Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Medisin etter hjerneinfarkt

Har gått på Persantin retard 3 år etter et lite hjerneinfarkt. Lurer på om jeg må fortsette med dette i evig tid. Hvilke konsekvenser kan det få om jeg feks slutter i 1 uke eller mer, og deretter begynner på igjen? Syns jeg hørte at da er det større fare for nytt infarkt? Takker for svar

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 20. februar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, Persantin er en blodfortynnende medisin som virker på blodplatene og forebygger blodpropp. Den brukes i kombinasjon med Albyl E. Når man starter slik forebyggende behandling etter hjerneinfarkt er det i utgangspunktet livslang behandling. Om du derimot skulle få noen bivirkninger av Persantin kan man eventuelt bruke en tablett som heter Plavix i stede for kombinasjon av Albyl E og Persantin. Om du ikke er plaget med bivirkning ser jeg ingen grunn til å råde deg til å slutte, fordi det gir en god beskyttelse mot nye hjerneinfarkt.

Å slutte i en uke for så å begynne igjen gjøres jo enkelte ganger dersom man skal gjennomføre operasjoner og liknende. Men jeg vil ikke anbefale det dersom målet bare er å ta færre tabletter. Eventuelle pauser i bruk av legemidler bør avtales med lege.

Hjerte/kar

Symptomer, men normale verdier

Jeg har flere symptomer som plager meg. Har påvist venstre grenblokk og de har også sett høyre grenblokk.... men ingen funn på hjertet: Koronar arterier: calsium score 0. RCA normal. Venstre hovedstamme normal. LAD normalt. CX normalt. Venstre ventrikkel normal stor. God kontraktilitet i alle avsnitt. EF 66%. Normal systolisk funksjon i venstre ventrikkel.

Kan det være angina selv om jeg ikke er tett? Jeg har trykk i brystet og er andpusten ved den minste ting, noen dager føler jeg at jeg knapt klare å fungere. Tåler ikke engang å hisse meg opp..føler meg dårlig og svak... fryser sinnsykt mye i perioder. Føler iblant på uro i brystet og magen, hard hjertebank, ofte kvalm og lite matlyst.

Begynner å tære på humøret nå, har følt meg syk i 5 mnd og har følt jeg har ramla vekk..blitt nummen. Har blitt innlagt endel ganger for alt dette på sykehus, men lite prøver blir tatt. Har hatt høy puls og blodtrykk og urolig EKG, som de sa, men etter anfallet liksom er alle verdier på meg fine. Kan det være andre ting, hormoner eller stoffskifte, selv om mine prøver der ikke har skilt seg ut?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål med detaljert informasjon.

Du har fått en grundig utredning og endel sykdommer er allerede utelukket. Det er positivt. På den andre siden har du fortsatt plager, uten å vite årsaken.

Det kan selvfølgelig være mange ulike årsaker til symptomene dine, men min jobb blir å forholde seg til det som evt. har med hjertet å gjøre.

En mulig forklaring kan være såkalt spasmeangina. Spasmeangina forårsakes av forbigående sammentrekninger i hjertekransårene. Når disse årene trekker seg sammen (får spasmer), går det mindre blod gjennom dem og pasienten kan få smerter i brystet eller bli tungpustet.

I motsetning til vanlig angina som forårsakes av fysisk anstrengelse, kommer spasmeangina gjerne når du er i ro, ofte på nattestid.

Spasmeangina rammer hyppigere de som har risikofaktorer for hjertesykdom (høyt kolesterol, høyt blodtrykk), men kan også forekomme hos personer helt uten risikofaktorer.

Ofte finner man ingen utløsende årsak til spasmene. Men hos enkelte kan spasmer utløses av røyking, kulde, ekstrem emosjonell stress og narkotiske stoffer som amfetaminer og kokain.

Enkelte medikamenter kan også utløse spasmer: Adrenalin, noradrenalin, vasopressin og enkelte astmamedisiner og neseprayer mot tett nese og migrenemedisiner.

Behandling består av langtidsvirkende nitroglycerin, calciumkanalblokkere og statiner (koleterolmedisiner).

Du bør spørre kardiologen din om du kan ha slike spasmer. Man kan undersøke på dette med spesialundersøkelser under en koronarangiografi.

Videre synes jeg det også bør vurderes om du kan ha en hjerterytmeforstyrrelse som kommer og går. Dette undersøkes med langtids-EKG-registrering. Snakk med fastlegen din om dette.

