Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

oksygen fra konsentrator/flytende beholder

Hei. Min kone fikk påvist kols gold III i 2009. Har Uspesifisert kronisk obstruktiv lungesykdom, Uspesifisert hypotyreose, Medfødt bronkomalasi, Kronisk respirasjonssvikt, avansert lungesykdom i form av KOLS grad IV, med uttalt emfysem og alvorlig tracheomalaci. Ble innlagt 2014. Sykehuset forsøkte gangtest først uten oksygen, men da faller hun ned til ca. 78% i metning i hvile og har overhode ingen kapasitet for anstrengelser. Med 1 liter O2 stiger SpO2 til over 90% i hvile. Det ble bestemt at hunn skal bruke 1 liter O2 i hvile og 3 liter i aktivitet, døgnet rundt. Fikk tilpasset oksygenutstyr i form av flytende O2 og dette fungerte bra, men i 2016 erstattet sykehuset flytende oksygen med konsentratorer (for å spare penger) en permanent hjemme og en bærbar. Disse durer og bråker døgnet rundt. Kona mi syntes hun har fått en dårligere livskvalitet etter dette (jeg også pga. av støy). Har sendt inn klager, men negative svar. Orker nesten ikke å gå ut, sitter og hiver etter pusten, blir kvalm, brekker seg når hun har en avtale. Flere ganger har vi måttet avbestille lege timer pga. av dette. Vet du noe om konsentratorene gir dårligere oksygen kvalitet enn flytende? Kan det være årsaken?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 28. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er vanskelig å svare generelt på dette, da det beste nok er å få tatt en blodgass prøve med både o2 tilførsel fra konsentrator og flytende. Da kan en fange opp om det kan være at det gis mindre o2 fra konsentratoren enn fra flytende.

Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlf linje 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Prognose etter infarkt i ung alder

Hei. Jeg har to spørsmål: 1: Min samboer fikk nylig ett stort hjerteinfarkt i meget ung alder. Han skal sjekkes for familiær hyperkolestromi i mai på Lipidklinikken. Er det slik at de med FH har redusert levealder ift. resten av befolkningen? 2: Vil hjertet ta varig skade dersom bloproppen til hjertet (fremre hjertevegg) ikke lukket seg? Hva er prognosen? Mvh pårørende kvinne 31

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Det er vanskelig å gi konkrete svar om fremtiden, for den er nesten umulig å spå. Jeg gir deg her litt generell informasjon som du forhåpentligvis vil finne nyttig.

1. Familiær hyperkolestrolemi (FH) er en genetisk arvelig sykdom som fører til svært høye nivåer av LDL-kolesterol. Høyt LDL-kolesterol fører til syke og trange blodårer og pasienter med FH har derfor høyere risiko for hjerteinfarkt. Behandling består av en sunn livsstil og kolesterolsenkende medisiner. Prognosen avhenger av om man har homozygot FH (arvet fra begge foreldrene), eller heterozygot FH (arvet fra kun én av foreldrene). Homozygot FH er langt mer alvorlig og ubehandlet kan det forårsake hjertesykdom og død allerede i barndommen. Med moderne behandling lever også de med homozygot FH godt inn i 50-årene. For heterozygot FH er prognosen langt bedre, og hvis behandlingen settes inn tidlig, kan de leve normalt lenge. Så må du huske at samboeren din IKKE har fått påvist FH i det hele tatt ennå, så det er ikke sikkert denne informasjonen er relevant for ham i det hele tatt.

2. Prognosen etter et hjerteinfarkt avhenger av hvor stor skaden av hjertemuskelen har vært og hvor god behandlingen er i etterkant. Størrelsen på infarktet avhenger av om det var en stor åre som ble tett eller en mindre. Hvor lenge åren var tett før den ble åpnet er også av betydning. Blodprøver som blir tatt under og etter infarktet kan si noe om størrelsen på infarktet. Ultralyd av hjertet gjort noen uker etter infarktet kan også si hvor mye skade hjertet har tatt. Etter infarktet er det viktig å følge den medisinske behandlingen med blodfortynning, kolesterolsenkende og evt. behandling av høyt blodtrykk eller diabetes hvis det er aktuelt. En sunn livsstil med riktig kosthold og mosjon er også viktig for prognosen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodansamling i hjernen

