Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Griseklaff som barn. Varighet?

Hei! Jeg ble født med klaffefeil og byttet til griseklaff når jeg var -1 mnd. Nå er jeg 28 og hørte her om dagen fra en venninne som er sykepleier at den burde vært byttet ved 15-20 års alderen. Stemmer det?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Klaffen trenger ikke å byttes før ultralydundersøkelse av hjertet og evt. symptomer tilsier bytte. Din venninne har rett i at biologisk aortaklaff typisk må byttes etter 15-20 år, men det er variasjon. Dersom du ikke har vært til undersøkelse hos hjertelege på en en stund, så vil jeg nok anbefale det. Lykke til!

Hjerte/kar

Atrieflimmer og trening

Atrieflimmer og trening Jeg har atrieflimmer, og må bruke både metropolol og tambocor. Allikevel får jeg anfall. Jeg har trent lett styrketrening, men med en del statiske øvelser ( " holdøvelser"). Trener opp et kne etter meniskoperasjon. Kan det være årsaken til anfall? Ellers lurer jeg på hva som er å foretrekke av trening. Styrketrening eller lett kondisjonstrening?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dersom du fortsatt har plagsomme anfall med atrieflimmer mens du bruker metoprolol og tambocor, så kan man vurdere om et inngrep i hjertet (ablasjon) kan være aktuelt for deg. Siden du bruker tambocor, så vil jeg anta at du har oppfølging hos en hjertelege. Jeg vil anbefale at du diskuterer mulighetene for ablasjon med ham ved anledning, evt. bestiller en fremskyndet time dersom du opplever hyppige flimmer-plager. Det er ikke alle som er egnet for opererasjon, dette kommer blant annet på om strukturen i hjertet ditt ved ultralyd er normal. Siden du trener opp kneet etter meniskoperasjon så er styrketrening viktig. Både moderat kondisjonstrening og moderat styrketrening er bra for hjertet. Variert trening er antagelig det beste for kroppen vår.

Hjerte/kar

Engstelig for uoppdaget hjertesykdom.

Jeg er en kvinne på 36 år. Normalt aktiv, trener på høyere intensitet 2-3 ganger pr uke. Jeg har i mange år hatt følelse av "urolig hjerte". Tatt EKG et par ganger som har vært normal men viser bradykardi (44 i puls på legebenken). Ofte opplever jeg følelse av hjerteflimmer, spesielt hvis jeg vekkes av lyder under lett søvn eller når jeg er i ferd med å sovne. Av og til under trening. Min far er nylig operert med bytte av aortaklaff og han har også lav puls fra før. Jeg engster meg nå for at jeg har en uoppdaget hjertetilstand og kjenner frykt for å sovne da det ofte er da "anfallene" kommer. Bør jeg utredes og i så fall på hvilken måte for at angsten ikke skal ta livskvaliteten min?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er tydelig at du har god forståelse for at din egen engstelse kan ha betydning for livskvalitet og opplevelse av symptomer. Dersom du er godt forberedt på å ta innover deg resultatene av en hjertesjekk, også hvis de viser at du er helt frisk, så kan en undersøkelse med ultralyd, rytmeregistrering (holter) og evt. en belastningstest være nyttig. Ulempen med en slik undersøkelse hos hjertelege er at det kan medføre ekstra fokus på mulig sykdom og dermed i noen tilfeller forverre angst og bekymring. Sykdom i aortaklaffen er lett å oppdage på ultralyd, og kan ofte høres med et stetoskop. Denne tilstanden er desidert vanligst hos de eldre. "Urolig hjerte" skyldes ofte ekstraslag og er oftest ufarlig.

Hjerte/kar

Astma og hjertebank

Astma og hjertebank Det er hjertegreier i familien på mor mi si sida,eg er jo redd for at eg og kan få det.Kva skal eg gjera då? Eg har jo astma,og når eg får eit astmaanfall,då vert det belastning på hjerta mitt.Eg skal inn til legen den 27/3 å ta pusteprøve og sjekka hjerta mitt og måla blodtrykket hjå legen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Jeg svarte på et lignende spørsmål under, kanskje fra deg?? Astmaanfall gjør at pulsen går opp, men for et ellers friskt hjerte så er ikke dette farlig. Blodtrykket vil også stige midlertidig ved et astma-anfall, men vil falle tilbake til normalen når anfallet er over. Det er lurt å undersøke pusteproblemet skikkelig hos lege. Og med hjertesykdom i familien så er blodtrykkskontroll og blodprøve på kolesterolet viktig. Tenk gjerne igjennom livsstilen din i forhold til kosthold, trening, røyking og stress. Lykke til.

Hjerte/kar

Hjertesykdom i familien og astma-anfall.

Hei Morten Schei. Det er hjertegreier i familien på mor mi si sida,for mormora mi døydde av hjertinfarkt og onkelen til mor mi og hadde det og. Eg er redd for at eg og kan få det,sidan eg har astma,og av og til får eg astmaanfall,då vert det belastning på hjerta mitt. Kan det verta belastning på hjerta mitt når eg får astmaafall då og av stress og då?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Som for mange av oss nordmenn, så har du også hjertesykdom i familien din. Dette betyr at det er fornuftig å tenke på livsstilen din i forhold til hva du spiser og drikker, at du prøver mosjonere regelmessig, ikke røyker og prøver å unngå negativt stress over tid.