Hvis det viser seg at det ikke har noe med hjertet ditt å gjøre i det hele tatt, må selvsagt andre organer og tilstander vurderes. Dette koordineres av fastlegen din, som kan henvise deg til relevante spesialister og undersøkelser.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Organtransplantasjon i utlandet

Har norske borgere rett til etterbehandling i Norge når de har hatt organtransplantasjon i utlandet?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. februar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Etter pasient- og brukerrettighetsloven har du rett til nødvendig helsehjelp. Dette gjelder også for pasienter som er behandlet i utlandet og behandlingen ikke er dekket av den norske stat. Men i noen tilfeller vil behandling som er gitt i utlandet ikke være anerkjent som behandling i Norge. I slike tilfeller vil nok utgangspunktet være at det offentlige helsevesenet i Norge ikke nødvendigvis vil gi den samme etterbehandlingen som behandlingsstedet i utlandet ville gjort. Når det gjelder dekning av utgifter til nødvendige medisiner etter en transplantasjon, kan jeg ikke se at du ikke skal få dekket dette om du er medlem av folketrygden.  Den begrensningen som gjelder her er at legemidler som brukes i forbindelse med behandling i utlandet hvor behandlingen ikke dekkes av folketrygden, ikke dekkes.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Astma og reise til Sør - Korea

Hei.
Jeg vurderer å reise til Sør-Korea, men min sønn på 4 år er plaget av astma. Vi tenker at å reise på sommeren er uaktuelt, men vurderer september. Er usikker på klimaet og om det er for fuktig for ham.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 20. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

 

Det er ulike årsaker til astma og ikke alle reagere på fukitg klima. Snakk med legen som følger opp hans astma og få en vurdering på om reisen kan være trygg. Om dere drar så pass på at dere har med den medisinen han trenger.

Høsten i Sør –Korea er oftest tørr og klar. Vår og høst er regnet som de beste årstidene for reise dit. Da det er en behagelige temperaturer og mye sol, men vær obs på at luftkvaliteten til tider kan være veldig dårlig. Dette skyldes lokal luftforurensning og langtransportert luftforurensning fra Kina.

 

 Vennlig hilsen Rose

 

 

 

 

 

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet, Rettigheter

Hjemmebesøk og fysioterapi

Har man muligheter for hjemmebesøk av fysioterapeut etter noen mindre hjerneinfarkt. Vedkommende orker ikke sosialt samvær i noen særlig grad lenger, har mange fysiske skader i rygg og skuldre, og er nå noe lammet i venstre hånd og fot. Er tidligere operert, og har skiftet 5 årer rundt hjertet. Behandles for høyt blodtrykk og kolesterol.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 20. februar 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hei

Takk for spørsmål.

Via individuell plan, kan han/hun ha mulighet til å få hjemmebesøk av fysioterapeut. Men det forutsetter at det er en til tjeneste inne i bilde som feks hjemmesykepleie. For å få indviduell plan - må den aktuelle bruker ha to forskjellige hjelpebehov - noe jeg vil anta brukeren kanskje har her.  

Nå skriver du ikke noe om hvor lenge siden det er siden sist hjerneinfarkt, men mange slagrammede har behov for, og rett til, en indviduell plan. Men mange er ikke klar over denne muligheten. I tillegg blir få tilbudt opprettelse av individuell plan selv om helsepersonell skal informere om den. En slik plan opprettes for de som har et lengrevarende behov for koordinerte tjenester i kommunen.Ta kontakt med koordinerende enhet i kommunen for å få opprettet en individuell plan. Mer om indviduell plan kan du lese her. 

Trening er spesiellt viktig med tanke på at det ikke bare kan bedre det fysiske funksjonsnivået, men at det også kan ha en gunstig effekt på både blodtrykk samt kolesterolverdiene.

Lykke til - flott at du tar initativ som pårørende.

Med vennlig hilsen

Spesialfysioterapeut, Iselin Løvhøiden

Personlighetsendringer etter hjerneslag

Hei! Ved hjerneslag er det normalt at personen kan få personlighets endringer, atferdsproblemer, angst, paranoia ol? Har prøvd å si til personen at han kanskje burde oppsøke hjelp da det går mye i å skylde på andre, være bitter, sint, frusterert men han selv påstår at han er helt frisk og at jeg som pårørende er den som trenger hjelp. Han tåler ikke å få høre at han trenger å komme seg videre, jeg har prøvd å få en psykolog til han, men han nekter og blir heller sint fordi at man har ringt en psykolog. Som pårørende er det veldig slitsomt å leve med en som bare sitter inne og snakker om fortiden og hvor sint og bitter han er hverdag. Psykologen sier også at vi heller ikke kan tvinge han, så lenge han ikke vil dette selv. Men hva kan man gjøre? Hvem kan man kontakte når man på en måte har fått en så tung hverdag? (siden man ikke kan tvinge noen til en psykolog) Man vil jo så gjerne få hjulpet personen også da man ser at han egentlig ikke har det bra. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 20. februar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, og takk for spørsmål. Hjerneslag kan gi mange slags utfall, blant annet de du beskriver i spørsmålet ditt. Det er avhengig av hvor i hjernen slaget rammer. Mange opplever ikke de samme symptomene selv, de merker kanskje ikke endringer på samme måte som de pårørende gjør. I tillegg til selve utfallene er det heller ikke uvanlig å få en reaksjon på det å bli rammet av hjerneslag. Det kan være sorg over å bli syk hvor en merker at en ikke er som før. Depresjon og angst er heller ikke uvanlig.

