Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høy puls, hvile eller ikke.?

Hei. Jeg har ledningsfeil i hjertet/SVT. Hvis jeg hviler og pulsen er under 150 trenger jeg ikke hjelp, fra 150 til 200 kan jeg vente i to timer før jeg trenger hjelp, over 200 trenger jeg hjelp etter 30 minutter. Stemmer dette?

I dag gikk jeg en kort tur i nabolaget og etter 18 minutter fikk jeg unormalt høy puls, merka først at lårene ble svake, skjelvinger. Selv om jeg satte farten ned til tuslefart fortsatte pulsen å stige helt til jeg fant noe å lene meg til og stod stille. Stemmer det at det er slik det skal være?

Rådene jeg har fått tidligere er at jeg skal bare gå videre i samme fart og leve livet som vanlig under og etter perioder med unormalt høy puls. Å leve på denne måten har gjort meg helt utslitt, vektreduksjon og angst. Jeg er helt gåen (vondt i brystet og sliten i lårene) og for meg virker det mye mer naturlig å gå korteste vei hjem og restituere (mat, drikke, hvile). Hva er best? Fordeler og ulemper med de ulike tilnærmingene?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er ganske mange, ellers friske pasienter som lever med en ekstra ledningsbane i hjertet. Noen har sjeldne og lette anfall, mens andre har hyppigere og "hardere" anfall. Dersom du har mye plager så vil jeg anbefale at du får undersøkelser med tanke på å gjøre et lite inngrep for å fjerne den ekstra ladningsbanen (ablasjon). Et slik inngrep er effektivt i > 90% av tilfellene. Andre pasienter velger å forsøke medisin (betablokker) for å redusere antall og styrke på anfallene, men andre foretrekker å leve med enkelte anfall fordi de vet at dette ikke skader hjertet. Det er ikke noen absolutte regler for hvor lenge du kan gå med ulike typer puls, dette varierer fra person til person og er avhenig av om du er frisk og sprek forøvrig. Heldigvis går de fleste tilfeller av SVT relatert til ekstra ledningsbane over etter < 30 min. Det finnes også metoder for å avbryte et anfall (snakk med legen din om dette). Det høres ut som om ledningsforstyrrelsen går utover livskvaliteten din,- da synes jeg at tiden er inne for å snakke med legen din om bedre behanlding. Lykke til!

Hjerte/kar

Ny behandling av arteriosklerose

Hei igjen, og takk for alle gode svar. Jeg har et spørsmål vedrørende arteriosklerose. Min kone har hjerteårer som tettes veldig raskt. Jeg ser på nettet at det har kommet et nytt verktøy for å rense/skrape årene slik at plakket blir fjernet. Dette er jo et helt nytt verktøy. Tror du dette verktøyet kan brukes til behandling her i landet innen kort tid ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det forskes heldigvis intenst på nye metoder for å reduere artriosklerose. Jeg vet ikke helt hvilken metode du har lest om?

Hjerte/kar

Mulige bivirkninger av botox injeksjoner.

Har tatt botox for hodepine..i pannen og øyne..leste på bivirkninger på botox..og da sto det at en kan får hjertehopp evt infarkt av det?så nå ble jeg bekymret. .Har ikje funnet annet en grenblokk..og litt høy puls i perioder og hjertebank /ekstraslag ..Tar zelo sok mot dette..Om det var farlig med botox er det rart ingen da det til meg da jeg spurte lege ang botox..Kan dette gjøre hverdagen min verre framover..?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette er sjedne bivirkninger av botox injeksjoner, og dersom du ikke merker noe spesielt trenger du ikke å bekymre deg. Du har også ekstra beskyttelse mot hjerterytmeforstyrrelser siden du bruker selo zok. Dersom du mot formodning skulle oppleve nye symptomer, bør du selvsagt ta kontakt med legen din.

Kols

Kols med avtagende effekt av medisiner.

