Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blodtrykk på 130/100

Hei. Er blodtrykk 130/100 noe man skal vurdere å gå til lege med? Har hatt det lenge.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dersom du har målt liknende trykk ved flere anledninger i rimelig avslappet tilstand, så kan det virke som om undertrykket ditt er forhøyet. Ja, jeg vil anbefale at du bestiller en time hos legen din for undersøkelser og vurdering.

Hjerte/kar

Blodtrykk på 126/96, høy puls

Jeg har et blodtrykk på 126/96 og en puls på 100. Er dette normale prøver

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Blodtrykk og puls svinger mye gjennom dagen, avhengig av hva slags situasjon du er oppe i. På legekontoret så sier vi at blodtrykk under 140/90 er normalt. Ditt "undertrykk" er over 90 og altså forhøyet. Siden du også hadde litt høy puls på 100 så lurer jeg på om du var godt avslappet i denne situasjonen? Dersom du ikke var avslappet var sannsynligvis blodstrykksmålingen kunstg høy, og du bør måle på nytt.

Hjerte/kar

Frekvensavhengig greinblokk

Jeg har skrevet her før ang.frekvensavhenig venstre grenblokk også påvist høyre grenblokk. Kan disse slå inn samtidig? Hva skjer da evt? Og er frekvensavhengig ensbetydende at det er under anstrengelse jeg får det? Det kom fram på ekg under siste skvisen ut av meg på sykkeltest i fjor høsten. .Takk på forhånd for mye gode svar som har hjulpet.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Frekvensanhengig betyr at du får innslag kun ved en viss pulsfrekvens som er høyere enn i hvile. For de fleste vil dette bety at det kun er ved anstrengelse at dette slår inn. Det er svært usannsynlig at du får begge typer greinblokk samtidig. Dersom noe slikt mot formodning skulle inntreffe vil vanligvis hjerte kunne slå med en lavere puls (erstatningsrytme). Du vil i så fall kunne oppleve svimmelhet. I ditt tilfelle vil hjertet begynne å slå normalt igjen når anstrengelsen er over, siden grenblokket er frekvensavhengig.

Hjerte/kar

Hva er bra å spise ved hjertesvikt

Kva er bra å ete viss du har hjertesvikt?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Unngå for mye salt mat, siden salt kan binde vann i kroppen og gjøre hjertesvikten verre. Ellers gjelder de samme råd for de med hjertesvikt som for andre,- spis gjerne god middelhavskost med fisk, fugl, nøtter/frø, oliven/raps oljer og rikelig med friske grønnsaker og bær. Grove kornproduker er OK. Begrens ferdigmat, blandete kjøttprodukter at rødt kjøtt og for mye sukker. Tilskudd av tran kan gi D-vitaminer og nyttige fettsyrer for oss her nord. (https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/kostrad-fra-helsedirektoratet). Det er veldig mye sunn mat som smaker utmerket. Bon appetit!

Hjerte/kar

Puls og ledningsforstyrrelse i hjertet

Hei. Jeg har hatt ledningsforstyrrelse i hjertet i cirka 20 år, nå er jeg 40 år gammel. Da jeg fikk meg pulsklokke i høst, ble jeg svært overrasket (angst fra og med januar) over hvor høy pulsen ble, og måtte legge vekk klokka en periode. Nå er klokka tilbake og jeg trenger hjelp til å se på resultatene, dette skal jeg gjøre sammen med fastlegen.

1. Jeg lurer på hvilke behandlinger som finnes mot ledningsforstyrrelser?
2. Har LHL noen som kan gjennomgå pulsmålingene sammen med meg hver uke til jeg føler meg trygg?

11. mars ingen unormal puls. 12. mars. Gåtur. tre perioder hver på to-tre minutter med unormalt høy puls, den høyeste på 237 den nest høyeste på 206. 13. mars, søvn, hvilepuls på 47. 13. mars. gåtur, ingen unormal puls. 14. mars, styrketrening, ingen unormal puls. 15. mars. Gåtur. ingen unormal puls, men pulsen kom opp i 165 bare med å gå over en liten hump på lekeplassen.

Den lave hvilepulsen da jeg sov 13. mars gjorde meg engstelig, så jeg har ikke målt mer søvn ennå.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Jeg vet ikke om du har fått undersøkt ledningsforstyrrelsen din med profesjonelt utstyr de siste årene? jeg vil anbefale at du får en henvisning til hjertedoktor for døgnregistrering at rytmen, slik at vi kan få detaljerte opplysninger om hvordan forstyrrelsen arter seg nå. Det kan godt tenkes at pulsklokken din måler riktig, men vi ser relativt ofte at pulsklokker gir enkelte feilmålinger.

Mange ledningsforstyrrelser kan behandles med et inngrep i hjertet som kalles ablasjon. Prognosen er ofte god. det finnes også medikamenter som kan hjelpe godt på om nødvendig. Prøv å ikke engste deg for mye, de fleste rytmeforstyrrelser er ufarlige for et ellers friskt hjerte.

Hjerte/kar

Hjertebank, ubehag og svimmelhet.