Hvor lang tid tar det før hevelse pga blodansamling i hjernen ved indre hjerneblødning går tilbake? Blodet koagulerer ikke som det skal pga store leverskader. Er levertransplantasjon eneste løsning?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 28. februar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hevelse, eller ødem, i forbindelse med hjerneblødning går ofte tilbake over tid. Det varierer imidlertid hvor lang tid det tar. Det avhenger av størrelsen på blødningen og hevelsen rundt. Blodet vil også etter noe tid "ryddes" bort fra det skadede området. Om en skal spekulere i tiden det tar før hevelsen forsvinner kan det være snakk om måneder. Hevelsen ses og vurderes ved bruk av CT- og MR bilder og symptomene til den som er rammet. 

Det finnes noen medisner som kan kompensere for manglende leverfunksjon, også ved nedsatt koagulering av blodet. Men om omfanget av leversykdommen er så stort at det krever transplantasjon må alltid vurderes av spesialist.

 

Allergi

Melkeallergi

Hei! Jeg ser etter noe nytt som min datter kan spise fra apoteket da hun har melkeprotein allergi.. Derfor lurer jeg på hva det vil si at melkeprotein er hydrolysert?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Barn med melkeproteinallergi får melkeerstatning på blå resept fra apoteket. De produkttene som brukes er ofte laget hydrolyserte melkeprotein. Det betyr at melkeproteiene er "knust" slik at kroppen ikke kjenner dem igjen som allergifremkallende og aksepterer dem. Næringsstoffene i melken er bevart. Noen få er så følsomme overfor melk at de likevel reagerer. Da bytter man til en annen melkeerstatning som er laget av aminosyrer.

Hydrolysater kan derfro trygt brukes ved kumelksallergi. Dersom din datter ikke blir kvitt symptomene eller reagerer tar du det opp med legen og får en annen melkeerstatning.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Lav hjertekapasitet?

Min venn besvimte , uten påviselig grunn, men heldigvis slo hjertestarteren inn. Han fikk et døgn på sykehus, og sier at nå er hjertekapasiteten på 17 %. For meg høres det veldig lite ut, så spørsmålet er: hvor lavt kan det bli føer hjertet svikter helt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er mange måter å angi hjertekapasitet på. Prosenttallet du oppgir er sannsynligvis venstre hovedkammers ejeksjonsfraksjon (EF). Dette tallet sier noen om hvor stor andel av blodet som pumpes ut av hovedkammeret for hvert slag. Normalverdien for et friskt hjerte er ca. 60%. Under 30% regnes som alvorlig hjertesvikt og både risikoen for plutselig død øker.

EF på 17% er selvfølgelig svært lavt og alvorlig, men det er likevel varierende hvor mye plager de ulike pasientene har, og hvor lenge de kan leve med et så svekket hjerte.

Med gode medisiner kan både plagene reduseres, og overlevelse økes.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Forbedre oksygenmetningen i blodet

Mitt spO2 er på 92, jeg har kols og er 72 år gammel, har i alle år hatt fysisk tungt arbeide, er det noe jeg kan gjøre for å bedre sp02 opptaket?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Grunnet til at du har lav oksygenmetning kan være at du har lungesykdom (kols). Lungene dine tar ikke opp nok oksygen inn til blodet. Lav oksygenmetning kan gi symptomer som tretthet, søvnighet, slapphet og svimmelhet.

For å bedre oksygenmetningen er det viktig å behandle kolsen. Du bør snakke med en lungespesialist som kan se gjennom medisinene dine og undersøke om noe bør endres. Noen pasienter må ha hjemmeoksygen for å få opp oksygenmetningen. Snakk med lungelegen din om dette også. Hvis du ikke har vært hos lungelege, be fastlegen din henvise deg.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Allergi mot hund og har hund

Hei. Jeg er allergisk mot hund og har hund. Hva kan jeg gjøre for at det skal bli best mulig?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 27. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Den aller viktigste og mest effektive behandlingen mot pelsdyrallergi er å fjerne kjæledyret fra hjemmet og unngå kontakt med dyr du ikke tåler. Grundig rengjøring av boligen for å fjerne allergnene etter hunden er også viktig. 