Jeg vil anbefale at du får sjekket kolesterolet og blodtrykket ditt hos fastlegen. Astamanfall er heldigvis ikke farlig for hjertet i seg selv, men dersom du skulle få økende tungpust, så kan det ha sammenheng med både lunger og hjerte og bør undersøkes nærmere hos lege.

Hjerte/kar

Anfall med smerter og svimmelhet.

Hei. Jeg fikk plutselig smerter i begge skuldrene,venstre armen ble numnen,under kjeven ble vondt og nummen,så sløvete i øyne,følte hadde murstein i brystet,kvalm,svimmel og klarte så vidt å snakke.varte i 2-3 timer og dagen etter skjedde igjen varte 2 timer med samme symptomer Hva kan det være? Takk

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ubehag i brystet, kjeve og venstre arm kan skyldes hjertet, og du bør kontakte lege snarlig for undersøkelse. Dersom du får et nytt akutt anfall bør du dra til legevakten omgående, eller ringe 113. Det er gode muligheter for at ubehaget har ufarlige årsaker, men med slike symptomer så må man ikke ta noen sjanse. 

Hjerte/kar

Gratis opptrening etter operasjon?

Er det riktig at de som har hatt operasjon med stenter og nye årer har rett til gratis trening?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Det er riktig at du har rett til hjerterehabilitering med omfattende opptrening etter hjerteoperasjon. Du må betale en egenandel, men det meste dekkes av det offentlige. Fastlegen din kan henvise, eller du kan henvises direkte fra sykehuset. Dette vil jeg absolutt anbefale at du benytter deg av. Lykke til!

Rettigheter

Uføretrygd og boliglån

Jeg er ufør og har ca 15 000 kroner pr måneder. Kan jeg kjøpe hus ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 19. februar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

En bank vil på vanlig måte gjøre en vurdering av hvor stort lån du kan betjene. Det er også krav om at du har egenkapital når skal kjøpe bolig. Du kan også undersøke med kommunen om du kan få startlån gjennom Husbanken.

Her finner du informasjon om startlån: startlån

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Trening, vekten og betablokker

Hei, jeg var hos legen idag og fikk resept på Betablokkere Selo-Zok 25 mg depottabeletter som skal tas morgen og kveld. Grunnen til at jeg har fått disse er at jeg har mye angst og uro i kroppen, som fører til høyt blodtrykk. Jeg trener regelmessig, kondisjon og styrke, og gjerne intervall trening på mølle. Jeg er ikke overvektig, men jeg har lett for å legge på meg, og jeg "sliter" og har slitt i mange år med å holde vekten nogenlunde i sjakk. Når jeg leser om at bivirkningen av denne medisinen er at man har vanskelig for å gå ned i vekt, og også at den kan medføre til vektøkning, må jeg være ærlig å si at det gjør med sterkt tvilende til å ta denne medisinen. Mye av gleden jeg har i livet er det å kunne ha ett aktivt liv, trene og gå turer i skog og mark. Dette er ett Must for meg. Så hvis jeg ikke kan kunne gjøre dette grunnet at man får mindre tiltakslyst, blir søvnig, døsig og "lat", så er ikke dette rette medisin for meg.

Er det grunn til engstelse, og er det noe poeng i å trene kondisjon, for å holde blodpumpa i gang, og holde vekten på ett jevnt nivå, når man ikke får maksimalt ut av treningen, om man så orker å gå.

Mulig jeg svartmaler alt, men akkurat nå har jeg mange tanker i hodet på en gang.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Siden jeg ikke kjenner din helse i detalj, skal jeg svare generelt.

Betablokkere kan gjøre det vanskelig å komme opp i makspuls. De som trener med høy intensitet kan merke at de ikke klarer å yte maks. Men alle opplever ikke det. Mange klarer det likevel, og merker ikke noe til denne bivirkningen. Hvordan det vil gå med deg er vanskelig å vite på forhånd. Dosen du har fått utskrevet er relativt lav. Det minker også faren for bivirkninger.

Det er generelt ikke noe problem å trene med SeloZok. Snarere er det anbefalt. Du trenger heller ikke være redd for å presse deg på trening. Hvis du etter en tids bruk føler at pillene hemmer deg i å trene, kan du da det opp med legen din igjen og be om alternativer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lipitor annenhver dag

Kan jeg bruke lipitor annen hver dag..

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det vanligste er å dosere lipitor hver dag. Dette for å sikre et jevnt nivå i kroppen. Derfor er det anbefalt å medisinen daglig. Hvis du likevel vil ta den kun annenhver dag, kan du selvfølgelig gjøre det, men snakk med legen din om det først. Vær klar over at effekten vil avta om du kun tar den annenhver dag.

Mvh

Wasim Zahid