Hei! Har de siste 5 årene vært plaget med hjertebank/følelsen av at hjertet hopper over slag. Føler samtidig et ubehag i brystet og halsen, og blir svimmel. Dette kommer og går i perioder. Blodtrykk varierer veldig fra høyt til lavt på samme dag. Hvilepuls på 60-70.Har tatt ekg og ul av hjertet for 4 år tilbake. Alt ok. Jeg er i helt normal form kondisjonsmessig. Har et ganske hektisk liv med 5 barn, jobb og skole. Bør jeg utredes mer, eller kan jeg slappe av med at dette er helt ok?!?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Den vanligste årsaken til at hjertet "hopper over" slag er uskyldige og ufarlige ekstraslag. De fleste av oss har ekstraslag i varierende grad. Dersom du skulle fornemme "serier"  med hjerteslag som går i en annen hastighet eller "hulter til bulter", og særlig dersom du samtidig opplever ubehag eller svimmelhet, så kan det dreie seg om anfall av en av flere andre typer rytmeforstyrrelse. De fleste rytmeforstyrrelser er ufarlige, men jeg vil anbefale at slike symptomer utredes videre hos en hjertespesialist med døgnregistrering av hjerterytmen (holter-monitorering). Varierende blodtrykk samme dag er normalt, det er gjennomsnittsblodtrykket ditt som er viktig. Meget godt tegn at ultralyd og EKG var normalt.

Mvh/Morten A. Schei

Rettigheter

Arbeidsavklaringspenger

Hei, jeg er ansatt i en fylkeskommune i 100% stilling. Har vært syk siden 2012. AAP fra 2013 prøvde meg i jobb 40% frem til høsten 2015. Er nå 100% på AAP og får 153,- kroner fra KLP i måneden (har full opptjening). Kan dette være rett, har skrevet til KLP flere ganger, tatt kontakt med arbeidsgiver. Og dette fordi jeg hadde en uføreytelse 1.1.2015. Får jeg det eventuelt tilbakebetalt ved en eventuell endelig uføreytelse fra NAV. Takknemlig for svar. Linda 53 år

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 17. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Jeg har ikke nok opplysninger til å gi deg et uttømmende svar. To grupper kom dårligere ut etter omlegningen av regelverket i 2015. De to gruppene er:

 

 

1. Personer som mottok gradert uførepensjon fra offentlig tjenestepensjonsordning i kombinasjon med uførepensjon fra folketrygden før 1. januar 2015, som senere får ytterligere nedsatt arbeidsevne, og i påvente av behandling av søknad om økt uføregrad har blitt innvilget arbeidsavklaringspenger (AAP).

2. Personer som etter 31. desember 2014 får innvilget uføretrygd eller AAP fra folketrygden, og som i årene som inngår i beregningsperioden for folketrygdytelsen, har mottatt gradert uførepensjon fra offentlig tjenestepensjonsordning, innvilget før 2015.

Det er forslag til endringer i regelverket som skal rette opp de skjevhetene som oppstod med det nye regelverket. Det er foreslått at reglene skal få tilbakevirkende kraft.

Ser vi bort fra de to gruppene, er beregningen slik:

Av inntekt på inntil 6 G (555 456) får du i tillegg til ytelsen fra folketrygden 3 % av lønn. Av inntekt som overstiger 6 G får 69 % av lønn. I tillegg får du et standard tillegg på 25 % av G, men maksimalt 6 % av lønn.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Rettigheter

Enkes rett til etterlattepensjon

Dersom avdøde ektemann meldte seg inn i STP før 01.10.76, har 40 års opptjeningsår og død i 2016, Hvilken etterlatenhetspensjon har enken rett til av mannens pensjon?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 17. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Ektefellepensjonen vil sannynligvis utgjøre 39,6 % av avdødes pensjonsgrunnlag.

Ble avdøde ektemann (gjelder altså kun for enker) medlem av pensjonsordningen før 1.10.76, skal pensjonen ikke reduseres på grunn av inntekt. De som tilhører denne gruppen skal heller ikke få ektefellepensjonen redusert på grunn av egen tjenestepensjon. De enkene som omfattes av denne regelen kalles "gullenker".

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Påvirker sitron effekten av Eliquis?

Påvirker sitron effekten av Eliquis?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 17. mars 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Jeg har ikke funnet noe informasjon om at sitron påvirker effekten av Eliquis. Men derimot kan grapefruit juice kan øke virkningen av den. Sitron er ikke noe som som vanligvis påvirker medikamenter i motsetning grapefruit.

Spør gjerne på apoteket når du henter henter ut nye medisiner om det er noen spesielle forhåndsregler du må ta.  

Hjerte/kar

Farer ved høyt undertrykk (blodtrykket)

Hva er farer ved høyt undertrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket angir trykket i pulsårene dine. Det angis med to verdier: Overtrykket (systolisk) og undertrykket (diastolisk). Feks 120/80. Overtrykket er trykket inni i årene i det hjertet er i pumpefasen, mens undertrykket er trykket inni årene i det hjertet er i avslapningsfasen.

Et blodtrykk på rundt 120/80 regnes som normalt, mens verdier over 140/90 gjerne anses som forhøyede.

Når man snakker om høyt blodtrykk, er både overtrykket og undertrykket av betydning. Det er uheldig å ha forhøyede verdier på både overtrykket og undertrykket. Høye trykk skader blodårene. Dette øker faren for hjerneslag, hjerteinfarkt, nyresykdom og øyesykdom. Det er derfor viktig å behandle et forhøyet trykk.

Mvh

Wasim Zahid