Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

56 år gammel mann i dårligere form

Hei, jeg er en mann på 56 år som i den senere tid har blir i dårligere form. Jeg har tidligere trent mye og holdt meg i form. Jeg ble innlagt på sykehus, men de har ikke funnet ut hva det er. De har tatt det meste av prøver som EKG, CT osv. Symptomer er at jeg får høy puls ved anstrengelse mye raskere enn tidligere, føler også det blir tungt å trekke pusten i perioder. Kort sagt jeg føler meg i dårlig form. Jeg hoster også opp tykt slim innimellom, men hver dag.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si hva som feiler deg, men du bør absolutt bli utredet videre. Du har plager som kan stamme fra både hjertet og lungene. Så kan det også hende at det ikke er noe alvorlig galt i noen av organene. Men dette må altså sjekkes ut ordentlig. 

Jeg vil anbefale at du henvises til hjertespesialist. Relevante undersøkelser der vil være arbeids-EKG og ultralyd av hjertet. Disse to undersøkelsene vil si endel om det er hjertet som er problemet eller ikke. 

Videre bør du også sendes til en lungelege. Daglig sliming er ikke normalt og du bør få en skikkelig undersøkelse av lungene. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk hos 52 år gammel kvinne

Jeg er en 52 år gammel kvinne som har fått påvist litt høyt blodtrykk. Gjennomsnittsmålingen over et døgn var 160/115. Jeg har fått medisin. Har fått målt dette tidligere i 2013. Ingen leger har vært bekymret, så da har heller ikke jeg vært det. Fastlegen gjør ikke noe mer om ikke jeg ber om det. Bør jeg få sjekket hjertet? Er ikke lenger svimmel etter at jeg beg.med medisiner. Mvh Litt bekymret dame

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er bra at du tar tak i dette. Gjennomsnittlig blodtrykk på 160/115 er nok litt for høyt og det var bra at du kom i gang med behandling. Nå er det viktig at behandlingen følges opp riktig. Det betyr at du må gå til kontroll 2-3 ganger i året og få sjekket at trykket holder seg nede. Det kan jo bli behov for justering av doser. 

I utgangspunktet er det ikke nødvendig med spesialundersøkelse av hjertet hvis du ikke har noen plager fra hjertet (smerter i brystet, tungpustethet, hjertebank). Det er dog lurt med indirekte oppfølging av hjertet hos legen. Dette innebærer spesielt blodprøvesjekk av kolesterol, kroppsform og -vekt, samt en aktiv livsstil. 

Mvh

Wasim Zahid

Blodprøver ved hjertesykdom

Hvilken blodprøver tas ved mistanke om hjertesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 24. januar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Det er en mengde ulike prøver som kan tas ved mistanke om hjertesykdom, og jeg vil kun nevne de aller mest vanlige.

Ved mistanke om akutt hjerteinfarkt er man på jakt etter såkalte "infarktmarkører", enzymer som lekker ut i blodbanen når det oppstår oksygenmangel i hjertemuskulaturen, og Troponin er den mest vanlige prøven å ta. Om det ikke er stigning i Troponin er mistanken om akutt hjertesykdom svekket. Denne prøven kan også øke om annen hjertesykdom oppstår, som en flimmeraktivitet/atrieflimmer.

Om man utreder eventuell mistanke om hjertesvikt, vil proBNP være en god markør for vurdering av hvor alvorlig hjertesvikten er. Også annen hjertesykdom kan gi forøket verdi, som koronar hjertesykdom/angina.

Ved en akuttinnleggelse med mistanke om hjertesykdom tas det ofte en rekke andre prøver. Elektrolytter (Na og K+), kreatinin og kolesterolprøver er med og gir en oversikt over øvrig situasjon i hjerte og nyrer, og kan dessuten være med å forklare årsaken til at symtomer oppstår.

Blodprøver alene kan aldri være med å gi dignose knyttet til hjertesykdom. EKG, ultralyd, sykehistorie med funksjonsbeskrivelse er svært viktig for å få et helhetlig bilde av situasjonen.

mvh
Marita, LHL

Lunge

Spredning av kreft til lungen

Jeg har hatt kreft i munn og v. kjeve (plateepitelkarsinom). Et halvt år etterpå ble det påvist samme type kreft i v. lunge. Det ble dermed ansett å være spredning. Såvidt jeg har forstått regnes det likevel ikke å være lungekreft, selv om det dreier seg om kreft i lungen. Det er heller en metastase av kreften i munnen. Hvorfor havner den i lungen? Det er snakk om stereotaktisk stråling på 3x 15 Gy på en liten flekk på ca 10 mm. Biopsien som fastslo dette førte til at lungen ble punktert. Vondt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Spredning til lungen fra kreft andre steder i kroppen er ikke uvanlig. Kreftspredning kan foregå enten direkte ved innvekst i nære omgivelser, via lymfebaner til lymfeknuter, dessuten via blodbanen. Alt blodet i kroppen passerer gjennom lungene mange ganger i løpet av døgnet. Blodkarene i lungen er så trange at lungene virker som et filter som kan stoppe slike celler som derved kan utvikle nye svulster i lungevevet. Slike svulster som ikke har oppstått primært i lungen regnes ikke som lungekreft. Typingen av kreftcellene gir opplysninger hvor de kan være kommet fra. Disse cellene er ofte av en annen type enn de som forekommer ved lungekreft.

Lykke til med behandlingen!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kols og arbeid

Hei! Har Kols/Astma (ACOS) sliter med hoste og slim, måtte slutte i min jobb får å finne noe som ikke var så støvete eller fysisk krevende. Sliter nå med å finne ny jobb som er mer tilpasset mine behov. Har dere noen ideer/erfaringer med andre som har Kols, og hva jobber de med?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 24. januar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er individuelt hva slags jobber den enkelte kan stå i, men det er veldig typisk at arbiedsplasser som er støvete eller krever hardt fysisk arbeid ikke er gunstig for denne type lungesykdom.
Anbefaler deg å søke deg inn på arbeidsrettet rehabilitering på LHL sykehuset, Gardermoen.

Vennlig hilsen Grethe

Allergi

Nøtteallergi

Hei! I det siste når jeg har spist nøtter blir jeg veldig tett i halsen, og det blir vanskeligere å puste. Har spist for det meste -Mandler -pistasjnøtter Er det mulig at det er et symptom på at jeg ikke burde spise nøtter og barer? Jeg spiste en bar ca 21,40, ti minutter senere begynte jeg å bli veldig tett i halsen som er rart. Jeg var ikke tett før det! Dette har skjedd ofte når jeg har spist nøtter i det siste? Hva burde jeg gjøre og er dette et tegn på en liten allergi mot noen nøtter

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. januar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det du beskriver ligner en allergisk reaksjon på nøtter, spsesielt ettersom det skjer hver gang du spiser nøtter.

Nøtter er en samlebetegnelse for hasselnøtt, valnøtt, pistasj, cashew og paranøtt. Mandel er ikke en nøtt men en stenfrukt. Vi har en podcast episode om nøtteallergi jeg vil anbefale deg å høre på

Det er mulig å reagere på en eller flere av disse. Noen er allergisk kun mot en type nøtt, så det bør du sjekke. Du kan starte hos fastlege med en allergitest. Om det ikke gir et godt svar bør du be om henvisning til spesialist.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Tåler brød dårlig

Hei. Har hatt problem med magen, trøtthet, psyke og astma i månge år. Siste månedene har det forverra seg. Hatt ekstremt oppblåst mage, forstoppelse, diare, kvalm m.m Har tatt avføringsprøver, ingen blod i avføring, ingen magesårbakterie men litt forhøya verdi av cøliaki i desse. Har tenkt i månge år at eg blir dårleg av brød, å et derfor ikkje dette. Skal ta prøver under gastroskopi. Mangel på D vit og lite jern. Noko formeining om kva det kan vere?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. januar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Mange sliter med mageproblemer, det kan ha ulike årsaker. Du opplever at du tåler brødmat dårlig og har svakt utslag på cøliakitest. Det er bra du er henvist til gastroskopi, da vil du få svar på om gluten er årsak til dine symptomer. Du må ikke slutte med gluten før du har tatt gastroskopi, da vil ikke prøven vise det den skal. Om det ikke er cøliaki bør du utredes videre.

Ved urolig mage/irritabel tarm er det en del som har nytte av lav fodmap diett. Det er visse karbohydrater man da skal redusere inntak av. Vent med å let etter andre årsaker til du har fått svar på prøvene som blir tatt under gastroskopien,

Mangel på vitamin D er vanlig blant oss her nord fordi vi ikke får så mye sol i vinterhalvåret. Da kan man ta tilskudd av vitaminer. Ved lavt nivå av jern er det jerntabletter som hjelper.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge

Pustestopp ved innsovning, er ofte søvnig

Fikk undersøkt lungene ved LHL i september: Fant ikke noe spesielt. ,Men kanskje en tendens til astma. Siste året har jeg opplevd pustestopp ved innsovning når jeg dupper av i god-stolen. Ikke om natta/kvelden når jeg sovner inn. Det må nevnes at samtidig med pustestoppen så er jeg stadig søvnig, hele dagen, utenom når jeg er i aktivitet, da merker jeg ikke noe til søvnigheten, bare når jeg leser , ser TV eller slapper av i stolen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan virke som du burde la deg undersøke på søvnapne. Det er en enkel utredning som fastlegen kan henvise deg til.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma, halsbrann og medisiner

Fastlegen har gitt meg diagnosen brystbrannsykdom (for mye magesyre) etter en antibiotikakur.Fra før har jeg astma,bruker Seretide minste dose kun en gang om dagen.Har holdt astmaen i sjakk med det.Økte til 2 ganger daglig i forbindelse med virus og bihulebetennelse der jeg fikk antibiotika,men reduserte igjen pga.angstsympyomer.Har lest at astma og halsbrann henger sammen,og nå er jeg plaget med mye slim som jeg hoster og tung pust.Noe jeg bør gjøre med tanke på astmamedisiner? Skal bruke nexium el.zantac

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke direkte sammenheng mellom astma og halsbrann. Men det kan virke som at du bør øke din astmamedisin til fast dose både morgen og aften. Doseringen bør ikke være for lav, men tilpasses det behovet som er hos den enkelte. Hvis medisinen gir angsfølelse, kan det være bivirkning av den ene bestanddelen i medisinen som virker åpnende på bronkiene. Den andre delen har kortisoneffekt og demper reaksjonen og gir mindre slim og hoste. Det kan være lurt å snakke med legen om å tilpasse medisinen bedre slik situasjonen er nå.

Nexium eller Zantac er begge gode medisiner som demper produksjonen av magesyre. Det kan være lurt å bruke for å dempe halsbrannen og unngå at det kommer syre i svelget når du sover.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Søvnapne uten snorking?

Kan man ha søvnapne uten å snorke? Jeg våkner mange ganger i løpet av en natt, er lite uthvilt og konstant sliten. Våkner ofte også med munnen oppe på vidt gap uten at jeg er tett i nesen, dette er noe nytt de siste månedene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Man kan ha søvnapne uten å snorke, men det er mindre vanlig. Det beste er om noen observerer om man slutter å puste flere ganger i løpet av natten eller i forbindelse med dyp søvn. Ellers er det nok bare en søvnapneutredning som kan si noe sikkert om dette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem