Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Tilskudd av jern og D-vitamin

Hei. Jeg har nett fått påvist jern og D-vitamin mangel. S-Jern: 3,3 Jernmetning: 6 Ferritin: 70 Vitamin D: 25. Jeg tar Niferex 100 mg og Divisun 800 IE. Det jeg lurer på, er hvor lenge jeg bør gå på dette før jeg tar ny blodprøver hos legen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det ser ut som du får god behandling. Hvis formen er grei, kan du godt bruke tilskuddene i 3 måneder før du tar ny kontroll.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk

Jente 29, vært sykemeldt ca 2 mnd pga høyt blodtrykk og utmattelse. Hektisk jobb med høye krav til meg selv. EKG ga mistanke om forstørret hjerte, men ved utredning to måneder senere ble det avkreftet. Vært utredet hos kardiolog (UL) og gjort MR u.s av nyrer, begge uten funn. Lever aktivt, spiser variert, er tynn. Normalt kolesterol, ikke røyker. Hjertesykdommer hos besteforeldre på både mor og far's side. Føler meg nå egentlig i fin form og er tilbake på jobb. Eneste er at jeg får hjertebank og svimmelhet inn i mellom, og at jeg føler jeg trenger mer hvile enn normalt. Selv om jeg ellers føler meg i fin form er blodtrykket fortsatt er høyt: syst. på 170-190 over diast. 100-125. Blodtrykkene er målt hjemme i hvile, x flere. Føler fastlegen min ikke mener blodtrykket er et problem siden alle testene har vært negative. Hva mener du bør være neste steg? Begynner å bli litt engstelig. På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi vet at ubehandlet høyt blodtrykk over flere år øker risikoen for hjerneslag, hjertesykdom og nyresykdom. Derfor er det viktig å ha et godt regulert trykk.

Når det påvises høyt blodtrykk hos en ung person, er det viktig å utrede mulige bakenforliggende årsak. Ca. 10 prosent av pasientene har en slik bakenforliggende årsak. Men det betyr også at hos 90 prosen kan ikke noen slik årsak påvises. Da kalles tilstanden for essensiell hypertensjon. Noen er bare skrudd sammen slik, og noen årsak finnes ikke. Det viktigste da er å igangsette tiltak for å normalisere trykket. Man bør begynne med livsstilstiltak (mosjon, kosthold, sunn kroppsvekt). Hjelper ikke det må man sette i gang med medisiner. Det finnes mange ulike typer, og de moderne har veldig lite bivirkninger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Søvnapne

Jeg er en mann på 53 år som sliter med søvnen. Søvnutredning for flere år siden konstaterte at jeg har søvnapne. Mitt problem er at jeg river av meg C-pappen når jeg har sovnet. Nå har jeg fått en litt bedre utgave( Air Sense 10). Den river jeg også av når jeg sovner. Jeg tror det kan ha sammenheng med en følelse av klaustrofobi. Jeg kan ikke huske sist jeg hadde 3 timer sammenhengende søvn og lurer ofte på hvordan det påvirker hjerte og hjernen. Er 174 høy og veier 71 kilo. Har vendt meg til å ligge på siden, men vurderer seriøst og montere en pute/tennisball på ryggen. Er faren stor for hjerte-og karsykdommer/hjerneslag i nær fremtid?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er kjent at søvnapne er forbundet med høyt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelse, hjerneslag og hjertesvikt. Nøyaktig hvordan dette henger sammen har vi ikke fullstendig kunnskap om. Det er også vanskelig å si nøyaktig hvor stor akkurat din risiko er.

Det finnes to typer søvnapne: Obstruktiv søvnapne og sentral søvnapne. Den obstruktive typen er ofte forbundet med fedme.

Søvnapne graderes på alvorlighetsgrad utifra hvor mange pustestopp man opplever.

5-15 stopp per time: lett søvnapne.
15-30 stopp per time: moderat søvnapne.
Over 30 stopp per time: alvorlig søvnapne.

