Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Lengde på flytur og blodproppfare

I forhold til flytur og blodproppfare, beregnes en flytur på 6 timer som en lang flytur ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ingen entydig fasit på dette. Ulike studier har definert "lang reise" ulikt. I noen studier har man ansett flytur på over 3 timer som lang, mens det i andre studier er brukt over 10 timer som definisjon. Flyreise øker risikoen for blodpropp noe, men faren er størst hos de som også har andre risikofaktorer for blodpropp.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Når er en pasientskadesak foreldet?

Hei Har fått konstantert kompresjonsbrudd i en ryggvirvel. I følge MR, så har bruddet grodd feil,slik at nedre del av ryggsøylen er blitt skjev. Noe som i dag gir mye smerte. Det antas at bruddet skjedde i 2004. Da var jeg involvert i en trafikkulykke der bland annet lårbenet ble "knust". I følge opplysninger jeg nå har fått fra A-hus, ble det den gang ikke tatt røntgen av ryggen, men bare av det skadde benet og nakken. Bildene er for makulert etter 10 år. Opplysningen fikk jeg fra røntgenavdelingen ved A-hus nylig. Etter min mening ble de gjort en grov feil, da det ikke ble tatt røntgen av ryggen den gang . Ryggen var antagelig av, men det kjente jo ikke jeg som var neddopet av smertestillende. Nå sliter jeg med skaden i ettertid, men er saken for gammel?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. februar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Den alminnelige foreldelsesfristen er tre år. Et krav om pasientskadeserstatning foreldes tre år etter den dagen da du fikk eller burde skaffet deg nødvendig kunnskap om skaden og den ansvarlige.

Du må ha kunnskap om skaden, at du har fått en pasientskade som følge av helsehjelpen. Du må også ha kunnskap om at denne skaden har gitt eller vil gi et økonomisk tap (for eksempel tap i inntekter eller ekstra utgifter) eller et vesentlig og varig medisinsk men. Det er ikke noe krav om at det er stilt en konkret diagnose, eller at størrelsen på skaden og det økonomiske tapet er helt klarlagt.

Du må ha kunnskap om den ansvarlige. For eksempel hvilket sykehus. Du må vite at pasientskaden kan gi rett til erstatning (kunnskap om ansvarsgrunnlaget og om årsakssammenheng) og hvem kravet kan rettes mot.

Kunnskapen må være slik at det objektivt sett ga deg en oppfordring til å melde et krav om erstatning til Norsk pasientskadeerstatning  Du må ha nok informasjon til å kunne vurdere om et krav om erstatning har mulighet for å føre frem, for eksempel konkrete opplysninger i retning av at skaden kan skyldes svikt i helsehjelpen. At du selv har en egen mening om hva som er årsaken til skaden, er normalt ikke nok.

Undersøkelsesplikt. I lovens formulering «burde skaffet seg» kunnskap, ligger det at du har en aktsomhetsplikt, det vil si en plikt til å gjøre undersøkelser for å avklare mulig skade og ansvarlig. I forarbeidene til loven er dette beskrevet slik:

«Det bør være tilstrekkelig at skadelidte har fått kunnskap om slike omstendigheter at det vil være naturlig for ham å undersøke om skade er lidt og om hvem som er ansvarlig for den, forutsatt en slik undersøkelse kan føre frem uten urimelig besvær».

Spørsmålet blir altså på hvilket tidspunkt burde du senest forstått at du kunne sette frem krav om pasientskadeerstatning. Fra dette tidspunktet har du tre år på deg. Ellers er det slik at en pasientskadesak vil være foreldet om det er mer enn 20 år siden skadehendelsen inntraff. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Tette årer og hjerteproblematikk

Jeg tok Bypas 2011,året etter fortalte om en fortetning på halspulsåren høyre side De gjør ingen ting med det... Nå i 2017,er i Spania Blir mer og mer svimmel og kraftig hodepine Blir lagt inn på sykehus, tar Mr og de finner mane tette årer bl annet begge hals pulsårene og i nakken Jeg vet jeg har fortetning i korsryggen Skal bli medisinert på mandag Bør jeg dra hjem, og hvorfor bryr ikke legene seg hjemme? Opereret på Ullevål,var til sjekk 18-1-17 Ingen sjekk av årer,må jeg få slag først?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 13. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Har dessverre ingen gode svar til deg. Denne tjenesten er i forhold til kols og lungesykdommer. Du har en mulighet til å ringe fastlegen og konferere med denne om hva du bør gjøre. Det er også en mulighet å kontakte  Nasjonalforeningen for folkehelse som driver en telefontjeneste som heter Hjertelinjen. Tlfnr 23120050 åpent mandag - fredag fra kl 10 - 14.

Lykke til!

Mvh Hilde

Kols

Kols grad 4 og fremtidsutsikter

Kolspasient, grad 4 .Stadig lungebetennelser, ut og inn av sykehus, antibiotika og kortisonbehandling. framtidsutsikter?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 13. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er ikke mulig å si noe generelt om fremtidsutsikter i forhold til kols utvikling, har dessverre ikke noe godt svar å gi deg gjennom en slik elektronisk tjeneste. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen eller lungespesialist som kan snakke litt med deg angående det du lurer på i forhold til fremtidsutsikter. De har din journal og kjenner forhåpentligvis til deg og din situasjon. Ta gjerne kontakt med kolslinjen for en mer utdypende samtale på tlf nr 800 89 333.

