Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hud

Sår og sprekker ved neglene

Hei! Mann på 69 som de seneste vintrene får relativt store sprekker på siden av neglene, spesielt gjelder dette tomlene. Har prøvd ulike salver/kremer(hansker på natten) uten at det hjelper i særlig grad. Sårene lukker seg tidvis, men åpner seg igjen etter noen dager. Ditt råd? (fastlegen er konsultert!)

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 06. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

 

Om vinteren opplever mange at hendene blir ekstra tørre. Dette kan blant annet komme av en kombinasjon av kald vinterluften og tørt inneklima. Hvis du går lenge med tørre hender, uten å smøre deg, kan hendene kan bli så tørr at det oppstår sprekker og sår. Smør så ofte som mulig for å unngå uttørring og husk å smøre fingertupper og neglebånd. Bruk en fet og parfymefri håndkrem. Smør også i gode perioder, uten sprekker, for å forebygge. Unngå for varmt vann når du vasker deg og vær nøye med hvilken såpe du benytter. Bruk en uten parfyme, med lav ph og gjerne med fuktighetsgivende stoffer. Bruk hansker / vanter i kaldt vær.

 

Hvis det er eksem og /eller infeksjon så må legen vurdere hvilken behandling du trenger.

 

 Vennlig hilsen Rose Lyngra

 

Hjerte/kar

Tung pust og ujevn hjerterytme

Hei. Jeg er ei dame på 46 år som de siste månedene har slitt med periodevis tung pust (føler ikke at jeg puster dypt nok på innpust), en del ubehag rundt strupehodet, følelse av at halsen blir trangere ved fysisk aktivitet og at jeg får høyere puls enn normalt ved små anstrengelser. Har også lagt merke til at jeg har ujevn hjerterytme, merker det ved hvile, usikker på om det er konstant. Har tatt spirometri som var normal. Er helt fin i pusten om natta, utover dagen/kvelden får jeg oftest en følelse av ubehag i halsen/brystet. Hva kan dette være? :-)

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det kan være flere årsaker til plagene dine. Flott at spirometrien var normal, men dette utelukker ikke at du kan ha episoder med påvirkning av luftveiene, f.eks. utløst av anstrengelse, irritasjon eller allergi. Ved astma er det typiske slike svingninger i symptomene, og spirometrien vil være normal mellom anfall. Tanker og bekymringer kan i seg selv spille en rolle og påvirke symptomene. Fornemmelse av uregelmessigheter i hjerterytmen er vanlig og skyldest oftet ufarlige ekstraslag. Ved ekstraslag er "grunnrytmen" jevn med enkelte "hopp", kraftigere slag og korte "pauser". Dersom grunnrytmen er uregelmessig, "hulter til bulter", eller plutselig endrer takt eller hastighet kan det være andre årsaker, og du bør vurdere å få en time hos hjertelege for døgnregistrering av hjerterytmen din.

Hjerte/kar

Større sjanse for blodpropp i arterie etter blodpropp i vene?

Hvis man har hatt blodpropp i en vene, har man da større sjanse til å få blodpropp i en arterie da, og større sjanse for å få hjerteinfarkt og hjerneslag ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hovedårsaker til blodpropp i venene er blodets levringssystem, i tillegg til skadet årevegg og langsom blodstrøm. Arterietrombose, inklusive hjerteinfarkt, opptrer oftest på grunnlag av aterosklerotisk sykdom i arterieveggen, og blodplatene spiller en vesentlig rolle.

Siden det i hovedsak er ulike årsaker til blodpropp i vener og arterier er risikoen for blodpropp i en arterie ikke svært mye høyere for personer som har hatt en bodpropp i en vene. Det finnes visse, sjeldnere tilstander som kan disponere for blodpropp både i vener og arterier (f.eks anti-fosfolipid-syndrom).

Hjerte/kar

Eliquis etter blodpropp, planlagt gastroskopi

Er under behandling for blodpropp i en vene og skal gå på Eliquis til 10. April Er innkalt til gastroskopi og lurer på om dere mener jeg kan være uten Eliquis før undersøkelsen, og hvor lenge?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Etter en akutt tilstand som dette er det ønskelig at gastroskopien blir gjort uten at du tar pause i eliquis, eventuelt at undersøkelsen blir utsatt til etter 10/4. Avgjørelsen her kommer an på hvor mye man antar at gastroskopien haster. Dersom undersøkelen haster, og det kan bli nødvendig å ta mange vevsprøver så kan det være akuelt å avslutte eliquis to dager før undersøkelsen.

Allergi

Kan man bli allergisk mot ny katt?

Hei. Katten vår døde etter vi hadde hatt han i 10 år. Vi fikk ny kattunge i fjor sommer som foreløpig kun er inne. Kan man bli allergisk mot ny katt? Var ikke det før.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 06. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

En voksen katt er rolig og mye ute, mens en kattunge løper rundt, leker og holdes innendørs. Av den grunn vil en kattunge avgi flere allergener enn en voksen katt og det kan muligens være derfor du har fått en allergisk reaksjon.

Allergnene er proteiner fra flass, spytt, hår eller urin. Når katten slikker seg vil spyttet feste seg til pelsen og deretter på møbler, klær og tekstiler. Disse er klebrige og ikke så lett å fjerne. De blander seg også med støv i luften og kan gi allergiske reaksjoner når de pustes inn eller kommer i kontakt med huden.

