Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Vil metalltråd i brystet etter hjerteoperasjon gi utslag i sikerhetskontrollen?

Jeg tok en åpen hjerteoperasjon i 2106. Mitt spørsmål: Vil krampene i brystet gi utslag i sikkerhetskontrollen på flyplasser?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du vil med all sannsynlighet komme greit gjennom sikkerhetskontrollen. God tur!

Hjerte/kar, Rettigheter

Regulering av medisiner i Norge

Det er meget rart at vi er i EFTA og må følge "alle" EU regler, men ikke når det gjelder medisiner m.m. I Spania kan du kjøpe Arkosterol (kolesterolsenkende) med 2 kapsler pr dag til en pris av ca Nkr 100,- på apotek. Den tilsvarer Hypo Col uten resept og den virker uten bivirkninger. Hypo Col var et naturpreparat og var solgt utenom apotek og resept, men så var det noen som fant ut at hvis dosen ble doblet så virket den behandlende. Hvorfor er det en slik overstyring i Norge?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 09. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er opp til Norge å bestemmes hvilke medisiner som kan selges her. Norge bestemmer også selv hvilke medisiner som skal være reseptbelagte og hvilke av disse som dekkes på blå resept. Det er Legemiddelverket som er faginstans på godkjenning av legemidler. Her finner du mer informasjon: legemiddelverket

Når det gjelder prisen for medisiner som selges  i Norge, er det apotekene/apotekkjedene som fremforhandler pris med leverandørene.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Alderspensjon

Jeg arbeider som lærer og fyller 61 år sommeren 2017. Har vært ansatt i 100 % stilling i over 30 år i det offentlige. Fra august 2012 ble jeg 40 % midlertidig ufør med pensjon fra Statens Pensjonskasse. Jeg fortsatte arbeidet mitt i samme stilling som lærer, men da i resterende 60 % stilling. Arbeidsgiver har imidlertid en seniorpolitikk som bl.a. går ut på at arbeidstaker kan være ansatt i 100 % stilling, men jobbe kun 80 %, en ordning gjeldende fra fylte 62 år. Slik jeg forstår de "nye" pensjonsreglene, så kan jeg bl.a. prøve meg i 100 % stilling. Dersom det viser seg at jeg ikke klarer det, så kan jeg gå tilbake i min 40 % uførepensjon så lenge jeg har et uførepensjons vedtak som ikke er gått ut med hensyn til dato. Jeg ønsker å stå i jobb til jeg blir 65 år, for så å AFP-pensjonere meg. Mitt spørsmål er da som følger: Vil det gi meg noe bedre pensjon dersom jeg sier fra meg uføretrygden og går over i 100 % stilling fra høsten 2017, kontra slik jeg jobber i dag, dvs. i 60 % stilling og en 40 % uførepensjon.

I mitt tilfelle vil jeg kunne benytte meg av kommunens seniorpolitikk der jeg kan jobbe 80 % med lønn som 100 %.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 09. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du har full opptjening i tjenestepensjonen (SPK). Det er vanskelig å svare konkret på om du vil få høyere pensjon om du velger seniorløsningen. Du har ikke mer å hente på medlemstid i SPK. Spørsmålet er om pensjonsgrunnlaget ditt for alderspensjon blir høyere enn om du hadde beholdt 40 % uførepensjon. Dette må du avklare med SPK.

Med vennlig hilsen Atle Larsen 

Lunge

Astmaforverringer

Hei Jeg er en mann på 45 år. Har en astmatype som ved virus forverrer seg veldig. Blir obstruktiv, høy puls i hvile over 90 og saturasjon på mellom 91-94. Har 'alle' astmamedisiner og er nå på 3.uken med prednisolon tabletter. Startet med 30 mg og gjorde en ny start med nedtrapping etter 12 dager. Da startet jeg med 60 mg over to dager deretter 55 mg to dager osv.. Jeg har nå vært tett i 2,5 uker uten særlig bedring. Tar også amoxillin etter anbefaling fra lege for sikkerhets skyld i og med at jeg har en såkalt IgA immunsvikt. Jeg bruker forstøver daglig uten særlig effekt

Burde jeg holde prednisolon-dosen på omlag 50 mg per dag inntil jeg får lettere pust og deretter trappe ned? Hvor lenge er det vanlig å kunne være sykmeldt med en slik komplisert form for astma? Pulsen stiger i dag til 120 bare ved å dusje og kle på seg..

Er forøvrig en habil skiløper når kroppen fungerer. Bruker vedlikeholdsdoser gjennom hele året.. På forhånd tusen takk for deres hjelp..

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er tydelig at du ikke er kommet i form ennå når du reagerer med såpass høy puls fortsatt. Prednisolonbehandling ved astmaforverringer kan doseres sjablongmessig, men hos noen må den individualiseres. En vanlig måte å gjøre det på er å bruke en høy prednisolondose inntil man er bedre, og så trappe ned for eksempel til halv dose i like mange dager før avslutning av kuren. Men dette er som sagt bare en av flere måter å gjøre det på. Jeg tør ikke begi meg ut på en detaljert dosering i ditt tilfelle.

Når forverringen varer lenge er det også fornuftig å bruke et effektivt antibiotikum.

Det er ikke mulig å si hvor lenge en forverring vil vare, fordi dette er svært individuelt. Hvis den varer lenge kan det kanskje være indisert med nærmere oppfølging hos lungespesialist, også for å sikre at du har en best mulig vedlikeholdsbehandling for å motstå nye forverringer best mulig.

Jeg ønsker deg god bedring!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Operasjon med lungebetennelse

Hei. Har fått påvist lungebetennelse etter å ha blitt akutt dårlig. Dette var mandag 27 feb. Går nå på penicillin. Har en planlagt operasjon den 13 mars. Er det noe håp om at denne kan gjennomføres? Er det evt en større fare og risiko å gjennomføre dette? Operasjonen det dreier seg om er en overarmplastikk og axillesplastikk. Har så lyst å gjennomføre, men blir litt ekstra nervøs når eg nå er syk i lungene 😵

Takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

I forbindelse med operasjoner i narkose er det viktig at lungefunksjonen er best mulig. Anestesilegene vil derfor være strenge for å unngå økt fare for komplikasjoner. Det er bare anestesilegen som kan ta denne avgjørelsen, og eventuell utsettelse av operasjonen vil jo være av hensyn til deg. Men alt avhenger av om infeksjonen er helt borte og at det ikke er økte mengder slim i bronkiene som kan gi fare for ny infeksjon i etterløpet av en narkose. Uansett, lykke til!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Flyreise med kols

Hei,
Lurer på hvordan det forholder seg å begi seg ut på flyreise med kols i grad tre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Flyreiser innenlands i Norge vil vanligvis ikke utgjøre noe problem. Kols og lengre flyreiser til utlandet som medfører oppstigning til store høyder gjør at oksygentrykket i flykabinen blir lavt (tilsvarende oksygentrykket på toppen av Galdhøpiggen) og kan hos de dårligste lungesyke medføre risiko for at det kan oppstå problemer. Da er det viktig å få testet hvor høy oksygenmetningen i blodet er i hvile og ved lette anstrengelser før man reiser. Eventuelt bør det gjøres en HAST-undersøkelse på et lungelaboratorium som kan vise hvordan du reagerer på å puste i luft med nedsatt oksygeninnhold på det nivået som man har i fly ved lengre flyreiser. I de fleste tilfeller utgjør ikke flyving noen fare ved kols, men ved kols grad 3 og 4 er det lurt å sjekke ut om man reagerer med at oksygenet i blodet synker for lavt. Da bør man ikke legge ut på lengre flyreiser uten tilskudd av oksygen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

CRP og lungebetennelse

Eg fikk påvist lungebetennelse mandag, var kjempe syk med vondt i kroppen, feber nesten 40 og mye vondt i hode og hadde CRP på 127. Lungene plaget meg ikke, hadde jo bare litt uskyldig tørrhoste.. Idag torsdag er feberen borte, eg tar penicillin som eg skal og føler meg egentlig bedre i kroppen....hoster en del mere og det sliter på mellomgulvet, men kjenner ikke noe særlig i lungene, litt tungt å puste kanskje...

