Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Unngå enkelte matvarer ved Marevan-bruk?

Hei, jeg går på Marevan etter lunge emboli - hvilke fruk kan jeg spise som inneholder lite vitamin K?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Marevan er en blodfortynnende medisin. Den virker ved å hemme effekten av vitamin-K i kroppen. Hvis du spiser mat med for mye vitamin-K, kan effekten av marevan reduseres. Vi i LHL har laget en oversikt over hvordan du bør spise hvis du bruker Marevan. Du kan lese om det her;

https://www.lhl.no/kosthold/ernaring-og-helse1/spis-riktig-nar-du-bruker-marevan/

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger av atorvastatin

Hva er bivirkninger av Atorvastatin Mylan ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Atorvastatin er et kolesterolsenkende middel som tilhører medikamentgruppen "statiner". Medikamentet er mer kjent under navnet Lipitor. Statiner har generelt lite bivirkninger. De vanligste er mage-, tarm- og fordøyelsesplager og muskelplager. For en mer komplett oversikt over bivirkninger kan du lese her:

http://felleskatalogen.no/medisin/lipitor-pfizer-560999

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Test for katteallergi

Hei . Min samboer har fått 13.6 ku/l på resultat med allergi. Kan man få likevel en ny katt hjemme med sånn verdi? Er det ganske alvorlig tall ? Jeg hadde en katt før, døde for 1 måneder siden og hun var nesten 14 år gammel.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Det er alltid legen som må tolke blodprøvesvar, men de som har en påvist allergi overfor katt skal ikk ebo med katt. Det vil ikke gjør allergien bedre, tvert i mot kan det bli verre. Så desverre er nok ikke katt noen god ide.

Lykke til, hilsen Helle

Kols

Kols utvikling

Har trinnvis gått ned i o,2 - fra 33%-31% og i dag 27% i løpet av 6 år! Hva kan jeg vente meg i de følgende 6 år??

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 10. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er nok helt umulig å kunne gi deg et eksakt svar på det, da utviklingen ikke er så forutsigbar. Det avhenger av en rekke ulike faktorer,men du må gjerne ta en samtale med fastlegen event lungespesialist som kjenner deg og har alle dine data. Hvis det er noe spesielt du bekymrer deg for, så er det lurt å nevne det i en slik samtale.

Du er også hjertelig velkommen til å ringe kolslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Allergi, Hud

Eksem og hveteintoleranse

Hei, jeg er 13 år og sliter med hveteintoleranse. Jeg har lenge slitt med oppblåst mage og nærmest diaré. Nå sliter jeg spesielt med eksem og kløe. Det svir og det ser ut til at det bare blir verre. Jeg har sluttet å spise hvete, har klart å holde meg unna de fleste produktene. Vet du om en måte jeg kan forbygge denne eksemen?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

 

Hei .

Så fint at du skriver til oss og spør.

Hveteintoleranse er ikke så vanlig, og det kan være vanskelig å stille riktig diagnose. Om du ikke er helt sikker på diagnosen bør du kontakte lege og få henvisning til spesialist, i ditt tilfelle en barnelege med kunnskap og erfaring om allergi og eksem. Det er viktig med en god utrdning om det er slik at du skal leve uten hvete resten av livet.

 Det er heller ikke sikkert at det er hvete som påvirker eksemet ditt. De som har eksem har en følsom hudtype som påvirkes av mange faktorer, temperaturending, stress, matvarer og mye annet. Det er skelden det er en matvare som har skylden og derfor skjelden at en diett alene hjelper. Det aller viktigste er derfor å behandle eksemet med rikelig fuktighetskrem, (eksmepelvis Canoderm som du kan få på blå resept) og eventuelt steroidsalver i perioder. Du kan lese mer om behandling av eksem her.

Prøv gjerne vår chatetjeneste for ungdom om du vil prate med en erfaren sykepleier

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar, Kosthold

Kostholdsinformasjon for Marevan-brukere

Finnes det kostholdsplan for marevan brukere ?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 10. februar 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

På denne siden finner du en del råd om kosthold ved marevan: https://www.lhl.no/kosthold/ernaring-og-helse1/spis-riktig-nar-du-bruker-marevan/ 

Du finner mer informasjon her i vår brosjyre "Kosthold for deg som bruker Marevan".

Det du bør huske er at ingen mat nødvendigvis må unngås om du bruker Marevan, men at kostholdet bør være stabilt. Hvis du må gjøre store endringer i kostholdet, er det viktig at INR undersøkes slik at legen eventuelt kan justere Marevan-dosen.

Lunge

Forverres astma ved høy luftfuktighet?

Hei
Jeg skal reise til Bali nå i februar. Vi hadde ikke tenkt så mye på at det var regntid å høy luftfuktighet på dette tidspunktet. Jeg har astma å er litt plaget, tror dere jeg vil bli mye verre der nede? Luftfuktigheten er høy mellom 80-90 %.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 09. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

Det vanskelig å svare deg eksakt, men det er tyngre å puste i luft med høy fuktighet. Noen personer med astma sier at symptomene forverres av høy luftfuktighet, mens andre har det bedre med høy luftfuktighet, eller sier de puster bedre etter regnvær.

Snakk med legen din og ta med medisiner slik at du kan forebygge / behandle om astmasymptomene øker.

Vennlig hilsen Rose

 

Rettigheter

Sykepenger

Etter svar fra dere, så fikk jeg vite at arbeidsgiver/regnskapsfører fra dem har slettet meg som arbeidstaker . ? Jeg har ikke fått noe beskjed om dette og vet ikke helt når dem har gjort det heller. De påstår at jeg har sagt jobben selv, noe jeg ikke har gjort. Vil det ha noe betydning da ? M.v.h

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 08. februar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Nav skal legge til grunn den underliggende realiteten. Påstår arbeidsgiver at arbeidsforholdet er avsluttet og Nav legger det til grunn, er det ikke sikkert du har rett til sykepenger. Du bør derfor få avklart den rettslige status på ditt arbeidsforhold. Jeg gjør oppmerksom på at arbeidsmiljøloven krever at arbeidsgiver følger bestemte prosedyrer om de vil avslutte et tidsubestemt arbeidsforhlold eller et tidsbestemt før arbeidsavtalen utløper.

Her finner du mer informasjon om oppsigelse av et arbeidsforhold:

oppsigelse

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Kols

kols og leveutsikter

Hei! Jeg lurer på om det er mulig å estimere noe levetid for en person med stadie 4 kols, 25% lungekapasitet?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 08. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Nei, det er helt umulig å kunne si. Hvis det ikke tilkommer noe spesielt som f.eks gjentatte  infeksjoner, hjerteproblematikk ol. så kan en leve i mange år.

Hvis du ønsker en mer utdypende samtale rundt problematikken så er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333.

Mvh Hilde

 

Hjerte/kar

Hvor er det best å gjøre ablasjonsbehandling i Norge?

Radiofrekvensablasjon 44 år, og atrieflimmer. Jeg lurer på om de ulike behandlingsstedene, 4 i Norge, har ulik grad av vellykkede ablasjoner? Er det noen av sykehusene som regnes for å være det beste for dette inngrepet? Hvis ablasjonenblir mislykket på det første behandlingstedet, kan man da velge et annet behandlingssted neste gang?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Jeg forstår godt at du ønsker mest mulig informasjon om såkalte "kvalitetsindikatorer" før et slikt inngrep. Dessverre er det foreløpig noe begrenset med informasjon å finne. 

Det er opprettet et register over ablasjoner i norge (ABLA NOR https://www.kvalitetsregistre.no/registers/nasjonalt-register-ablasjonsbehandling-og-elektrofysiologi-i-norge-abla-nor ). Dette registeret tar sikte på å begynne å publisere data, også på kvalitetsindikatorer, i løpet av året 2017.

Hjerte-kar registeret ( se https://www.fhi.no/hn/helseregistre-og-registre/hjertekar/) gir noe informasjon.

Det finnes forøvrig 5 sentre i Norge som gjør dette inngrepet, det femte senteret er Feiring klinikken som har avtale med Helse Sør-Øst på denne behandlingen.

For ventetider og kontaktinfo se: https://helsenorge.no/velg-behandlingssted/ventetider-for-behandling?bid=166

Totalt sett så er mitt inntrykk at tilbudet er meget bra ved alle sentrene. Du har rett på såkalt "second-opinion" ved hvilket som helst sted dersom det første inngrepet ikke skulle bli vellykket.

Lykke til!