Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Skiftet aortaklaff, plages av kulde og "går tom".

Jeg har skiftet aortaklaffen + at jeg måtte ha pacemaker. Sliter i kuldegrader og særlig hvis det er litt sno i tillegg. Føler jeg blir helt tom og fjern. Tar mange timer før jeg kommer meg. Hvorfor skjer det?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Vi må tenke litt på muligheten for bivirkninger av medisiner ut ifra det du forteller. Det er også viktig å sjekke at blodprosenten og andre blodprøver er i orden. Jeg antar at du har en ordning med regelmessig sjekk av hjertet ditt og pacemakeren hos hjertelege. I første omgang så vil jeg anbefale at du bestiller time for en sjekk hos fastlegen.

Hjerte/kar

Grenblokk og selo zok

Jeg har påvist venstre grenblokk uten å finne hjertesykdom så langt. Er det ugunstig å gå på zelo sok da?

Jeg fikk zelo sok for å få ned puls for CT cor. Fikk så stor dose, 175 mg, og bivirkninger at jeg har trappet ned sakte for å unngå mer urytmer.. Men føler puls og hjertebank osv er svakere og det er litt godt for meg og dermed har jeg opprettholdt en dose på 25 mg morgen og 12,5 mg kveld. Men vil det gjøre grenblokk symptomer verre? Og vil en frekvensavhengig grenblokk alltid gå over til en permanent blokk?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hvis du har klart å trappe ned gradvis fra hele 175 mg, og nå har det bra med en liten dose på 37,5 mg (i forhold til hjertebank), så høres det ut som en grei løsning for deg. Det er riktig at selo zok kan gi økende tendens til greinblokk hos enkelte. Dersom du skulle velge å ta selo zok helt bort så er det en mulighet for at den frekvensavhengige situasjonen endrer seg. Frekvensavhengig greinblokk går ofte (men neppe alltid) over til permanent greinblokk over tid.

Hjerte/kar

Blodtrykksstigning ved belastningstest.

Hei, jeg er en voksen kvinne (69 år) med BMI på 18,9. Ikke røyk/alkohol. Er i daglig aktivitet med fysisk arbeid i hus og hage og liker å gå turer. Jeg trener ikke desidert kondisjon eller styrke, og har aldri gjort det. Ved siste legeundersøkelse hadde jeg et BT på 125/75. Ved gjennomført belastnings-EKG steg BT fra 151/84 til 195/110 og puls fra 65 til 170 med tiltagende dyspne, men uten br.smerter. SaO2 98-100%. Sinurytme, uten tegn til ST-påvirkning. Har påvist en liten VSD og mitralklaffinsuffiens, som visstnok skal være ubetydelig. Undersøkelser av koronararterier og halskar er fine.

Med tanke på den kraftige BT og pulsøkning ved hard fysisk aktivitet lurer jeg på hvilken slags trening jeg bør gjøre for å senke blodtrykket uten å skade hjertet. Kan dere hjelpe meg?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Jeg ser at du har klart å ta deg godt ut på belastningstesten siden du kom opp i 170 i puls,,- da blir det en god undersøkelse. Den blodtrykksstigningen som du hadde ved en slik tung belastning er helt normal, og du kan trene fritt med de aktivitetene du liker uten å bekymre deg. Blodtrykket blir litt lavere enn normalt etter en hard treningsøkt, slik at gjennomsnittstrykket oftest blir lavere for de som trener. Intervalltrening gir mest efffektiv kondisjonsøkning.

Hjerte/kar

Reise etter blodpropp

Etter blodpropp i foten og man får lyst på reise utenlands, vil dere anbefale en flytur på maks 6 timer eller en busstur som varer over flere dager? Vil uansett bruke støttestrømper til begge alternativene.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det er helt greit at du reiser, men det er viktig at du følger forholdsreglene. Beveg hyppig på deg under reisen, ta små gåturer innimellom. Få i deg nok væske slik at du ikke blir dehydrert. Bruk støttestrømper og bruk blodfortynnende medisiner korrekt, hvis du fortsatt står på dem.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hvor lang tid før blodpropp oppløses.

Tar det mange uker med medisin før en blodpropp i en vene er oppløst?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det varierer. Noen ganger er den borte i løpet av få dager, andre ganger kan det ta flere uker.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bikuspid aortaklaff

Hei. Fikk diagnosen bikuspid aortaklaff før jul og skal ikke på ny ul før om 1år. Lurer litt på om dette er noe som en er medfødt eller om det kan være selvpåført av evt kosten? Ul før jul viste også en mild aortastenose. Er bare 33år.. er det noen symptomer jeg burde være obs på? Burde hovedpulsåren også sjekkes? Er gravid nå å den eneste undersøkelsen som ble gjort var en ul. Undersøkes hovedpulsåren også med ul?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I hjertet finnes det flere klaffer. Klaffer virker som ventiler; de slipper blodet gjennom i en retning, og forhindrer at det lekker tilbake. Dette sikrer at blodet flyter korrekt gjennom hjertet. Akkurat der blodet pumpes ut av hjertet og inn i hovedpulsåren sitter aortaklaffen. Du kan tenke på aortaklaffen som en port bestående av 3 dører, eller kusper. Dette er det vanligste. Noen få blir født med en aortaklaff med kun to kusper. Denne tilstanden er medfødt og kalles bikuspid aortaklaff.

