Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Forhøyet ALP på blodprøve

Hei. Voksen med epilepsi og kols. Blodprøve viste forhøyet ALP. Legen sa at dette kan skyldes medisinen og er ikke så farlig. Hva kan gjøres for å stabilisere dette? På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke så uvanlig at medisiner kan påvirke enkelte blodprøvesvar, ikke meinst når det gjelder leverenzymverdier. Det viktigste er å sjekke disse blodverdiene en gang imellom for å se hvordan de utvikler seg. Hvis du ellers føler deg frisk og ikke har andre tegn på sykdom, er det normalt sett ingen grunn til bekymring.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Antydninger til emfysem på CT.

Hva skal jeg undersøke mer? I mars 2016 tok jeg en CT av thorax som viste litt emfysemendringer, hadde ingen symptomer i det hele tatt. I november 2016 ble jeg forkjølet og fikk noe tungpust. Har vært hos legen og hver gang sier han noe nytt, astma kanskje, eller angst osv.. Har vært på legevakt hvor de tok røntgen og det var ingen funn, CRP var normal, oksygen i blodet 99%. Har blitt litt bedre etter hvert og har bare litt hoste av og til med litt slim som føles mest i halsen, ellers jeg er oppegående. Jeg ble henvist til spirometri på sykehuset i januar 2017 fikk alt normal på spirometri. Også legen på sykehuset har sagt at CT og røntgen jeg tok var fin, jeg har ingenting og alt er bra med lungene .Etter det ringte jeg legen som jeg snakket med på sykehuset og spurte om CT-bildet jeg tok i mars og spurte han om jeg har emfysem? OG DET Svarte han at jeg har ingen tegn til emfysem på ct bildene som jeg tok i mars 2016. Dette sjekket han også med andre spesialister på Ullevål sykehus. Og han henviset meg til Ø.N.H spesialist isteden. Og så kontaktet jeg dem som tok ct bilde i mars i 2016 igjen på det private instituttet og spurt dem å se på bilde igjen siden spesialister på Ullevål sykehus sa at det ikke er tegn til emfysem på bildet. Da fikk jeg svar at: Ved regranskning av bildene ses beskjedne forandringer i høyre overlapp.
Disse forandringene har sannsynligvis ingen klininisk betydning. For øvrig ses upåfallende forhold. Nå har jeg bare slim som plaget meg på cirka 3 måneder nå og den renner bak nese til halsen. Jeg har vært hos Ø.N.H-legen og han sa at jeg har irritasjon i munnen og halsen og det kan være snus som er årsaken.
Er det ikke lurt å ta et CT Bilde til for lungene for å avgjøre saken? Så slutter jeg å tenke at jeg har lunge sykdom? Håper jeg får et godt råd,tusen takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg tror ikke du vil ha noen nytte av en ny CT-undersøkelse av lungene. Ut fra det du forteller synes det uansett å være svært små forandringer som neppe har betydning for pusten. Det at du har sluttet å røyke er det aller viktigste, og når du har fått dette på avstand kan det kanskje være lurt å få tatt en ny vurdering av lungefunksjonen (spirometri) hvis du fortsatt har pusteproblemer. Det vanligste er at hoste og sliming avtar over tid når man slutter helt å røyke. Om du trenger medisiner i tillegg vil man kunne avgjøre etterhvert hvis slimingen fortsetter eller du har pusteproblemer.

Det er ikke uvanlig at man på CT kan påvise litt forandringer i lungene. Ofte betyr ikke det at man har en tilstand man trenger å engste seg for. Jeg tror du kan se bort fra det som er funnet på bildet, og som har vært vurdert feil i starten.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kols

Medisiner for kols

Hei,
Føler at ikke Spiolto Respimat hjelper meg mot pusten, blitt verre. Jeg har moderat alvorlig kols. Trenger råd. Har brukt den i 2 månder

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du bør nok kontakte legen din på ny. Noen ganger hjelper det å prøve andre, tilsvarende medikamenter. Det finnes for tiden ganske mange typer å velge mellom. Andre ganger kan det vise seg at vanlig astmabehandling, eventuelt med kombipreparat med langtidsvirkende beta-2-agonist og inhalasjonssteroid kan virke bra.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Åndenød etter kjemoterapi for brystkreft

Hejsa jeg er fra Danmark. Kvinde på 40 år som har modtaget kemoterapi mod brystkræft. Jeg oplevet åndenød uden lægerne rigtig kan forklare hvorfor. Har fået taget røntgen af lunger, CT scanning og PET scanning, der ikke påviser noget. Lunge funktionstest påviser ikke nedsat funktion. Vil man ved lungefibrose altid se nedsat lungefunktion ved pusteprøve? Eller kan man have lunge fibrose uden nedsat lungefunktion? Vil man kunne se tegn/ symptomer på lungefibrose på en almindelig CT scanning? Eller ska man have foretaget HRCT scanning? Er det det samme med lunge emfysem? Altså at der altid er nedsat lungefunktion? Og at det kan ses på almindelig CT scanning? Håber meget i kan hjælpe mig. Mvh. Malene

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei Malene,

For å påvise lungefibrose og emfysem er nok det aller beste å få gjort en HRCT. Den skiller bedre enn vanlig CT og rtg.thorax. En vanlig spirometri avslører ikke alt, så i tillegg ser man som regel på diffusjonskapasitet (TLCO). I tillegg vil man ofte vurdere muligheten for økt trykk i lungekretsløpet ved ultralydundersøkelse. Ultralydundersøkelse av hjertet vil da kunne avsløre eventuelle forandringer i trykket, samt gi et godt bilde av hjertets funksjon. Hvis man ønsker en fullstendig vurdering av både hjerte- og lungefunksjon gjøres det ofte en kombinert testing på tredemølle med måling av lungefunksjon, hjerterytme, blodtrykk og blodgasser (oksygen og kullsyre). I tillegg bør man kanskje vurdere å undersøke på muligheten for lungeemboli hvis plagene er tilkommet i lpet av kort tid.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Andpusten og trykk i brystet

Jeg har påvist grenblokk..Men lurer på om det kan være noe med lungene og? Men har jo tatt røntgen torax da jeg ble innlagt og spirometri som jeg mener var 95 og oksygen metning i blod på 98 til 100. Så kan trykk i brystet og andpusten og uvel (kommer i perioder) være noe med lungene allikevel? Av og til piper det i brystet ved harde innpust. ..aldri røkt..hoster sjelden..Men kremter mye. Men jobber i industri.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En normal spirometri, normalt røntgenbilde og oksygenmetning utelukker ikke helt lungesykdom, og særlig ikke astma. Når du skriver at det piper i brystet av og til, er det sikkert lurt å få gjort noen flere undersøkelser. Hvis du jobber i industrien og eksponeres for irritanter eller støv i luften kan det også være en ekstra god grunn til å undersøke videre. Imidlertid kan trykk i brystet samtidig med andpustethet og uvelhetsfølelse komme fra både lunger og hjerte. For en best mulig avklaring kan det noen ganger være lurt å få utført en belastningstest og måle effekten av det både på hjerte og lunger.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Sarkoidose og hoste

Finnes det et hostedempende middel mot sarkoidose. det er mest plagsomt når mat skal inntas?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er nok ikke noe spesifikt hostestillende middel ved sarkoidose. I tillegg er effekten også avhengig av hvilket forløp sarkoidosen har tatt. Noen ganger kan inhalasjonsbehandling av astmamedisin eller kolsmedisin være nyttig. Ellers brukes noen ganger forsøk med Prednisolon hvis plagene er svært uttalt, men over tid er det ikke ønskelig å bruke dette hvis det ikke samtidig også virker gunstig på lungefunksjon og lungefortetninger. Andre ganger vil man måtte bruke vanlige hostestillende midler, og kanskje særlig ved anledninger hvor det er viktig å kunne unngå hoste.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi, Hud

Hudforandring på øyelokk. Kontakteksem?

Fått en hudforandring på øyelokket. Minner om eksem / tørr lett rød hud. Hjelper å smøre med Mentholatum. Men cet det ikke er å anbefale. Andre ting som egner seg??

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 15. mars 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Det kan være fler ting som gir hudforandringer på øyelokket. Ofte er det atoprisk eksem eller kontakteksem. Mentolatum vil ikke hjelpe på eksem, men en god fuktighets krem eller en barriere krem kan prøves. Spør på apoteket. Ofte må man behandle eksem med svake kortisonkremer for å bli bra. Anbefaler at du lar en lege vurdere hva dette kan være.

Les om kontakteksem: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/kontakteksem/

Vennlig hilsen Rose

 

Rettigheter

Grunnstønad til drift av fasttelefon

Bruker oto cpap. Har trygghetsalarm ogå må derfor ha installert fasttlf. Har jeg krav på grunnstønad?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 13. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Jeg kjenner ikke til at NAV har innvilget grunnstønad på dette grunnlaget. Det kan gis grunnstønad til drift av fasttelefon når telefon er helt nødvendig for å kommunisere med omverden og den som søker har dårlig økonomi. Dette grunnlaget kan nok ikke brukes i dette tilfellet. Det er også mulig å få grunnstønad til drift av tekniske hjelpemidler. Et teknisk hjelpemiddel er i følge NAV et hjelpemiddel som er egnet til direkte å avhjelpe/erstatte/kompensere for en funksjonssvikt. Jeg tviler på om trygghetsalarm oppfyller dette kriteriet. Men du kan få dette vurdert av NAV.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

Kols

Røykeslutt og kolsutvikling

Hei. I sept. i fjor fikk jeg diagnosen kols med stadie "mellom andre og tredje nivå". Siden det har jeg sluttet å røyke og det har gått greit. Det jeg lurer på er om utviklingen stopper ved røykeslutt eller om jeg må foreta mg noe for å bedre situasjonen. Har ikke fått spesielle råd etter utredningen, men en bekjent anbefalte meg å kontakte dere. Han nevnte også noe om gratis fysioterapi?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 13. mars 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er kjempefint at du har sluttet å røyke, det er det eneste som kan være med på å hindre videre utvikling av kols. Systematisk fysisk aktivitet er også viktig og kan faktisk kompensere noe for det lungetapet du har lidd. Frem til 1.1 2017 var det muligheter for å trene gratis hos fysioterapeut med avtale med kommunene. Fra nyttår ble det innført en egenandel på trening, knyttet til egenandelskort 2 som tilsier et beløp opp til 1990. Hvis du synes det er vanskelig å komme igang med trening, kan du event. søke på et rehabiliteringsopphold på bla Granheim eller Glittre. Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Lykke til!

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Samleie etter bypassoperasjon

Jeg ble hjerteoperert med bypass i desember. Hva med å ha sex med partner?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjerteoperasjonen var for 3 mnd siden. Hvis det har vært et normalt forløp etter det, så er det ikke noe problem å gjenoppta seksual aktivitet. Se gjerne denne informasjonsvideoen:

https://www.youtube.com/watch?v=lR-Ln1sfjZU

Mvh

Wasim Zahid