Det er vanskelig å hjelpe noen som ikke ønsker hjelp. Kanskje kan en innfallsvinkel være at det er vanskelig for deg som pårørende og at det er nødvendig for din skyld? Kanskje kan fastlegen involveres eller andre som kan formidle noe av det samme? Tvang er i alle fall vanskelig og neppe noe godt alternativ. Kanskje vil den slagrammede merke behovet for hjelp etter noe tid?

Mange sykehus som behandler hjerneslag har Lærings- og mestringskurs som kan være nyttig. Her er det mange tema og kanskje en inngangport for å ta opp det dere sliter med. Noen slike kurs er for slagrammede og noen for slagrammde og pårørende.

Vi arrangerer et pårørendekurs i Bergen 6-7 april hvor du er velkommen til å melde deg på. Se info i lenken https://www.lhl.no/lhl-hjerneslag/aktuelt/aktuelt/arrangerer-parorendekurs-i-bergen 

For ytterligere informasjon eller råd, ta gjerne kontakt på rådgivningstelefonen 67 023 023.

Atorvastatin på kvelden

MÅ Atorvastatin Mylan 40 mg tas på morgenen? Har brukt dette i 5mnd etter et lite drypp, og tatt 1 tab hver kveld men ser nå at det står på esken 1 tab hver morgen.

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 20. februar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, det er vanlig å anbefale å ta Atorvastatin på kvelden så det burde du kunne fortsette med.

Hjerte/kar

Ulcerøs kolitt, bruker lipitor og valsartan. Symtpomer ved trening

Hei. Er en dame på 55 som nylig har fått påvist høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Har hatt ulcerøs kolitt i 33 år og brukt forskjellige 5-ASA medisiner gjennom årene. Har nylig begynt med imurel i tillegg til asacol ( maks dose asacol er ikke nok lenger) Oppdaget samtidig høyt BT og kol fordi jeg ble uvel på trening for 3-4 uker siden Bruker derfor nå også Valsartan og Atorvastatin. Har av og til sug i brystet når jeg sitter i ro. Og noen ganger kan det " knyte" seg i brystet når jeg spiser eller drikker. Disse symptomene har jeg hatt det siste året. Har i lengre tid følt meg tom for energi og hatt generell sykdomsfølelse. Har et normalt kosthold( lite fett og salt ) Har aldri røyket og drikker ikke alkohol.

Mitt spørsmål er hvorfor blir jeg dårlig på trening? Etter en stund under trening blir jeg svimmel og kvalm. Skjelven i kroppen og ser lyse og mørke flekker i synsfeltet Trener styrke 2 ganger PR uke. Begynte med styrketrening for 6 mnd siden.

Er det bivirkninger av medisiner... noe som virker rart da det opptrer bare på trening. Kan det ha med hjertet å gjøre? Det er først nå de siste 3 ukene jeg har fått ubehag ved treningen. Det varierer om jeg får trent helt ferdig før jeg blir kvalm eller må avbryte treningen etter alt fra 10-30 min.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det kan være flere årsaker til at du blir svimmel og kvalm og får synsforstyrrelser ved trening. En mulig forklaring er at blodprosenten, vitaminer eller salter i kroppen er i ulage relatert til din ulcerøse kolitt. Valsartan kan også påvirke saltbalansen. Væskeinntak i forkant av trening kan ha betydning, det samme kan din generelle ernæringsstatus ha. Det er mindre sannsynlig at hjerteproblemer forklarer den type symptomer som du beskriver, men dersom du holder på å svime av, får hjertebank eller ubehag i brystet under trening så kan dette også være aktuelt å undersøke nærmere.  Du beskriver sug i brystet når du er i ro og når du spiser og drikker, dette er ikke typisk for hjertet men er mer typisk for irritasjon i mage/spiserør. Symptomene dine høres heller ikke ut som typiske bivirkninger av de nye medisinene, men valsartan kan senke blodtrykket, og dersom blodtrykket blir for lavt kan det føre til svimmelhet. Anbefaler at du tar en tur til legen din for blodtrykk og blodprøvesjekk. Lykke til videre med treningen!

Hjerte/kar

Lett forhøyet pro-BNP

Min pro-BNP er nå 38 i mars 2015 var den på 26. Hva betyr dette??

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Betydelig forhøyet proBNP er et relativt sikkert tegn på hjertesvikt. Dersom proBNP er på under 35 pmol/L, er sannsynligheten for hjertesvikt svært liten.  Er verdien lett forhøyet (som hos deg), kan det skyldes lett hjertesvikt, atrieflimmer, nyresvikt eller høy alder. Jeg vil anbefale at du får tatt et EKG hos fastlegen din. Dersom Ekg er helt normalt så er sjansen for hjertesvikt liten. Dersom du har andre symptomer eller funn som kan gi mistanke om hjertesykdom, så vil jeg anbefale at du får en henvisning til hjertelege (eller kontakter privat hjertelege, f.eks hos LHL-Klinikkene, direkte).