Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Bruker eliquis etter blodpropp. Kan proppen vandre til lungen?

Hvis man har hatt blodpropp i leggen og bruker Eliquis nå i 7 uker trenger man å engste seg for at blodproppen kan vandre videre til lungen eller at det danner seg nye blodpropper? Tar det lang tid før den er oppløst? Jeg skal bruke medisinen tilsammen i 3 mnd.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Etter såpass lang tid, og med bruk av eliquis trenger du ikke å engste deg for at blodproppen kan vandre. Du kan leve som normalt. Eliquis hindrer også effektivt andre blodpropper fra å dannes.

Hjerte/kar

Svangerskap og blodpropp ved flyging. Har anemi.

Hei! Jeg er gravid og skal på en 13 timers flyreise i uke 28 (om tre uker). Jeg har en tendens til å hovne veldig opp i beina når jeg er ute og flyr uten å være gravid så regner med at dette vil øke nå. Er generelt sett frisk og ikke bekymret for dette, men fikk nettopp vite at jeg har svangerskapsanemi (Hb 9,2) og leser noen steder at dette også kan øke risikoen for blodpropp. Er dette noe å bekymre seg over eller er det sannsynligvis ikke noe problem å fly? Jeg begynte å ta 100mg jerntilskudd for to dager siden,men vet ikke om det er mulig å ta mer eller hvor fort jernlageret øker.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er selvsagt ikke bare-bare å legge ut på en så lang flytur i uke 28. Du er generelt frisk, og sjansen for blodpropp ved flyging er etter mitt kjennskap ikke høyere selv om du ligger litt lavt i Hb. Støttestrømper vil motvirke hevelse og antagelig risikoen for blodpropp under flyturen. Din Hb er litt lav og du kan regne at den vil stige med ca 0,5-1,0 per uke når du tar jerntilskudd. God tur og lykke til!

Hjerte/kar

Hva påvirker flimmeranfall?

Atrieflimmer , hva påvirker hyppighet av anfall? Jeg har atrieflimmer, og bruker både metropolol og flecanoid fast. I en periode etter nyttår hadde jeg flere anfall i uka. Hjertet var veldig sensitivt. De siste 2 ukene har jeg ikke hatt anfall. Har du noen forklaring på hvorfor det kan variere slik?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er en rekke faktorer som kan påvirke hyppigheten av flimmeranfall, og etter min erfaring er det endel individuell variasjon fra pasient til pasient på hva som påvirker mest. Det beste er antagelig om du selv prøver å tenke igjennom om det kan være et mønster i hva som trigger dine anfall. Enkelte reagerer særlig på alkohol, andre på dårlig søvn, koffein, stress, større fysiske belastninger, hormonendringer, visse typer matinntak, forkjølelse mm. Det er bra at anfallshyppigheten har roet seg. Anbefaler at du tar kontakt med legen din hvis dette øker på.

Hjerte/kar

Lav hvilepuls på pulsklokke.

Hei! Jeg har hatt en pulsmåler nå i ett par måneders tid. Registrerer at jeg har ganske lav hvilepuls. Noen gamger helt nede i 38-39 når jeg slapper av. Men snittet ligger på 45. Jente på 26 som aldri trener. Er dette normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja, den naturlige variasjonen i hvilepuls er stor, og dersom du ikke har symptomer så trenger du ikke å bekymre deg for dette.

Hjerte/kar

Frekvensavhengig greinblokk

jeg har blitt diagnosert med både høyre og venstre grenblokk frekvensavhengig,noe som ikke skal kunne gå an??...før har jeg hatt endel høy hvilepuls og ekstra slag.hvordan lever jeg med dette bådehøyre og venstre grenblokk...mye andpusten og press i brystet osv...sliten og urolig i kroppen ,irritabel og ør i hodet.Jeg har åpne årer i hjertet og er visst frisk ifølge prøver,men hvorfor kommer da venstre grenblokk fram??....kan kjenne når jeg fikk venstre genblokk ifølge hjerte spesialisten er dette ikke vanlig.. Hva bør jeg gjøre og sjekke...