Les mer: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Vennlig hilsen Rose Lyngra

Kols

kols og medisiner

Jeg lurer på hva dere anbefaler av medisin til mamma som er 72 år og alvorlig kols Jeg er så redd da den nye medisinen legen dom ikke vet gjør henne uvel😢 Hilsen monasnoddeland@hotmail.com

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 06. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er veldig mange medisiner å velge i, så det er nok lurest å ta dette opp med fastlegen eller event en lungespesialist. Viktig å være klar over at medisin valg også avhenger  av hvilke andre medisiner hun bruker slik at det unngås at medisinene påvirker hverandre uheldig.

For en mer utdypende samtale rundt din mors situasjon anbefaler jeg deg å ringe kolslinjen på tlf 800 89 333.

Mvh Hilde

Allergi

Alternativer ved fisk- og skalldyrallergi

Hei Jeg studerer mat og helse ved Universitet i Tromsø hvor vi har en oppgave hvor vi skal lage sjømat, men en av elevene har fisk- og skalldyrallergi. Har du noen forslag til hva denne eleven kan spise innenfor kategorien sjømat?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 06. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Dersom eleven er allergisk overfor alle typer fisk og skalldyr er det ikke så lett å finne sjømat han eller hun tåler. Noen tåler visse typer fisk og/eller skalldyr så det bør dere sjekke først.

Bløtdyr inngår ikke i gruppen skalldyr så det er mulig kamskjell, blekksprut, blåskjell kan gå bra.

Lykke til

hilsen Helle

Kols

Kols og e- sigaretter

Min samboer har alvorlig kols (20% kapasitet igjen) og hovedsaklig emfysem. Hun "damper" med e-sigarett. Hvordan stillere dere dere til damping? Er det med på å redusere lungekapasiteten til pasienter med Kols eller er det lite trolig?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 06. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Helsedirektoratet har bestemt å endre reglene angående salg av e - sigaretter i løpet av 2017. De hevder at helserisikoen ved bruk av e- sigaretter er relativt liten sammenlignet med vanlig røyking. Problemet er at produktet er forholdsvis nytt så det er for tidlig og si noe om de langsiktige konsekvenser. Det nasjonale kolsrådet  er ikke enige med Helsdirektoratet, og ønsket ikke at det skulle endres i reglene rundt kjøp og salg av dette produktet. Legger ved høringsutalelsen fra kolsrådet https://www.lhl.no/globalassets/lhls-arbeid/politisk-arbeid/politiske-uttalelser/kolsraadet-hoeringsuttalelse-tobakksdirektivet-januar-2016.pdf

Hvis du ønsker en mer utdypende samtale rundt temaet er du hjertelig velkommen til å ringe kolslinjen på tlf 800 89 333.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Stoffskifte, lav puls.

Hei! Jeg er 42 år og kvinne. Frem til ca 2 år siden trente jeg jevnlig, men pga prolaps og vond rygg/bein har jeg ikke fått trent, har gått opp i vekt og er overvektig. Jeg har lavt stoffskifte og er ofte sliten. Jeg har også lav puls. Når jeg ligger er den ned i 42, men oppreist 60. Skyldes dette lavt stoffskifte? Er det skadelig i lengden? Er det noe jeg burde gjøre, ta av medisin eller endre på?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dersom du skulle ha for svak dose stoffskifte medisin så kan det bidra til langsommere puls og en rekke andre symptomer/plager. Lav puls er ikke skadelig i seg selv, men kan bidra til svimmelhet og evt besvimelse hvis uttalt. Jeg antar at du har regelmessig oppfølging med blodprøver hos legen din. Henvisning til en spesialist (endokrinolog) kan være aktuelt ved behov. Et treningsprogram som tok hensyn til dine ryggplager, og gjerne med hjelp til kosthold/overvektsutfordringer kunne antagelig være gunstig for deg.  LHL-poliklinikkene kan blant flere andre tilby slike opplegg enkelte steder i landet. Lykke til!

Hjerte/kar

Allergi etter stent?

Stent og allergi MIn mann fikk satt inn en stent i november. Dro som frisk mann (veldig ukomplisert begynnede infarkt) som trente 5 dager pr.uke og kom tilbake med pusteproblemer og febril om kveldene. Nå 2 episoder med CRP >150, men ingen infeksjonsfunn. Har fått voldsom neseallergi etter stentingen, men ingen vil høre.....Leser faktisk på nett at flere har allergiproblemer etter stenting. Er ikke dette noe kjent i Norge? Hva er alternative til stent??

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Jeg forstår din uro over din manns situasjon etter stentingen. Dette med immun reaksjon relatert til moderne stent er omtalt i litteraturen, men er noe omdiskutert og uansett sjeldent forekommende. Allergiske reaksjoner på medisiner gitt i forbindelse med stent ing, for eksempel plavix, er derimot ikke helt uvanliggende. Det er spesielt at din mann har hatt to anfall med høy  crp uten at man fant infeksjon, blant mulige forklaringer kan være en revmatisk reaksjon. At en slik crp stigning skyldes stenten er nok usannsynlig. Alternativet til stent er blokking med ballong uten å sette inn stent (dette gir øket risiko for tilbakefall i den trange åren). Åpen hjertekirurgi er også et alternativ for utvalgte pasienter. Jeg vil anbefale en henvisning fra din fastlege til f.eks. infeksjonsmedisinsk poliklinikk hvis plagene fortsetter. De kan gjøre en helhetlig vurdering og evt. Formidle videre undersøkelser ved behov.