Problemet med bikuspid aortaklaff er at kuspene med årene blir slitte og forkalket. De blir stive og åpner seg dårligere når hjertet slår. Det blir trangt og mindre blod kommer ut av hjertet. Dette kalles aortastenose. Når denne trangheten begynner å bli alvorlig, får pasienten symptomer. Det vanligste er økt tungpusthet i forbindelse fysiske anstrengelser. Noen kan også kjenne brystsmerter og andre kan oppleve svimmelhet.

Mange med bikuspid aortaklaff har også tilstanden "corarctatio aorta" som innebærer at man har en forsnevring og lengre ut i selve pulsåren, aorta.

Behandling av bikuspid aorta er operasjon. De fleste med denne tilstanden vil trenge en hjerteoperasjon, vanligvis rundt 50-årsalder. Da får man satt inn en kunstig ventil i stedet for klaffen. Tidspunktet for operasjonen avhenger av når stenosen blir alvorlig trang. Dette måles med ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). En ultralyd kan også vise en coarctatio, men på et eller annet tidspunkt bør det også gjøres en kartleggende CT-undersøkelse av hele aorta. Dette trenger ikke å gjentas, og ved videre kontroller holder det med ultralyd.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Bør potteplanter forbys på kontoret?

Ledelsen i bedriften jeg jobber i bruker delvis faren for allergi som begrunnelse for å forby potteplanter på kontorene. Er dette en rimelig begrunnelse? Jeg har to svært allergiske barn, har allergier selv, men har aldri hørt at potteplanter forbys med en slik begrunnelse. Er den fornuftig?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 23. februar 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Enkelte planter/blomster kan skape allergiske reaksjoner, men det er mange gode alternativer man kan bruke både hjemme og i offentlige rom som er trygge og allergivennlige. Det er derfor ingen grunn til å avstå fra å ha planter rundt seg. LHL kan være behjelpelig med å foreslå hvilke planter/blomster som egner seg og som ikke gir plager til personer med allergi.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

Rettigheter

Rett til etterlattepensjon?

Hei. Min kone døde i fjor. Vi var gift i 23 år. To felles barn på 22 og 18 år. Jeg har inntekt på ca 750 000 per år. Min kone ca 380 000 har jeg rett på etterlatt pensjon?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. februar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Etterlattepensjon i folketrygden reduseres med 40 pst. av inntekt over halvparten av grunnbeløpet. Etterlattepensjonen (gjenlevendepensjon) utgjør 55 % av avdødes tilleggspensjon + 1G (92576). Ut fra inntekten din vil jeg anta at du ikke vil ha rett til etterlattepensjon. Men du kan få dette vurdert av Nav som sitter på de aktuelle pensjonstallene.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Uføretrygd og ekteskap

Jeg ble 100 % ung ufør i 1988 og tenker på å inngå ekteskap med en som også er 100% ufør og ble det i 1984. Vil endring i sivilstatus medføre endringer i utbetaling som gift i henhold til enslig? Noen har påstått det ikke medfører noe inntektstap, andre mener det vil bli mindre utbetalt.Hva er riktig?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. februar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Etter de nye reglene om uføretrygd som kom i 2015, vil ekteskap/samboerskap kun ha betydning for størrelsen på uføretrygden om dere mottar minste årlig ytelse. Dvs. minstepensjon eller uføretrygd beregnet etter reglene for unge uføre. Er uføretrygden beregnet etter egen inntekt vil den ikke bli redusert. Har du uføretrygd etter reglene for ung ufør har du som enslig 2,91 G (269 396). Får du ektefelle eller samboer blir pensjonen redusert til 2,66 G (246 252).

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Blodtrykksbehandling etter hjerteinfarkt

Hva er det ideelle blodtrykk etter STEMI-infarkt for en mann på 60 år?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er svært viktig med god blodtrykksbehandling etter et hjerteinfarkt (både STEMI og NSTEMI). For høyt blodtrykk øker faren for nytt infarkt.

Etter et hjerteinfarkt bør blodtrykket ligge på 130/80. Det bør ikke overstige 140/90.

Mvh

Wasim Zahid