Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Kols

Kolsutvikling

Hei igjen og takk for svar! I det siste spørsmålet om kols ref=20116 blir det ikke nevnt noe om forverring av Kolsen, hvor lenge f.eks. Kols C kan holde samme nivå ved trening og spraymedisiner og røykeslutt. Hvor lang tid gjennomsnittet er på Kols C er før kroppen ikke "orker" mer og synker sakte ned til Kolc D. Eller, kan en leve 40, 30, 20, 15 år f.eks med Kols C? Ha en fin helg!

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 31. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er ingen automatikk i hvor lenge en oppholder seg på hvert nivå. Det er mange ulike faktorer som spiller inn her. Bla er det viktig å prøve å unngå infeksjoner, da en vet av stadige luftveisinfeksjoner kan bidra til en forverrelse av kolsen. Det er gode muligheter for å leve i mange år på et nivå ved systematisk trening og varig røykeslutt.

Ta kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 hvis du har behov for en mer utdypende samtale.

Lykke til!

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Hjerterytme med "hopp" i systematisk mønster.

Jeg, kvinne født 1942, har spørsmål om flg problem. Om kvelden før leggetid eller etter at jeg har lagt meg får jeg noen ganger hjertebank. Når jeg kontrollerer pulsen, er den jevn, men hopper over mange slag, Det kan arte seg slik: 2 slag – hopp – 3 slag - hopp – 3 slag – hopp – 5 slag – hopp – 2 slag -hopp etc. Jeg har målt blodtrykk. Det har noen ganger vært høyt - over 180 – noen ganger lavere, men alltid over mitt vanlige trykk. Blodtrykksmåleren viser som oftest symbol for arytmi. Etter nyttår har dette skjedd hyppigere enn før. Jeg fikk time hos fastlegen dagen etter en slik hendelse. Da var trykk og EKG normalt. Legen sa jeg måtte kontakte legevakten når dette pågikk. Noen dager senere fikk jeg et nytt tilfelle og reiste på legevakten. Underveis kjente jeg at det gikk over, og på legevakten var EKG og trykk normalt. Jeg har noen ganger tatt en Emconcor når trykket har vært høyt. Da har det roet seg etter hvert. Jeg blir engstelig av dette. Spørsmålet mitt er om slike hendelser kan værer farlige og om det kan behandles. Jeg tar flg medisiner: Lerkanidipin 10mg morgen Atacand plus 16mg/12,5mg Emconcor 5 mg 1,5 tablett ettermiddag. (Denne ble flyttet fra morgen til ettermiddag og reduserte hyppigheten av anfallene, men de har tiltatt igjen, men med mindre forhøyet trykk.) Eliquis 5 mg morgen og kveld Vennlig hilsen medlem

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det du beskriver høres ut som såkalte ekstraslag som kommer med systematiske mellomrom i forhold til den normale grunnrytmen. Hvis hvert tredje slag er et ekstraslag, bruker vi begrepet trigemini, hvis hvert andre slag er et ekstraslag kalles dette for bigemini. Det er ikke uvanlig å oppleve slike fenomener. Innslaget av ekstraslag kan variere på ulike måter slik som hos deg. Ekstraslag er i utgangspunktet ikke farlig, og du trenger ikke å engste deg for dette. Dersom du opplever at symptomene øker på kan det uansett bli aktuelt med en henvisning til hjertelege, hvor du blant annet kan få koblet på en opptaker av hjerterytmen (såkalt holter monitorering). Dersom dette er plagsomt for deg kan medisiner gis, - du bruker allerede emconcor som ofte vil redusere symptomene. Økningen i blodtrykket kan tenkes å ha sammenheng med at du kjenner "hoppingen" og dermed blir bekymret. Det er fornuftig å kontrollere blodtrykket av og til, men gjerne i avslappede situasjoner. Lykke til! 

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, bekymret for nyresykdom.

Jeg lurer på to ting.

1. Er det noen sammenheng mellom lavt kolesterol (inkludert totalkol) og høyt blodtrykk ( >160/>107 )?

2. Nyresykdom er ikke helt utredet, men tror ikke jeg har det. Er 51, nettopp oppdaget jeg har hatt overgangsplager noen måneder, sover 1-2 timer pr natt, hetetokter på natta og konstant tørst , dette også på natta, er fysisk aktiv, veier 62 kg 172 høy. Vanlig EKG negativ. Men jeg føler meg ikke bra, uten at jeg egentlig kan påstå det er fordi jeg sover lite.

