Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

LDLkolesterolnivå etter stenting

Hei, er mann 60 år.Trent kondisjon uavbr. i 45 år, senere år økt til 10 t/uke.Mye kompl. karbohydr. &protein, lite fett, spes. mettet. Pga mye trening trodd sukker ufarlig. 2014 hjertestans, stent. Etterpå konstatert hjertet fullt restituert. Stoppet all medisinering etter 1 år i samr. m/lege. Kuttet alt sukker, spiser honning. 178cm/67kg blodtr.112/58, hv.puls 40. LDL ikke bedre enn 2.8. HDL 1.3, tot kolest. 4.4. Bør jeg redusere karbohydrater for å få ned LDL? Hva m honning?Eller er 2.8 OK?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Siden du er stentet så har du hatt en eller flere trange kransårer. I tillegg har du hatt en svært alvorlig komplikasjon i form av hjertestans. Vi tilrår alle pasienter med slik kransåresykdom(enten det er angina eller hjerteinfarkt) å komme under 1.8 mmol/l i LDL-kolesterolnivå. Jeg tror ikke at du oppnår å komme under 1.8 mmol/l i LDL ved å spise mindre karbohydrater. Statiner er den vanlige behandlingen for å senke LDL-kolesterol med en sykehistorie som din. Statiner har effekter som beskytter hjertet i tillegg til at de som sin viktigste effekt senker LDL-kolesterol.

Hjerte/kar

kolesterolsenkende behandling

Hei, Jeg har hatt høy bodtrykk i over 20 år og bruker medisiner mot det. Jeg fikk påvist diabetes for 1 1/2 år siden og da måtte jeg starte med kolesterolmedisin (statiner) etter det har har avføringen endret litt på seg, er blitt litt gulig/lysere brun og flyter i toalettet. Oftest fast men noen ganger grøtete. Er det en bivirkning ved bruk av kolesterolmedisiner? Har også gått ned i vekt men tror det er pga trening og litt skjerpet kost, prøver å spise til mest mulig faste tider. Er 44 år.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Endret avføring er ikke noen vanlig rapportert bivirkning på statinbehandling. Siden du opplevde at dette startet kort etter oppstart på statinbehandling er det imidlertid naturlig å tenke som du gjør. Jeg vil tilråde deg at du stopper 6 uker med statinbehandlingen, og så starter opp igjen. Hvis avføringen blir normal igjen etter disse ukene, men så blir løs igjen når du på ny starter opp så tyder dette på at det dreier seg om en bivirkning.

Hvis avføringen  er endret uavhengig av om du bruker medisin eller ikke bør du ta opp dette med fastlegen din, og be om at det utredes videre.

 

Hjerte/kar

Foramen ovale

Hei. Bør en få lukket nyoppdaget peristent foramen ovale, eller kan en leve et vanlig hektisk liv med hull i hjetet uten risiko for nytt infarkt? Kjenner av og til en lokal smerter som føles som doven/stikkende, nå sist i romjulen mens jeg så en film fikk jeg denne nummenheten i høyre underarm, men har i høst hatt den samme følelsen i venstre legg og høyre side hals, som varer 1-2 timer. Kan dette ha noe med hullet i hjertet å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Foramen ovale kaller vi det når en åpning mellom de to forkamrene i hjertet fortsetter å være åpen etter fødselen. Det normale er nemlig at dette huller lukker seg i det vi fødes. Vi tror at nesten 25% av alle personer har et åpentstående foramen ovale. Det oppdages ofte tilfeldig ved en hjerteundersøkelse.

Det har vært mye spørsmål om et slikt åpenstående foramen ovale kan gi noen økt risiko. Det har mest vært fokus på om det kan gi økt risiko for blodpropp til hodet, og dermed et mindre hjerneslag. Hvis man tror dette er tilfelle hos en pasient kan man lukke dette med en paraplylignende innretning man fører inn i hjertet fra høyre løyske. Det er og noe økt risiko for såkalt dykkersyke hos de som har åpentstående foramen ovale., dvs. at luft passerer gjennom hullet og går med blodet til hjernen.

De fleste som ikke har andre unormale tilstander i hjertet vil man imidlertid ikke behandle for et slikt åpentstående foramen ovale.

Allergi

Diabetespumpe

Hei har Diabetes type 1 og bruker pumpe med glukose sensor, når jeg byttet denne idag fikk jeg en voldsom kløe over hele kroppen med prikking. Hver plass det prikker begynte det å klø. Startet på ryggen.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Det høres ut som om du har hatt en form for allergisk reaksjon. Det er vanskelig å svare på hva dette skyldes, men slik du forteller om det mistenker jeg at det er noe i pumpeutstyret du har reagert på. Du bør absolutt ta med utstyret til den forhandler du har kjøpt det hos og fortelle om det som skjedde.

Fysisk aktivitet

Muskelmasse ved inaktivitet

Hvor mye muskelmasse kan man i teorien miste i kg ved å være inaktiv på grunn av sykdom i ett år?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. januar 2019
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Muskelmassen svekkes ved inaktivitet. Nøyaktig hvor mye kommer an på alder og hvor mye muskelmasse man hadde i utgangspunktet. 

Her kan du lese litt om én studie som er utført blant eldre personer: Sengeleie gir hurtig tap av styrke og muskelmasse. Hos yngre kan muskeltapet være så mye som 100-200 gram per uke.

 

Hjerte/kar, Kosthold

Salt og blodtrykk

Min fastlege måler blodtrykket ved besøk på legekontoret hver tredje måned. Blodtrykket har i noen år vært vanligvis 136/80. Fordi at jeg ville unngå å få for lite salt i kroppen så har jeg de siste tre månedene økt saltinnholdet i kosten. Da jeg nylig kom til fastlegen og fikk blodtrykket målt så ble jeg overrasket over at blodtrykket var økt til 100/90. Nå undres jeg over om det er denne salttilførselen som er grunnen til forhøyet blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. januar 2019
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Du skriver at blodtrykket ditt ved siste måling var 100/90. Dersom det ikke var en trykkfeil var det altså kun det diastoliske blodtrykket (undertrykket) som hadde økt, ikke det systoliske (overtrykket). 

Blodtrykket kan variere en del gjennom dagen og fra dag til dag, så det er vanskelig å si så mye om blodtrykket ditt ut fra én måling. Men et høyere saltinntaket øker blodtrykket hos de fleste, på ganske kort tid. Det er derfor ikke utenkelig at det høyere diastoliske blodtrykket ditt skyldes økt saltinntak.

Les mer om salt på våre nettsider: Salt bidrar til høyt blodtrykk.

Lunge, Allergi

Tyngre pust og rennende nese- katteallergi?

Hei, min mann opplever å ha fått dårligere pust de siste mnd. Han er i god fysisk form pga yrke med mye fysisk aktivitet, og på lungetester tidligere har han bedre utslag enn alderen tilsier. Kan dette skyldes allergi for hund og katt? (Katten ligger av og til i sengen vår) Han sier at han opplever å få rennende nese pga kattehår. Eller kan det være arv (far hadde kroniske problemer m astma/bronkitt som barn, og fikk kols i 60.årene) Han har aldri røkt selv, men får ofte lungebet. Ikke dette nå.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. januar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Først kan dere teste om han blir bedre i pusten og får mindre rennende nese om dere kaster katten ut av soverommet og gjør grundig rent der inne. Det kan i så fall gi en pekepinn på om han reagerer allergisk på katten.
Les om pelsdyrallergi her
Uansett bør han bestille seg en time for å bli undersøkt av fastlegen.

Lykke til!

Vernnlig hilsen Grethe

 

 

Hjerte/kar, Lunge

Plager med brystet og kaldt vær

Hei, Jeg har merket at jeg plages med brystet, og blir generelt pjusk når det er kaldt. Kan det henge sammen med vedfyring i området? Jeg flyttet for 1,5 år siden litt nærmere E18, men bor fortsatt godt oppe i høyden. Hva skal jeg spørre om hos fastlegen for å få en undersøkelse hos relevant spesialist, og hva slags spesialist er dette?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. januar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Du skriver ikke om du har en hjerte- eller lungesykdom. Kaldt vær i seg selv kan påvirke en hjerte- eller lungesykdom i tillegg til forurenset uteluft. Det blir vanskelig å gi noe annet råd enn at fastlegen din må vurdere dine symptomer opp mot en eventuelt diagnose du har, og derette avgjøre om du trenger henvisning til spesialist. Du kan også benytte deg av LHLs rådgivningstelefon for en samtale rundt temaet.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Hjerte/kar

Atrieflimmer og blodfortynnende medisin

Fikk ablasjon i desember 2018. Kuttet ut blodfortynnende etter bare 2 uker. Årsak er ubehaget de gir. Har vært sykmeldt siden ablasjon da flimmer anfall uansett hvor korte de er setter psyken på prøve. Hvorfor er det så lite info om hvordan paroxymal atrieflimmer påvirker noen av oss? For min del er et liv med disse plagene lite verdt. Har brukt alle de 4 nye og sist marevan...hilsen en som har gitt opp og derfor også kutta medisin.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. januar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen.

Den viktigste årsaken til å bruke blodfortynnende medisin i forbindelse med paroxystisk atrieflimmer og ablasjon, er at det forebygger risikoen for blodproppdannelse som hjerneinfarkt. Norsk hjerneslagregister som sitter på tall fra alle sykehus, viser at 1 av 4 som får hjerneslag, får det på grunn av atrieflimmer. Det vil si at det var rundt 3000 mennesker i 2016 som fikk hjerneslag på grunn av sin flimmer. Atrieflimmer øker risikoen for at små eller større propper vandrer fra hjertets forkammer. følger blodstrømmen opp til hjernen og kiler seg fast med den følgen at hjernevevet dør i området som skal forsynes av blodåren. Typisk for en del hjerneslag som skyldes atrieflimmer, er at det kan komme flere små propper som fordeler seg i ulike områder av hjernen, eller at det vandrer en større propp fra hjertet opp til hjernen og lager et større hjerneslag. 

Jeg forstår at du kanskje ikke har adekvat kontroll på flimmeraktiviteten på tross av ablasjon. Medikamenter som bremser hjertefrekvensen er ofte aktuelt. Noen ganger brukes det kun som anfallsbehandling, andre bruker medisinen hele tiden. Det kan være ubehagelig å få flimmer, mange føler seg slapp, utmattet og ute av form, samtidig som de kan oppleve at hjertet raser av gårde.

Noen med atrieflimmer klarer å påvirke flimmeraktiviteten med tiltak som å redusere kaffebruk/koffein-inntak, unngå stress, regelmessig mosjon som ikke er ekstrem (ikke maraton og birkebeinerrenn), unngå overvekt og høyt blodtrykk som ytterligere øker belastningen på hjertet.

Jeg foreslår at du tar dette opp med din fastlege. Det er forståelig at du vegrer deg for å bruke medisiner som gir mange bivirkninger, men jeg synes ikke du skal gi opp å få et godt liv på tross av at du har paroxystisk atrieflimmer.

Du må gjerne ringe LHLs rådgivningstjeneste for å få snakke med noen, vi er tilgjengelig mandag - torsdag mellom klokka 09 - 15, tlf 67 023 023.
Les mer på våre nettsider: https://www.lhl.no/hjerte--og-karsykdommer/atrieflimmer/

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

 

Allergi

Kryssallergi med nøtter

Hei, vi har en datter (9 år) som er diagnostisert med nøtteallergi, spesielt valnøtter og hasselnøtter. Hun har fått samme reaksjon når hun har spist glutenfrie vafler (fra «det glutenfrie verksted») og glutenfrie pannekaker (Toro). Ved tilberedning av sistnevnte brukte vi soyamelk og Berit Nordstrands rapsolje. Er det mulig for dere å identifisere en felles ingrediens som er en kjent kryssallergi med nøtter? Kokosnøtt, soyabønner eller rismel f.eks.?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 21. januar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk fo rspørsmålet.

Jeg har ikke kunnet finne noe som beskriver kjent kryssreaksjon mellom hasselnøtt og walnøtt og soya, raps, ris eller kokosnøtt. Soya er en belgfrukt og kokosnøtt er heller ikke i nær familie med de andre nøttene. Både dette og ris og raps kan gi allergi men da ikke som kryssallergi til de nøttene du nevner.

Vanligste er det å se kryssreaksjon mellom nøtteslag og andre frø (nøtt er en type frø)

Mitt forslag er å skrive kostdagbok og se om det er et mønster i hva hun ragerer på. Ingredienser som går igjen. Det er ingen gode allergitester som vil gi eksakt resultat.

Lykke til, hilsen Helle