Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Kan blodpropp begynne å vandre ved massaje etter 7 uker.

Går på blodfortynnende medisin etter blodpropp i leggen for 7 uker siden. Masserte den vonde leggen lett noen dager i forrige uke. Var dette dumt av meg, kan blodproppen begynne å vandre til lungene etter denne massasjen

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Antar at du har fått blodfortynnende behandling for proppen. Etter så lang tid er blodpropper stabilisert og du trenger ikke lenger å bekymre deg. Du kan leve som normalt, men bør snakke med legen din om forebyggende behandling før lengre flyreiser og situasjoner som medfører spesiell risiko.

Hjerte/kar

Klaffelekkasjer og "regelmessig" uregelmessig puls.

Det ble for noen år siden oppdaget lekk hjerteklaff, noe som ble vagt forklart ned "kanskje alder" Jeg var da ca 60. år. Nå er det oppdaget at jeg har "regelmessig" uregelmessig pulsslag. Jeg skal til måling. Jeg lurer bare på hva dette egentlig betyr for meg. Slder 71 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. De fleste klaffelekkasjer får heldigvis aldri noen konsekvens i form av symptomer eller behov for behandling.  Dette dreier seg ofte om små til moderate lekkasjer i aortaklaff (mellom hjerte og hovedpulsåre) eller mitralklaff (mellom hjertekamrene på ve.side). Disse blir gjerne oppdaget på grunn av bilyd, eller tilfeldig. Noen av disse lekkasjene bør følges regelmessig med kontroller. Lekkasjene kan være medfødt, skyldes "slitasje" eller en plutselig skade (f.eks prolaps av mitralklaff pga. Skade på en "bardun" på mitralklaffen).  "Regelmessig" uregelmessige puls slag kan være litt forskjellig, men er mest sannsynlig en ufarlig og relativt vanlig variant. Det er bra at du får sjekket dette opp. 

Hjerte/kar

Sjanse for nytt TIA (drypp)

Hei! Ble hjerteoperert (stum angina) høsten 2006, opptrent i 2007, også på Feiring, (kjempefornøyd, har ikke hatt infarkt) og har fortsatt trent noenlunde jevnlig. I 2016 ble det ikke trent grunnet andre presserende ting.

Fikk et lite "TIA", som det kalles, i mai. Gikk veldig fort over og sykehuset fant det ikke helt i starten før de fingransket bildene på nytt.

Har tatt opp treningen nå i år på nytt og trener nå 2, mest 3 ganger i uka. Rolig nå i starten, men øker gradvis belastningen. Belastningen er i området 70 - 85%. Sjeldent, kun korte spurter opp til 95%. Alder er snart 71 år. Jeg tenker ikke så mye på noen gjentagelser av "tia", men det er det andre som gjør mer enn meg.

Spm: Hvor stor er muligheten for ny tia, eller annet, går det an å si noe om det?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 02. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Så flott at du trener regelmessig. Det er noe av det viktigste du kan gjøre for å unngå nytt tia eller hjerteinfarkt. Det er vanskelig å si hva risikoen vil være i ditt tilfelle. Det er viktig å passe på blodtrykk, kolesterolverdier og livsstil forøvrig. Du får nå medisiner som er effektive for å forebygge nye anfall, og selv om du har en liten risiko for et nytt anfall så synes jeg du skal leve som normalt og gjerne trene intensivt og prøve å ikke bekymre deg for mye.

Hjerte/kar

Har ICD, merker pauser mellom hjerteslagene

Hei. Jeg har en del brystsmerter. Det er stortsett myr stikking og klemming I brystet. Og er selvfølgelig engstelig. Har vært innlagt flere ganger uten at det blir funnet noe. Og har inopperert isd så føler meg ganske trygg nå. Men Hadde en hjertestans I 2015 uten at det er funnet noe helt konkret årsak. så blir selvfølgelig bekymret selvom jeg er trygg på legenes avgjørelser. Men har sjekket pulsen flere ganger og merker at jeg har en del pauser I slagene. Kan det være noe jeg burde sjekke mere opp selvom jeg nylig har vært innlagt? Kim

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 02. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Forstår at du opplever bekymring av og til. Godt at du har fått ICD. Det høres ellers ut som at du har blitt grundig undersøkt og at kransårene i hjertet ditt er åpne. Når du har icd så har den også en pacemaker funksjon som vil passe på at pauser mellom hjerteslagene dine ikke blir for lange, så du trenger ikke å engste deg for dette. Stikninger i brystet har ofte andre årsaker enn hjertet, men jeg synes  at du skal ta en prat med legen din om dette 

Rettigheter

AFP etter 67 år

Kan man vente med å ta ut AFP til man fyller 67 år?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Er du omfattet av AFP- ordningen i privat sektor kan du ta ut AFP etter fylte 67 år. For AFP i offentlig sektor er dette ikke mulig.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Rettigheter

Hjerneslag, krav på erstatning?

Hei! Jeg fikk hjerneslag 2013 og lurer på har jeg krav på erstatning . Var i jobb, men etter ble det mindre med inntekt da. Jeg er nå snart 64 år.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Skal du få yrkesskadeerstatning må hjerneslaget skyldes yrkespåvirkning. Jeg kjenner ikke til saker hvor hjerneslag er godkjent som yrkesskade.

Kunne hjerneslaget vært unngått eller følgende av hjerneslaget blitt mindre om du hadde fått adekvat helsehjelp, kan du ha rett til pasientskadeerstatning. Grunnkravet for å få pasientskadeerstatning er at det kan påvises en svikt ved helsehjelpen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Nedsatt lungefunksjon

JEg har fått påvist lett nedsatt lungefunksjon. Vil det si a jeg har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 01. mars 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det kan være vanskelig noen ganger å skille mellom astma og kols. Hvis du hadde en infeksjon da du gjennomførte pusteprøven kan det også påvirke slik at resultatet blir dårligere enn du er til vanlig. Pusteprøver bør  derfor helst  tas  ved flere anledninger for å kunne stille den rette diagnosen. Anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din for nærmere informasjon. Du er også velkommen til å ringe  kolslinjen på  tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Hjertet ved anoreksi og bulimi

Jeg har vært veldig syk av anoreksi og opplevde en del pressende, stikkende smerter i brystet/hjerteregionen når jeg var på mitt dårligste (BMI på ca 13 og en fettprosent på ca 4-5%) Jeg er mye bedre, men fra tid til annen kjenner jeg fortsatt slike smerter. Dette skjer særlig i stressende perioder. 1) Kan jeg ha hatt et hjerteinfarkt uten å ha visst om det? 2) Har hjerte krympet? 3) Hva slags virkning har anoreksi på hjerte i forhold til trening og anstrengelse ved fysisk aktivitet i ettertid? (Jeg var aktiv og satset før jeg ble syk. Har en normal vekt nå) 4) Hvordan påvirkes hjerte og kroppen av en bulimisk adferd? Lite kontinuerlig spising, fasteperioder, treningsperioder og eventuelt oppkast.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for veldig viktig spørsmål

Først må jeg si at jeg er veldig glad for at det går bedre med deg. Det er mange som ikke er klar over det, men anoreksi kan ha en negativ påvirkning på hjertet også. Når kroppens utsettes for ekstrem utsulting har dette en effekt på hele kroppen, inklusive hjertet. De vanligste effektene er som følger:

- Dårlig sirkulasjon av blodet
- Uregelmessig hjerterytme (rytmeforstyrrelser pga elektrolyttfeil)
- Feil på hjerteklaffene
- Lavt blodtrykk (som kan gi svimmelhet og besvimelse)
- Nedsatt pumpekraft på hjertet (hjertesvikt)

Så over til spørsmålene dine:

1. Hjerteinfarkt er ikke blant de tilstandene som kan ramme pasienter med anoreksi. Symptomene du beskriver likner heller ikke på hjerteinfarkt.

2. Når kroppen utsettes for ekstrem sult begynner den å "spise" av sine egne muskelceller. Dette rammer også hjertemuskelcellene og svekker hjertet. Dette er årsaken til at pasienter med anoreksi kan få svekket pumpekraft, eller feil på hjerteklaffene. Men om hjertet faktisk krymper er mer usikkert.

3. De fleste som blir friske av sin anoreksi, blir også friske i hjertet igjen. Det er som regel ikke noe problem å gjenoppta trening. Men det er lurt å begynne forsiktig, og heller øke intensitet og mengde gradvis.

4. Bulimisk adferd kan også påvirke hjertefunksjonen, men antageligvis ikke i samme grad som anorekis. Dessuten vil påvirkningen av hjertet avhenge av alvorlighetsgraden av bulimien.

Hvis du er bekymret for om hjertet ditt har vært eller er påvirket av tidligere anoreksi, kan du enkelt få sjekket dette hos en kardiolog. Ultralyd av hjertet vil lett vise som hjertet fungerer som det skal eller ikke. Be fastlegen din om henvisning til hjertespesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Aspergliom

Hei . Min pappa ligger på sykehus. Han har Kols fase 3 og lungebetennelse. Legene sier han ikke rseponderer så godt på antibiotika. Men han er feberfri. Han får intravenøs og næringsrike drikker da han har vekttap. De venter på at han skal overføres til sykehuset Trondheim der de har bedre ekspertise på aspergliom. De mener det er det største problemet for han nå. Da er spørsmålet, hva er egentlig aspergliom? Er det en form for tuberkolose, hvordan kan han ha fått det, hva er behandlingen og er det smittsomt? Vener spent på svar. mvh Tone

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 28. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Aspergliom er en type sopp-ball som vokser i et hulrom inne i lungen. Vi puster inn aspergullus hele tiden,men denne typen sopp vokser ikke i lungene til friske mennesker, det er kunn hos de som har syke lunger. Ingen smittefare. Behandlingen er vanskelig å svare generelt på. Ta kontakt med en  lungelege på lungepost i Trondhjem når han blir overført, angående videre behandling.

Lykke til!

Mvh Hilde

Lunge

kolsutvikling og røykeslutt

Forsetter nedbrytingen av lungene etter røykeslutt ved kols, eller fortsetter den negative utviklingen?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 28. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det eneste som kan bremse helt opp utviklingen av kols er røykeslutt. Derfor er det spesielt viktig å jobbe for å få til en røykeslutt. Røykeslutt og systematisk trening med både kondisjon og styrke kan bidra til å redusere utviklingen. Treningen kan faktisk kompensere noe for det lungetapet vedkommende har lidd.

Ta gjerne kontakt med kolslinjens tlf nr 800 89 333 på en mer utypende samtale.

Mvh Hilde