Men det rare som eg lurer på er: Hvordan er det mulig at CRP i dag under måling var steget til 165?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Forhåpentligvis er du allerede i bedring når du leser dette svaret. CRP må nok kontrolleres flere ganger for å sjekke utviklingen. Under lungebetennelse kan den stige høyt, og det er vanskelig å si hvor høyt den har vært mellom målingene som er gjort først og nå. Hvis den fortsatt stiger og bedringen ikke fortsetter kan det være at det trengs et skifte av antibiotikum for å bekjempe infeksjonen bedre. Men vanligvis er feber og generell sykdomsfølelse viktigere enn prøver for å si hvordan tilstanden utvikler seg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungeoperasjon

Hei. Nå har jeg i tillegg til hjerteinfarkt i 2010 fått 3 forskjellige kreftdiagnoser, heldigvis ikke med spredning, så det ser ut som om to av de kan opereres. KLL har jeg så langt levd greit med. Sykehuset har i forbindelse med mine to siste diagnoser, lungekreft og skjoldbrukskjertelkreft gjort utilgivelige feil (dette er en pasientskadesak). Røntgenbildene mine som ble tatt mars i fjor ble først tolket av røntgenlege i desember samme år dvs. vel 9 måneder. Jeg skal ikke si hva det kunne innebært om jeg hadde hatt aggressiv kreft, men det ser ut som om de kan fjerne en lapp av lungen.

I og med min erfaring med dette sykehuset så må jeg si tilliten er forbi bristepunktet og i nåværende stund venter jeg på operasjon, for å fjerne nevnte lungelapp. I denne sammenheng føler jeg et behov for å vite at legen som skal operere meg ikke kommer direkte fra skolen. Min tillit sykehuset er på null så mitt spørsmål blir da. Går det an å finne ut hvor den beste kompetansen på lungeoperasjoner finnes?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungeoperasjoner utføres i dag bare ved klinikker som har tilstrekkelig antall og erfaring med slike operasjoner. På denne måten er lungekirurgi i Norge sentralisert til de store sykehusene. Den ansvarlige legen ved slike operasjoner vil være spesialister. Det skjer ikke at nyutdannede leger får ansvaret for å operere slikt, eventuelt får de bare delta som assistenter. Med din bakgrunn vil sykehuset/operasjonavdelingen sikkert gi deg et best mulig tilbud for på alle måter å unngå at du får mer problemer. Hvis du likevel skulle ha manglende tillit til sykehuset som skal operere deg, har du rett til å be om at operasjonen skal skje på annet sykehus.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Overpusting og symptomer

Hei. Jeg har fått påvist at jeg har et dårlig pustemønster- overpuster og får feil mengde oksygen og CO2 (kullsyre) i kroppen. Hvilke symptomer vil dette kunne gi? Er ofte litt nummen rundt munnen og kaldt på fingrene - har det med pustingen min å gjøre? Jeg har astma.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, nummenhet i ansiktet og i fingre kan være tegn på overpusting. Det ses noen ganger ved astma, men er ikke en del av denne. Enkelte ganger kan det bety at astmaen ikke er helt godt regulert, slik at det er vanskelig å få fylt lungene godt med luft, slik at man reflektorisk overpuster. Men oftest forekommer overpusting (hyperventilasjon)  uavhengig av dette. Det kan være at dette vil forsvinne av seg selv, men alternativt kan man få nyttige råd og øvelser hos en erfaren lungefysioterapeut.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungeoperert, pusteproblemer i kulde.

For snart 3 år siden ble jeg operert for lungekreft. Høyre øvre lungelapp ble fjernet, ukomplisert forløp. Normale kontroller, gode spirometri-resultater, siste gang for et år siden. Aldri røykt, alltid trent, også etter operasjonen. Denne vinteren merker jeg tungpust, smerter i øvre del av brystet når jeg går ute-særlig hvis det er kaldt ,og i motbakker. Må ha pauser. Merker ikke noe ved trening inne, og merket ingenting da jeg var tre uker i syden tidligere vinter. Er det noe jeg kan gjøre med dette? Hilsen Lise

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Når du merker problemer bare i kulde, og ikke ved anstrengelser innendørs eller i Syden, kunne det være verdt å ha prøvet en rasktvirkende astmaspray, for eksempel av typen salbutamol før du skal anstrenge deg i kulde. Alternativt prøve annen inhalasjonsbehandling under veiledning av lege med erfaring med lungemedisin. Det er godt mulig at du kan oppnå en lindring av symptomene på den måten. En annen mulighet er jo at du kan ha fått en lett angina pectoris som gir seg utslag ved anstrengelser i kulde. Jeg regner med at du får oppfølging med årlige røntgenbilder av lungene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem