Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blåmerker av Albyl-E

Jeg får blåmerker av Albyl e, særlig på den venstre armen. Et av dem jeg kom litt borti med skapdøra begynte å blø, huden bare rullet av da jeg renset det. Er det grunn til å tro det er noe med hjertet siden blåmerker omtrent bare kommer på venstre siden min, venstre arm/ hånd er også mye mer blåaktig enn høyre. Jeg får av og til ECT pga depresjon etter hjerneslag. Kan ECT gi problemer med hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Albyl-E er en blodfortynnende medisin. Den virker ved å hemme blodplatene. Dette gjør at man er mer utsatt for blødninger. Det er dessverre den prisen man må betale for å stå på en slik medisin. Men at huden ruller av, skyldes neppe albyl. Svak og skjør hud kan komme av kortisonbruk. Kanskje du bruker medisiner med kortison?

Det er nok tilfeldig at du ofte kjenne blåmerkene på venstre arm. Kanskje dulter denne armen mer borti møbler/dører osv. uten at du merker det?

ECT er som regel trygt for hjertet hos hjertefriske pasienter. Hos pasienter som allerede har hjertesykdom kan ECT gi bivirkninger på hjertet, og det er viktig at du sier i fra legene dine hvis du har hjertesykdom, slik at de kan ta sine forholdsregler.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Calanus olje

Bivirkninger av calanus olje. Er du kjent med det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, jeg vet ikke mer om dette enn at det er produkt laget av kreps, og at det inneholder omega-3-fettsyrer. Tilskudd av omega-3-fettsyrer kan være nødvendig for enkelte hjertepasienter, men jeg ville snakket med legen for å sjekke om du har behov for det eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forskjell på de ulike preparatene?

Hva er forskjellen på Cardiziem Uno og Cardiziem retard?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er nøyaktig det samme medikamentet, men tablettene er laget slik at retard-typen må tas to ganger om dagen, mens det med uno-typen holder å ta tabletten en gang om dagen.

Begge brukes mot høyt blodtrykk, men retard-typen kan også brukes visse typer brystsmerter.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Vondt i leggen, blodpropp?

Hei. Jeg får av og til veldig vondt bak i leggen, ofte langt nede, så sprer det seg i hele leggen. Det er en verk som kan vare flere timer for så å gi seg og komme tilbake etter f.eks en måned eller to. Det kan være veldig lange mellomrom mellom hver gang. Jeg har hatt dette i flere år, i begge leggene tror jeg. Jeg har flere ganger tenkt på blodpropp pga dette og våger derfor ikke helt å starte på hormonell prevensjon. Det høres vel ikke ut som tette årer i bena? Tenkte bare jeg kunne spør, så slipper jeg å bekymre meg for det..

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det du beskriver er ikke typisk for blodpropp. Ved blodpropp i en åre i leggen blir leggen gjerne hoven, vond, rød og sprengt. Hvis du er usikker på hva du har, bør du få en lege til å undersøke leggen din. Det er mulig å utelukke en blodpropp med en enkel blodprøve som heter D-dimer. Hvis denne prøven er normal, kan man være sikker på at det ikke er blodpropp. Hvis den er forhøyet trenger det ikke å bety at det er blodpropp, men da må man sjekkes videre med feks ultralyd.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tolkning av ultralyd-svar

Hei! Jeg er en mann som er 48 år. Jeg ønsker tolking av ultralyd av hjerte som følger:

Ekkokardiografi: VV med god systolisk funksjon, EF 56 % ad modum Simpson, visuelt estimert 60 %. LVED diameter 5.0 cm, septum måles 0.8 cm. Normal dimensjonerte artie med Va 17 cm2 og HA 17 cm2. Ingen perikardvæske. Aorta i klaffenivå 3.2 cm, måles 3.4 cm. ca. 4.5 cm fra klaffeplanen V. atrium 3.5 cm, H. ventrikkel med normal dimensjon, TAPSE cm. Trekuspid aortaklaff, uten sklerose, minimal insuffisiens. Slanke mitral seil med minimal insuffisiens. Transmitral flow viser E/E` ratio 9, E/A ratio 1.2, DT170 ms Minimal T, TRP måles 15 mmHg, VCI ok, ingen holdepunkt for pulmonal hypertensjon. Vurdering: Ekkocor viser ingen signifikant klaffesykdom. god biventrikulær funskjon. Ingen sikkert diastolisk dysfunksjon. Ingen tegn til pulmonal hypertensjon. Ingen holdepunkt for signifikant artymi, avslutter utredningen. Han har minimal Al.

NB! Jeg har ofte blodtrykk på 130/90 og pulsen ligger omtrent på 75 på hvile. Med tanke på et slikt resultat, er det mulig for meg å trene hardt? Kan jeg f. eks løpe 10 km daglig/par ganger i uken. Er det noe jeg må ta hensyn til? Tusen takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Medisinsk språk kan bli veldig teknisk. Her følger en "folkelig" oversettelse av undersøkelsen:

"Venstre hjertekammer har god pumpekraft og normal størrelse. Forkamrene er normalt store. Det er ingen væskeansamlig i hjerteposen. Hovedpulsåren har normal vidde. Høyre hjertekammer er normalt stor. Aortaklaffen (ventilen mellom venstre hjertekammer og hovedpulsåra) har tre segl (normalt), den er ikke slitt, og det er en minimal lekkasje. Det er normal blodflyt over mitralklaffen (ventilen mellom venstre for- og hovedkammer), seglene til klaffen er normalt slanke og det er en minimal lekkasje. Minimal lekkasje også i klaffen mellom høyre for- og hovedkammer. Trykket i lungekretsløpet er på 15, helt normalt."

