Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Astma og kronisk bihulebetennelse.

Jeg har nylig for et år siden fått påvist infeksjonsutløst astma i forbindelse med utredning av ønh- plager. Vinteren 2016 fikk jeg påvist concha bullosa og retensjonscyste i maxillarsinus venstre side, hvor jeg også hadde plager. Gikk 10 uker og deretter 12 uker med konstant sekresjon fra venstre side, selv med Nasonex spray.

Var fin i fjor sommer, men det begynte på igjen ved høst sesongen. Ny runde hos ønh viste nå at cysten var vokst og ble beskrevet som stor polypp, og bilateral concha bullosa. Ble satt på Avamys nesespray, og han mente jeg var kandidat for bihulekirurgi (concha kirurgi, fjerne polypp og mulig korrigere neseskillevegg). Dette på tross av god effekt av Avamys (ingen bihuleplager på tre måneder og ingen astma plager på tross av ingen astma medisin).

Spørsmålet er jo hva som skjer om jeg stopper med kortison nesespray, om alt vil komme tilbake igjen? Ble brått usikker på operasjon eller ikke, spesielt fordi effekten av Avamys er så bra både på bihuler og astma. Men føler jo at jeg kanskje ikke kan gå på det resten av livet? Vet dere ikke har ønh lege, men har forstått at bihule plager gjerne henger sammen med astma, så det er verdt å høre.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig at man må bruke nesespray med kortison i lang tid. Det er ønskelig at doseringen er lavest mulig, og man kan forsøke å redusere dosen til 1 dose daglig, og eventuelt forsøke med 1 dose annenhver dag hvis dette fortsatt hjelper. Mht operasjon eller ikke har jeg forstått at det er en behandling som er indisert hvis annen vanlig behandling (med medisiner) ikke hjelper, eventuelt hvis medisinen gir plagsomme bivirkninger. Noen ganger kan det være individuelle forhold som gjør indikasjonen for kirurgi sterkere. Polypper har imidlertid tendens til å komme tilbake, også etter kirurgi, og da må du nok igjen bruke nesespray. Behandlingen du bruker for nesen nå vil redusere irritasjonen i neseslimhinnen. Dette kan også virke positivt ved en astma.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Sammenheng mellom varmepumpe og slimhoste?

Er det samenheng mellom varmepumpe og slimhoste?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan være en sammenheng her i noen tilfeller. Særlig hvis man har astma. Men det avhenger også av hvor godt filteret i varmepumpen er og hvor mye partikler som blir virvlet opp i luften man puster inn.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Allergisk astma og idrett

Hei, har en gutt på snart 18 år som begynte med Flutide og Zyrtec da han var ca 8 år. Da hadde han full utslag på midd-allergi som ga astma-symptomer ved forkjølelse. Bodde da i Rogaland. Flyttet til Telemark i 2013, og etter kort tid ble plagene til guttungen mye verre. Det er svært høy luftfuktighet her vi bor, mulig det kan være årsaken?

Han tok nye allergitester i 2014, fordi han etter forkjølelse ikke ble frisk (snue og hostet i mange uker) og da slo testene også ut på katt, hund, timotei og bjørk. Skiftet fra Zyrtec til Aerius, som hadde bedre effekt. Men astmaplager ble verre og verre, merkes kun ved anstrengelse (i idretter han er med på, bryting/judo og skiskyting) og i 2015 var han til undersøkelse hos lungelege som konstaterte at han hadde allergisk astma (han er forøvrig ok når han ikke anstrenger seg).

Skiftet medisin fra Flutide og Ventolin til Relvar og Buventhol. Disse hadde bedre effekt, men han sliter fremdeles på treninger. Får ikke veldig utbytte av Buventhol-inhalasjon sier han, som han tar før trening og underveis i trening. Har dere et råd til hva han kan gjøre? Eller må han gi opp forhåpning om å kunne konkurrere igjen kanskje? Slutte og trene også, eller?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astma varierer mye i hvor mye plager den kan gi. Det er ikke uvanlig at den er mest variabel i barne- og ungdomsårene. Allergien sin rolle for astmaplagene vil ofte avta med årene hos de fleste. Det virker som behandlingsopplegget han bruker er godt. Men du nevner ikke om han bruker Montelukast/Singulair. Dette er et medikament som ikke sjelden kan redusere astmaplager som slår ut ved anstrengelser. Dessuten er det to styrker på Relvar som kan vurderes.

Trening ved astma er ikke kontraindisert, heller tvert om. Imidlertid trengs god oppvarming før øktene. Men hard trening over lengre perioder kan også gi økt irritasjon av slimhinnene. Skitrening i kaldt vær er kjent som noe som kan utløse problemer hos flere.