Lykke til!

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Lav puls

Min mor på 85 år har puls i bare 40. Bør vi kontakte lege?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 13. februar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Det kan være lurt å diskutere dette med legen. Noen har lavere puls enn andre og har ingen vansker med dette. Det kan imidlertid være nødvendig å registrere pulsen over lengre tid for å vurdere om den blir for lav. Kanskje bruker hun også medisiner som påvirker pulsen. Da kan disse endres. Jeg anbefaler, som du selv skriver, å ta dette opp med legen.

Hjerte/kar

Hjertebank ved astma

Kan eg få hjertebank når eg får astmaanfall og belastning på hjerta mitt då pga stress og npr eg får eit astmaanfall? Eg har jo astma.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Astma er normalt ikke farlig for hjertet, men du kan nok kjenne litt hjertebank under et anfall. Årsaken til dette er at tungpust gir engestelse og adrenalin i kroppen som kan gi hjertebank. Mange astmamedisiner gir også hjertebank. Men som regel er dette helt ufarlig hvis du ellers har et frisk hjerte.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk?

Hei, Er en kvinne på 30 år. Har aldri før hatt høyt blodtrykk. Har astma eller så er jeg frisk. I går var jeg hos fastlegen og blodtrykket ble målt til 127/95. Hun ba meg ikke om å stresse, jeg skal ha 24-timers blodtrykkskontroll først i april, men er helt fra meg av bekymring. Synes dette er skummelt og har i tillegg vondt i hodet idag. Må legge til at jeg er litt overvektig, veier ca. 15 kg for mye. Hva skal jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du er bekymret, men det har du liten grunn til. Man kan ikke stole på en enkeltmåling, og 127/95 er uansett ikke skremmende høyt. Overtrykket på 127 er helt normalt, mens undertrykket på 95 er litt høyt. Men det kan jo bare ha vært en tilfeldig økning, og ikke representativt for ditt egentlige blodtrykk.

Overvekt øker blodtrykket, og ofte vil en reduksjon på bare noen få kilo være nok til å få trykket ned. Jeg synes det er lurt at du gjør en 24-timers måling, da en slik test vil gi deg et skikkelig bilde av hva trykket ditt egentlig ligger på.

Uansett er det ingen grunn til bekymring i mellomtiden.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Non-compaction hjertesykdom

Hei. Jeg lurer på "alt" vedrørende noncompaction. Min bror på 45 år har nettopp fått stilt denne litt sjeldne hjertesykdommen, og skal sette inn hjertestarter.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Non-compaction er en sjelden form for hjertemuskelsykdom, som vi fortsatt ikke har fullstendig kunnskap om. Ved denne tilstanden blir muskulaturen i venstre hovedkammer "svampaktig" og svekket. Tilstanden starter allerede i fosterlivet, kan være genetisk, og utvikler seg gradvis gjennom livet. Man kan utvikle hjertesvikt og få høyere risiko for hjertestans og blodpropper.

Diagnosen stilles med ultralyd og MR av hjertet. Behandlingen består av både hjertesviktmedisinering, blodfortynnende medisiner, og evt. innsetting av forebyggende hjertestarter (i tilfelle hjertestans skulle inntreffe).

Hvis du føler deg komfortabel med å lese engelsk, vil jeg anbefale denne siden om sykdommen. Her får du en del nyttig informasjon:

http://www.cardiomyopathy.org/left-ventricular-noncompaction/intro

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Astma og hjerteproblemer

Eg har jo astma og får av og til astmaanfall.Kan det verta belastning på hjerta mitt? Eg har hjertebank av og til.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Astma påvirker normalt ikke hjertet. Hvis du har et friskt hjerte vil ikke astma være noen belastning for hjertet. Har du hjertesykdom, kan et alvorlig astmaanfall stresse hjertet.

Mvh

Wasim Zahid

Kan jeg slutte med Albyl E?

Jeg har hatt en liten blodpropp i hvert øye siden i fjor sommer. Siste fotografering nå i januar viste at de nå er borte, antagelig grunnet at jeg har tatt Albyl-e 75 mg siden i fjor sommer. Jeg har ikke for høyt blodtrykk og så vidt jeg vet heller ikke for høyt kolesterolnivå. Jeg ble undersøkt på alle bauger og kanter på øyeklinikken på Ullevål, men de fant ikke årsaken til blodproppene. De antok at jeg hadde hatt en eller form for rytmeforstyrrelse. Jeg lurer på om jeg kan slutte med Albyl E, da jeg får litt astma og mageproblem, litt svie i øvre del av magen. Jeg har i mange år tatt et konsentrert hvitløksprodukt, og jeg vil fortsette med det. Finnes det noe alternativ til Albyl E?

Hilsen glad dame på 75 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er nok et stykke utenfor mitt felt, som er hjertet og hjertesykdommer. Type behandling, og varighet av denne, må avgjøres av øyespesialist.

Mvh

Wasim Zahid