Hei,
Ble diagnostisert med kols for 16 år siden. Har brukt Symbicort og Spiriva siden ca. år 2000. Nå merker jeg at virkningene er blitt dårligere. De siste månedene har jeg måttet bruke Symbicort flere gang per dag for å kunne puste skikkelig. Virker som om virkningen avtar etterhvert. Finnes det en annen kombinasjon av medisiner som kan virke bedre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

I løpet av 16 år har det skjedd mye på medisinfronten. Det er flere alternativer til de medisiner du bruker nå, men i prinsippet er det ikke så stor forskjell mellom medisinene du bruker og de aller nyeste på markedet. Noen ganger kan det gjøre en forskjell å skifte, men det må gjøres i samråd med egen lege eller lungespesialist. Det er også viktig å sjekke inhalasjonsteknikken. Endelig må man også regne med en viss reduksjon i lungekapsiteten som kommer med alderen, og det kommer i tillegg til den reduserte funksjonen som allerede er der pga kols. Det kan dessverre ikke reverseres av mdisiner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Luftveisplager hos bonde

Hei, jeg lurer på om PEF-verdi på 875, 153% av forventet, bare er bra eller bør det undersøkes nærmere? FVC og FEV1 ligger litt under forventet (90-94%). Skal til fastlegen om noen uker og vil få en vurdering av resultatet, men tenkte det kunne være bra å høre med en spesialist om det er noen undersøkelser jeg burde forvente blir gjort. Jeg har litt harking, men ingen åndenød eller andre påtakelige plager knyttet til pusten. Jeg er bonde og en del utsatt for støv fra husdyr og annet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei.

Verdiene du refererer virker svært normale. Hvis pusten ellers er bra, er det neppe noen grunn til uro. Det at du harker kan eventuelt være uttrykk for at du eksponeres for noe som irriterer luftveiene slik at det dannes mer slim. Uansett er det lurt å få utført en spirometri som du nå har gjort. I ditt yrke kan det være lurt å få dette kontrollert en gang hvert år eller annethvert år.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Følelse av å være andpusten

Hei. Eg har følelsen av å være andpusten samt som eg ikke er andpusten ved å ikke gjere noe som helst anna enn å sitte i ro. Det eg lurer på er ka kan årsaken være for det og ka bør eg gjere? Med vennelig hilsen En bekrymret 30åring

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke sikkert at dette er noe å bekymre seg for. Noen kan oppleve dette i forbindelse med stress og påkjenninger. Det kan også skyldes økt muskelspenning omkring brystkassen. Men hvis det vedvarer og særlig hvis det blir verre ved anstrengelser kan det være lurt å få det sjekket hos legen. Da er det vanlig å sjekke lungene, hjertet og blodtrykket i første omgang.

Vennlig hilsen

Olav Kåre

Allergi

Hveteprotein kun i hvetemel?

Hei! Min datter på 6 år har fått påvist lett utslag på hveteprotein og melkeprotein. Hun har vært mye plaget med magesmerter og luft i magen det siste halvåret. Er det kun i hvetemel det er hveteprotein, eller bør hun også holde seg unna andre kornsorter feks speltmel? Er alt som er glutenfritt OK?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. mars 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det finnes flere hveteproteiner. Hvilke som er årsak til reaksjon varierer fra person til person, men vanligvis er det glutenproteinet.

Så ja - alt glutenfritt er ok. Om de glutenfrie produktene inneholder hvetestivelse er ikke det proteinholdig og kan derfor brukes ved glutenfritt kosthold.

Magesmerter hos barn kan ha mange årsakerså det er viktig med grundig utredning før det gjøres dramatiske endringer i kosten. Før du fjerner gluten fra kosten til din datter bør det avklares om hun har cøliaki eller ikke. Ved cøliaki er tarmens overflate affisert men vil normaliseres ved glutenfri kost. Det er derfor viktig å utrede cøliaki før gluten utelates fra kosten. Les mer om unormale reaksjoner på hvete her.

Lykke til, hilsen Helle

 

Hud

Seboreisk eksem

Har noe jeg tror er seboreisk eksem. Blir rød og irritert I huden ved neseroten, under øynene ved kinnbenene og i og rundt øyebrynene. Har også veldig tørr hodebunn. Er det noe ved kostholdet jeg bør forandre. Finnes det kremer eller andre medikamenter jeg kan bruke for å motvirke/hinder utbrudd? Mvh Morten

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 28. mars 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei.

Dette kan være seboreisk eksem. Et skjellende, kronisk eksem som oppstår på områder av huden som har mange talgkjertler, blant annet i de områdene som du beskriver.