Jeg ville nok ha prøvet ut de medikamentelle mulighetene som finnes for å få en best mulig individuell tilpasning. Hvis det fortsatt ikke reduserer problemene, må man trolig vurdere hvilket nivå man ønsker å delta på.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Idiopatisk lungefibrose. Medisiner og oksygen.

Hei! Hva er alternativet for en med idiopatisk lungefibrose som ikke tåler Ofev? Pasienten har diabetes type 2 og hjerte og karsykdom, og er 75 år. Hva er nedre grense på oksygennivå i hviletilstand før det bør startes med tilleggsoksygen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det finnes ikke så mange forskjellige medisiner for ILF, men de vanligste er Ofev og Esbriet som er spesielt utviklet for denne tilstanden. Ellers forsøker man ofte Prednisolon (kortison) for å se om dette kan ha effekt.

Når det gjelder oksygen som tilleggsbehandling er det i utgangspunktet indikasjon hvis man synker surstoffmetning i blodet under 90%. Men noen får også oksygen til bruk ved anstrengelser hvis oksygennivået synker mye under aktivitet. Hvis man har hjertesykdom i tillegg kan behovet for tilleggsoksygen være ytterligere forsterket. Mengden oksygen som bør brukes må som regel testes ut under måling av surstoffmetning i blodet i hvile og under anstrengelser.  

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Artikkel og skoleoppgave.

Hei, Olav. Jeg har brukt artikkelen din om lungebetennelse, pneumoni til en skoleoppgave og trenger dermed å føre den opp i referanselista. Problemet er at jeg ikke klarer å finne publikasjonsdatoen, og lurer dermed om du kan hjelpe meg med dette?
På forhånd, takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Da er det fint om du heller ringer meg. Kontakt LHL, hovedkontoret og få oppgitt mitt telefonnummer. Da kan jeg hjelpe deg bedre.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Andpusten, svimmel, trykk i brystet.

Dame 48 år,noen kg for mye..har sjekket ut hjertet mitt ...de finner intet...men jeg er andpusten, svimmel og trykk i brystet allikevel,og orker ikke noe form for anstrengelse eller hisse meg opp. Tatt røntgen thorax og det var ok..og tatt spiro prøve og blåste ca 95 der...Men kan noen av disse plagene jeg har likevel være en lungesykdom..? eller selv om jeg ikke har tette årer i hjertet..kan det være pulmonal tilstand i lunger? annet?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dine symptomer kan skrive seg fra mange forskjellige årsaker. Jeg antar at du har fått sjekket blodtrykket og blodprosenten, samt stoffskiftet. I tillegg kan det være lurt å få sjekket mer generelle blodprøver for å se om det kunne gi noen napp. Ellers er det noen ganger at en testing med belastning på tredemølle med måling av blodgasser/surstoffmetning og samtidig hjerte- og lungefunksjon kan gi en nærmere avklaring. En ultralydundersøkelse av hjertet kan også vise om det foreligger et økt blodtrykk i lungekretsløpet. Det kan virke som du bør undersøkes hos spesialist i hjerte-og/eller lungesykdommer hvis det ikke allerede er gjort.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tørrhoste og problemer med pusten.

Hei, jeg har slitt med tørrhoste i ca 3 mnd, vært kortpustet og trett og sliten, og hatt gjentatte luftveisinfeksjoner siste året. Fikk gjort en spirometritest hos legen som viste lettere nedsatte verdier: Fev1: 1.99 (69,5%) Fvc: 1.93 (61,5) "Fev%M" 68,05 (vet ikke helt hva det betyr, bor utenlands og tok test hos lege der). De øvrige verdiene målt var også noe redusert. Fev1/Fvc stod ikke oppgitt. Reversibilitetstest gav ikke utslag. Jeg lurte først av alt hva dette betyr og hva dette kan indikere? Ikke lenge etter legebesøk og spirometritest fikk jeg et illebefinnende på jobb der jeg ikke fikk puste, ble svimmel og hostet masse. Ble innlagt en natt på sykehus. Er litt bedre men har fortsatt hoste og er kortpustet en uke etter. Har fått beskjed om å bruke singulair en mnd, og har siste uken brukt forstøverapparat med fluxotid. Legen her trodde at jeg sannsynligvis hadde bronkitt med bronkial hypersensitivitet og mistenker at jeg kan ha astma. Er dette sannsynlig utifra resultatene på testen? klarte ikke helt å bli klok på om testresultatene indikerer resultatet en slags obstruksjon eller restriksjon? I så tilfelle vil disse bedres om det skulle være astma? Jeg har forøvrig aldri røkt og har ikke hatt astma tidligere. (Er i førtiårene). Men jobber i land med høy luftforurensing Jeg forstod det slik at jeg fikk foreskrevet medisin med tanke på utredning, men ønsker ikke ta noe mer enn det jeg behøver. Setter stor pris på råd og oppklarende informasjon. Skal ta ny lungefunksjonstest neste uke.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 08. mars 2017
LHL

