Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Puter ved hjertesvikt

Eg held på med ei innsendingsoppgåve på studiet mitt og lurte på kvifor pasientar med hjartesvikt ofte søv med fleire puter under hovudet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pasienter med hjertesvikt har også et overskudd av væske i kroppen. Det er et av problemene ved sykdommen, kroppen holder igjen væske. Når pasientene ligger flatt, flyter denne væsken opp mot lungene og hjertet og man blir mer andpusten. Da hjelper det å heve hodet. Man bruker rett og slett tyngdekraften til å få væsken nedover mot bena igjen for å lette på pusten.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Spasmeangina - årsaker

Jeg har spasme angina og har læst her, at det kan være udløst af visse former for medicin. Kan du sige, hvilken medicin der er tale om?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Spasmeangina forårsakes av forbigående sammentrekninger i hjertekransårene. Når disse årene trekker seg sammen (får spasmer), går det mindre blod gjennom dem og pasienten kan få smerter i brystet.

I motsetning til vanlig angina som forårsakes av fysisk anstrengelse, kommer spasmeangina gjerne når du er i ro, ofte på nattestid.

Spasmeangina rammer hyppigere de som har risikofaktorer for hjertesykdom (høyt kolesterol, høyt blodtrykk), men kan også forekomme hos personer helt uten risikofaktorer.

Ofte finner man ingen utløsende årsak til spasmene. Men hos enkelte kan spasmer utløses av røyking, kulde, ekstrem emosjonell stress og narkotiske stoffer som amfetaminer og kokain.

Enkelte medikamenter kan også utløse spasmer: Adrenalin, noradrenalin, vasopressin og enkelte neseprayer mot tett nese og migrenemedisiner.

Behandling består av langtidsvirkende nitroglycerin, calciumkanalblokkere og statiner (koleterolmedisiner).

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Astma og kulde

Hei
Eg vert dårleg når det vert for kaldt, også har eg astma i tillegg. Det er difor eg har vore sjuk. Kva skal eg gjera?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 17. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Det er være individuelle forskjeller på hvor kaldt det må være før astmasymptomer oppstår. Du må selv finne ut hvor grensen går. Et tips er å dekke til nese og munn. Ved å puste gjennom et skjerf, en høy jakkekrave, en buff eller et annet plagg foran nese og munn, blir luften man puster inn både litt varmere og litt fuktigere og man kan unngå pusteproblemer. Det finnes også forskjellige hjelpemidler som man kan bruke for å varme opp lufta, som ulike varmemasker eller lungplus som er et munnstykke.

Du må gjerne ringe LHLs rådgivningstjeneste. Se www.lhl.no/radgivning

Vennlig hilsen Rose

Allergi

Kuldeallergi

Kva er kuldeallergi for noko?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 17. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Kuldeallergi er egentlig ikke en allergi, men en overfølsomhet mot kulde. Huden reagerer da med et elveblestlignende utslett, i varierende grad, når huden blir nedkjølt på grunn av kald luft eller kaldt vann. I noen tilfeller også hvis svette fra huden fordamper raskt. Det kan oppstå kløe i huden, eksem eller en følelse av at "huden brenner". Hvis hele kroppen kjøles ned f.eks ved bading i iskaldt vann, kan dette i verste fall føre til alvårlige reaksjoner der store deler av kroppen hovner opp og det  kan oppstå et allergisk sjokk.  Ved kuldeallergi bør en ta kontakt med lege for å få en vurdering i forhold til behandling.

Vennlig hilsen Rose 

Allergi

Hveteallergi

Vet dere hvor man kan få tatt prikktest for å teste for hveteallergi/intoleranse? (Det er ikke cøliaki). Har forsøkt å henvende meg til fastlege osv, men ingen informasjon om prikktest angående hveteallergi/intoleranse. Har tatt blodprøve, men disse viser ingen allergi. Likevel reagerer tarmene svært dårlig på inntak av mat med gluten. Hva skal jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Hveteallergi kan slå ut på blodprøve og/eller prikktest. Når blodprøvene r negativ er det tvilsomt om prikktesten viser noe annet. Det er mulig du har intoleranse eller en overfølsomhet overfor gluten som ikke lar seg diagnostisere med laboratorietester. Da er kostforsøk eneste mulighet. da fjerner du hvete fra kosten til du er symptomfri og prøver å spise det igjen og ser hvilke symptomer du eventuelt får.

Du kan prøve å henvende deg til Haukeland der har de nasjonalt kompetanssesenter for tarmsykdommer.https://helse-bergen.no/avdelinger/medisinsk-avdeling/gastroenterologisk-seksjon/nasjonal-kompetansetjeneste-for-funksjonell-mage-tarmsykdommer/ibs-a-leve-med-irritabel-tarm

Lykke til, Hilsen Helle

 

Hjerte/kar

Hjertebank ved astmaanfall.

Eg har jo av og til hjertebank når eg får astmaanfall. Kva skal eg gjera då? På måndag den 27/3 skal eg til legen å ta pusteprøve,også skal eg sjekka hjerta mitt. Det er jo hjertegreier i familen på mor mi si side.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Astmamedisin i større doser kan ha en adrenalin-lignende virkning som øker pulsen. Dette kan være ubehagelig, men er ikke farlig for ellers friske mennesker. Astma-anfallet i seg selv kan jo også virke slitsomt forkroppen og på den måten bidra til at pulsen stiger forbigående.

Dersom du skulle få anfall hvor pulsen plutselig "skifter takt", "løper løpsk", blir "hulter til bulter", eller du opplever plagsom svimmelhet/besvimelsestendens, brystsmerter eller økende tungpust så synes jeg du skal fortelle legen din om dette.

Ekstra tiltak som forebygging mot blodpropp ved tannbehandling?

Etter at jeg har hatt blodpropp i leggen bør jeg ta noen ekstra tiltak for tannbehandling son tanntrekking implantater og kroner på tenner som forebygging av nye blodpropper

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Nei, i utgangspunktet kan du gjennomføre tannbehanlding som planlagt uten ekstra tiltak. Du bør nevne for tannlegen din at du har hatt blodpropp.

Hjerte/kar

Betennelse i hjertemuskel og hjertepose

Min sønn (24, student) har vært innlagt på Haukeland en uke grunnet pustebesvær. Det ble konstatert betennelse i hjertemuskelen samt hjerteposen. Det ble ikke iverksatt medisinering, Han bor alene på hybel. Han ble utskrevet for 3 dager siden. Fortsatt ikke iverksatt medisinering. Han sier at han ennå har plager og våkner om natten av ubehag. Hvilke forholdsregler skal han ta med tanke på kost, livsstil med mere?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Jeg forstår godt at du er bekymret,- men når legene har skrevet ham ut av sykehuset kan du i utgangspunktet føle deg trygg på at hans situasjon er tilstrekkelig undersøkt og vurdert. Han har antagelig fått med seg et informasjonsskriv, og muntlig informasjon fra sykehuset som oppsummerer situasjonen og gir råd om forholdregler fremover.

Som hovedregel bør han unngå belastninger som øker ubehaget, og kontakte lege ved økende symptomer. Ibux kan ofte ha god effekt ved irritasjon i hjerteposen og det finnes også annen medisin som kan vurderes (kolkisin) . Noen pasienter får råd om å unngå større anstrengelser i opptil 6 mnd etter en slik betennelse, avhengig av om hjertemuskelen var involvert. Jeg vil anta at sykehuset har anbefalt en kontroll etter en viss tid, - han bør uansett ikke stusse med å oppsøke lege ved behov. Utover mulig begrensning på fysisk aktivitet kan han spise og leve normalt. Prognosen er i de aller fleste tilfeller god.

 

Hjerte/kar

Kortpustet, bruker ventoline.

Hei.jeg blir veldig dårlig når det kaldt ute eller fuktig/regnvær, og jeg blir kortpustet. Tåler anstrengelse dårlig uansett vær, blir utmattet.Har nylig hatt EKG for hjerte, fint resultat. Har mix allergier, trær,hund etc..Har brukt ventolin i mange år for pusten, men min nye fastlege sier at jeg ikke har astma og at mine lidelser er psykisk. nå er jeg helt forvirret.hva tenker du?vh.marianne 57 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei Marianne! Det er ikke alltid så lett å stille en astma-diagnose, og med det du forteller om allergi og symptomer som hemmer deg i hverdagen så synes jeg at du skal be legen din om en henvisning til lungelege for utredning og vurdering av medisiner. Det er også mulig å kontakte en privat lungelege direkte om ønskelig.

Hjerte/kar

Sterkt krydret mat og hjerte-kar sykdommer

Er sterk krydret mat med på å øke risiko for hjerte og karsykdommer?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Sterkt krydret mat kan ofte innholde en god del salt,- og salt er ikke gunstig i større mengder (over ca 5mg/dag). Mange typer kryddermix betår av store deler salt, men annet krydder som f.eks chilli, gurkemeie eller hvitløk kan tenkes å ha gunstige effekter for hjerte-kar systemet.