C-PAP kan være god behandling og jeg anbefaler deg at du finner en maske du kan bruke gjennom natten uten å rive av.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ung kvinne, kan jeg ha hatt hjerteinfarkt?

Da jeg var 16 (kvinne, er 19), opplevde jeg noe jeg tror kunne ha vært hjerteinfarkt. Jeg satt stille, og plutselig kjente jeg et kraftig trykk og en smerte i brystet mitt. Kjente at det gjorde veldig vondt oppover langs halsen og i kjeven, samt ryggen og skuldrene. Dovnet bort i armer og bein. Dette varte i ca 5min, så gikk det over. Var alene da det skjedde. Har ikke snakket om det med noen.

Jeg har i etterkant av den hendelsen opplevd hjertebank og ujevn puls titt og ofte. Er dette noe jeg burde ta opp med legen min?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I utgangspunktet skjer det uhyre sjeldent at unge mennesker får hjerteinfarkt, så sannsynligheten for det er jo lav. Skjønt det finnes unntak, men da har man gjerne store risikofaktorer som genetisk  høyt kolesterol, diabetes, fedme. Men selv da er infarkt i ung alder uvanlig.

Derimot er hjerterytmeforstyrrelser vanligere hos unge. Det kan tenkes at du fikk et anfall med hjerterytmeforstyrrelse som gjorde at du opplevde symptomene. Jeg tror det er best for deg at du tar det opp med fastlegen din. Hun eller han vil kunne gjøre en enkel utredning og finne ut om det er noe galt med med hjertet eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dobbeltsyn og balanseproblemer

Hei. Jeg får dobbeltsyn innimellom og noen ganger spiller balansenerven meg ett puss. Andre ganger kan det komme prikking i overkropp. Begynner gjerne i brystet, går opp i hode og så nedover armer og overkropp. Har nevnt det for fastlege men får ikke noe svar. Dobbeltsyn og balansen er vel det som kommer og går oftest. Går på marevan pga byttet hjerteklaff.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I utgangspunktet beskriver du litt uspesifikke symptomer som det er vanskelig å si sikkert hva skyldes. Siden du har kunstig klaff og går på marevan, bør man forsikre seg om at INR ligger bra. For lav INR kan føre til at man får blodpropper som kan gi drypp og hjerneslag. Hjertemessig kan det være en ide å gjøre en ultralyd for å sjekke at klaffen fungerer bra. Ellers kan det hende du skal snakke med nevrolog om plagene dine.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bruk av medisiner etter stenting

Hei Hvor lenge er det vanlig og gå på selo zok/burinex etter stenting? Har gått i mange år på høye doser. Alt er ok, på prøver. leser at det ikke heldig å bruke de medisinene over lang tid. Har noen ganger glemt å ta medisinene har følt meg i bedre form med en gang. Kan jeg få deres synspunkt/anbefaling

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

SeloZok og burinex har egentlig ingen ting med stenting å gjøre, men kan være viktige medisiner for en hjertepasient. Mange pasienter står på disse medisinene livslangt. Hvis du mener du ikke har behov for disse medisinene lenger, snakk med legen din. Hun/han vil kunne avgjøre om din hjertetilstand trenger disse medisinene eller ikke.

Angående stenting og medisiner: Pasienter som får stenter i kransårene skal ha blodfortynnende behandling: To ulike platehemmere. Den ene typen brukes vanligvis i 12 mnd etter stenting, mens den andre gjerne brukes livslangt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Botox og hjerterytme

Ang Botox og bivirkninger,sto det at det kunne gi hjertebank og i verste fall hjerte infarkt. .Har tatt det pga leamus i øyne og spenninger..Er utredet for hjerte uten annet funn en frekvens avhengig grenblokk og litt ekstra slag og høy puls i blant..Fikk utreder dette pga trykk i brystet og andpusten /uvel..Ble nesten bekymret nå når jeg leste på bivirkninger av botox. .Om dette kanoe utløse mer Rytmeforstyrrelser? Om det er farlig .pga har nettopp gjort det..Og spurte lege om selo zok og botox..Han nevnte intet....Ble litt hovent denne gangen av botox..Så lurte på om det var et tegn på at eg ikje tålte det

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kan ikke tenke meg at små doser med botox skal kunne påvirke hjertet, hjerterytmen eller føre til hjerteinfarkt.