Hei,

FEV% er det samme som FEV1/FVC. Normalt forventes denne verdien å ligge høyere enn 70%. Hos deg er det lave verdier for både FEV1 og FVC. I utgangspunktet kan dette gjerne oppfattes som en obstruktiv lungesykdom, og kanskje helst astma. Men det er av gjørende for vurderingen av testen at den er gjennomført på en tilfredsstillende måte. Restriksjon viser ofte en høy verdi for FEV1, og lavere for FVC. Ellers kan NO-test være av verdi å måle for å vurdere astmamulgheten nærmere. Det er godt mulig at Flixotide (flutikason- et kortisonpreparat) vil hjelpe. Singulair er et medikament som gjerne brukes ved astma, og kan gi effekt i mange tilfeller. Jeg savner likevel bruken av en medisin som Ventoline (salbutamol) eller Serevent (salmeterol) i tillegg.

Jeg tror nok at en vurdering med ny spirometri etter en tids (10-14 dager) bruk av nåværende medikasjon kan avklare nærmere hva som foreligger. Det er grunn til å tro at du må bruke en medisin av typen du nå får, eventuelt med noen endringer, ihvertfall en god stund fremover for å se om dette går tilbake. Noen ganger kan dette være starten på en astma, men ikke nødvendigvis noe som vil vesentlige plager hvis den får korrekt behandling. Opphold i forurenset luft vil nok være en mulig trigger av dine symptomer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Slim i hals og lunger

Hva skal jeg undersøke mer? I mars 2016 tok jeg en CT av thorax som viste litt emfysemendringer, hadde ingen symptomer i det hele tatt. I november 2016 ble jeg forkjølet og fikk noe tungpust. Har vært hos legen og hver gang sier han noe nytt, astma kanskje, eller angst osv..

Nå har jeg slim som plager meg så mye på over 2 måneder nå og renner bak nesen til halsen og av og til til lungene, det blir jeg tung i lungene av og får panikk. Ellers har jeg ikke opplevd kortpustethet bare hvis jeg får slim i lungene. Jeg skal til Ø.N.H spesialist i morra og hvis jeg har ikke bihulebetennelse og ikke reflux, kan det være bare røykeslutt som gjør det?

Jeg sykemelder meg hver gang jeg skal på jobb og sist ville ikke min lege gi meg sykemelding fordi han sier jeg ikke har grunn til det. Jeg har gått ned 14 kilo i vekt fordi jeg spiser veldig lite for å unngå enda mer slim. Har sittet bare hjemme i ca. 2 1/2 måneder og bruker skjerf rundt nesen og puster gjennom fordi jeg blir redd å få kald luft. Får anstrengelse hver gang jeg prøver å gå ut en lang tur.. Bør jeg få tatt en CT av lungene?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 08. mars 2017
LHL

Hei,

Årsaken til at det dannes mye slim i luftveiene er oftest en irritasjon av slimhinnen. Det kan forverres i forbindelse med en luftveisinfeksjon og kan vare ganske lenge etterpå. Da er det viktigste å få undersøkt lungefunksjonen for å vurdere om du har en obstruktiv lungesykdom som årsak. Da kan ofte behandling hjelpe. Ellers kan også bihulebetennelse gi slimåplager, men vanligvis ikke så mye. Hvis du røyker er det selvfølgelig lurt å slutte helt med det, for da vil irritasjonen bli mye mindre. Å spise mindre hjelper ikke på slimdannelsen.

Nå har du vel vært hos ØNH-legen allerede og vet litt mer.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Støtte?

Hun fikk diagnose Kols nå. Men har vært tung astma i mange år ca 20 år. Hun har kneslitasje som er medfødt, men har aldri fått noe støtte? Kan jeg søke for henne?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 08. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det fremgår ikke slags støtte du tenker på. Men har du fullmakt fra henne, kan do også søke på vegne av henne.

Lunge, Rettigheter

Kols og førerkort

Hva er avgjørende når det gjelder de nye reglene for kols og førerkort? Hva er avgjørende for å miste førerkort?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Helsekrav til førerkort når du ha KOLS finner du i kapittel 15 i Helsedirektoratet sin veileder. Her er veilederen veileder

Med vennlig hilsen Atle Larsen