Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Hundeallergi? Kan barn testes for allergi ?

Hei.
Jeg har en sønn på 4 år som har milde symptomer på allergi. I fjor sommer valgte vi å prøve allergimedisiner, da han klødde seg ofte i nese og øyne, og ofte virket forkjølet. Legen tenkte da i retning pollenallergi, men han var for ung til at de anbefalte å teste med blodprøver. Vi har nå anskaffet oss hund og jeg er redd for at vi ser en forverring av allergisymptomene, men jeg synes det er vanskelig, da det stort sett dreier seg om milde symptomer. Han klør seg ofte i øyne og nese og har de siste månedene svært ofte hatt rennende nese. Øynene er ikke røde eller rennende. Han har hatt flere runder med forkjølelse i de månedene vi har hatt hund (3 måneder). Når han er forkjølet blir han nesten umiddelbart svært surklete i brystet. Slik kan jeg ikke huske at det var med storesøsteren.

Jeg må innrømme at min største bekymring er astma og at det er noen få ting som gjør at jeg er redd for at dette kan være en mulighet. Jeg tenker da på dette med forkjølelsene. I tillegg oppleves han som en "bedagelig anlagt type". Men det mener jeg at han fort blir sliten og vil ikke være med på fysisk lek i særlig grad. Men han har siden fødselen vært kompakt bygd og vi har derfor tenkt at dette kunne være forklaringen. For 1 måned siden spiste han kiwi og hovnet kraftig opp i leppene og begynte å klø. Dette gjorde at jeg tenker kryssallergi, men siden det ikke er pollensesong går tankene mot hunden.

Slik jeg opplever det er ingen av hans symptomer til veldig stort hinder for han, men han oppleves som mer slapp/lat enn den gjennomsnittlige 4-åringen. Vi vil nødig kvitte oss med hunden, men jeg er samtidig svært redd for at vi fremprovoserer ytterligere problemer for gutten. Hunden får ikke være på guttens soverom og vi vasker ansikt og hender nøye etter kontakt med hunden.

Setter stor pris på råd/tips til hvordan vi bør gå frem videre.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 07. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

Din sønn er ikke for liten til at det kan gjennomføres en allergitesting. Om fastlegen ikke kan gjøre dette må du be om å bli henvist til en barnelege med kompetanses på allergi. Her kan gutten undersøkes, testes og dere får god veiledning når svarene kommer. Les mer om allergi her: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergi/

Allergenene fra hunden er små partikler, fra spytt, flass og urin, som fester seg på klær, tekstiler og møbler og blander seg med støvet i hele boligen. Disse kan gi allergiske reaksjoner når de pustes inn eller kommer i kontakt med huden. www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/ 

Hvilke tiltak dere må igangsette avhenger av testsvar, men ha i bakhodet at dette kan være en allergi for hund og da er den aller viktigste behandlingen å unngå det man ikke tåler, altså fjerne hunden fra hjemmet.

Ta gjerne kontakt med oss vi våre rådgivere på telefon 67 023 023 www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/radgivning/

 

 

 

 Vennlig hilsen Rose Lyngra

 

Lunge

Forstøverapparat til utenlandsreise

Min mann har kols. Nå lurer han på at han skal gå til innkjøp av et forstøverapparat. Er det noen merker dere kan anbefale. Vi reiser mye til Spania . Er det noen apparater som kan være lette å ta med seg.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 07. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det finnes to forstøverrapperater som er enkle å ha med seg på reise. Aeroneb er en ultralyd forstøver. Innospire Mini er en lett trykk luft forstøver. Vil anbefale dere å ta kontakt med fastlegen og få en henvisning til lungespeialist, da det er de som kan forordne slike apperater. Dere har mulighet til å kjøpe det selv, uten rekvisisjon, men det betyr at dere må betale det selv. Fastlegen må også avgjøre om det er nødvendig, for å kunne motta en resept på medisinene, hvis din mann ikke har det fra tidligere.Ta gjerne kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Ønsker dere riktig lykke til og god tur!

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Statiner og muskelsmerter etter trening

Bivirkning av kolesterolmedisin Hei Jeg ble bypassoperert for 2 år siden. Kun angina, ikke hjerteinfarkt. Jeg er 60 år.

