. Kan noen av mine symptomer, anpusthet, trykk i brystet og dårlig om jeg puster dypt inn, ligge i lungeproblemer og ikke hjertet som de har konsentrert seg om?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det kan være ulike årsaker til symptomene som du beskriver, Godt at hjerteundersøkelsene, spirometri og rtg. thorax har vært normalt. I noen tilfeller så ser vi at symptomer kan komme fra selve brystkassen, dv. muskulatur, muskel/senefester, overgang ribbein/brystbein etc. Dette kan for enkelte oppleves som smertetilstander og pustemønsteret kan påvirkes. Symptomer kan også komme ved såkalt reflux, hvor syre fra magesekken kommer opp i spiserøret. Lungene kan selvsagt gi ulike symptomer, men er allerede undersøkt til et visst nivå i ditt tilfelle. Jeg vil anbefale at du tar en grundig gjennomgang av situasjonen med din fastlege. Lykke til. 

Hjerte/kar

Spasmeangina?

Har lurt på om jeg kan ha spasme angina..Men min fastlege lo det litt vekk å sa da hadde du hatt mye mer smerter osv..har tatt ct cor med kontrast...intet tett i hele tatt..sykkeltest avslørte grenblokk venstre..slo selvfølgelig ikke ut på angina pectoris..Men jeg har jo trykk i brystet og andpusten. .uvel og kaldsvette og null matlyst og det føles som anfall...og skal sjekkes med zenicor ekg om andre Rytmeforstyrrelser. .Men har venta i 2 mndr og er jo dårlig i perioder. .Vil en slik hjerte reg kunne vise om eg har spasmeangina? Osv. Takk på forhånd for god hjelp dere gir oss her inne...

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Godt at det ikke har vært påvist kransåresykdom. I noen tilfeller så kan man spasmeangina diagnostiseres ved at man tar EKG under anfall og finner visse EKG forandringer. Utstyret som brukes for langtidsregistrering av hjerterytme har ofte også en funksjon for å registrere slike forandringer på EKG, men registreringen er langt mer usikker da pga. at færre ledninger er koblet enn ved hvile EKG. Pasienter som får spasmeangina er ofte yngre enn den vanlige anginapasienten. Det typiske er aat de ikke har de samme risikofaktorene, bortsett fra røyking. Høyt stoffskifte har en overhyppighet hos pasienter med spasmeangina, og bør kontrolleres. Pasienter med spasme-angina har oftere tendens til "likfingre" og migrene. Trening og hyperventilasjon kan også utløse spasmer, men de fleste pasientene har allikevel normal toleranse for aktivitet. Anbefaler at du tar en god prat med legen din om situasjonen. Lykke til!

Hjerte/kar

Frekvensavhengig ve.greinblokk. Spasmeangina?

Har tatt ct av hjertet med kontrast .ekg.og sykkeltest i høsten som var. Intet funn..alt åpent og fint.men fant grenblokk venstre frekvensavhenig og ved anfall høy puls..Blir klam..andpusten og trykk i brystet og dårlig når de kommer..Har skrevet her før og fått svar..Men lurer på mistanke om spasme angina en lege på sykehuset nevnte..Kan jeg foreks begynne på kalsiumblokkere og se om det kan bli bedre med det?? Er det farlig om man ikke trenger dem å bruke?.Er det til og avrenning av dem og slik som betablokkere. .går på 25mg+en halv om kvelden av zelo sok.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Bra at de undersøkelsene som du har vært igjennom tidlgiere har vist åpne årer. Det er jo en mulighet for at noe av det ubehaget du merker ved høy frekvens skyldes innslag av frekvensavhengig greinblokk. Muligheten for at du også skulle ha spasmeangina er ikke spesielt stor, men med de symptomene som du beskriver så kan det ikke helt utelukkes Ved spasmeangina så er det viktig å få tatt EKG under anfall, da kan EKG vise karakteristiske, forbigående forandringer. Man bør ikke eksperimentere med nye medisiner uten videre. Anbefaler at du tar en prat med fastlegen din om dette, så kan han vurdere å henvise deg på nytt til kardiolog.