Les mer her: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Vennlig hilsen Rose

Hjerte/kar

Videre behandling av atrieflimmer

Hei! Jeg er kone til min mann som har hatt flimmer siden 1999. Jeg undrer nå på om han bør henvises til spesialisthelsetjenesten? Siden aug 2016 har han hatt tre episoder med flimmer mot en episode årlig tidligere. Han er blitt tynnere: KMI under 23. I januar konstatert klaffelekkasje høyre side: noe av blodstrømmen fra hjertekammer renner tilbake til forkammer. I februar under flimmer også lekkasje på venstre side. Dilatert høyre forkammer. Blodtrykk godt regulert. Sykemeldt 50% siden 1.nov fra sin 80% stilling som snekker. Jeg vil ikke overdramatisere eller være hysterisk - trenger litt tilbakemelding! Og: henvises RH eller Feiring??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes mannen din bør vurderes hos kardiolog med tanke på videre behandling av atrieflimmer. Hvis han har begynt å få hyppigere anfall, kan han være kandidat for ablasjonsbehandling (hvor man går "brenne" inni hjertet for å fjerne flimmeren).

Kardiologien hans vil kunne avgjøre om han fortsatt skal bruke medisiner for å kontrolleren flimmeren eller om han bør henvises videre til RH/Feiring for ablasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svie i brystet ved anstrengelse

Hei, jeg er en mann på 54 år. Sliter med svie i bryst ved anstrengelse når jeg går i lett oppoverbakke og når jeg løper. Er 1,78 m høy og veier 86 kg. Har alltid trent og trener ca 3 -4 dager i uken. Løping, sykling, yoga og styrke. Har metabolssyndrom som lavt stoffskifte, forhøya urinsyre hvor jeg har hatt mange anfall tidligere men bra det siste 1/2 året og forhøya blodsukker. Går på levaxin 125ug/100- en tab hver dag, allopur 100 mg 3 tab dag, Metfomin 850 mg 3 tab dag. Vært på Feiringklinikken og foretatt Koronar angiografi som viste strukturelt normale forhold. Har også tatt en etterkontroll hos hjertespesialist lokalt med en EKG test på ergomentersykkel. Alt var bra også O2 opptak. Når jeg går litt raskt i motbakk eller løper så får jeg fremdeles svie i bryst, føler meg tung og sliten + mye slim når jeg løper. Det går over en stund når jeg løper. Hva bør jeg gjøre videre ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Svie eller ubehag i brystet ved anstrengelser kan skyldes trange kransårer. Du har tatt koronar angiografi på Feiring og funnet ut at problemet ikke ligger i forkalkning av kransårene hos deg. Det er bra!

Da må man vurdere andre årsaker til plagene dine. Er du undersøkt hos lungespesialist? Det kan være lurt å sjekke lungefunksjonen.

Jeg vil også anbefale en ultralyd av hjertet (dersom det ikke allerede er gjort) for å vurdere hjerteklaffene.

Iblant kan svie i brystet skyldes problemer magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette kan undersøkes med en gastroskopi.

Noen få av de som har brystsmerter kan ha såkalt spasmeangina. Dette er en tilstand hvor det ikke er noen forkalkning i kransårene, men de kan likevel gå i spasmer innimellom og "snurpe igjen" blodflyten. Dette gir ubehag i brystet. Behandlingen består av å gi medisiner som får årene til å slappe av igjen. Feks nitroglycerin eller calciumkanalblokkere. Snakk med kardiologen din om dette kan være tilfelle hos deg.

Mvh

Wasim Zahid

Kombinere betablokker med vitamin K2

Jeg tar 50 mg Metoprolol Sandoz pr dag. Kan jeg da ta K2 i tillegg?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 27. februar 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, det er ikke dokumentert at vitamin K2 påvirker blodtrykket eller effekten av Metoprolol, men det har det heller ikke vært forsket mye på. Diskuter gjerne dette med din fastlege.