Går på 75mg Albyl-E og 20 mg Simvastatin. LDL kolesterol på 1,8, blodtrykk på 130/80 mmHg. Byttet fra Atozet 10/10 for 2 måneder siden. Er slank, spiser sunt, har trent hele det voksne livet. Skriver dette fordi jeg har store plager av begge kolesterolmedisinene jeg har prøvd. Kraftig brennende smerter i muskulatur, spesielt etter trening. Dersom jeg står over trening noen dager blir smertene svakere, men er der som murring hele tiden.

Spørsmål:Dersom det viser seg at jeg ikke tåler noen statiner hva er alternativet mitt da? Leser på nettet at det finnes alternativer,men da vil LDL og risiko for tilbakefall øke.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Du har forsøkt to ulike typer statiner. Dersom det skulle vise seg at du ikke kan bruke noen form for statin så vil dessverre risikoen din for tilbakefall øke. Heldigvis finnes det andre typer (pravastatin, rosuvastatin) som det er gode muligeheter for at du tolererer godt. Statiner har den fordelen fremfor enkelte andre koleterolsenkende preparater at de i tillegg har en såkalt plaque-stabiliserende effekt ( de "beskytter" avleiringer i åreveggen mot å sprekke opp). Enkelte pasienter med uttalt intoleranse ender opp med å ta den aller laveste dosen rosuvastatin hver annen dag. Dette kan evt. forsøkes kombinert med andre typer kolestereolsenkende medikamenter (f.eks. resiner eller nikotinsyre).

Hjerte/kar

Smerter i leggen etter blodpropp.

Hvor lenge etter at man har hatt blodpropp i leggen kan man forvente å føle smerte i leggen ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Smerten har ofte sammenheng med væskeansamlig i leggen, som presser på nerver. Dessverre får noen pasienter problemer med tilbaketransport av blod fra leggen til hjertet i etterkant av en blodpropp, fordi klaffer i blodårene kan bli ødelagt. Da kan problemet med væskeansamling og smerter vedvare. Rådet er å forebygge væskeansamling ved å legge foten høyt så ofte som mulig, bruke støttestrømper og gjøre muskeløvelser med leggmusklene.

Hjerte/kar

Tachykardi indusert kardiomyopati. Betablokkere og trening.

Hei, Jeg har en hypersomni og behandles med modiodal, noe jeg har vært i flere år. I oppstartsfasen av modiodalbehandlingen ble jeg fulgt dårlig opp, og jeg gikk med såpass høy puls over lengre tid at jeg utviklet en tachykardi-indusert kardiomyopati. Det er forventet at svikt-symptomene vil avta totalt, men jeg skal fremdeles fortsette med betablokkere (metoprolol sandoz). Altså har jeg ingen opprinnelig hjertesykdom. Tidligere var jeg svært aktiv innen idrett, og tålte en høy arbeidsmengde både innen utholdenhet og styrke. Hvordan kan jeg forvente at betablokkerne vil påvirke treningen min? Er det noe spesielt jeg bør ta hensyn til? Bør jeg være påpasselig med å presse systemet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Uheldig at du ble gående med tachykardi så lenge at hjertefunksjonen ble påvirket. Som du er inne på, ser man ofte full normalisering igjen på lengre sikt. Betablokkerene gjør pulsresponsen treger og reduserer din max puls. Mange pasienter vil oppleve at det tar noe mer tid enn tidligere før de er skikkelig "igang" med treningen. Max ytelsen din vil teoretisk kunne bli noe redusert, avhengig av dose på medisinen. Betablokkeren beskytter deg mot veldig høy puls samtidig som den beskytter mot hjerterytme-forstyrrelser, så det vil være tryggere å presse seg med denne medisinen enn uten. Fornuftig trening er bra for de aller fleste.  

Hjerte/kar

Svimmelhet etter pacemaker

Jeg fikk satt inn pacemaker i november, etterpå er jeg blitt svimmel når jeg skal lese og se tv. jeg har også Parkinson sykdom. Skyldes min svimmelhet at jeg har fått pacemaker eller Parkinson?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Enkelte parkinson pasienter opplever svimmelhet,- men da særlig i forbindelse med at de reiser seg raskt opp og får et blodtrykksfall (ortostatisk hypotensjon). Disse symptomene er altså typsik noe annerledes enn de du beskriver ved lesing og TV titting. "Pauser" i hjerterytmen kan også gi svimmelhet, men da skal pacemakeren kunne hjelpe ved å gi en elektrisk impuls. Det forekommer at instillingene på pacemakeren ikke er optimale, og dersom du ikke har hatt pacemakerkontroll etter operasjonen så synes jeg at du skal nevne dette for legen din. Enkelte pasienter opplever også svimmelhet ved anstrengelse av synet, slik som f.eks. ved lesing uten riktig tilpassede briller.

Mvh/Morten A. Schei

Hjerte/kar

Trening etter blodpropp i hjernen

Hei. Jeg er 17 år gammel og fikk blodpropp i hjernes største vener i midten av november, og har nå begynt med "oppatt"-trening. Litt jogging, styrketrening med lette vekter og mye mosjon. Går dette fint så lenge jeg ikke har noen plager? Fikk vite på MR jeg tok for en uke siden at blodproppen var svært liten og blodet mitt gikk finti kroppen med blodfortynnende. Legen min sa noe om bukspyttkjertelen og trening, fikk ikke helt med meg. Burde jeg være forsiktig angåande den eller noe???

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har fått en ganske spesiell og sjelden form for blodpropp i hjernen. Ut i fra det du beskriver har du fått god hjelp og oppfølging. Fortsett å følge rådene til legene dine. 

Det er ingenting i veien for å trene. Det er fint at du har startet rolig. Etterhvert kan du godt øke både mengde og intensitet. På sikt er slik trening kun en fordel for helsa di. 

Jeg kommer ikke på noen umiddelbar sammenheng mellom bukspyttkjertelen og trening. Kanskje legen sa eller mente noe annet? 

Uansett er det trygt for deg å trene. Lykke til videre!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Råd om bivirkninger av medisiner

Noen som vet hva bivirkninger gjør? Virker som om dette er et tabu tema blant leger. Har påvist atrieflimmer anfallsvis, men må gjøre nye test med Holter i februar. Var i januar innlagt på sykehus på hjerteovervåkning pga. puls på 133-155 i 15 min. De fant ut at dette måtte være forkammerflimmer jeg fikk påvist i april 2016. Jeg fikk anfallet i dusjen før ordinær legetime.

Har gått på AlbylE, SeloZok, Lipitor, Tenormin, Crestor, Cozaar, Atacand, Xarelto, Eliquis og Pravachol. Alle med ubehagelige bivirkninger som til slutt førte til ren og skjær fortvilelse hvor jeg til slutt tok hele ukesdosa med Eliquis. Det gikk bra. Jeg er nå tatt av den siste Xarelto inntil videre. Har selv i fjor høst kutta ut kolesterolmedisiner, betablokker og blodtrykksmedisiner. Men ble satt på Atacand 8 mg halv dose som jeg har fulgt opp. Seponerte selv Eliquis 5 mg som jeg har tatt fast siden juni i 1,5 uke i jula hvor jeg ble mindre svimmel, mindre ør og mindre kvalm. Jeg fikk og redusert øresus med omtrent 50%. Startet på igjen med Eliquis og alle ubehag kom tilbake.

På nyåret 17 så ble Eliquis nok en gang byttet til Xarelto 20 mg. Men rakk å bruke den i 4 dager da jeg tok mot til meg og fortalte lege om overdose. Ubehagene av disse medisinene, og spesielt Eliquis, er ikke nevnt i pakningsvedlegg og jeg har meldt dette inn 2 ganger uten å bli hørt for jeg er visst den eneste som klager på den.

Kan nevne at disse ubehag er uforenelig med bilkjøring. Jeg har førerkort klasse 2. Nå 2 uker uten andre medisiner enn Atacand så er jeg ikke svimmel, ikke ør, ikke kvalm. Så jeg er ikke i tvil.

Jeg håper på ablasjon da flimmer er plagsomt og har sendt spørsmål her tidl om det. Det jeg nå ble satt på på sykehuset er Cardizem 120 mg 2 g daglig. Men denne blir på apoteket for nå orker jeg ikke mer ubehag av medisiner og legemiddelverk som ikke bryr seg. Finnes det i Norge noen ærlige sjeler man kan rådføre seg med om medisinske bivirkninger??

Jeg er 45 år, leder en bedrift og har pga diagnose og bivirkninger vært sykmeldt i snart 1 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Bivirkninger er på ingen måte tabu blant leger. Faktisk har vi et veldig sterkt fokus på bivirkninger. Alle medisiner, uansett om de virker/hjelper eller ikke, har bivirkninger. Noen pasienter får mye bivirkninger, mens andre ikke merker noen ting. Hver gang vi setter i gang en behandling, vurderer vi alltid effekten medisinen (nytten) opp mot eventuelle bivirkninger. Hva en pasient aksepterer av bivirkninger er også varierende. Noen ser på bivirkningene som en slags pris de må betale for å høste de gode effektene, mens andre synes bivirkningene blir så plagsomme at de ikke synes de er verdt den gode effekten medisinen måtte ha. Dette må man vurdere i hvert enkelt tilfelle. 

Jeg ser at du har vært veldig uheldig og fått mange bivirkninger. Det er en fortvilende situasjon både for pasienten og legen. På den ene siden har du tilstander som krever medisinsk behandling, på den andre siden får du bare bivirkninger. Det er vanskelig å gi gode råd i en slik situasjon. For deg er nok ablasjon det beste alternativet, for da kan du på sikt slippe medisinene hvis ablasjonen blir vellykket. 

Både Eliquis og Xarelto er forholdsvis nye medisiner. Vi vet de er effektive og vi vet endel om bivirkningene deres. Men vi vet fortsatt ikke alt om mulige bivirkninger. Slikt får man kunnskap om først etter at medikamentet har vært på markedet i mange år. Etterhvert akkumulerer kunnskapen seg om mulige bivirkninger. Det finnes dessverre ikke noe annet alternativ til denne prosessen. 

Det er viktig at pasienter melder fra om bivirkning. Både til legen sin og selv på nettet. Jo flere som melder inn, jo mer kunnskap får vi om de sjeldne bivirkningene. Du kan melde inn her:

https://legemiddelverket.no/bivirkninger-og-sikkerhet/meld-bivirkninger/bivirkningsmelding-for-pasienter

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Smerter i kjeve og tungpust ved anstrengelser

Min kone (55 år) opplever noen ganger intensive kjevesmerter etter lange gåturer (ca. 2-3 timer), spesielt når det er kjølig eller minus grader. Varigheten av smertene er ca. 15 - 20 min. Jeg føler også at hun er mer tungpusten i motbakke. Eller så har hun vært i god form og er sjelden syk. Fastlegen sendte henne til underøkelse på sykehuset for ca. 2-3 år siden, når hun begynte å merke symtomene. Undersøkelsen hadde fokus på hjertet, men ga ingen resultater. Hennes tannlege fandt heller ingen forklaring på smertene. Jeg føler at hyppigheten og varigheten av smertene har økt nå i vinter. Hun nøler med å besøke legen igjen dersom hun tror at årsaken ikke finnes. Hva kan årsaken være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan jo være flere ulike årsaker til smertene hennes, men fra ståstedet mitt som en hjertelege er det viktig å tenke på hjertesykdom (trange kransårer). Det vanligste symptomet på slik sykdom er brystsmerter i forbindelse med anstrengelse. Men mange pasienter (spesielt kvinner) kan ha litt atypiske symptomer på hjertesykdom. Feks smerter i kjeven, ryggen, armene, eller tungpust. Ut i fra det du beskriver, synes jeg det absolutt er grunn til å ta en ny hjertesjekk. Be fastlegen om henvisning til spesialist på sykehuset. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk tross mange medisiner

Jeg er kvinne 40 år. Heg har haft høy blodtryck i 20 år.. ärvtlig i min familie. Jeg har vært i norge i 2 år kommer fra Syria. Jeg har vært hos min fastlege och får følgende medisiner: Moxonidin Ramipril Adalat Metoprolol Men mitt blodtryck er fortsatt høyt. Mitt spørsmål er: er det normalt og bruke den kombinasjonen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig å behandle høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk øker faren for hjerneslag, nyresykdom og hjertesykdom. Hos noen pasienter er det nok med én type medisin, mens andre må kombinere 3-4 ulike preparater. Så lenge du ikke får bivirkninger, gjør det ingen ting om du må gå på flere medisiner. Det viktigste er at trykket kommer ned. 

Kombinasjonen du har med Moxonidin, Ramipril, Adalat og Metoprolol er vanlig. Hvis du fortsatt har høyt blodtrykk, må legen din se om du kan øke dosen til en eller flere av medisinene. Det bør også gjøres 24-timers blodtrykksmåling for å se hvordan blodtrykket ditt varierer gjennom døgnet. 

Hos noen pasienter kan det være en underliggende tilstand som gir det høye trykket. Eksempler på dette er diabetes, nyresykdommer og ulike hormonsykdommer. Legen din kan enkelt sjekke det med blodprøver. Det kan være nødvendig å behandle den underliggende tilstanden for å få ned blodtrykket. Snakk med legen din. 

Mvh

Wasim Zahid