Årsaken til seboreisk eksem er usikker, men det kan være hormoner eller et samspill mellom immunsystemet (kroppens forsvar) og en godartet sopp som finnes på huden hos allemennesker. Noen blir verre av eksemet om vinteren og i perioder med mye stress eller dårlig søvn. Sol, saltvann og sommer gir bedring hos de fleste.

Behandlingen betår i å fjerne skjellet hud fra kroppen og hodebunnen, og deretter behandle soppinfeksjonen med soppdrepende krem og kortisonkrem. Gjerne hver for seg, men noen ganger blir en kombinasjonsbehandling iverksatt. Behandlingen hjelper, men må ofte gjentas ved nye utbrudd. Noen legemidler brukes jevnlig for å forhindre at utslettet blusser opp. Kontakt fastlege eller hudlege for vurdering og behandling.

Seboreisk eksem smitter ikke, og er ikke forårsaket av matallergi eller feil kosthold.  Diett vil trolig ikke gi noen effekt.

Vennlig hilsen Rose

Hjerte/kar

Hvordan fungerer trombolyse?

Hvordan fungerer trombolyse? Kan hvem som helst få det?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 28. mars 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, og takk for spørsmål. Trombolyse er et sterkt blodfortynnende medikament som brukes til å løse opp blodpropper. Det kan være blodpropper på ulike steder som i hjertet, lunger og hjerne. Ved blodpropp i hjertet og hjernen er det svært viktig å få medisinen raskt fordi cellene dør så raskt ved blodpropp her.

Blodpropper kan enten dannes på stedet eller fraktes fra andre steder. For eksempel fra hjertet til hjernen. En blodpropp består av flere ulike komponenter og trombolyse løser opp bindinger i proppen som kalles fibrin. Medisinen gis intravenøst.

På grunn av at trombolyse er sterkt blodfortynnende kan den ikke gis til alle. Ved hjerneslag må man utelukke at det er en blødning som gir symptomer. Dette gjøres med et CT- bilde. Om man bruker antikoagulasjon som Marevan eller en av de nye medisinene må man forsikre seg om at ikke den er virksom. I tillegg er det andre ting som kan gjøre at legen vurderer det som for risikabelt å gi trombolyse.

Et viktig aspekt for om man velger å gi trombolyse eller ikke er hvor lang tid det har gått. Ved hjerneslag er siste mulighet for å trombolyse 4,5 timer etter at symptomene oppstod. Effekten er betydelig bedre om medisinen gis etter 40 minutter i stede for etter 3- 4,5 timer.  

Det er altså slik at man må gjøre en rask men nøye vurdering av hvem som skal få behandling med trombolyse, særlig dersom hjerneslag er årsaken til at man gir behandlingen.

Hjerte/kar

Press i brystet og tung pust

Hei. Jeg er ei kvinne på 47 år som de siste månedene har kjent på et press over brystet, periodevis tung pust og at jeg lettere blir andpusten ved å gå i trapper og bakker enn hva jeg ble tidligere. Det kjennes stort sett greit ut når jeg står opp om morgenen, men utover dagen øker presset og ubehaget i brystet. Forverres ikke av fysisk aktivitet. Ved sjekk hos fastlege, ble det funnet en bilyd, samt at blodtrykk og puls var noe høyere enn tidligere. EKG var normal. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Flott at du allerede har vært til fastlegen med plagene dine. For meg er det selvfølgelig naturlig å tenke på hjertet. Press i brystet og tunpust kan være tegn på trange hjertekransårer. Dette bør sjekkes videre, og fastlegen din kan henvise deg til et såkalt arbeids-EKG (en hjerteundersøkelse som skjer på sykehus eller hos hjertespesialist). Resultatet av denne vil avgjøre videre utredning og tiltak.

En bilyd over hjertet kan skyldes sykdom i hjerteklaffene, hull i hjertet, eller rett og slett være et normalfunn. Dette utredes videre med ekkokardiografi, som gjøres av en hjertespesialist. Du kan be fastlegen din henvise deg til dette.

Jeg synes det er grunn til å ta plagene dine på alvor og får dem utredet skikkelig.

Mvh

Wasim Zahid.