Hvordan skal man finne ut hva som er hva her - og hva kan gjøres ? Vil omega 3 gi en gunstig effekt ? Hvordan utelukker man evt. nyresykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

1)  Nei, sammenhengen går oftes den andre veien ved at pasienter som har høyt blodtrykk oftere også har høyt kolesterol (på grunn av at livsstil kan påvirke både blodtrykket og kolesterolet i uheldig eller heldig retning).

2) Nyresykdom kan utelukkes ved enkle blodprøver og urinprøver. Hvis du er mye tørst så bør du også ta blodprøver for å utelukke sukkersyke. Det er klart at overgangsplager kan bidra, men jeg vil anbefale at du tar en ny gjennomgang med fastlegen din.

Omega 3 i passende doser kan ha en positiv effekt ved å forebygge hjerte-kar sykdom.

 

 

Hjerte/kar

Bivirkninger av blodtrykksmedisin?

Jeg har nettopp fått påvist for høyt blodtrykk (160) av min fastlege og har fått beskjed om å ta medisinen Lisinopril (5 mg/1 tabl daglig). Etter å ha lest pakningsvedlegget og søkt på nettet om denne medisinen er jeg skrekkslagen over alle mulige bivirkninger, og til dels alvorlige, som kan oppstå. Jeg skjønner selvsagt at medisiner er nødvendig i dette tilfellet, men finnes det ikke et annet merke som er mildere på bivirkninger? Er ikke 5 mg veldig mye å starte med?

Så langt har jeg vært heldig som har vært frisk, derfor er inntak av medisiner veldig fjernt og skremmende. Det eneste jeg har tatt de siste årene er vitaminet TrioB og tran ... Hilsen "engstelig"

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Forstår at det er uvant å ta medisiner, og man kan jo fort bli bekymret av å lese pakningsvedlegg som ramser opp også de sjeldneste registrerte bivirkningene.

Du skal vite at lisinopril er et svært mye brukt preparat og at de aller fleste opplever lite eller ingen form for bivirkninger. De får derimot redusert blodtrykket sitt og dermed redusert risiko for hjerneslag og skade på hjerte og nyrer.

Jeg tenker at lisinopril kan være et greit medikament å starte med, og 5 mg bør gå greit. Litt avhengig av hvor høyt blodtrykket ditt har vært så går det også an å starte med en lavere dose (2,5 mg). Det finnes en rekke andre medisintyper på markedet dersom du alikevel skulle være så uheldig å oppleve bivirkninger. Lykke til!

Hjerte/kar

Bror som døde av medfødt hjertefeil. Sannsynlig at søster har det samme?

Hei. Min bror døde av medfødt hjertefeil. Han ble 40 år gammel. Hvor sannsynelig at jeg har det samme hjertefeil? Jeg vet at min mor røykte da hun gikk gravid med begge oss. Er der noe å si? Hvor kan jeg gå for å skjekke meg?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Trist å høre om din bror, - jeg forstår meget godt at du er bekymret. Arveligheten av de aller fleste medfødte hjertefeil er heldigvis lav, men det finnes noen få typer som kan arves såkalt dominant, ved at 50% av barna vil arve tilstanden hvis en av foreldrene har tilstanden. Jeg vil anbefale at du diskutere dette fastlegen din, som kan undersøke hva slags feil din bror døde av. Mest sannsynlig har du altså ikke arvet dette. Røyking i svangerskapet gjør at fosteret kan bli mindre på størrelse, men utover denne effekten så øker ikke antallet medfødte hjertefeil. Ved behov så kan du få en kardiologisk undersøkelse ved en offentlig poliklinikk eller hos en såkalt avtalespesialist etter henvisning fra fastlegen din, eller du kan kontakte en privat kardiolog direkte f.eks. ved LHL's poliklinikker.

Hjerte/kar, Rettigheter

Oppsigelse pga hjerneblødning

Hei, min mann ble rammet av en hjerneblødning juni 2015. Han har jobbet 100 % siden juni 2016. Nå har hans arbeidsgiver sagt at hvis ikke det skjer noen bedring lenger kan de ikke beholde han i jobben. Han går til logoped, men har kognitive utfordringer. Hvordan kan vi som familie forholde oss til dette utsagnet? Er det saklig oppsigelsesgrunn? Han jobber jo, men bruker noe mer tid på det han utfører av saksbehandling.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Oppsigelsevernet for arbeidstakere med helseproblemer er sterkt. Oppsigelsesvernet må ses i sammenheng med arbeidsgivers tilretteleggingsplikt. Er ikke den oppfylt vil normalt en oppsigelse ikke være sakelig og dermed ikke gyldig. Når det gjelder tilretteleggingsplikten, se diskriminerings- og tilgjengelighetsloven § 26: tilrettelegging

Hvis han mener at arbeidsgiver ikke oppfyller tilretteleggingsplikten eller utsetter han for direkte eller indirekte diskriminering, kan kan få bistand av www.ldo.no

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Slapp av doxylin?

Hei. Jeg har bihulebetennelse på 3.uka og fikk doxylin av legen for dette, siden jeg ikke er blitt bra med saltvannskylling og nesespray. Starter med det i går. Føler meg mer utslått nå enn før jeg starta på medisinen. Mer vondt i hode, slapp, litt sånn på siden av meg selv. Vet jeg har reagert sånn på sterke medisiner før. Kan det være doxylin jeg blir så utslått av?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 30. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Ettersom du har fått Doxylin regner legen med at det er en bakterie eller mycoplasma som er årsak til bihulebetennelsen. Den type infeksjon gjør at du blir slått ut og det vil nok ta noen dager før du er frisk.

Det er også mulig det er bivirkning av medisinene du tar selv om kvalme, og magebesvær er de vanligste bivirkningen . Om det verdvarer bør du kontakte lege igjen.

God bedring og lykke til, hilsen Helle  

Allergi

Hvetestivelse

Hva er hvetestivelse? Har ei jente som har fått påvist hvetemel allergi. Kan hun bruke mat med hvetestivelse?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 30. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Hvetestivelse er fremstilt av hvete men inneholder mindre enn 20 ppm gluten, altså så lite at produktene regnes som glutenfritt. De som er allergiske overfor gluten eller har cøliaki  reagerer ikke  på så små mengder gluten som er i hvetestivelse.

Helt unntaksvis er noen så følsomme overfor hvete at de reagerer på hvetestivelse, men det er skjeldent.

Hvetestivelse inngår i et glutenfritt kosthold og kan brukes av de aller fleste. Det gjør det lettere å finne egnede matvarer ettersom svært mange glutenfrie produkter inneholder hvetestivelse.

Lykke til, hilsen Helle

Rettigheter

Kommunalt frikort

hei Uføretrygdet (100% )mottar både grunn og hjelpestønad første sats.spørsmål om Kommunalt frikort.kan man søke om det,slik at en slipper å betale egenandel på behandling hos lege, psykolog, poliklinikk og røntgeninstitutt. Kortet dekker også egenandel på behandlingsreiser som dekkes av helseforetak, samt medisinsk utstyr og viktige medisiner på blå resept .Med kommunalt frikort slipper en å spare opp til egenandelstak 1 på statlig frikort. med vennlig hilsen

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det finnes ingen lovfestet nasjonal ordning med kommunalt frikort. Noen kommuner har frivillig innført ordning med kommunalt frikort. Hva frikortet dekker og hvilke vilkår som må være oppfylt for å få frikortet varierer mellom kommunene som har denne ordningen. Dette gjelder i Oslo kommune: frikort

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mellom kommunene som har denne ordningen. 

Hjerte/kar, Lunge, Rettigheter

Rett til assistent til turgåing?

Jeg er hjerte og lungesyk med hjertesvikt og 22 prosent lungekapasitet. Det jeg lurer på er om jeg kan få en hjelper til å være med meg på turer i det daglige? Jeg går tur morgen og kveld, dette gjør jeg for å holde meg så frisk som jeg kan. Jeg går mye alene men føler meg ikke helt trygg, noen sier at jeg har rettighet til å få en som kan være med meg.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Den ordningen som er mest aktuell er støttekontakt (fritidsassistent). Det er kommunen som innvilger støttekontakt. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen