Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høy puls og hjertebank

Har grenblokk og høy puls i perioder og hjertebank..føler meg ofte uvel og press i brystet,andpusten under anfall. Er utredet ganske godt med ct cor med kontrast og div ekg..Men er fremdeles dårlig ofte. Orker lite aktivitet og er litt redd for intimitet. .pga kan bli dårlig..Er dette noe jeg bør slutte å tenke på og bare presse meg mer til å Gjøre ting?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høy puls og hjertebank kan både være normalt og skyldes en hjerterytmeforstyrrelse. Hvis du er grundig utredet er sistnevnte antageligvis utelukket. I så fall trenger du ikke å være redd for å trene, være aktiv eller intim. Hvis du føler den høye pulsen kan bli ubehagelig, kan du godt snakke med legen din for å vurdere medisiner.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lokalbedøvelse eller botox

Er det farligger med lidokain el andre bedøvelse hos lege/tannlege når man går på selo zok? Evt botox for hodepinen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det er ikke farlig med lidokain, botox eller annen lokalbedøvelse når man går på SeloZok.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Normalt eller høyt blodtrykk

Hei! Sist jeg målte blodtrykket mitt var det 163/78. Legen min sier det er normalt, men er det det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Normalverdiene for blodtrykk avhenger av alder. Hos eldre mennesker vil man ofte akseptere et noe høyere trykk som normalt. En vanlig grense er 140/90, men dette er ikke noen absolutt grense.

Du skriver at du hadde et trykk på 163/78. Spørsmålet er om dette er en representativ verdi for ditt trykk, eller om dette kun er en enkelt forhøyet verdi. Dersom man er i tvil om det, bør det gjøres en 24 timers blodtrykksmåling. Den vil fortelle hvor høyt trykket ligger gjennom hele døgnet.

Hvorvidt et blodtrykk på 163/78 skal behandles, og evt. hvordan avhenger av om personen også har andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom. Disse er:

  • Røyking
  • Høyt kolesterol
  • Diabetes
  • Tidligere hjertekarsykdom
  • Jo flere risikofaktorer, jo viktigere å behandle blodtrykket. Behandling kan være både livsstilsendringer og medisiner. Hva om er riktig for deg, må du finne ut av i samråd med fastlegen din.
  • Mvh
  • Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trykk i brystet, sliten, trøtt

Jeg har en sviende smerte og trykk i venstre siden i brystet. Føler meg sliten/trøtt av nesten ingenting. Dessuten blårød hud venstre hånd og litt på armen. Lav puls og blodtrykk. Hatt hjerneslag. Bør jeg undersøke hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja du må få undersøkt hjertet. Kontakt fastlegen din snarlig.

Du beskriver endel symptomer (trykk i brystet, tretthet, blålig hud, lavt blodtrykk) som kan skyldes hjertesykdom. Dessuten har du hatt hjerneslag, noe som tyder på at du allerede har en viss sykdom i blodårene dine. Så derfor bør du absolutt få sjekket hjertet ditt også.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Høyere pensjon når man blir enke/enkemann?

Hei Min far,,92 år og klarer seg selv.Han har vanlig pensjon. Ble enkemann 25.12.2013. Skal ikke da pensjonen økes ? I såfall hvor mye og må man selv gjøre henvendelse til NAV, går det automatisk

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 13. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Skal pensjonen hans heves er det fordi han før han ble enkemann fikk redusert grunnpensjonen på grunn av at han var gift og/eller at han har krav på å få sin pensjon beregnet med etterlattefordel. Beregning med etterlattefordel gjøres når 55 % av egen og avdødes tilleggspensjon gir høyere pensjon enn når pensjonen beregnes fullt ut etter egen pensjonsopptjening. Dette er reglene i folketrygdloven. Hadde din mor også tjenestepensjon, kan det være han har rett til etterlatteytelse etter denne.

Det går ikke automatisk.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Yrkesrelatert astma, rett til skadeerstatning?

Jeg har nå vært igjennom en utredning med en lungespesialist i forhold til pusteproblemer når jeg er på jobb. Jeg jobber på en malingsavdeling hvor maling, pussestøv og tynner er det jeg puster inn store deler av dagen, dette har gitt meg påvist yrkesrelatert astma sier legen. Jeg har fått beskjed om at jeg ikke kan fortsette i den jobben. Jeg har vært så syk på det verste at jeg ble sengeliggende med store pusteproblemer.

Har nå vært sykemeldt i snart 3 måneder og pusten begynner å normalisere seg igjen, men merker at det ikke er så mye som skal til før jeg blir svimmel og uvel igjen.

Spørsmålet mitt er om jeg kan kvalifiseres til en skadeerstatning i forhold til dette? Jeg har aldri hatt problemer med lunge og respirasjon før den jobben. Jeg startet i jobben august 2016, i september begynte jeg å merke irritasjon i luftveiene. Hvilket rettigheter har jeg? Tenk om jeg skulle bli verre, hva da?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 13. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Ut fra opplysningene du gir, synes jeg det er grunnlag for at du melder en sak om yrkesskade til NAV. Her finner du meldeskjemaet og mer informasjon: yrkessykdom

I tillegg til yrkesskadeordningen i folketrygden, er også alle arbeidstakere dekket av en lovpålagt yrkesskadeforsikring. Du skal også melde saken ditt. Skjema får du av forsikringsselskapet eller arbeidsgiver. 

Godkjennes lungeproblemene som yrkessykdom, vil du få menerstatning  om medisinsk invaliditet som følge av den godkjente yrkessykdommen er minst 15 %. Du vil også slippe å betale egenandeler for medisiner og annen behandling du får for sykdommen. Forsikringen vil erstatte eventuelt inntektstap og utgifter. Du vil også kunne få menerstatning fra forsikringen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Misfarging på arm lammet av slag

Jeg har hatt flere slag. Er det normalt at siden med slagutfall kan ha rødblå hud pga nedsatt blodsirkulasjon? Min venstre hånd og arm er misfarget blålig ulik høyre vanlige side. Bør jeg sjekke hjertet? Plages også av sving og trykk i brystet som kan skyldes svekkede muskler etter slagene...

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 13. mars 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Det kan være slik at dersom din venstre side er lammet og dermed brukes lite så blir det nedsatt blodsirkulasjon. Når musklene arbeider tilføres de mer blod og dersom armen og hånden ikke brukes så blir det mindre sirkulasjon av blod dit. Noen opplever da at huden blir seende annerledes ut. Selve hjerneslaget påvirker ikke blodgjennomstrømmingen til arnmene. Man kan også få blodpropp i armen og dette er smertefullt og fører til at armen blir kald.

Du skriver også at du er plaget av sviing og trykk i brystet. Er dette nye symptomer bør du kontakte legen din. Om det er lenge siden du har hatt en kontroll hos lege kan det være å anbefale.

Hjerte/kar

Frekvensavhengig greinblokk.

Jeg har både påvist høyre og frekvensavhenig venstre grenblokk ..Ikke tette årer eller Åreforkalkning. .tatt ct cor med kontrast ..Jeg er ofte dårlig i perioder. .trykk i brystet. andpusten .og uvel og evt puls går opp..Hvordan leve med dette?jeg er jo dårlig minst 12 dager i mndr? Tatt sykkeltest ei tid tilbake.fikk ikke noe Angina anfall el da...Som de og lurte på om jeg kan ha? Føler meg oppgitt av å være dårlige i 6 mndr snart..Men kjente grenblokk i kroppen da det kom på ekg. .lege bekrefte dette. .

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Vi har dessverre ikke noen god behandling for frekvensavhengig venstre greinblokk. Visse typer medisiner kan forverre tilstanden, så dersom du bruker medisiner bør du diskutere dette med legen din. Det er riktig at enkelte kjenner når greinblokket slår inn, dette kan ha sammenheng med at hjertet da trekker seg sammen noe ujevnt (asynkront).  Heldigvis venner kroppen seg oftest til grenblokket etterhvert, slik at de fleste ikke har symptomer. Det kan selvsagt være andre årsaker også til at du føler deg dårlig. Ta gjerne en sjekk med blodprøver og vitamin-status hos legen din.

Hjerte/kar

Når ringe 113?

Har vært til utblokking i -07, 3 stenter, i -14, 2 stenter, 2 stenter i -17, utskrevet til eget hjem.

Etter 2 uker starter anginasmerter ved svak belastning, tiltar og en natt våkner jeg kl 02.00 gjennomsvett. Tung i pusten og står opp da jeg ikke klarer å ligge. Tar nitro et par ganger og tilbringer resten av natta på sofaen. Neste natt var alt normalt.

Før middagstid tiltok igjen smerter i brystet, knute nederst i brystbenet, stråling opp og mot høyre arm. 113 ble varslet og jeg ble tatt hånd om og kjørt til Bodø. Ingen forandringer siden sist jeg var inne. Intet funn, ingen test. Ble skrevet ut igår og reiste hjem med buss. Fin form. Etter eget hode skulle jeg nu holde meg i ro. Sov bra på natten, sto opp litt etter kl 7. Før kl 09.00 kjente jeg igjen smertene tilta i brystet, mer eller mindre stresset utover dagen, toppet seg mellom 15.30 og 16.00, har i løpet av dagen tatt 5-6 dusjer med nitrolingual, men ville ikke helt slippe taket. Ble svimmel og prøvde å ta det helt med ro. Gikk over ca 20-30 min. Men kjenner nå kl. 17,48 stikkinger i brystet. Har beskjed om lav terskel for å ringe legevakt? Hvor langt bør en pushe dette?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Selv om du hadde en innleggelse uten at de gjorde nye funn, så må du ikke "pushe grensene". Jeg vil anbefale at du ringer 113 ved brystsmerter som varer >15 minutter og ikke responder på nitro. Ta gjerne en grundig samtale og gjennomgang med legen din om dette. Enkelte personer må lære seg å leve med mye angina-smerter, men oftest kommer man langt med medikament justeringer eller stenting. Siden du nylig har fått nye stenter så er du noe mer utsatt for ny hendelse.

Hjerte/kar

Bør jeg seponere pradaxa før operasjon i munnen? I så fall hvor lenge?

Hei skal opereres i munnen ,sette inn tannimplantat og bruker pradaxa,hvor lenge før bør jeg kutte?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ved et slikt små-kirugisk inngrep kan du seponere pradaxa 24 timer før og starte opp igjen dagen etter ( informasjon fra RELIS). Lykke til med behandlingen!