Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Kols

Ski turer og kols

Kan jeg dra på skitur til 3000 meter med Kols?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Jeg forstår ikke helt spørsmålet ditt. Lurer du på om du kan gå 3000 m på ski med kols, eller lurer du på om du kan gå på ski i 3000 m høyde? Fint hvis du tar kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 så kan vi få en mer utdypende samtale rundt spørsmålet ditt.

Mvh Hilde

Lunge

Utredning av mulig yrkesrelatert astma

Hei, vedr. yrkesrelatert astma. Hva skal til for å få en spesialisthenvisning, utredning for å finne ut om astmaen kommer fra yrket som billakkerer. Fastlegen, nav osv sender deg som en kasteball og ingen vil ta ansvar for oppfølging/ utredning .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du er uenig med fastlege eller NAV om diagnose og eventuelt bakgrunn for denne, kan du be om henvisning for en "second opinion". Da er det nok store muligheter for at du vil bli søkt til spesialist. Men det kan ofte ta lang tid å få time til undersøkelse.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kols

Høy puls av kolsmedisin?

Kan bruk av Ultibro Breezhaler gi høy puls?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Medisinen du nevner inneholder to medisiner. Den ene av disse kan hos noen gi høyere puls, men det er ikke noen vanlig bivirkning.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Rev som kjeledyr

Hei.

Jeg har en mann med astma og allergi han tåler verken hund, katt eller andre pelsdyr og problemet er det at vi begge har veldig lyst på hund, dette er ikke et alternativ for oss. Men det vi har funnet ut som er interessant er at det går an å ha rev som kjæledyr. Spørsmålet er da om det går an å teste seg for om man tåler dette.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 23. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Jeg har ikke funnet noen litteratur som tilsier at man kan teste seg for rev, men dette kan du sjekke med en spesialist som driver med allergiutredning.

Rev er et pelsdyr på lik linje med hund og katt og hvis man har allergi for disse så bør man tenke seg godt om før reven / pelsdyret tas inn i hjemmet.

Det en allegiker reagerer på er proteinene i kjæledyrenes flass, spytt, hår eller urin. Dette er små partikler (allergener) som blander seg med støv i luften og gir allergiske reaksjoner når de pustes inn eller kommer i kontakt med huden. Når dyret slikker seg vil allergenene fra spyttet feste seg til pelsen og deretter på møbler, klær og tekstiler. Hvis mannen din reagere på dyret som tas inn i hjemmet er det ikke nok å fjerne dyret, men det må tas en omfattende rengjøring av boligen, tekstiler, møbler etc.

 

Vennlig hilsen Rose

 

Lunge

Langtidsvirkende inhalasjonsmedisiner

Hei. Når du skriver om kombinasjonspreparater med kortison og langtidsvirkende effekt. Hva menes med langtidsvirkende effekt.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Med langtidsvirkende effekt så menes en medisintype som virker oppløsende på sammentrekninger i muskulaturen i luftveiene, og som har en varighet på som regel opp til 12 timer,men en medisintype virker opp til ett helt døgn. Disse medisinene skal tas en til to ganger i døgnet og er ikke noen en sjonglerer med etter formen.  Hurtigvirkende medisiner kan en ta etter behov og de virker i løpet av noen minutter og varer opp til 4-6 timer.

Hvis du ønsker en mer utdypende samtale rundt temaet,  så ta kontakt med kolslinjenstlfnr på 800 89 333.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Hvor lenge bør jeg bruke eliquis etter blodpropp?

Jeg har fått blodpropp i leggen og skal gå Eliquis 5 mg 2 tabletter i 3 mnd. Etter endt behandling kan jeg gå på f.eks 2,5 mg pr. dag i tiden framover som forebyggende behandling ? Synes dette var en skremmende opplevelse og er redd for at jeg får en ny blodpropp.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Forskning og praksis tyder på liten sjanse for ny blodpropp etter tre måneder dersom du ikke er såkalt høyrisikopasient og ikke er utsatt for spesielle risikosituasjoner (flyging, kirurgi mm). Så anbefalingen er å slutte helt med eliquis etter 3 mnd. dersom du ikke har spesielle risikofaktorer. 

Hjerte/kar

Flyging etter blodpropp?

Hvor lang tid etter en blodpropp i foten bør man vente med å fly ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Du kan starte med aktivitet og i prinsippet fly når blodfortynnende behandling er startet, men ta hensyn til smerter og hevelse. Dersom du ikke bruker blodfortynnende fast, kommer det an på sykehistorien din om du bør ta ekstra medisin forebyggende ved flyging.

Hjerte/kar

Trening etter blodpropp

Når starter man med trening etter blodpropp i vener ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du kan starte med aktivitet så snart blodfortynnende behandling er startet, men det er fornuftig å begynne litt gradvis og ta hensyn til hevelse og smerter.

Fortsette med blodfortynnende medisin for blodpropp i legg?

Etter at jeg er ferdig med 3 mnd blodfortynnende behandling Eliquis for blodpropp i leggen, bør man da bruke en svak dose forebyggende tilsvarende medisin i etterkant.?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Hvis du har hatt din første blodpropp og ikke har spesielle risikofaktorer, så er retningslinjene at du kan slutte helt med blodfortynnende medisin etter 3 måneder.