Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høy puls etter operasjon

Jeg ble operert for klaffefeil i juni 2016 (mitralklaffen). Samtidig ble det foretatt ablasjon. Etter operasjonen har jeg ikke hatt flimmer så legen sa jeg kunne slutte med betablokker (emconcor). Pusten ble øyeblikkelig bedre, men nå (etter en måned) har jeg veldig høy hvilepuls, et sted mellom 80 og 100. Det virker som den er jevn. Mitt spørsmål: Har det noen betydning at pulsen er så høy (den blir ikke veldig mye høyere ved trening) eller kan jeg fortsette uten betablokker? Jeg kan tillegge at jeg har en liten til middels lekkasje i aortaklaffen og en uttalt i tricuspidalklaffen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Sluttet du med betablokker? I så fall kan det være en forklaring på at pulsen har gått opp igjen.

Det er ikke farlig å gå med litt høy puls i en periode. Men har man vedvarende puls opp mot 100 over flere måneder kan det "slite" på hjertet. Det er nok derfor lurt å se til at den kommer ned igjen. Helst ned mot 70.

En måned etter en operasjon er egentlig litt kort tid til å sikkert vurdere pulsnivået. Kroppen er fortsatt ikke helt restituert og dette kan holde pulsen oppe. En annen viktig årsak til høy puls er infeksjon eller blodpropp i lungene etter en operasjon. Men disse tilstandene vil gjerne også gi andre symptomer som feber eller tungpust.

Jeg vil anbefale deg å ta en tur til legen og ta en generell sjekk av puls, blodtrykk og noen enkle blodprøver. Hvis disse tingene er i orden og du ikke har noen spesielle plager, kan det være greit å se an i noen uker til for å se om pulsen kommer ned.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Uføretrygd og sykepenger

hei igjen forstod ikke svaret , men har jeg rett på sykepenger når jeg er 80% ufør å jobber i butikk en20% stilling , om jeg blir sykmelt , har 10 timer pr. uke å får brutto 1845.00 pr uke altså får jeg da sykepenger for min 20% stilling

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det har ingen betydning at du mottar uføretrygd. Det er de generelle reglene for rett til sykepenger som må være oppfylt. Arbeidsgiver skal betale sykepenger de første 16 kalenderdagene (arbeidsgiverperioden) og Nav skal betale fra dag 17. 

I arbeidsgiverperioden er det ikke krav om at inntekten må være en viss størrelse. Men det er det når Nav overtar ansvaret for å betale sykepenger. Da må din ukesinntekt omregnet til årsinntekt minst utgjøre 50 % av grunnbeløpet i folketrygden.1 G = 92567:2= 46288.

Din aktuelle ukesinntekt er 1845. Omregnet til årsinntekt blir det 95 940 kroner. Du oppfyller dermed kravene til å få sykepenger også fra Nav.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Fysisk aktivitet

Økt hoste etter anstrengelser

Hei Jeg er en mann på 35 år som er aktiv innenfor utholdenhetsidrett. Trener ca. 5-8 timer i uken. Jeg har problemer med langvarig hoste etter hver forkjølelse. Denne kan vare i 4-6 uker, samt at jeg lett får en ny luftveisinfeksjon. Har vært disiplinert i forhold til å ikke starte treningen for tidlig etter sykdom. Fra september 2015 til juni 2016 var jeg plaget med hoste minst halvparten av tiden. Etter juni har jeg klart å holde meg sykdomsfri og dermed vært uten hoste, men nå er jeg igang igjen. Jeg har vært til lege, tatt røntgen av lunger, utført astmatest uten at det er funnet noe årsak. Kan det tenkes at jeg har en mild form for astma, evt. anstrengelsesutløst? Eller gjentagende akutt bronkitt? Legen min har sagt at vi skal forsøke astmamedisin dersom problemene ikke gir seg. Har du vært borti lignende hos andre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du er nok ikke alene om disse symptomene. Det virker som om fysisk trening utløser problemene med hoste, likeså forkjølelser. Det er trolig den økte luftstrømmen i forbindelse med trening som gir en reaksjon fra slimhinnen. Det kan være en svak astma, men ellers kan det være økt irritabilitet i bronkiene som utløser hoste og etterhvert mer slim, som regel uten farge. Noen ganger ser man en effekt av astmamedisiner, andre ganger ikke.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Pleuravæske kan ha mange årsaker

CT , litt pleuravæske bak på begge sider. Er det alltid et sykdomstegn? Bør det undersøkes videre raskt? Hvordan undersøker man videre (hvilke tester gjøres)? Fikk disse prøvesvar på torsdag, men antar at det ikke kan haste fryktelig? Bør jeg ta tak i dette selv eller holder det med time hos fastlege på torsdag denne uken?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Beklager litt sent svar. Dette er ikke enkelt å besvare. Det kan være mange årsaker. Men noen bråhast tror jeg nok ikke det har hvis du ikke har eller har hatt spesifikke symptomer. Det kan også ta tid å finne ut av slikt. Spørsmålet bør nok tas videre med legen din.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Gratis fysioterapi ved lungefibrose i 2017?

Får man gratis fysioterapi i 2017 når man har lungefibrose?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ordningen med gratis fysioterapi er endret for kroniske lungesykdommer siden nyttår. Jeg tror ikke du kan få dette lenger nå, men hvis du tar regelmessige behandlinger kan du få fritak for utgifter over en viss sum per år. Det lureste er om du spør fysioterapeuten om dette.

Lunge

Er astmaanfall en belastning for hjertet?

Kan astmaanfall verta ein belastning på hjartet mitt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astmaanfall kan være en belastning, men da må anfallene være meget kraftige. Vanligvis betyr dette ikke noe for hjertet.

Lunge

Lungebetennelse etter influensa?

Jeg har ikke milt og jeg har nettopp hatt influensa. En liten uke følte jeg meg bedre, men nå hoster jeg og tett nese. Er litt tungpusten. Kan det være lungebetennelse? Burde jeg kontakte legevakt

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du ikke har milt bør du ha fått lungebetennelsesvaksine tidligere. Men du bør kontakte legen hvis du er blitt verre og er engstelig for at lungebetennelse utvikler seg. Det er ikke ofte, men det forekommer absolutt at influensa kan legge grunnlaget for å utvikle lungebetennelse. Når du ikke har milt (trolig fjernet ved operasjon) er faren noe økt.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Forvirrende om CT-svar

Hei jeg er en mann på 41 og har røykt cirka 20 år. I mars 2016 tok jeg en CT av thorax som viste litt emfysemendringer, hadde ingen symptomer i det hele tatt. I november 2016 ble jeg forkjølet og fikk noe tungpust. Har vært hos legen og hver gang sier han noe nytt, astma kanskje, eller angst osv.. Har vært på legevakt hvor de tok røntgen og det var ingen funn, CRP var normal, oksygen i blodet 99%. Har blitt litt bedre etter hvert og har bare litt hoste av og til med litt slim som føles mest i halsen, ellers jeg er oppegående.

Jeg ble henvist til spirometri på sykehuset i januar 2017 fikk alt normal på spirometri. Også legen på sykehuset har sagt at CT og røntgen jeg tok var fin, jeg har ingenting og alt er bra med lungene ... Han nevnte ikke emfysem en gang, bare spurte om jeg hadde astma i familien eller ikke, eller om jeg er allergisk mot støv. Etter det ringte jeg legen som jeg snakket med på sykehuset og spurte om CT-bildet jeg tok i mars og spurte han om jeg har emfysem? Han svarte da jeg ikke har noe emfysem eller tegn til emfysem, den som har lest det hadde lest feil. Dette sjekket han også med andre spesialister.

Betyr det at CT-bildet som ble tatt i mars ble lest feil på klinikken før den ble sendt til sykehuset? Siden de nå har sagt at det er absolutt ingenting galt med lungene? Må jeg ta et CT bilde til?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg tror du kan ta det rolig mht emfysem. Det har du nok ikke tegn til hvis legene nå forsikrer deg om at CT ikke viser det. Og du trenger nok ikke ta noe nytt røntgenbilde eller CT. Du har helt normale lungefunksjonsmålinger. Det at du har litt slim som du hoster opp kan være en lett irritasjon av slimhinnen i luftrørene. Det blir ofte litt verre i forbindelse med og en tid etter en forkjølelse. Det er ikke nødvendig å gjøre noe med det hvis det ikke plager deg mye. Hvis du piper i brystet og blir tung i pusten ved anstrengelser og ved forkjølelse kan det være at du har litt astma. Uansett er det veldig bra at du sluttet å røyke!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Kols / hjerteproblematikk

Fikk for 2 år siden bytta to-tre årer til hjertet. Etter 30 år som storrøyker slutta jeg for 7 år siden. For et år siden kjente jeg oftere og oftere en følelse av at kroppen ikke virket skikkelig. Å gå en trapp er nu helt forferdelig. Etter at jeg er kommet opp har jeg ingen pust igjen. Går greit å sitte rolig, men gjør jeg en brå bevegelse vil det gå noen sekunder før det blir bom stopp og jeg må bare puste rolig for å kunne fortsette! Hjertelegen finner ikke noen store problemer annet en at der er en liten lekkasje på en hjerteklaff der blodet bumpes til lungene. Kan det være at jeg har kols på tur? Har ingen hoste, men harker litt slim noen ganger for dag.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er ikke så enkelt bestandig å skille på om plagene en opplever kommer fra hjertet eller lungene. Hvis du ikke har tatt en spirometri undersøkelse vil jeg oppfordre deg til å gjøre det. Det er en pusteprøve som du kan få utført hos fastlegen. Det er ikke alle kols syke som har hoste og slim, det kan variere.

Håper du finner ut av plagene dine.

Mvh Hilde