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Frekvensavhengig greinblokk er relativt uvanlig, men du skal vite at permanent greinblokk (både høyre og venstre) er en relativt vanlig tilstand som mange mennesker lærer seg å leve godt med, uten vesentlige plager. De fleste har faktisk aldri merket noe til blokket sitt, som ofte blir oppdaget tilfeldig. Tilstanden skyldes en forsinkelse av den elektriske impulsen gjennom den "strøm-ledningen i hjertet som blir "blokket" (hø.eller ve. eller en grein av disse).Det er riktig at et venstre greinblokk kan tenkes å påvirke hjertets evne til å pumpe blod effektivt fordi hjertet vil trekke seg sammen på en litt asymmetrisk måte. Hjertet har stor kapasitet, og de fleste merker ingen ting eller venner seg til dette. Det er bra at du har snakket med en hjertespesialist om tilstanden,- antagelig har spesialisten undersøkt hjertet ditt grundig med ultralyd og belastningstest. Flere av plagene du beskriver kan skyldes andre ting enn hjertet. Plager kan også forverres av selve bekymringen for helsen din. Dersom du har fått en grundig undersøkelse, så er det viktig å prøve å koble ut bekymringen. Dersom du får brystsmerter eller nye symptomer så bør du raskt ta kontakt med lege.

Allergi

Fiskeallergi

Hei! Jeg er allergisk mot fet fisk (ørret, laks, uer, osv) og lurte på allergivaksinen kan hjelpe meg. Jeg har vært allergisk mot fisk siden første gang jeg prøvde det (1 år) og får anafylaktisk sjokk når jeg spiser det. Jeg reagerer også på dampen fra fisken. Jeg ble litt vedre med årene med at jeg kunne være i samme rom som fisk, men etter å ha arbeidet som servitør i mange år ble allergien verre igjen. Jeg har et veldig stort ønske om å kunne spise fisk, om bare et par ganger i året fordi jeg synes det er veldig godt. Jeg tok en blodprøve for et par år siden hvor det trsten kom tilbake negativt, den sa altså at jeg ikke hadde noen allergi, men jeg vet at den kan være feil. Tror du en allergivaskine kunne vært noe for meg? Vennlig hilsen Jorunn

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Jeg skjønner godt at du gjerne vil kunne spise fisk som både er godt og sunt.

Det finns desverre ikke allergivaksine mot fisk. Det er rent forsøksvis forsøkt å allergivaksine overfor visse matvarer, peanøtt, melk og egg. De har enda ikke funnet en allergivaksine for mat som er brukbar. Det er vaskelig å komme opp i dose, dvs de tåler bare smuler og noen ble veldig dårlige underveis. Man kan jo håpe at det en gang i fremtiden vil være mulig å kurere matallergi.

Noen med fiskeallergi tåler visse typer fisk mens de reagerer på andre sorter. Du sier du er alergisk overfor fet fisk. Om du tåler andre fiskeslag er jo det veldig positivt.

Lykke til, hilsen Helle

Rettigheter

Rett til uføretrygd når vært hjemmearbeidende?

Har en som er 65 år som har vært hjemmeværende i alle år rett på uføretrygd. Hun prøvde seg som vaskehjelp en gang i tiden, men kunne ikle brukes. Mannen har forsørget henne. Nå skal han på sykehjem og inntekter blir redusert. Hva kan hun gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 24. februar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis hun ikke har rett til uttak av hel alderspensjon i folketrygden, kan hun ha rett til uføretrygd om vilkårene ellers er oppfylt. Vilkårene for å få uføretrygd er at hennes inntektsevne er varig redusert med minst 50 % på grunn av sykdom, skade eller lyte.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Omega3 kapsler sammen med albyl-E? Levertransplantert.

kan jeg ta omega3 kapsler sammen med albyle. Jeg har vært igjennom en levertransplasjon Septemeber 2016. Mvh Jan Roger

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Teoretisk sett så kan omega 3 forsterke blødningstendensen ved albyl-E, men jeg har ikke sett klare advarsler mot å kombinere disse preparatene. Det er lite kunnskap om bruk av omega3 ved nedsatt leverfunksjon, så det er nok fornuftig å være forsiktig med denne kombinasjonen i ditt tilfelle.

Hjerte/kar

Marevan hjemmemåling. Hvordan gå frem?

Hei Jeg har kunstig hjeteklaff og går på marevan. Slitsomt med målinger hos lege. Når jeg ble operert for 2 år siden ble jeg lovet et kurs før jeg skulle få eget inr apparat. Siden har jeg ikke fått kontakt. Jeg har ringt ca 10 ganger og sendt e poster men ingen ting hjelper. Hvordan når jeg frem til målet mitt? Må fastlegen lage en henvisning til Sykehuset ( HUS ) til spesialist? Selv da er det vel ikke sikkert at jeg får tildelt dette. Det har kanskje noe med økonomi å gjøre dette.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Jeg forstår at du føler deg litt oppgitt. De store sykehusene tilbyr slik opplæring, men opplegg vil variere fra sted til sted. Du må først ha en henvisning fra din fastlege til en avtalespesialist eller til en poliklinikk ved et sykehus, som så vil fylle ut et skjema som sendes til behandlingshjelpemidler (som låner ut måleapparat og kan gi nærmere info). Lykke til.