Dette er egentlig en beskrivelse på et normalt fungerende hjerte. Små lekkasjer i klaffene er vanlig.

Utifra beskrivelsen av ekkokardiografi og din puls og ditt blodtrykk, ser jeg ingen grunn til at du ikke skal kunne trene hardt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hva er kunstig hjerteklaff laget av?

Hei hei, jeg fikk operert inn kunstig hjerteklaff i 2005 og lurer på om dere kan si hva den er laget av? Dette fordi jeg er innkalt til MR

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si. En kunstig klaff kan enten være biologisk eller metallisk. Hvis den er biologisk er den som regel laget av vev fra gris eller kalv. Metallklaffer er laget av ulike typer metall. Konstruksjon og type metall kan variere fra produsent til produsent. Du bør ringe sykehuset som opererte deg og spørre nøyaktig hvilken type klaff du fikk, og om den er trygg å bruke i MR maskiner.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter

Jeg er en kvinne på 37 år som i noen uker nå har hatt brystsmerter. De sitter på venstre side. De er ikke stikkende ( det har jeg opplevd før) disse er mer dumpe, sviende kanskje. Har også vondt i venstre side av halsen, og kjenner det litt i venstre arm. Det er ikke så vondt at jeg må ta smertestillende. Det er en svak smerte. Men i natt våknet jeg av brystsmerten og det bekymrer meg. Første gangen jeg opplevde det var faktisk under litt heftig sex for ett par mnd siden. Da ble det plutselig ett slags trykk over bryst kassen. Det var så ubehagelig at jeg ble redd. En kraftig trykkende følelse, akkurat som om noen tok hendene og presset på brystet mitt. Kan nevne at jeg har brukt p pillen Diane i 6 mnd. Og at det på min fars side i familien er mye hjertesykdom. ( angina, infarkt , tette blodårer ) Jeg begynner å bli veldig bekymret. Mvh Veronica.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! De fleste tilfeller av brystsmerter hos unge personer som deg skyldes heldigvis ikke hjertet. Måten brystsmertene oppstod på kan gi mistanke om at du fikk en liten skade i muskulaturen i brystkassen, f.eks. en liten rift i muskelfibre i ett av flere muskel-lag. Det er også vanlig med skader i muskelfester og i overgang brystbein/ribbein. Slike bryst-kasse skader blir ofte værre i visse stillinger/ved visse bevegelser og/eller ved dyp innpust. Vedvarende ubehag uavhengig av fysisk anstrengelse er heller ikke typisk for hjertet. Dersom du er i tvil, og særlig dersom du har betydelig risikoprofil med arvelighet, bruk av diane og annet bør du kontakte legevakten for en sjekk. Dersom ubehaget kommer fra brystkassen (og ikke hjertet) så vi ofte ibux gi betydelig effekt. Lykke til!

Hjerte/kar

Er radiofrekvensablasjon smertefull?

Hei Lurer på om radiofrekvensablasjon er smertefullt?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! De feste pasienter opplever ikke dette inngrepet som smertefullt, men enkelte kan oppleve smerter/ubehag. Det er mulig å be om avslappende medisin og smertestillende, og de siste årene har personalet blitt mer oppmerksomme på å gi smertestillende til de pasientene som har behov for dette. Ikke vær redd for å si fra dersom du skulle merke ubehag! Lykke til med inngrepet.

Hjerte/kar

Hvordan vil et akutt infarkt ved tett LAD påvirke kroppen?

Hei. Jeg lurer på: Når LAD (koronararterie til v.v. går tett og det fører til et hjerteinfarkt, hvordan vil det påvirke venstre ventrikkel? Om denne åpnes fort med f.eks. PCI, vil det da normaliseres igjen (til en grad) eller får man en kronisk hjertesvikt av dette? Og jeg lurer på: Når man får et akutt hjerteinfarkt som rammer venstre ventrikkel; er det riktig at kroppen kompenserer med å øke blodtrykk og puls for å klare å holde på sirkulasjonen i det systemiske kretsløpet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! LAD er den viktigste av de tre kransårene i hjertet. Hvis denne går akutt tett høyt oppe i forløpet så kan dette føre til et stort infarkt dersom pasienten ikke får rask blokking/stenting av åren. Tidsfaktoren er kritisk, og dersom man kommer til behandling i løpet av 30-60 min kan man slippe unna en slik episode nesten uten noe form for skade på hjertet. Dersom det tar > 2 timer vil det bli økende grad av skade på hjertet og man kan utvikle kronisk hjertesvikt. Ved et slikt akutt infarkt vil kroppen kompensere for den reduserte pumpefunksjon fra hjertet ved ulike mekanismer (bl.a. stress-hormoner, redusert utskilling av væske fra kroppen og aktivering av det sympatiske nervesystemet). Kompenssjonsmekanismene vil helt riktig føre til øket puls og noen ganger blodtrykk (avhengig av bl.a. hjertets funksjon)

Hjerte/kar

Sykkelritt før ablasjon

Hei! Jeg skal ta ablasjon 2. mai og skal legges inn på sykehus 1. mai på kvelden. Jeg har i utgangspunktet tenkt å sykle et sykkelritt som går den 1. mai. Det jeg lurer på er om det er fornuftig å delta på et sykkelritt dagen samme dag som jeg skal legges inn og dagen før selve inngrepet? Hva er isåfall problematisk ved å delta på rittet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du må gjerne delta på sykkelrittet. Tøff belastning vil gi en viss øket risiko for å trigge flimmeranfall, men i forhold til selve inngrepet er ikke dette noen ulempe. Legene vil uansett måtte provosere frem anfall i forbindelse med ablasjonen.