Med alle medikamenter er det slik at behandlere er forpliktet til å rapportere mulige bivirkninger. Merk mulige. Dvs, når en behandler melder inn en bivirkning, trenger det egentlig ikke å ha noe med medikamentet å gjøre, men så lenge bivirkningen kom etter bruken må man rapportere det som en mulig bivirkning. Det samme har nok skjedd med botox. Noen pasienter fikk kanskje problemer med hjertet etter bruk av botox, men det kan ha vært tilfeldig og ikke hatt noen relasjon til botox. Kanskje hadde disse pasientene hjerteproblemer allerede før? Men så lenge plagene oppstod etter botox-injeksjonen har det blitt rapportert som mulige bivirkninger.

Du har blitt utredet for hjerteplager og alt var fint? Da er det egentlig ikke grunn til bekymring. Men blir du usikker, snakk med legen din igjen.

Mvh

Wasim Zahid

Kols

Diagnosen kols?

Hei! Jeg er en 53 år gammel dame som er 99% sikker på å ha fått kols. Jeg har røyka i mange år, men slutta for flere månder siden. Jeg får skikkelig åndenød av å gå i bakker, og blir andpusten av å gå i trapper. Mitt spørsmål er som følger; bør jeg få sjekket meg? og få eventuelt medisiner? Jeg vil helst ikke vite om jeg gar kols, for meg er det faktisk bedre og ikke vite. Bør jeg ta medisiner? Blir jeg mer syk av ikke å ta? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 27. mars 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er kjempefint at du har sluttet å røyke. Enste muligheten for å bremse helt opp utviklingen av kols er røykeslutt, så der har du gjort det viktigste allerede. I tillegg  vet vi at fysisk trening med både styrketrening og kondisjonstrening kan kompensere for noe av det lungetapet en har lidd. Du har selvfølgelig helt rett til å bestemme helt om hva du vil vite noe om og ikke. Behovet for medisiner vil nok variere litt etter som hva slags type kols du har, så det er vanskelig å svare på uten at du fåretar en pusteprøve,men noen kan ha nytte av medisiner, og kan få en bedre hverdag. Hvis du ønsker en mer utdypende samtale kan du ringe kolslinjen på tlf 800 89 333, og du kan fortsatt være anonym.

Mvh Hilde

Rettigheter

Yrkesskade og foreldelse

Når blir en søknad om yrkesskade foreldet?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 27. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er to yrkesskadeordninger.

Foreldelse etter folketrygden: En yrkessykdom må være meldt innen ett år etter at du eller den meldepliktige ble klar over årsaken til sykdommen. Fristen løper fra det tidspunktet du ble klar over årsaken til sykdommen. Dvs. at den kan være helt eller delvis yrkespåført.

Selv om skademelding ikke er gitt innen meldefristen, kan det gjøres unntak fra fristen når det er klart at forholdet er en yrkesskade og det foreligger særlige grunner til at melding ikke er gitt i rett tid.

Foreldelse etter yrkesskadeforsikringsloven: Ditt krav mot forsikringsgiveren foreldes etter tre år. Fristen begynner å løpe ved utløpet av det kalenderår da du fikk eller burde skaffet seg nødvendig kunnskap om det forhold som begrunner kravet. Etter rettspraksis og teori begynner foreldelsesfristen å løpe når du har såpass med kunnskap om skykdommen og hvem som er ansvarlig, at du har en oppfordring til å sette frem krav om yrkesskadeerstatning. Også her siktes det til at du har fått diagnose og nok informasjon til at du burde forstå at sykdommen kan være yrkesutløst, og at du i tillegg forstår hvor du har blitt påført sykdommen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen