Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

kols og endring av vaner

40 års Røyking og Kols. Spirometri tatt 19.jan viser at lungefunksjoner ca 40% av vanlig forventet lungefunksjon i din alder. (Vitalkapasitet/lungevolum/ FVC 45,5% av forventet. FEV1 38,2% (Det volum du klarer å puste ut i løpet av et sekund er 38,2% av forventet) forenlig med alvorlig grad av KOLS. For å forhindre ytterligere forverring av lungefunksjon er viktigste tiltak å kutte ut tobakk. Hei! dette er svaret på spirometrien. Jeg røyka alt fra 4-5 røyker til ca 15 om dagen. Hostet og harget i flere år, og tok lungebilde. Burde ikke legen se at det var noe annet enn lungebetennelse eller Astma? Sa ifra flere ganger at jeg ble sliten bare av å ta på meg buksa, et bein først, så sitte litt å hvile, og så det andre beine i buksa. Legen lyttet på ryggen, (pust dypt inn og ut) metoden. Fikk Astmaspray, og, du burde kanskje kutte ned på røyken. Det var det, flere ganger over flere år. Siste timen jeg var hos legen "forlangte" jeg å ta spirometri. Etter om og men og mas fra meg, fikk jeg tatt den på labben. Svare ser du øverst. Dette var den 19-01-2017, allså ca ei uke siden. Trur han ble litt paff, jeg og, da han så svaret. Sa kun at jeg måtte prøve å slutte å røyke, så gikk han inn til en annen pasient, og jeg satt igjen som et dumt spørsmålstegn. Som jeg skjønner så er dette alvorlig grad av Kols. Så jeg trenger alle tips og råd dere har (før det er for sent) Kan jeg bli bedre ved trening, eller er Kolsen så utbredd at det ikke vil hjelpe. HjELP MEG. Så var det spørsmålet til dere: Kan jeg gå på tredemølle, til jeg knekker sammen av dårlig puls eller kramper i beina, og trene vekter med liten vekt i førsten? Har ikke fått noen tips, eller oppgaver ved trening ang Kols. GLEMTE Å SI AT DER OG DA SLUTTET JEG HELT OG RØYKE-) og ikke tatt noe siden. Jeg er 59 år og røyka i ca 40 år. Dårlig matlyst og veier 72 kg. 176m (Hilsen et nervevrak som venter på dødsdommen)

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 26. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det viktigste du kan gjøre er å slutte å røyke og begynne å trene. Det er derfor kjempefint at du har lagt bort røyken, for det er det eneste som kan hindre videre utvikling av kols. En fysioterapeut kan hjelpe deg med å sette opp et treningsprogram som er tilpasset din lungefunksjon. Det er viktig med både kondisjonstrening og styrketrening, og det kan faktisk bidra til å kompensere noe for det lungetapet du har lidd. Det kan være at du kan ha glede av å delta på et lungerehabiliteringskurs enten på nærmeste helseforetak eller på en landsdekkende klinikk. Der vil du lære hvordan du kan leve best mulig med de utfordringene som tung pust gir. Fastlegen kan søke for deg på et slikt opphold. Ta gjerne kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale om hvilke lungerehabiliterings muligheter du har.

Lykke til!

Mvh Hilde 

Lunge, Rettigheter

Rett AAP?

Hei, jeg er 37 år gammel mann, som fikk KOLS 1-2. Det er forbindelse med arbeidet mitt, hvor det er mye sementstøv . Jeg kan ikke fortsette nåværende jobb og må endre yrke. Mine sikness fordelene er ferdig. Er jeg entiled til AAP og hva er mine sjanser til å få det?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Retten til AAP er uavhengig av om du har en yrkesskade eller ikke. Avgjørende er om du trenger medisinske eller arbeidsrettede for å kom komme ut i arbeid igjen.

Når du mener at din KOLS kan komme av yrket ditt, bør du søke Nav om få dette godkjent som yrkesskade.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Kols

Kols blir verre

Jeg er en mann på 55 år som for 6 år siden fikk diagnosen kols, fikk i tillegg høyt stoffskifte og stor D-vitaminmangel for 6 måneder siden. Var hos lungespesialist for 4 uker siden og da visste det seg at jeg har lungeemfysem også. Lungekapasiteten er på 50%. Har ofte betennelser i rygg, skulder og armer også. Vanskelig pga pusten å ha noe intimt samliv med kona også. Ser ut som helsa mi blir verre og verre. Røyker nå bare 5 sigaretter om dagen, mot før 40.

Hva kan gjøres med alt dette og hvor lenge kan jeg leve med disse diagnosene?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Kols utvikler seg langsomt over flere år, men når den begynner å merkes er allerede lungefunksjonen tydelig redusert. Bruk av medisiner for kols kan gi en viss bedring hos mange, men effekten består i å åpne bronkiene best mulig. Imidlertid kommer jo ofte emfysem i tillegg, og det innebærer en varig reduksjon i lungenes evne til å ta opp surstoff, og dette virker ikke medisinene på. Fysisk opptrening kan imidlertid bedre kroppens evne til å bruke oksygenet mest mulig effektivt. Men det er nok ikke mulig å reversere tapet av lungevev som skjer ved emfysemutvikling. Det eneste effektive for å redusere videre tap av lungefunksjon er å unngå skadelig påvirkning av lungene. Hos de fleste innebærer det total og varig røykeslutt.

Hvor lenge man kan leve med alvorlig kols/emfysem er nok ikke mulig å si. Det avhenger av hvor raskt lungefunksjonen reduseres videre og om det kommer forverringer i form av infeksjoner som gir bronkitt og lungebetennelse, eventuelt utvikling av samtidig hjertesykdom. Rask og effektiv behandling i slike tilfeller kan være livreddende. Forebygging med influensavaksine og lungebetennelsesvaksine er også svært viktig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Eggallergi

Hei Har en sønn på 7 mnd som jeg har gitt eggeplomme 3 ganger. 2 av gangene har han fått rødt utslett lignende elveblest og litt vablete rundt munn og på hals og små rødeprikke i bakhodet. Usikker på om det er av egget, men kan ikke skjønne det skulle være noe annet.Hvordan går jeg frem nå? Mvh Victoria

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Allergi mot egg er en av de vanligste matallergier hos små barn.

Din sønn har fått utslett to av tre ganger han har spist egg. Utfordringen er å vite om det er egg som har skylden. Har han ikke fått mat med egg i overhode ellers er det større grunn til å mistenke egg enn om han har fått egg i mat. Dersom han har fått egg flere ganger uten å reagere er det mindre sansynlig at det er egg. Utslett kan komme og gå uten at man finner en årsak. Kun 30 % av barn med eksem har matallergi.  På den andre side er vabler rundt munnen mer assosiert med allergi enn rødhet og utslett.

Det er mulig å teste ved blodprøve og/eller prikktest om han har antistoffer mot egg, dvs positiv prikktest eller forhøyet IgE på egg. Jeg foreslår at du kontakter fastlegen og ber om å få tatt en blodprøve i første omgang. Resultatet av den vil avgjøre om videre utredning er nødvendig. I mellomtiden bør han unngå egg. Det er viktig at du observerer om han får utslett og vabler selv p åeggefri kost. Mulig de to tilfellen var uavhengig av kosten og det er viktige opplysninger for legen i utredningen.

Har du sprøsmål kan du ringe vår rådgivningtelefon på 67 023 023-

Lykke til, hilsen Helle

 

Astmamedisiner

Hei. Når det gjelder de to gruppene med astmamedisiner. Er det riktig forstått at de virker på samme måte, bare at den ene gruppen er litt sterkere enn den andre.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 24. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Nå henger jeg ikke helt med, kan du ringe kolslinjen på tlf 800 89 333 så vi kan få oppklart hva du lurer på og jeg kan gi deg et mer utdypende svar enn det jeg kan her.

Kolslinjen har åpent hver dag fra kl 12 - 15.

Mvh Hilde

Kols

Skiferie i høyden og kols

Hei. Har ca 70% kapasitet i lungene mine. Er det noen hindring for å dra på skiferie på 3000 meter. Har snart 100 dager uten røyk.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 24. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Kjempefint at du har sluttet å røyke, og det er veldig bra at du ønsker å være i aktivitet.

Hvordan den enkelte reagerer i høyden er ikke så godt å vite. Det kan også være lungefriske som kan få problemer i uvante høyder. Du kan event diskutere litt med fastlegen som har alle dine prøvesvar.

Lykke til med røykeslutt og fysisk aktivitet uavhengig om det blir i høyden eller i lavlandet.

Mvh Hilde

Kosthold, Allergi

Er matintoleranse årsak til smerter i bena?

Min datter på 16 år er født i Kina og fikk konstatert lett grad av laktoseintoleranse som liten. I dag spiser hun uten å ta hensyn til dette. I ca 1 1/2 år har hun vært plaget av smerter i bena, og vi finner ikke årsaken. Hun har jobbet med spenninger osv men smertene er ikke borte. Kan laktoseintoleranse evt. cøliaki være en mulig årsak som bør utredes?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

De vanligtste symptomene på laktoseintoleranse er mage/tarm problemer. Jeg er ikke kjent med at smerter i beina kobles til laktoseintoleranse.

Men ett eller annet er det som plager henne og jeg håper dere kan finne en årsak så hun får det bedre.

lykke til, hilsen Helle

Rettigheter

Uføretrygd og sykepenger

tusen takk for svaret ang sykepenger av en jobb i 20 prosent stilling , ..... bra å tydelig svar , får har ingen rett på arbeidsledights trygd fra nav når stillingen er 20 prosent å har en uføregrad på 80 prosent , derfor trodde jeg ikke jeg hadde noen rettigheter når jeg bare jobber 20 prosent å har ufør 80 prosent

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er korrekt at har du 80 % uføretrygd får du ikke dagpenger. Men sykepenger kan du ha krav på.

Med vennelig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Blodtrykksfall i søvne?

Hei, kan en få blodtrykksfall i søvne/liggende i seng? Fikk symptomer som kaldsvette og ble veldig slapp og blek i søvne.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket er generelt lavere på natten enn på dagen. Men det gir vanligvis ingen symptomer.

At du har blitt kaldsvett og slapp i søvne kan skyldes mange ulike ting. Det kan være alt fra en kjip drøm til en infeksjon, eller annen sykdom i kroppen. Det er grunn til å ta slike symptomer på alvor.

Jeg tror det er lurt at du drar til legen din og får tatt en prat, undersøkelse og noen enkle blodprøver. Dette vil raskt avklare om det er noen grunn til bekymring eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteklaff-feil?

Hei, jeg er en ung jente på 23 år, tok en brystoperasjon for 5 år siden. Før jeg tok det nevnte legen at jeg har hjerteklaff feil eller han sa at klaffene ikke alltid slår riktig. Jeg har egentlig ikke hatt noe plager med det. Men meg tiden så merker jeg det mest ved at jeg puster tungt ikke i den grad at det høres. Og slik legen forklarte er feilen noen ganger. Men føler også at når jeg er aktiv, noe jeg er egentlig hverdag. Jeg sliter med at jeg blir svimmel og kjenner at blodsirkulasjon i kroppen ikke strømmer helt som det skal. Og jeg er da helt uslitt og trøtt under trening, jeg gjesper og føler meg utmattet. Etter alt jeg har lest meg til på nette og symptomer ved hjerteklaff feil, kan det egentlig stemme veldig fint. Jeg bare lurer på om det er farlig ? Og hva gjør det med min helse og min fremtid?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene du beskriver er nokså generelle og kan i grunnen passe med mange ulike sykdommer. Også hjerteklaff-feil. Det skal dog sies at feil i hjerteklaffene er veldig sjeldent hos unge mennesker. Noen få kan ha medfødte feil.

Jeg tror det beste for deg er at du får avklart hjertet ditt først. Be fastlegen din om en henvisning til hjertespesialist for å få utført en ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). Denne undersøkelsen vil med sikkerhet vise om det er noe galt med klaffene dine, og også evnentuelt hvor alvorlig feilen er.

Hvis det ikke er noe galt med klaffene eller hjertet, må legen din lete etter andre årsaker til plagene dine.

Mvh

Wasim Zahid