Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Fiskeallergi

Hei, Dattera mi er allergisk mot alle type fisk. Hun kaster opp noen timer etter at hun fikk en bitte liten fisk. Er det noe medisin til det? Føler så synd på henne hver gang hun kaster opp. All mat hun spiste fra dagen før går ut.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 06. mars 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen.

Din datter er nok allergisk mot fisk. Da må hun nok unngå fisk. Det er ingen medisin som kan behandle matallergi.

Dersom hun ved et uhell får i seg fisk vil antihistamintabletter dempe symptomene noe. Men hovedrådet er å unngå fisk.

Lykke til, Hilsen Helle

 

 

Lunge

Forkjølelse eller astma

Kjæresten min er for tiden forkjøla og han hoster som besatt. Han har vært plaget av Astma som barn men ikke som voksen,men når han nå hoster, sier han at han merker det godt når han trekker pusten.
Har han fått Astmaen tilbake?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 06. mars 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Jeg kan desverre ikke gi deg et godt svar på spørsmålet ditt, men kjæresten din bør ta kontakt med fastlegen for en undersøkelse.

Les mer om astma: https://www.lhl.no/lunge/astma/

Vennlig hilsen Rose

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk

Hei mitt bt er 170/115, kvilepuls på 75. Det har blitt målt med digitalt blodtrykksapperat. Bør eg få det sjekket det med lege?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja jeg synes du skal bestille time hos fastlegen og få dette undersøket nærmere.

Vi vet at de som går rundt med høyt blodtrykk over flere år har økt fare for hjerneslag, hjerteinfarkt og nyresvikt. Derfor der det viktig å få regulert blodtrykket ned mot normalområdet.

Blodtrykket kan variere en hel del gjennom dagen. Derfor kan man ikke stole på en enkel verdi. Det er viktig at du kommer til legen din, får sjekket om det virkelig er forhøyet, og får igangsatt korrekt behandling. Behandling kan være både livsstilstiltak som mosjon og vektreduksjon, og tabletter.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge, Rettigheter

Utgifter til forstøver

Må man selv dekke utgiftene ved kjøp av forstøver når man har KOLS?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 05. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis lege rekvirerer forstøverapparat for deg, utleveres det gratis fra Behandlingshjelpemiddelsentralen på sykehuset du tilhører.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Flere kryssallergier

Hei! Jeg fikk påvist hveteallergi i en alder av 23 og jeg har fått en del kryssallergier. Som barn har jeg aldri hatt noen allergier. Men blir bare mer og mer allergisk mot flere ting. Som f. Eks. støv, katt, hund, bjørkepollen og timotei ++.

Går nå på sprøyter mot både timotei og bjørk.. Lurer på om det er mulighet for å bli kvitt hveteallergi, dersom jeg blir immun mot timotei?

Lurer også på om det er andre matvarer som ligner proteinene som er i hvete? Ble mye bedre i magen da jeg startet med glutenfrie produkter, men nå har det gått ca et halvt år siden jeg startet og nå er magen helt i ulage igjen.. Uansett hva jeg spiser så blir jeg dårlig i magen. Begynner å bli skikkelig lei av å måtte fly på do hele tiden, uansett hva jeg får i meg. Vanligvis spiser jeg glutenfritt brød med gulost til frokost, salat til lunsj, rent kjøtt og grønnsaker til middag og glutenfritt brød eller kornblanding til kvelds som også er glutenfri.. Dette begynner å bli skikkelig plagsomt. Hilsen jente 24.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 04. mars 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet, skjønner godt du syns det er plagsomt å konstant ha symptomer.

Mange med allergi overfor gresspollen får positivt utlag på hvet fordi hvete er i gressfamilien. De aller fleste av disse tåler å spise hvete og andre kornsorter. At du ble bedre på glutenfritt kan være tilfeldig men også ha sammenheng med hveteallergien. Uansett bør diagnosen revideres på et tidspunkt, dvs at du i samråd med legen som diagnostiserte hveteallergi prøver ut hvete igjen. Mulig det ikke er hvete som er årsak til dine plager og da er det ikke nødvendig å leve på glutenfri kost. På den andre side vil en sikker hveteallergidiagnose gi deg mulighet til å få grunnstønad for merutgifter ved fordyret kost. derfor er det vikig å få diagnosen bekreftet eller avkreftet hveteallergi

At du fortsatt har plager kan ha andre årsaker enn hvete. Mange voksne har laktoseintoleranse, dvs at de ikke tåler melkesukker. Laktosenitoleranse gir mage/tarmplager. Prøve laktosefri kost i en uke eller to og se om du blir bedre. Du kan fortsatt spise gulost. Bytt melk, fløte, rømme ol med laktosereduserte varianter og dropp is, brunost, krem og andre søte meieriprodukter. laktoseintoleranse

Lykke til.

Hilsen Helle

Hjerte/kar

CTO-PCI av kronisk okkludert åre. Har ICD med VT innslag.

Hei.Fra tidligere STEMI i nedrevegg 2004,stentet RCA. Des-15 i kosovo ventrikkeltakykardi opp mot 180,elkonvertert.Fikk en enkammer Boston ICD 06.05.16 på Rikshospitalet. Den 16.02.17 ICD-kontroll dokumentert at den 28.01 hadde ventrikkeltakykardi som ble konvertert på tredje forsøk med anti-takykardipacing.Anamnestisk har hat flere tilfeller med arytmier.Virket også som ventrikkeltakykardi gikk ut og inn av deteksjonssonen, grensen for VT ble satt ned 160.Angiografi 23.02.17 på Riksh.. okkludert RCA i mindre partie som fylles retrograd fra LAD-gebetet.Mye veggforandriger i Cx-gebetet og LAD har en proksimal stenose inntil venstre hovedstamme som måler FFR0.80.Ekko cor,viste viabilitet i nedrevegg,og således kan det forsøkes PCI av RCA,og da vil sannsynlivis ikke LAD-stenosen oppfattes som signifikant.Skal inn til elektiv CTO-PCI. så lurer jeg på: skal den gamble stenten min fjernes ut å bytte med en ny eller førsokes å oppne denne, hvor stor er risiko for å gjøre en sån ingrep.Forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Den game stenten din i RCA skal ikke fjernes. Du forklarer grundig, men ut ifra det du sier så er det ikke klart om den gamle stenten har gått tett eller om det okkluderte området i RCA nå er på et nytt sted lenger ute i åren. Jeg vil anta det siste, og at du skal få en ekstra stent i RCA. Såkalt CTO-PCI av "kronisk okkluderte" årer er mer teknisk krevende enn vanlig pci, krever oftest noe lengre prosedyretid og har følgelig noe høyere risiko. Jeg synes ikke at du skal bekymre deg for mye. De ville ikke ha tilbudt denne behandlingen hvis de ikke var overbevist om at fordelene oppveier risikoen med god margin.  Lykke til.

Hjerte/kar

Hyppige VES (ventrikulære ekstraslag), gjennomgått infarkt.

Hei! Jeg er en mann på 61 år, som hadde hjerteinfarkt for 6 mnd. siden. 2 blodårer ble stentet. Har nettopp fått resultat av 72 timers ekg, som viste følgende: "Takykardiepisoder: Registrert 2 episoder med takykardi, episoder med smalkomplekst takykardi, sannsynligvis sinustackykardi. Innslag med hovedsaklig enkle VES, men også registrert 2 episoder med 3 koblede VES. SVES,Supra ventrikulære ekstrasystoler= 0,1 % VES Ventrikulære ekstrasystoler = 6,5 %" Konklusjonen ble at jeg økte selo-Zok fra 50 mg til 100 mg pr. døgn. Skal inn gjen for 24 timers ekg om 1 måned. Jeg er bekymret for så mange (6500) pr. døgn VES Ventrikulære ekstrasystoler. Har jeg grunn til å bekymre meg? På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det som beskrives fra Holter-undersøkelse er ikke farlig, med du har klart flere ekstraslag enn det som er vanlig . Du har også et par episoder med tre ekstraslag på rad, som blir vektlagt når man tenker behandling. Det høres fornuftig ut å øke selo zok, og det er god mulighet for at dette vil gi god effekt på ekstraslagene etter infarktet. 

Hjerte/kar

Metoprolol og alkohol. Vekslende, delvis høy puls.

Hei! Jeg er 24 år gammel jente som har slitt mye med høy puls. Uten forvarsel kan det gå til 150-180 anfallsvis, ofte om kvelden/natt. Pulsen ligger i snitt på dagen på 100. Jeg er utredet på hjerteintervensjon og 24 t EKG. Utredningen er avsluttet hos de med eneste funn er sinus takikardi. Selv i sovende tilstand viser målingene at rytmen går fra 45 til 135. Videre skal jeg utredes av hormonlege, da fastlege mistenker binyrene kan spille inn.

Jeg er redd for å få beskjed om at det bare er slik hjertet mitt er nå. Da det fører med seg store ubehag. Jeg fikk utskrevet metaprolol 50mg som hjelper mye. Fastlegen mener jeg kan gå på dette fast og har gjort det i noen uker.

Så da er spørsmålet mitt om jeg nå må bli avholdskvinne? Jeg drikker verken mye eller ofte, men det er kjekt å kunne drikke noe til maten av og til eller ta en eksamensfest iløpet av et semester. Hvordan skal jeg forholde meg til metaprolol og alkohol?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Håper videre utredning kan gi bedre svar på årsaken til pulsvekslingen din. Flott at metoprolol hjelper. Det er riktig at kombinasjonen av dette preparatet og alkohol kan forsterke den sederende (eller "søvndyssende") effekten som begge kan ha. Du trenger ikke å være avholds, men jeg vil abefale at du prøver deg frem litt forsiktig med denne kombinasjonen. Lykke til!

Hjerte/kar

Behandlingstid etter blodpropp i foten?

Etter påvist blodpropp i foten, hvor lenge bør man gå på blodfortynnende medisiner da og bør det sjekkes at blodproppen er forsvunnet etter behandlingen

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Standard behandlingstid med marevan, pradaxa, eliquis eller xarelto er 3 mnd. Du trenger ingen kontroll etterpå, men kan leve som normalt. Forebygging mot ny blodpropp ved lengre reiser, kirurgi mm. kan være aktuelt. Det viktigste er å bevege godt på leggene og evt. Bruke støttestrømper ved reiser. Enkelte skal ha blodfortynnende som forebyggenoe. 

Hjerte/kar

Vannlatingsproblem som bivirkning av adalat?

Hei! Jeg er 1 dame på 66 år. Bruker Atacand 8 mg morgen og Adalat 10 mg kveld. Bt er nå ca 130/80. Jg har i lengre tid vært plaget m ofte tissing - gjerne 3 ggr i timen. Har også litt svie i urinrøret uavhengig av tissing og litt smerte over magen/ urinblære. Har prøvd soppmiddel og flere ganger brukt Selexid da det er funnet litt reaksjon i urinprøven. Dette hjelper ikke. Har nå fått råd fra min gynokolog om å prøve Vagifem. Har brukt dette i 3 dager mn kjenner ingen bedring. Har noe lav natrium - 136. Nå mistenker jeg at Adalat er synderen. Kan jeg bytte ut denne o hva kan jeg bruke i stedet? Takk for snarlig svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Blodtrykket ditt er heldigvis fint nå. Vi har en rekke ulike medikamenter å velge mellom dersom du skulle oppleve bivirkninger. Det er riktig at problemer med vannlating kan være en mindre vanlig bivirkning ved adalat. Dersom man skal bytte så er kanskje det enkleste i ditt tilfelle å avslutte adalat og doble dosen med atacand om morgenen, men det finnes som sagt også andre måter å justere på. Ellers så kan utfordringer med slimhinner etter menopause bidra til utfordringer som du beskriver, og kan hende skulle du forsøke vagifem over litt lengre tid før du evt. Bytter blodtrykksmedisin. Husk kontroll hos fastlege noen uker etter medisin justeringer.  Lykke til!